... ...
top of page

Intervju med Frida ”Trendenser” Ramstedt

Hej Frida, berätta lite om vem du är, vad du gör och var du bor?

Jag driver en av Nordens största inredningsbloggar, Trendenser.se vilket är mitt heltidsjobb. Född och uppvuxen i Umeå men bor sedan 6 år tillbaka i Kungsbacka söder om Göteborg (som min man och hans familj kommer ifrån).

Du har en bakgrund som civilekonom och har utbildning inom reklam och marknadsföring, hur kom du in på inredning?

Jag har alltid varit intresserad av inredning och velat jobba med det men som alla vet är det en otroligt tuff bransch att slå sig fram i så mina föräldrar var noga med att jag skulle ha en bred bas att stå på och pushade mig att plugga en universitetsutbildning innan jag inriktade mig på en specifik nisch. Det var lite traggligt då men något jag är oerhört tacksam för idag. Jag tror det är en viktig anledning till att jag driver ett framgångsrikt bolag idag. Det räcker inte att vara kreativ (även om man skulle önska att det var så). Man behöver både företagskunskap och ämneskunskap för att lyckas gå runt. Det är också mitt bästa tips till alla som vill jobba som inredare eller stylist i egen regi i framtiden. Man behöver inte dra det så långt som att plugga en femårig utbildning i ekonomi på universitetet – men att lära sig baskunskaperna inom företagsekonomi är aldrig fel oavsett vad du vill jobba med.

Du startade din blogg “Trendenser” som en del utav en ansökan om att skriva din uppsats om IKEA, berätta mer om det!

Jag var i slutet av utbildningen och insåg att jag behövde leda mitt inredningsintresse i bevis. Jag hade bara betyg i teoretiska ämnen och bloggen blev som en digital portfolio som jag kunde komplettera min CV med. Det funkade och jag har varit bloggformatet troget sedan dess. Jag har såklart även instagram och Pinterest också men om jag skulle tvingas välja en kanal så är det bloggen som är min favorit.

Hur ser en “vanlig” dag på jobbet ut för dig idag?

Det finns inga “vanliga” dagar och det är vad jag gillar allra mest med mitt jobb. Det är omöjligt att bli uttråkad. Ena dagen kanske jag ritar en mässmonter, nästa dag ska jag göra tillval för hundratals lägenheter i ett bostadsprojekt och den tredje jobbar jag hemifrån och tar telefonmöten från skrivbordet eller skriver på min nästa bok. Jag tror det är viktigt att man kan hantera många olika typer av uppdrag som frilansande inredare och att man inte blir stressad av att schemat är konstant okonstant – annars blir man inte långlivad i den här branschen.

Du har precis släppt din bok “Handbok i inredning och styling”, vem är den för och vad innehåller den?

Den riktar sig både till proffs och amatörer. Min förhoppning är att alla ska kunna få med sig tips ifrån den. Oavsett vad man har för stil och bakgrundskunskap. Jag har samlat ihop rekommenderade mått, tumregler, tanketips och stylingknep för vanliga hem, som folk faktiskt bor i. Idag är de  flesta tidningar och böcker uppbyggda på samma sätt – man visar vackra interiörer och färdiga resultat. Men få beskriver hur man uppnår dem. Samtidigt finns mycket historisk hemkunskap som håller på att gå förlorad. Allt från tumregler till mått och färglära. Det där ville jag göra något av. Och det är min “Handbok i inredning och styling” ett resultat av.

Anmäl dig till vår yrkesutbildning ”Certifierad Inredare & Homestagingkonsult” med eller utan träffar mellan 20 juni och 31 augusti och få Fridas bok ”Handbok i inredning och styling” på köpet!


Handbok i inredning och styling Trendenser

Vi får ofta frågan om hur man ska förhålla sig till regler inom inredning och brukar säga att man inte ska stirra sig blind på just regler, men se dem som ett verktyg. Hur tänkte du kring det när du skrev boken?

Precis. Jag ser det inte som regler utan mer som tankeverktyg man kan ta hjälp av om man kört fast. Ibland kan man behöva ta stöd i en tumregel för att komma vidare och hitta sin egen lösning. Samtidigt måste jag erkänna att jag upplever det väldigt frustrerande när alla inredare utåt sett säger att det inte finns några rätt eller fel för det råder ju ändå en ganska tydlig samsyn bland branschfolket om vad som anses fint och fult, eller vad som är god smak. Det finns en outtalad elitism i branschen som man kan tycka vad man vill om men det är lite fånigt att vi låtsas om att den inte finns.

Vilka är de viktigaste tipsen du kan ge till dem som utbildar sig till inredare idag och ska ut på arbetsmarknaden?

Gör praktik. Det är ovärderligt att få ta rygg på någon som jobbar med det du vill bli bättre på. Sikta högt och ta kontakt med någon du ser upp till. Man blir aldrig riktigt bra om man fegar. Och var inte rädd för att hugga i och jobba.

Miljö och hållbar inredning är något man kan läsa om mycket i din blogg, vad tror du är vår stora utmaning som inredare när det kommer till hållbarhet i framtiden?

Hållbarhet i hemmet handlar inte bara om att inreda med ekocertifierade produkter och rätt material. Det handlar lika mycket om att vi måste ändra inställning till hemmet. ”Home – A place to stay or to display?” är temat på min trendutställning på Formex i höst. Kom dit och kika ska jag berätta mer!

Vad är dina 3 bästa tips för att få till en hållbar inredning hemma?

  1. Välj ärliga och rena material. Sten som är sten inte kompositmaterial eller laminat, massivt trä istället för fanér osv Varför? För att det kan lagas repareras och återvinnas till naturen när det är förbrukat. Dessutom åldras de med värdighet, är skönare att ta på och doftar gott till skillnad från plast och andra kompositmaterial.

  2.  Se till hela produktens livscykel. Inte bara vad det är gjort av. Hur har det tillverkats, transporterats och var kommer det att ta vägen sedan? Det är lätt att stirra sig blind på detaljer men zooma ut och se helheten och vilka val som ger mest effekt.

  3. Tänk på att det som är bra för miljön också är bra för dig. Välj hållbara väggfärger inte bara för att de är klimatsmarta utan också för att de inte emitterar kemikalier till inomhusluften. Välj ekologiska sängkläder som är färgade på ett certifierat sätt för att de inte innehåller cancerogena ämnen som du annars kan få i dig via huden osv. När man tänker så är det lättare att känna sig mer motiverad.

Vad är viktigt när det kommer till ditt eget hem, hur ser det ut eller kanske enklare, vad skulle vi aldrig se hemma hos dig?

Jag har lärt mig att aldrig säga aldrig men just nu känns möbler av dåliga material ganska tokigt att ta in i sitt eget hem så… håll i er nu. En sittpuff i sammet kommer aldrig innanför min dörr. Jag förstår att det är hårt att säga eftersom de är så populära och säljer så bra men det är en möbel som oftast innehåller en stoppning av kallskum (som görs av olja/fossila bränslen och tar hundratals år att bryta ner/återvinna), en kärna av limmat spånträ (onödiga kemikalier), en klädsel i sammet av polyester (en slags plastbaserad textil som släpper ut mikropartiklar i vårt ekosystem). Dessutom används de ju sällan. De är bara fina på bild och tar en massa plats. Så nej, någon sådan vill jag inte ha.

Var ser du dig själv om 10 år, hur ser ditt drömprojekt ut?

Om 10 år jobbar jag inte bara med Sverige som bas. Jag behöver inte nödvändigtvis bo utomlands eller resa mycket (det vill jag inte) men jag vill bidra till en kunskapsexport. Allt bra vi kan och har lärt oss om hållbar inredning i Sverige – det behöver nå fler.

Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?

Jag skulle inte klara mig utan Pinterest. Är uppriktigt orolig för hur de ska hantera EU’s paragraf 13. Pinterest är helt ovärderligt för att samla inspiration och spinna vidare på nya idéer utifrån andras lösningar. Där är bra sökord viktigare än att följa enskilda personer. Testa dig fram och du kommer hitta hur mycket som helst!

Anmäl dig till vår yrkesutbildning ”Certifierad Inredare & Homestagingkonsult” med eller utan träffar mellan 20 juni och 31 augusti och få Fridas bok ”Handbok i inredning och styling” på köpet!


Du hittar Fridas blogg på www.trendeser.se och hennes Instagram på @trendenser .

0 kommentarer

Comments


bottom of page