Hej Elin, berätta lite om vem du är, vad du gör och var du bor?
Hej, ja absolut. Jag har min rötter i Småland och barndomen på landet som innebar närhet till naturen, ängar, sjöar och växtlighet har verkligen präglat mig i vuxen ålder. Det här har skapat ett starkt behov av kontakt med naturen i mitt liv på olika sätt. Idag bor jag med min kille i Göteborg, vi har en lägenhet i Majorna och en Kolonistuga ett stenkast bort. Jag jobbar som keramiker, frilansande stylist, fotograf och bloggare på ELLE Decoration.
På ditt instagramkonto @elinlannsjo kan vi följa ditt liv i din kolonistuga utanför Göteborg, berätta lite mer om den! Vad lockade så mycket med en kolonistuga?
Jag älskar det urbana med vår stad men längtan efter gräs under fötterna gjorde sig påmind efter några år som inflyttad i Göteborg. Att köpa kolonistuga blev för oss ett sätt att kunna bo kvar i centrala delar av staden men samtidigt ha en plats som kändes på landet. En frihetskänsla som är otroligt viktig för mig.
Kolonistugan – har du renoverat om den från grunden eller var den i bra skick när du köpte den?
Kolonistugan byggdes i början på 1900-talet och när vi tog över den nästan hundra år senare var det ordentligt eftersatt både i trädgården och stugan. Större delen av fasaden har vi behövt byta ut, det var lite mer än några ruttna plank om man säger så. :). Vi har renoverat med hänsyn till byggnadsvård och de vackra originaldetaljerna och har vi försökt bevara och återanvända så mycket som möjligt. Trädgården gjorde vi ett helhetsgrepp på. Bara äppelträden står kvar, resten har vi anlagt från grunden även om vi här försökt bevara så många av de gamla växtsorterna som möjligt.
Bor du där hela somrarna, eller är det mer en tillflyktsort lite när du känner för det?
Vi flyttar in på kolonin när säsongen dragit igång. Lite hur länge vi bor där, beror oftast mest på vilket väder vi har såklart. Alltför mycket regn, då blir det både fuktigt och kallt i stugan och då är det inte så mysigt. Men det är något väldigt rogivande med att äta frukost utomhus, att borsta sina tänder i gräset och att leva mer i symbios mellan ute/inne.
Inredningen i din kolonistuga är fantastisk, speglas inredningen och arkitekturen i huset trädgårdens formgivning?
Åh tack snälla, vad glad jag blir. När vi valde material och färger till stugans interiör så tänkte vi mycket på att låta väggar och ytor får vara en mjuk och dämpad fond till trädgårdens mer färgsprakande element. Att skapa olika känslor i stugan med hjälp av olika blommor, grenar och kvistar istället. För att förstärka kontakten med naturen och skapa harmoni mellan ute och inne har vi valt främst naturliga material som trä, glas, keramik och sten.
Vad skulle vi aldrig få se i din trädgård?
Haha, orangea blommor har jag sagt förut genom åren. Men sånt får man ju alltid äta upp. Min smak och vad jag inspireras av ändras ständigt så just nu är pastelligt orange det finaste jag kan tänka mig, typ. Har köpt en klätterros i en sådan färg. Men men, plastprodukter tycker jag generellt inte är jättehärligt material så en plaststol skulle jag nog inte frivilligt sätta ut i trädgården.
Hur ser din process ut, hur skapar du ett koncept från idé till slutförande i din trädgård? Samlar du på referensbilder, gör ett moodboard, eller uttrycker dig på något annat kreativt vis innan du sätter spaden i marken?
Pinterest är ju ett väldigt bra sätt att samla inspiration på. Men också att åka ut till härliga plantskolor eller botaniska trädgården till exempel för att hämta inspiration. Jag har alltid älskat det vilda, lite otämjade i naturen så mitt knep har från början varit att skapa en dynamiska änglika rabatter genom att kasta ut frön på måfå och se till att jag inte planterar solitärer, utan blandar gärna växtsorterna med varandra.
Planerar och väljer du blommor varje år eller har du en mer långsiktig plan för din trädgård? Ritar du t.ex. upp trädgården i sin helhet innan du går igång med dina trädgårdsprojekt eller har du valt att jobba mer i olika zoner?
För några år sedan, då vi anlade trädgården, ritade vi upp trädgården och började sakta skissa fram hur vi ville ha vår trädgård. Funktion och känsla var viktiga aspekter. Som att anlägga köksträdgården i bra solläge och nära till utgången från köket (funktion) och till att hitta organiska, mjuka linjer som skulle separera gräsmatta, grusgången och olika rabatter från varandra på ett tilltalande sätt (känsla.) Sedan spenderade jag otroligt mycket tid till att läsa på vad man ska tänka på, blomningstid, växtsätt, växtläge och hur man ville att trädgården skulle skifta i färg och stil efter säsong. Otroligt spännande men också så många parametrar att ta hänsyn till, inser man ju mer kunskap man får.
Hur skapar du en balans mellan rumslighet och grönska i din trädgård?
Vi använder mycket av naturen för att skapa rumslighet, frukträden bidrar med takkänsla, olika klätterväxter avgränsar och skapar insynsskydd. Jag har några områden i trädgården där det fortfarande saknas känsla av rumslighet men jag låter det växa fram i lugn och ro.
Vad är din trädgårdsfilosofi? Är det t.ex. viktigt att du kan ta med grönsaker och blommor in från trädgården till din stuga, likväl som du kan ta med dig inredningen ut? Eller har du någon annan filosofi?
Intressant fråga. Jaa, jag återkommer ofta till min önskan om en symbios mellan ute och inne. Att inte skilja på dessa rum utan att det ska finnas en härligt och naturligt flöde däremellan. Att vardagsrummet och matplatsen finns både ute som inne. Drömmen är ju livsstilen i en medelhavsträdgård, men klimatet är ju minst sagt ostadigare här, så det blir ett envist bärande, ut och in med kuddar och textilier. På samma sätt som jag dekorerar i stugan med blommor så dekorerar jag gärna i trädgården. Lyktor, vaser med blommor och ljusstakar som kan tändas vindstilla kvällar.
Hur tänker du när du väljer perenner och vilka är dina personliga favoriter?
Åh, jag älskar att blanda klassiska svenska mormorsväxter ihop med italienska och franska klassiker. Vacker krock tycker jag!
Sommaräng är något vi ser mer av i år, alltså en blandning av sådda blommor som skapar en känsla av just sommaräng. Men hur skapar man detta, funkar det med alla fröer?
Precis, jag har ju hållit på med den stilen ett tag och av erfarenhet så finns det ju väldigt många fröer som är för känsliga för att kunna kastas ut på friland och börja gro och spira. Helst ska man ha generöst mycket frön tänker jag, och kanske inte så dyra, om man vill använda denna metod, bortfallet är i regel stort.
Har du någonsin misslyckats med en odling? Något träd eller blomma du vill höja ett varnande finger för när man planerar sin trädgård?
Jättemånga gånger! Det är bara att böja sig för naturens lag. Jag har till exempel en plats på en liten höjd där jag planterat syrénbuddlejha buske. Varje år dör den och jag sätter envist en ny. Fjärde gången gillt var det bara att erkänna att det var dags att ändra min plan. Naturen har sagt sitt, fjärilsbuskar trivs helt enkelt inte där jag vill att den ska vara.
Comments