... ...
top of page

Elevreportage: Malin startade eget under inredningsutbildningen

Hur startar man upp företag som inredare? Vi har träffat Malin Tobisson som startat upp sitt inredningsföretag under utbildningen och har redan gjort flera spännande inredningsprojekt åt bland annat Aron Anderson. Här bjuder vi på en rejäl dos pepp och inspiration för dig som är nyfiken på vägen från elev till att driva sitt egna inredningsföretag!


Hej Malin, vad kul att vi fick möjlighet att prata med dig! Vi är så nyfikna på att höra mer om dig; vem du är, vad du gör och vart du bor?


Jag är en riktig inredningsnörd som ritade planritningar redan på mellanstadiet men först halvvägs i livet bestämde mig för att göra det till en karriär. Så nu läser jag den mest omfattande yrkesutbildningen hos Inredningskurser och arbetar samtidigt som inredare i mitt egna bolag, Igelbacken interiör. Jag bor i radhus i Solna med min sambo och två barn och när jag inte tänker på inredning tycker jag om att träna, umgås med familj och vänner samt påta i min lilla trädgård.


Bild på fina Malin :)


Du studerar just nu till Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) hos oss, hur upplever du studierna och har du haft användning av utbildningen än?


Studierna har varit väldigt givande, framförallt har jag lärt mig mycket om hur man arbetar med inredning på ett professionellt sätt och olika sätt att presentera för kunder. Att uppgifterna ofta är fiktiva uppdrag gjorde att jag inte kände mig helt vilsen när jag skulle göra mitt första riktiga projekt. Jag har också haft haft stor nytta av att kunna en del SketchUp när jag gjort projekteringsritningar.


Att omskola sig när man är 40+ ser jag enbart som en fördel; det är erfarenheten och självförtroendet jag har nu som gör att jag vågar satsa.

Mock-up från en inlämningsuppgift i utbildningen


Vad jobbade du med innan du började studera hos oss på Inredningskurser.se? Vad fick dig att vilja sadla om och utbilda dig till inredare?


Min karriär har varit av det krokigare slaget; jag läste till systemvetare på Lunds universitet när IT-boomen var som störst men har allt sedan dess rört mig längre och längre bort från det tekniska. För två år sedan sade jag upp mig från ett jobb inom affärsutveckling på kökskoncernen Nobia (där bl a Marbodal och HTH ingår) för att satsa på en ny karriär inom inredning. Kanske inte det bästa beslutet för ekonomin men jag har inte ångrat mig en sekund! Att omskola sig när man är 40+ ser jag enbart som en fördel; det är erfarenheten och självförtroendet jag har nu som gör att jag vågar satsa. Även om jag har en tuff resa framför mig och kan känna oro inför framtiden så tvekar jag aldrig på min egen kapacitet.


Du har ju också tagit steget och startat ditt eget inredningsföretag under utbildningen. Kan du berätta lite mer om det och vad du erbjuder?


Jag såg företaget som en möjlighet att parallellt med studierna bygga upp erfarenhet och en portfolio. För att kunna göra jobb om möjligheten uppstod så startade jag mitt aktiebolag samtidigt som jag började utbildningen. I dagsläget erbjuder jag tjänster inom inredning där jag gör allt från enstaka rum till hela hem. Jag erbjuder även inredningskonsultation per timme men har medvetet valt att inte göra homestyling. Min styrka och passion ligger i att skapa hem som är personliga och långsiktiga för just den kunden, styling gör andra så mycket bättre. Framöver skulle jag gärna även arbeta med kontor, restauranger eller andra offentliga miljöer.


Färgglada lampor är ett av Malins signum som inredare


Hur kombinerar du studierna med företaget? Vad ser du för för-/nackdelar med att ha startat upp företag under tiden du studerar?

Jag har ingen fast uppdelning utan det varierar hur mycket jag lägger på respektive del. Uppdrag går dock alltid före och jag har lagt väldigt mycket tid och engagemang i mina kundprojekt, de är ju den allra viktigaste delen av min läroprocess! Instagram tar också mycket tid, jag har mycket att lära om sociala medier men som inredare är det en fantastisk möjlighet att nå ut och bygga relationer. Utmaningen är att studierna blir lidande, jag trodde nog att jag skulle vara klar vid det här laget. Men fördelarna överväger såklart, jag kommer inte starta från noll när jag är klar utan har en portfolio att visa upp. Dessutom har jag fått mycket hjälp på vägen eftersom kursen innehåller moment kring att starta eget, marknadsföring. Just nu håller jag tex på att skapa min hemsida och har då väldig nytta av att ha gjort en övningsuppgift om det.


Ett projekt som vi också fått följa på din Instagram är hemma hos Aron Anderson där du tog fram ett helhetskoncept till honom. Detta är ju så spännande! Vill du berätta lite mer om det?


Detta uppdrag är bland de roligaste jag gjort! Aron hade flyttat till en ny lägenhet och behövde hjälp med i princip allt och vi fick kontakt via en gemensam vän. Det som gjorde uppdraget både roligt och utmanande var att Aron gav mig ganska fria tyglar, han ville ha ett fint hem men är inte själv särskilt designintresserad. Det är ett stort förtroende att få och jag såg till att involvera honom i processen; t ex gjorde jag tre versioner av en mock-up för att få feedback på olika färgsättningar.


Resultatet av Arons vardagsrum


Och slutresultatet! Hur blev det och hur togs det emot av kunden?


Aron var väldigt nöjd och genomförde/köpte i princip allt jag föreslog! Den platsbyggda förvaringen blev ett otroligt lyft då vindslägenheten i princip saknade förvaringsmöjligheter. Jag är själv väldigt stolt över resultatet och det representerar mig som inredare väldigt bra; färg på väggarna, organiska runda former, naturmaterial, kökssoffa och färgglada lampor.


Hemma hos Aron – vilken härlig färgkombo!


Har du gjort några fler spännande projekt på senaste? Eller kanske något på gång som du vill berätta om?


Jag har gjort några mindre kundprojekt (1-2 rum) men mitt största fokus just nu är att komma vidare med utbildningen samt lansera min hemsida senare i vinter. Jag skulle också vilja praktisera för att lära mig ännu mer om yrket och hur andra arbetar. Sedan ska jag fortsätta att hjälpa min vän Vivi Wallin, aka “@mammasanningar” med hennes lägenhet vilket alltid är extra kul då hon också är en kreativ själ som tycker det är kul med inredning. När jag föreslog att de skulle tapetsera taket i sovrummet och måla trappan knallgul så var hon helt med på noterna.


Vad är det bästa med att jobba som inredare enligt dig?


Det är att få arbeta med något jag brinner för och att få sprida mitt engagemang vidare till kunder. Hemmet betyder så mycket för människor och att kunna ge deras hem det där lilla extra som får dem att trivas ännu bättre är fantastiskt. Sedan älskar jag att sätta mig in i kundens behov och förstå vad just de går igång på. Jag gillar också problemlösningsaspekten av yrket; att lösa förvaringen i en svår hall eller kombinera två personers olika stilar.


Moodboard till projektet hos Vivi Wallin @mammasanningar


Givetvis måste vi även fråga om motsatsen; vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare?


Den absoluta största utmaningen som nybliven egenföretagare är osäkerheten och att nya kunder hela tiden måste in. Även om fler och fler köper inredningstjänster så är det en tuff bransch. Dessutom kan det vara lite ensamt att både studera och jobba hemifrån men jag ser till att då och då byta miljö samt boka in luncher eller andra aktiviter med branschkollegor eller vänner.


Bild från Arons matplats


Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare?


  1. Börja göra uppdrag parallellt med utbildningen, det är både lärorikt och mycket roligare att jobba med riktiga kunder

  2. Våga ta betalt för ditt arbete! Visst kan du agera gratis bollplank med en vän men så fort det handlar om mer omfattande uppdrag så är min rekommendation att ta betalt. Det kanske inte behöver vara några stora summor inledningsvis men det skapar en helt annan dynamik och jag lovar att du som inredare kommer att göra ett bättre jobb när det är på “riktigt”.

  3. Berätta för alla du känner om din utbildning och nya karriär, mitt första riktiga uppdrag kom t ex från en f.d kollega som hade hört att jag sadlat om.

  4. Sätt deadlines och håll dem. Det här har jag varit bra på med mina uppdrag men mindre bra på när det gäller studierna. Det är väldigt lätt att fastna i detaljer som inte gör någon större skillnad för helheten.

  5. Fundera under utbildningens gång på vad som är din personliga stil och våga sedan uttrycka det! Allt du gör behöver absolut inte se likadant ut men försök för dig själv definiera vad du står för och vad som är din röda tråd. Det är till stor hjälp när du sedan ska börja arbeta och behöver sälja in dig själv!


Ett kunduppdrag där Malin hjälpte till med ett arbetsrum

Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram-konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?


Jag hänger mycket på Instagram där jag både får inspiration och kommunicerar med andra som är lika inredningsbesatta som jag. En inspirationskälla som dyker upp spontant är Beata Heuman, som är svensk men bor och verkar i London, där hon skapar magi i allt hon gör. Utländska konton/tidningar tycker jag bjuder på bra inspiration; House & Garden om man som jag gillar den brittiska stilen och Architectual Digest för de mest otroliga och inspirerande hem. Sedan måste jag slå ett slag för poddar; det finns flera bra om inredning, t ex Hemtrevligtpodden, Bakom flödet samt Billgren & Wood (inte bara inredning men alltid härlig lyssning).

Tusen tack Malin för att du tog dig tid till att prata med oss en stund. Vill du veta mer om Malin och följa med på hennes resa genom utbildningen och sin nya karriär hittar du henne på Instagram @igelbackeninterior


Vill du precis som Malin också ta steget och utbilda dig till Inredare? Läs mer om våra yrkesutbildningar till Inredare här eller gör vår digitala kursguide och få rådgivning direkt till dig mail med vilken kurs vi tror skulle passa dig!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page