top of page

Yrkesroller inom inredning – vad är skillnaden?

Inredare, inredningsdesigner, dekoratör, inredningskonsult – listan kan göras lång med de olika titlarna man ser cirkulera i inredningsbranschen. Här har vi samlat de vanligaste titlarna och förklarat vad de olika rollerna gör i inredningsbranschen!


Yrkesroller inom inredning inredare

Bra att veta om yrkesroller inom inredning

Inga titlar (inte ens inredningsarkitekt) är skyddade titlar inom inredningsbranschen, man får alltså kalla sig vad som helst oavsett vad du har för arbetsuppgifter eller utbildning. Därför är det oerhört viktigt att kolla på vart personen har utbildat sig och vad de har för andra kompetenser med vad de gör. Letar du efter en Inredningsarkitekt bör de vara SAR och alltså medlemmar i Sveriges Arkitekter – på så sätt säkerställer du att de har en arkitektutbildning i grunden.


MEN - det finns så många andra yrkesroller inom inredning än just inredningsarkitekt. Är du ute efter att få jobba kreativt med färg, form, möbler är det snarare en utbildning till inredare du ska kolla på.


Vad gäller inredare / homestagingkonsulter och andra roller inom inredningsbranschen är det utbildaren du kollar på. Vad har utbildaren för rykte på arbetsmarknaden? Vad får man lära sig? Vad säger deras kunder om projekten de jobbat i? Här kan du läsa mer om att plugga inredning.


Inredare


Den ”vanligaste” och bredaste yrkesrollen i branschen. Som inredare jobbar du med att skapa trivsamma miljöer åt privatpersoner och/eller offentliga miljöer så som kontor eller restaurang. Här fokuserar du på att skapa en miljö som förmedlar en viss känsla, utgår från en viss stil eller kanske en blandning av olika stilar och viktigast av allt – med kunden i fokus. Du jobbar som en problemlösare vars uppdrag är att skapa en bättre miljö utifrån kundens önskemål med till exempel färgsättning, ljussättning, möblering efter exempelvis Feng Shui och mycket, mycket mer.

Homestagingkonsult


Inkörsporten för de flesta som vill få in en fot i inredningsbranschen. En homestagingkonslt jobbar med försäljning av bostäder där den större delen av arbetet handlar om att rensa, neutralisera och styla. Du har fokus på flödet för visning av bostaden men också på de olika vinklarna ur ett kamera perspektiv. Här är målet att hjälpa mäklaren att sälja bostaden så snabbt som möjligt till ett så bra pris som möjligt!

Inredningsstylist


Som inredningsstylist jobbar du mer eller mindre med en produkt där stylingen av produkten ska anpassas till varumärket bakom produkten. Det är viktigt att en inredningsstylist förstår företagsfilosofin, läser av företagets DNA och att stylingen anpassas till dessa budskap, förmedlar dessa känslor och vänder sig till den rätta målgrupp. Inredningsstylisten kan också jobba till viss del med Visual merchandising i tillfälliga miljöer så som pop up-butiker, mässor eller andra event.


TIPS! Hos oss på Inredningskurser.se kan du läsa en kombinerad yrkesutbildning där du blir Certifierad Inredare, Homestagingkonsult och Inredningsstylist efter 12 månaders heltidsstudier. Läs mer om utbildningen här

Yrkesroller inom inredning inredare

Inredningsarkitekt


En av inriktningarna på arkitektutbildningen där du får fokusera lite mer på vad som finns innanför husets väggar. Inredningsarkitekten är alltså till största del en arkitekt som jobbar med ”skalet” av en bostad i form av väggar, rumsutformning och även rita upp och designa möbler.


För att kunna praktisera som inredningsarkitekt behöver du läsa en 5-årig utbildning på universitet för att kunna ansöka om medlemskap i Sveriges Arkitekter (SAR). Det råder ofta förvirring mellan yrkesrollerna Inredare och Inredningsarkitekt. I det här inlägget har vi djupare beskrivit skillnaderna mellan en Inredare och en Inredningsarkitekt.


Inredningsdesigner


När vi pratar om en inredningsdesigner syftar vi till en person som designar inredning i form av exempelvis möbler. För att jobba med att designa möbler behöver du ha en arkitektutbildning med inriktning på inredningsarkitektur och möbeldesign. För att titulera dig som inredningsarkitekt / inredningsdesigner för att designa möbler behöver du läsa en arkitektutbildning på universitet. Detta kan du läsa mer om under Inredningsarkitekt.


Vanligt förekommande är att även de som jobbar som inredare benämner sig som inredningsdesigner då vi faktiskt också designar miljöer. Det är också vanligt att vi direktöversätter ”inredare” till ”interior designer” på engelska, viktigt att ha med sig är att i exempelvis USA är en interior designer detsamma som inredningsarkitekt. Väljer du att använda en engelsk benämning bör du kolla upp vad det innebär på den marknaden du praktiserar.


Yrkesroller inom inredning inredare

Dekoratör


Som dekoratör jobbar du med att bygga upp säljande miljöer där du visar upp produkter. Rollen som dekoratör finns inte i samma utsträckning i dagens samhälle utan idag kallas denna yrkesroll istället för Visual Merchandiser. Jobbar du i butik kan det också kallas för butiksinredare/butikskommunikatör och då ansvarar du för skyltning med färg, belysning och dekorationer för att skapa ett spännande, tilltalande skyltfönster. Detta är en del av rollen som Visual Merchandiser men innefattar idag också en hel del kund- och försäljningsfokuserat.


I vår utbildning till Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) kommer du i det sista blocket att få lära dig en del om butikskommunikation och att styla produkter inför mässor, event eller ytor i butik.


Visual Merchandiser


En visual merchandiser kan arbeta på olika sätt. Antingen arbetar du, som vi nämnde tidigare, med butikskommunikation och hur butikens produkter framställs för att öka försäljningen. Du kan också jobba mer långsiktigt med att planera butikers layout och utveckla koncept för att driva kampanjer, produktlanseringar, mässor eller event.


Ditt mål som Visual Merchandiser är att arbeta kund- och försäljningsfokuserat för att locka kunderna till att köpa mer från företaget du representerar. Detta genom att göra förändringar i varupresentationer, skyltfönster och kampanjer samt att följa upp dessa och jämföra med butikens försäljningssiffror och mål.


Du kan också arbeta med att förstärka och förtydliga koncept för varumärken så att exponeringen stämmer överens med företagets DNA. Idag jobbar en Visual merchandiser oftast inte bara i fysiska butiker utan behöver också ha kunskaper inom digital Visual merchandising och uppbyggnad av onlinesortiment och den digitala kundresan.


Rollen som renodlad Visual Merchandiser skiljer sig en hel del från inredaren, det är inte ovanligt att kombinera rollerna men vill du jobba mer med att inredning och att skapa miljöer FÖR ett företag eller en privatperson är det inredare du ska kika på. Vår påbyggnadskurs till Inredningsstylist är perfekt för dig som vill testa på Visual merchandising i inredning och få kunskaper om att styla produkter inför reklam, butikskoncept, mässor eller event.


Inredningskonsult


Att jobba som inredningskonsult är detsamma som vi benämner inredare. Som inredningskonsult eller inredare jobbar du helt enkelt med att konsultation och att komma med förslag på förändringar i inredning enligt en kunds önskemål. Oftast tas du som egenföretagande inredare in som konsult åt olika företag, mäklare eller i projekt. Som inredare / inredningskonsult jobbar du med att ta fram förslag åt privatpersoner eller företag på förändringar i inredning och levererar ett förslag åt kunden, antingen digitalt eller på plats.


I våra utbildningar skiljer vi inte på yrkesrollerna som inredare och inredningskonsult utan kunskaper om att bedriva eget företag ingår i våra yrkesutbildning för alla.



Yrkesroller inom inredning inredare

Jobba som anställd inredare eller starta eget inredningsföretag?


Anställd


Som du märker finns det hur många olika yrkestitlar som helst inom inredningsbranschen, de som vi nämner ovan är bara ett urval. Titeln inredare är också väldigt bred och kan innebära många olika saker. Du kan jobba som egenföretagare eller anställd, med privatpersoner eller företag m.m. Oftast kommer du också att kombinera flera olika områden och därför är det viktigt att ha en gedigen utbildning i grunden som ger dig en bred kompetens när det sedan är dags att ta dina första steg ut i arbetslivet.


Som anställd inredare kan du jobba exempelvis på företag som IKEA, Mio, Colorama och inredningsbyråer runt om i Sverige och världen. En anställning kan se olika ut och både innebära ett 9-5 jobb om du exempelvis jobbar i butik eller att du å företagets vägnar utför inredningsuppdrag, lite som om du vore egenföretagare.


Egenföretagare


Många inredare jobbar som egenföretagare, dvs att du driver ett eget företag (enskild firma eller aktiebolag) där du själv är ansvarig för de uppdrag du tar på dig. Som egen företag får du en större frihet i vilka uppdrag du tar dig an och kan kombinera inredningsuppdrag för privatpersoner, företag med kanske homestaging och inredningsstylist-uppdrag och hitta din egen nisch.


Såklart tillkommer det vissa utmaningar med att vara egenföretagare och det är en del du behöver ha koll på. I våra utbildningar får du lära dig grunderna i vad du behöver för att starta eget och du kan också få personlig rådgivning av våra lärare som har mångårig erfarenhet som egenföretagare. Har du en tydlig plan och ett mål kommer det gå alldeles utmärkt att driva eget företag, om det är det du vill!


Yrkesroller inom inredning inredare

Vi hoppas att du känner dig klokare i djungeln av yrkesroller inom inredning. Hos oss på Inredningskurser.se kan du säkerställa att du får en kvalitativ utbildning med en certifiering du faktiskt kan använda när det sedan är dags att söka jobb.



0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page