CSN-BERÄTTIGAD YH-UTBILDNING
INREDNINGSDESIGNER
HELT PÅ DISTANS // 155 000 KR
OMFATTNING
KURSAVGIFT
155 000 kr
Utbildningen berättigar till merkostnadslån för kursavgiften samt studiestöd från CSN.
OBS! Om utbildningen inte dyker upp i CSN's lista beror detta på att den håller på att bearbetas hos myndigheten. Detta bör vara åtgärdat inom kort.
START
20 januari 2025
KURSLÄNGD
2 år
PLATS
Distans med obligatoriska, digitala sammankomster.
STUDIETAKT
Heltid
YH-POÄNG
400
ANTAL PLATSER
30
ANTAGNING & URVAL
-
Grundläggande behörighet
-
Arbetsprov - ladda ner arbetsprovet
EXAMEN
Yrkeshögskoleexamen (YH)
OM UTBILDNINGEN
Inredningsdesigner
✔️ CSN-berättigad
✔️ 19 års erfarenhet av att bedriva yrkesutbildningar inom inredning
✔️ 4.8 av 5 i elevbetyg hos Trustpilot.se
Utbildningen till Inredningsdesigner riktar sig till individer som önskar en bred förståelse för både estetiska och tekniska aspekter av inredning. Denna utbildning förbereder studenter för att medverka i/leda och koordinera inredningsprojekt, vilket kräver samarbete med olika yrkesgrupper såsom exempelvis arkitekter och byggprojektörer.
Inredningsdesignern arbetar med att skapa funktionella och visuellt tilltalande miljöer, där en del av yrkesrollen handlar om att förstå och följa aktuella normer och standarder. Utbildningen inkluderar ritteknik och användning av digitala verktyg för att producera detaljerade och tekniskt korrekta handlingar.
Den ideala kandidaten är kreativ och analytisk, med ett intresse för hur estetik, funktion och teknik kan förenas för att skapa inspirerande och hållbara lösningar i både privata och offentliga utrymmen.
Utbildningen är en tvåårig distansutbildning på heltid som leder till en yrkeshögskoleexamen (400p). Den innehåller en blandning av individuella uppgifter, projektarbeten och föreläsningar. Läs mer om utbildningsupplägget här.
CSN-berättigad – läs mer här.
Skicka in din ansökan enligt anvisning på YH-antagning.se
Glöm inte att senast den 31 oktober komplettera din ansökan med följande:
-
BETYGSDOKUMENT som styrker din grundläggande behörighet. Om tvivel om betygs äkthet uppstår kommer du att ombes styrka detta för att ansökan ska kunna behandlas.
-
ARBETSPROV (finns att ladda ner här nedan)
-
Eventuella dokument som styrker reell kompetens som kan bidra till ett högre poängvärde i antagningsprocessen. ( Detta gäller om du tex inte har kompletta betyg men anser att du har annan erfarenhet att ta ställning till. Tex. Ett arbete inom branschen, som du kan styrka med arbetsgivarintyg )
Vad är Inredningsdesigner?
Inredningsdesignern har en bredare roll inom inredningsbranschen som inkluderar både det estetiska och vissa tekniska aspeter av inredningsarbetet, utan att för den skull bli en ingenjör. Utbildningen till inredningsdesigner omfattar en djupare förståelse för projektledning och samarbete inom inredningsprojektering. Viktiga delar av inredningsdesignerns arbetsområde är:
-
Konceptutveckling: Utforma inredningsförslag som speglar kundens behov och önskemål.
-
Färg och form: Arbeta med färgsättning, materialval och möbler för att skapa en sammanhängande stil och atmosfär.
-
Grundläggande & Avancerad ritteknik: Använder både enklare skisser och mer avancerade rittekniker och digitala verktyg för att skapa detaljerade och tekniskt korrekta visualiseringar.
-
Projektledning och samarbete: Leder och koordinerar inredningsprojekt, och samarbetar med andra yrkesgrupper såsom arkitekter och byggprojektörer.
-
Teknisk design och planering: Arbetar med inredning ur ett något mer tekniskt perspektiv, vilket innebär en förståelse för hur estetik, funktion och teknik samverkar, men utan att gå in på ingenjörsnivå.
-
Regelverk och branschpraxis: Har kunskap om de ramar och regelverk som påverkar utformningen av lokaler och bostäder, vilket är viktigt för att skapa lösningar som är både funktionella och överensstämmer med gällande normer.
Vad är skillnaden på utbildningarna till Inredningsdesigner och Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult)?
Passar en kortare yrkesutbildning till Inredare dig bättre? Läs mer om utbildningen till Certifierad Inredare & Inredningsstylist här!
KURSPLAN
INREDNINGSDESIGNER
TERMIN 1
1. Introduktion till arbetet som Inredningsdesigner, 5p
2. Designkommunikation 10p
3. Neurodesign, 10p
4. Färgsättning, 15p
5. Materialkunskap, 10p
6. Ritteknik 1, 20p
7. Ljussättning, 10p
8. Ritteknik 2 - SketchUp Grundläggande, 15p
9. Ramar och regelverk, 5p
TERMIN 2
10. Funktionella rum och rumslig gestaltning, 15p
11. Ritteknik 3 - SketchUp Fortsättning, 15p
12. Arkitektur och Designhistoria, 5p
13. Stilar och formgivning, 5p
14. Miljö och hållbar inredning, 10p
15. Ritteknik 4 - Revit, 20p
16. Inredningsprojektering och projektledning, 30p
TERMIN 3
17. Karriär och portfolio, 15p
18. Försäljning och säljteknik, 5p
19. Budget och prissättning, 5p
20. Biofilisk design, 5p
21. Styling, 35p
22. Retail och visual merchandising, 20p
23. AI-genererad inredning, 5p
24. E-styling/Digital styling, 10p
Skillnaden mellan Inredare och Inredningsdesigner
Inredare och inredningsdesigner är två väldigt närliggande yrkesroller med mycket gemensamma nämnare. De kan ofta få samma typ av befattning beroende på samlad erfarenhet. Det finns dock några nämnvärda skillnader som gör utbildningen till Inredningsdesigner något mer omfattande.
Yrkesrollen Inredare
En inredare arbetar främst med att skapa estetiskt tilltalande och funktionella miljöer i både privata och offentliga utrymmen. Inredarens fokus ligger på färg, form, möblering och textilier för att skapa en harmonisk helhet. De huvudsakliga arbetsuppgifterna inkluderar:
• Konceptutveckling: Utforma inredningsförslag som speglar kundens behov och önskemål.
• Färg och form: Arbeta med färgsättning, materialval och möbler för att skapa en sammanhängande stil och atmosfär.
• Ritteknik: Använda enklare rittekniker och skisser för att presentera sina idéer. Inredaren fokuserar i huvudsak på den estetiska delen av designprocessen och lägger mindre vikt vid tekniska och strukturella aspekter av inredningen.
Yrkesrollen Inredningsdesigner
Inredningsdesignern har en bredare roll som inkluderar både det estetiska och vissa tekniska aspekter av inredningsarbetet, utan att för den skull bli en ingenjör. Utbildningen till inredningsdesigner omfattar en djupare förståelse för projektledning och samarbete inom inredningsprojektering. Viktiga delar av inredningsdesignerns arbetsområde är, utöver inredarens:
• Projektledning och samarbete: Leder och koordinerar inredningsprojekt, och samarbetar med andra yrkesgrupper såsom arkitekter och byggprojektörer.
• Teknisk design och planering: Arbetar med inredning ur ett något mer tekniskt perspektiv, vilket innebär en förståelse för hur estetik, funktion och teknik samverkar, men utan att gå in på ingenjörsnivå.
• Regelverk och branschpraxis: Har kunskap om de ramar och regelverk som påverkar utformningen av lokaler och bostäder, vilket är viktigt för att skapa lösningar som är både funktionella och överensstämmer med gällande normer.
• Avancerad ritteknik: Använder mer avancerade rittekniker och digitala verktyg för att skapa detaljerade och tekniskt korrekta visualiseringar. Inredningsdesignern behöver kunna navigera mellan estetik och teknik på ett sätt som skapar hållbara och funktionella miljöer, men utan att ha den djupa tekniska kompetensen som en ingenjör besitter. Istället handlar det om att förstå och tillämpa branschens praxis på ett sätt som underlättar samarbetet med tekniska yrkesgrupper.
Både inredare och inredningsdesigner arbetar med att skapa inspirerande och funktionella miljöer, men inredningsdesignern har ett något bredare och mer tekniskt fokus. Medan inredaren främst koncentrerar sig på det estetiska, går inredningsdesignern djupare in i att sammanföra estetik, funktion och viss teknik, men på en nivå som ligger under ingenjörens. Denna kompetens gör inredningsdesignern till en viktig del i samarbetet mellan olika yrkesgrupper inom bygg- och designvärlden, utan att övergå till en rent teknisk eller ingenjörsmässig roll.
Samarbete med företag i branschen
Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser / föreläsningar. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:
Rabe Brand&Retail Coordinators AB – Designika – Creative Field AB – Dirty Peach Design – Homestyling Skåne AB – Efterklang part of Afry – Swedese Möbler AB – Sofia Breitholtz Inredning AB – Gilan Design – Space in order AB – Springsign Interior – LeadMe – FABFORM Sweden AB – UNIK Byggentreprenad Sverige AB – Spaces By Sanna AB – Atmosfär inredningsstudio – INTRO DESIGNSTUDIO – POÉ Interiör AB – Kreativinspo i skåne AB – Färghuset Österport AB – LuMe Arkitekter AB – Yellon
STUDIEUPPLÄGG OCH EXAMEN
Utbildningen sker på distans med lärarledda tillfällen och sträcker sig över två års heltidsstudier, vilket leder till en yrkeshögskoleexamen (400p). Undervisningen är varierad och innefattar bland annat individuella uppgifter, projektarbeten och föreläsningar.
På Inredningskurser Sverige har vi ett nära samarbete med näringslivet, och många av de föreläsare och handledare du möter under utbildningen är aktiva inom branschen.
LIA (PRAKTIK)
LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik.
Under utbildningen ingår en LIA-period på 14 veckor. Praktiken ger studenterna möjlighet att applicera sina kunskaper i en verklig arbetsmiljö, få personlig feedback och förstå de specifika behoven och förväntningarna inom yrkesrollen som inredningsdesigner.
Praktiken är avgörande för att studenterna ska kunna skapa relevanta kontakter inom branschen och förbättra sina anställningsmöjligheter efter examen.
FINANSIERING - CSN
Studiemedel – Centrala Studiestödsnämnden, CSN
Utbildningen Inredningsdesigner är godkänd under Myndigheten för yrkeshögskolans förordning Yrkeshögskolan. Program innefattar 400 YH-poäng under 2 års heltidsstudier.
Utbildningen är CSN-berättigad. Om du planerar att finansiera dina studier med studiestöd, är det viktigt att du själv tar kontakt med CSN och stämmer av dina personliga villkor för studiestöd till utbildning. Frågande gällande detta kan vi på Inredningskurser Sverige ej vägleda dig i.
För finansiering av terminsavgiften finns möjlighet att ansöka om merkostnadslån hos CSN. Detta kan täcka hela eller delar av kursavgiften. Även här är det mycket viktigt att du själv kontaktar CSN och stämmer av dina personliga villkor och förutsättningar för merkostnadslån för utbildningen.
FINANSIERING - PRIVAT
Det finns möjlighet att ansöka om delbetalning för kursavgiften hos oss via antingen Svea eller Klarna.