Intervju med Frida ”Trendenser” Ramstedt

Hej Frida, berätta lite om vem du är, vad du gör och var du bor?

Jag driver en av Nordens största inredningsbloggar, Trendenser.se vilket är mitt heltidsjobb. Född och uppvuxen i Umeå men bor sedan 6 år tillbaka i Kungsbacka söder om Göteborg (som min man och hans familj kommer ifrån).

Du har en bakgrund som civilekonom och har utbildning inom reklam och marknadsföring, hur kom du in på inredning?

Jag har alltid varit intresserad av inredning och velat jobba med det men som alla vet är det en otroligt tuff bransch att slå sig fram i så mina föräldrar var noga med att jag skulle ha en bred bas att stå på och pushade mig att plugga en universitetsutbildning innan jag inriktade mig på en specifik nisch. Det var lite traggligt då men något jag är oerhört tacksam för idag. Jag tror det är en viktig anledning till att jag driver ett framgångsrikt bolag idag. Det räcker inte att vara kreativ (även om man skulle önska att det var så). Man behöver både företagskunskap och ämneskunskap för att lyckas gå runt. Det är också mitt bästa tips till alla som vill jobba som inredare eller stylist i egen regi i framtiden. Man behöver inte dra det så långt som att plugga en femårig utbildning i ekonomi på universitetet – men att lära sig baskunskaperna inom företagsekonomi är aldrig fel oavsett vad du vill jobba med.

Du startade din blogg “Trendenser” som en del utav en ansökan om att skriva din uppsats om IKEA, berätta mer om det!

Jag var i slutet av utbildningen och insåg att jag behövde leda mitt inredningsintresse i bevis. Jag hade bara betyg i teoretiska ämnen och bloggen blev som en digital portfolio som jag kunde komplettera min CV med. Det funkade och jag har varit bloggformatet troget sedan dess. Jag har såklart även instagram och Pinterest också men om jag skulle tvingas välja en kanal så är det bloggen som är min favorit.

Hur ser en “vanlig” dag på jobbet ut för dig idag?

Det finns inga “vanliga” dagar och det är vad jag gillar allra mest med mitt jobb. Det är omöjligt att bli uttråkad. Ena dagen kanske jag ritar en mässmonter, nästa dag ska jag göra tillval för hundratals lägenheter i ett bostadsprojekt och den tredje jobbar jag hemifrån och tar telefonmöten från skrivbordet eller skriver på min nästa bok. Jag tror det är viktigt att man kan hantera många olika typer av uppdrag som frilansande inredare och att man inte blir stressad av att schemat är konstant okonstant – annars blir man inte långlivad i den här branschen.

Du har precis släppt din bok “Handbok i inredning och styling”, vem är den för och vad innehåller den?

Den riktar sig både till proffs och amatörer. Min förhoppning är att alla ska kunna få med sig tips ifrån den. Oavsett vad man har för stil och bakgrundskunskap. Jag har samlat ihop rekommenderade mått, tumregler, tanketips och stylingknep för vanliga hem, som folk faktiskt bor i. Idag är de  flesta tidningar och böcker uppbyggda på samma sätt – man visar vackra interiörer och färdiga resultat. Men få beskriver hur man uppnår dem. Samtidigt finns mycket historisk hemkunskap som håller på att gå förlorad. Allt från tumregler till mått och färglära. Det där ville jag göra något av. Och det är min “Handbok i inredning och styling” ett resultat av.

Anmäl dig till vår yrkesutbildning ”Certifierad Inredare & Homestagingkonsult” med eller utan träffar mellan 20 juni och 31 augusti och få Fridas bok ”Handbok i inredning och styling” på köpet!