... ...
top of page

Vad är skillnaden på Inredare och Inredningsarkitekt?

Du har äntligen förstått att det är inredning du brinner för och självklart ska jobba med – men var börjar du? Oavsett vad du ska jobba med, eller var du ska jobba någonstans, är det viktigt att du är kompetent och kunnig. Detta får du delvis genom att jobba med yrket, men en viktig del för att kunna få jobb och ta dig framåt branschen är en gedigen utbildning.För 15 år sedan var inte utbildning lika viktigt om man ville jobba som inredare, men yrket har vuxit och fått en kredibilitet och tyngd som inte fanns tidigare. Arbetsuppgifterna är nu fler och i större inredningsprojekt jobbar man ofta tillsammans med en arkitekt.

Vi märker att det är vanligt att man blandar ihop be båda yrkena inredningsarkitekt och inredare och kommer här att skriva om dem båda för att klargöra skillnaden så att du väljer rätt yrke och rätt utbildning.
Vad jobbar en inredare med?

Som inredare arbetar man med färger, planlösningar, möbler, mattor, kuddar – ja allt som får hemmet att hänga ihop. Du vet hur det kan kännas när man ser en bild i en inredningstidning, eller kommer in på ett hotellrum, ett café eller en restaurang där man bara mår bra – det är det vi inredare gör, vi skapar känslan som gör att man trivs.


Alla jobb vi gör startar med ett möte mellan inredaren och kunden. Då diskuterar vi bl.a. stil, färgsättning, mål med inredningen och sist men absolut inte minst, kundens budget. Det är denna vi utgår från för då vet vi vad vi har att jobba med.


Kundens budget

En av de vanligaste missuppfattningarna är att det kostar skjortan att anlita en inredare. Det gör det inte. Vi utgår från den budget kunden har. Är det en liten budget får vi anpassa oss efter det – målet är att leverera en lösning på kundens problem. Det går såklart inte att arbeta med en budget som är alldeles för liten eller orealistisk med tanke på vad kunden vill. Det är därför det är så viktigt att tillsammans gå igenom projektet med kunden och bestämma en budget och vad den räcker till.


Kommunikation med kunden

Kommunikationen är det absolut viktigaste när man arbetar med en kund. Vi startar med ett möte där vi som inredare har som uppgift att ta reda på både vad kunderna säger att hon vill ha, men även sådant vi inte hör kunden säga direkt, men som vi märker att kunden behöver. Ibland kan en kund t.ex. be om ett nytt färgsättnings-förslag, när det egentligen är ljussättningen i bostaden som är bristfällig. Då behöver man kunna förklara för kunden vad det beror på och även få med sig kunden på denna förändring. Som inredare kan man aldrig komma och lösa alla inredningsproblem åt en kund på egen hand – man måste själv engagera sig som kund. Det är ju kundens problem vi ska lösa. De bästa inredningsprojekten kommer från en öppen dialog där både kund och inredare är ärliga och säger vad de tycker och tänker. Ett sätt att få en rak kommunikation är att använda ett moodboard (en sammanställning av bilder) för att visa den känsla, stil och färgsättning vi tänker oss att inredningen ska ha.


Inredare Inredningsarkitekt utbildning

Var unik!

För oss Inredare är det väldigt viktigt att framhäva kunden i en inredning. Visst, det finns vissa saker vi alltid gör, som att skapa en komplett färgsättning, en sammanhängande inredning, en planlösning som fungerar etc. men i allt detta ska vi också få in kundens smak. Ett hem ska visa vem kunden är och vad som är viktigt i livet för kunden – hemmet är ju unikt för just kunden. Det är inte vem som helst som ska bo där, utan din kund. En duktig inredare kan fånga och få in dessa detaljer i inredningen. Det gäller att man lägger ner tid på att förstå kunden och dess behov.


Hur lång är utbildningen till inredare?

En utbildning till Inredare är viktig om du vill få jobb i branschen.


Det finns inget organ i Sverige som certifierar Inredare och därför innebär det att en certifiering ges ut av utbildningsföretaget som du utbildar dig hos. Det är viktigt att det är ett bra, välkänt företag, med bra ekonomi, då din certifiering får det värde som företaget har.


Det finns korta kurser till Inredare, men en utbildning till Inredare bör vara minst 6 månader på heltid för att den ska vara seriös och du ska få de kunskaper som krävs när du ska arbeta som Inredare i branschen. En kort kurs eller utbildning fungerar dock för dig som vill läsa på hobbynivå. Då behöver du inte heller bry dig om att vara certifierad eftersom du bara ska använda utbildningen för ditt eget hem.


Var kan man jobba som Inredare?


8 tips på olika yrken och arbetsplatser för dig som är utbildad inredare:

 • Inredare på byggföretag, t.ex. NCC

 • Inredningsstylist för stylingbilder till t.ex. H&M Home, Ikea och Ellos

 • Inredningsstylist i TV- och filmproduktion (T.ex. Sommar med Ernst)

 • Inredare på inredningsföretag

 • Arbete som inredare i möbelbutik t ex Svenssons

 • Köksrådgivare på t ex IKEA

 • Inredare och Homestagingkonsult på mäklarbyrå, t.ex. Fastighetsbyrån

 • Inredare eller Homestagingkonsult i eget företag

Och mycket, mycket mer! 


Vad jobbar en Inredningsarkitekt med?

Arkitektens uppgift är att skapa lösningar för byggnader, stadsdelar och utemiljöer och stadsområden som funkar och som människor tycker om att vara i.

Inredningsarkitekter jobbar med rumsutformning och rumsfunktioner och kan t.ex. både rita möbler och gestalta rum. En inredningsarkitekts uppdrag kan handla bland annat om akustik, belysning, materialkunskap och utformning av offentliga miljöer.

Ofta är arbetsuppgifterna dock samma som för arkitekten. Någon skarp gräns mellan byggnadsarkitektens och inredningsarkitektens arbetsuppgifter finns inte, ofta samarbetar de i samma projekt men i olika skalor. Inredningsarkitekter kan också arbeta som projektledare, förvaltare och upphandlare.


Inredningsarkitektens utbildning är 5 år lång

Det finns fyra olika inriktningar eller professioner om man vill jobba som arkitekt: byggnadsarkitekt, planeringsarkitekt, landskapsarkitekt och inredningsarkitekt. Alla arkitektutbildningar är femåriga enligt Bolognamodellen med en treårig kandidatutbildning och en tvåårig masterutbildning.


Utbildning till inredningsarkitekt finns på Konstfack i Stockholm och HDK i Göteborg. Du söker med hjälp av antagningsprov.


 

Vad innebär en certifiering till Inredare hos Inredningskurser.se?

Våra utbildningar till Certifierad Inredare, Certifierad Homestagingkonsult och Certifierad Inredare och Inredningsstylist innebär att VI garanterar att du håller en viss kvalitet, vilket hos oss är väldigt hög. Våra elever har ett gott rykte i branschen eftersom företag vet att de är kompetenta.


Certifieringen till Inredare ställs i Sverige alltid ut av utbildaren, så det är viktigt att den utbildare du väljer har en välskött ekonomi och ett gott rykte på marknaden. Om utbildaren inte är bra blir inte certifieringen heller värd något när du söker jobb.


Finns det jobb som Inredare?

Det är lätt att tro att jobben i inredningsbranschen är få, men så är det faktiskt inte.

Yrkesrollen Inredare är bred, vilket innebär att det finns många olika arbetsuppgifter och jobb man som inredare kan ha. Våra certifierade elever jobbar med allt från

inredningsritningar på arkitektkontor till inredare på byggföretag och inredningsstylister i TV-produktion i bl.a. Sommar med Ernst.

Har du inte en relevant utbildning är det svårt att få ett jobb i branschen, men med rätt utbildning och praktik är framtidsutsikterna goda. Sammantaget råder idag en något ökad efterfrågan för nyexaminerade inredare.

Det har länge funnits en tendens bland arkitektstudenter att välja möbeldesign före rumsgestaltning, vilket gör att det saknar arbetskraft till utformningen av rummet. Om man ser på arbetsmarknadens behov skulle det behöva vara tvärtom. Vi ser mer och mer hur man som Inredare tar över där arkitekten slutar, och genomför de tjänster och arbetsuppgifter som handlar om utformningen av rummet. I alltmer större omfattning arbetar också Arkitekten tillsammans med Inredaren i större projekt.


Det pågår även en mängd initiativ inom byggbranschen som syftar till att öka takten i omställningen till ett ekologiskt hållbart byggande, och ett lagkrav på klimatdeklarationer för nybyggnad införs från och med 2022. Inredare som anpassar sina kunskaper och lösningar till detta får större konkurrensfördelar på marknaden.5 tips för dig som ska välja inredningsutbildning

 1. Gör en kreditupplysning eller kolla på allabolag.se för att se om det är ett seriöst företag du har att göra med. Har företaget betalningsanmärkningar eller dålig ekonomi, se upp.

 2. Kontrollera utbildningens omfattning. Är det en kort utbildning (mindre än 6 månader på heltid) kommer du inte att få de kunskaper som krävs för att du ska bli en kompetent inredare.

 3. Kontakta utbildaren så att du får en känsla av dem. Är det en utbildare som kommer att hjälpa dig när du fastnat? Hur bemöter de dig? Svarar de i telefon? Är de tillmötesgående och vänliga? Kan de besvara dina frågor?

 4. Hur ser utbildarens sociala medier ut? Är de aktiva, har engagerade och nöjda elever?

 5. Kontakta befintliga elever och blivande arbetsgivare för att se vad de tycker om utbildningen och utbildaren.Osäker på vilken kurs som passar dig? Gör vår digitala kursguide här!

Är du intresserad av att veta mer om oss och våra utbildningar? Vi finns på telefon 040-511 311 och mail hej@inredningskurser.se

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page