... ...
top of page

Plugga inredning – så funkar det!

Hitta rätt utbildning för dig inom inredning & homestaging

Du vet att du vill jobba med någonting kreativt, älskar att inreda i hemmet och vill jobba med att skapa vackra, tilltalande miljöer för andra – då är inredaryrket någonting för dig!


Men hur går man tillväga för att kunna arbeta med inredning? Vilken typ av utbildning krävs? Vad behöver jag lära mig i en inredningsutbildning? Och kanske våra mest ställda frågor; vad kan du jobba med efter din utbildning och vad tjänar en inredare? Allt detta och mycket mer får du svar på här!


Plugga inredning Inredningskurser

ATT PLUGGA INREDNING


Vad finns det för utbildningar inom inredning?

Det finns en hel uppsjö av utbildningar för dig som vill plugga till inredare både privat och på högskola eller universitet beroende på vad du kan tänka dig att jobba med efter din utbildning. Självklart finns det även en hel del hobbykurser för dig som bara vill anamma ditt intresse för inredning och gå en grundkurs inom inredning för din egen skull!


Det viktigaste, oavsett vilken typ av inriktning du väljer, är att göra din research och hitta en utbildare som möter dina krav och kan ge dig den utbildningen du behöver för att kunna uppfylla din dröm. Oavsett om det är att bli inredare för att kunna skapa trivsamma miljöer till privatpersoner och företag, homestagingkonsult för att lära dig styla bostäder inför försäljning eller inredningsarkitekt för att jobba med rumsutforming och att t ex. rita möbler.


Är du sedan intresserad av att plugga inredning på hobbynivå är det även här viktigt att hitta en kurs som berör de ämnen som intresserar dig så att du får valuta både för pengarna och tiden du spenderar på utbildningen!


Plugga inredning Inredningskurser interiordesign.fp

Handgjord planritning av vår duktiga elev @interiordesign.fp

Vad lär jag mig under en utbildning inom inredning hos er?

Hos oss på Inredningskurser.se kan du välja att antingen läsa en yrkesutbildning och bli certifierad Inredare, Homestagingkonsult och Inredningsstylist eller läsa en grundkurs för att lära dig inreda i hemmet eller kanske specialisera dig på att få ordning i ditt hem.


I vår största yrkesutbildning får du lära dig allt ifrån färgsättning, ljussättningstekniker, skissteknik både för hand och digitalt samt hur du visualiserar dina idéer och projekt på bästa sätt med olika presentationsverktyg. Du får också kunskaper vad gäller att starta eget, att vara en företagsam inredare och hur du marknadsför dina tjänster.


Våra grundkurser inom inredning ger dig kunskaper på hobbynivå inom olika områden så som färg, möblering, skiss m.m.


Genomgående för alla våra kurser är att du får en gedigen och marknadsanpassad utbildning för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av din studietid hos oss. Vi testar också dina kunskaper kontinuerligt i din utbildning genom inlämningsuppgifter som bedöms utav våra lärare med personlig feedback. Under alla våra kurser hittar du också kursplanen för vad du får lära dig.


Vad är viktigt att ta reda på när jag väljer inredningsutbildning?

Det absolut viktigaste när du väljer inredningsutbildning är att välja en seriös utbildare.

I Sveriges ställs certifieringar till Inredare alltid ut av utbildaren, därför är det viktigt att den utbildare du väljer har en välskott ekonomi och ett gott rykte på arbetsmarknaden. Om utbildaren inte är bra blir inte certifieringen heller värd något när du söker jobb.


Se därför till att göra en ordentlig bakgrundskoll, ta kontakt och ställ dina frågor till företaget samt leta upp befintliga och före detta elever hos utbildaren och fråga hur de upplevde sin studietid. Ett annat tips är att ta kontakt med företag och fråga om deras rekommendationer på utbildare.


Är det istället yrket inredningsarkitekt eller inredningsdesigner som intresserar dig är det en universitetsutbildning till arkitekt du behöver gå. Alla arkitektutbildningar är femåriga enligt Bolognamodellen med en treårig kandidatutbildning och en tvåårig masterutbildning.


Utbildning till inredningsarkitekt finns på Konstfack i Stockholm och HDK i Göteborg. Du söker med hjälp av antagningsprov.


Plugga inredning Inredningskurser

Kan jag jobba utomlands som inredare efter min utbildning?

Ja, du kan absolut jobba utomlands efter din utbildning hos oss. Utbildningen är främst anpassad efter den svenska marknaden men vi har ett flertal elever som läst hos oss och jobbar utomlands. Se till att göra din research i landet du planerar att praktisera om de har några specifika krav på utbildaren eller utbildningen.

Är era inredningsutbildningar CSN-berättigade?

Nej, våra utbildningar är inte CSN-berättigade. Däremot erbjuder vi flexibla delbetalningslösningar på 6-72 månader och du har möjligheten att arbeta sidan om plugget.


 

OM YRKET SOM INREDARE


EFTER <–> FÖRE Förändra och förbättra dina kunders hem med hållbara metoder likt vår elev @formadeus


Vad jobbar en inredare med?

Inredningsbranschen är väldigt bred och det finns många olika arbetsuppgifter och jobb. Du kan jobba med allt från inredningsritningar på arkitektkontor till inredare på byggföretag, homestagingkonsulter på mäklarfirmor och inredningsstylister i TV-produktion i bl.a. Sommar med Ernst.


Inredningsjobb utannonseras oftast inte som "vanliga" jobb. Det gäller alltså att jobba uppsökande och bygga kontakter i branschen.


Hos oss kan du bli Certifierad Inredare, Homestagingkonsult och Inredningsstylist. I det här inlägget förklarar vi skillnaden mellan de olika yrkesrollerna.


Vill du bli inredningsarkitekt behöver du läsa en femårig universitetsutbildning till arkitekt, här kan du läsa mer om vad skillnaden på en inredare och en inredningsarkitekt är.

Vad tjänar en inredare?

Vilken lön en inredare har beror på flera faktorer, inriktningar, region m.m. Generellt brukar vi säga att ingångslönen för en inredare ligger på ca 27 000 kr där medellönen sedan är 35 000 kr och uppåt (SACO & statsskuld.se). Var noga med att kolla upp vad som gäller i just din region och bransch du är intresserad av!


Lär dig skapa en snygg, professionell portfolio som vår elev @ankermark_interior


Finns det jobb för inredare idag?

Inredningsjobb utannonseras oftast inte som "vanliga" jobb. Därför är det lätt att tro att jobben i inredningsbranschen är få, men så är det faktiskt inte. Som inredare gäller det ofta att jobba uppsökande och bygga kontakter inom branschen för att få jobb och projekt.


Dessutom är det svårt att få jobb om du inte har en relevant utbildning, därför är det återigen viktigt att välja en seriös utbildare för att få jobb.


Vad vi också ser är en nedgång bland aktiva inredningsarkitekter och de som utbildar sig väljer oftast inriktningen möbeldesign före rumsgestaltning, vilket gör att det saknas arbetskraft till utformning av rummet (SACO). Vi ser en uppåtgående trend där inredaren tar över där arkitekten slutar, och genomför de tjänster och arbetsuppgifter som rör just utformning av rummet. Det är inte heller ovanligt att arkitekter och inredare samarbetar i större projekt där inredaren oftast kan erbjuda bredare tjänster och samarbeten.


Hållbarhet är också ett ämne vi som inredare spelar en stor roll i. Det pågår stora omställningar inom byggbranschen till just ett ekologiskt hållbart byggande, nya lagkrav på klimatdeklarationer för nybyggnationer som införs år 2022 och mycket mer. Här kommer inredare med rätt kunskaper inom hållbarhet att vara superviktiga för branschens utveckling!


 

5 TIPS FÖR DIG SOM VILL PLUGGA TILL INREDARE


  1. Läs på om de olika yrkesrollerna inom inredning. Vad intresserar dig mest? Inom vilket område kan du tänka dig att jobba efter utbildningen? Välj den utbildning som uppfyller dina krav!

  2. Välj en seriös utbildare med god ekonomi och med ett bra rykte på arbetsmarknaden för att din certifiering ska vara värd investeringen.

  3. Kontrollera studiernas omfattning. Det är en stor investering både i pengar och tid att börja studera – se till att du får med dig de kunskaper du behöver för att kunna konkurrera på arbetsmarknaden!

  4. Ta kontakt med utbildaren, före detta elever och framtida arbetsgivare för att få en känsla för vilken utbildning som rekommenderas och som passar dig.

  5. Följ magkänslan och våga tro på dig själv! När allt det praktiska är klart gäller det att våga ta steget och följa sin dröm. Vi finns här för att peppa dig hela vägen!


Vill du veta mer om våra utbildningar? Läs mer om våra yrkesutbildningar eller våra hobbykurser här eller varför inte göra vår digitala kursguide och få rådgivning utav oss på vilken utbildning vi tror passar dig bäst!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page