... ...
top of page

Juldukning 2021 – Duka med Alice i Underlandet

Ta del av Inredningskursers årliga juldukning där vi tillsammans har satt upp ett koncept för att inspirera er till era egna dukningar dessa helgdagar, i år med fokus på att hitta det sagolika i det gemensamma.
Juldukning 2021 - utomhusmiljö

Allting börjar med en tanke...

Julen nalkas, granen kläs och grandoften sprider sig i hemmen. Gröten kanske inte står i full kok riktigt än men ni förstår ju känslan. Julen är här och det kan vara dags att börja tänka på hur juldukningen faktiskt ska se ut. Att umgås med nära och kära är för många en tradition så här års men en tradition som kan vara svår att uppfylla på det vanliga viset just nu. Att vistas ute kan fortfarande vara ett bra alternativ och därför har vi valt att göra vår juldukning utomhus, även i år.


Dukningar inför högtider, så som juldukningar och nyårsdukningar behöver inte innebära höga krav och förväntningar. Tillåt dig själv att istället vara lite galen och annorlunda. Låt kreativiteten flöda och låt tiden för dekoreringen vara lekfull och kännas lustfylld. Se ditt hem som en skatt av användbara ting, förvandla dessa ting genom att byta användningsområde och låt återanvändning och hållbarhet få prägla det färdiga resultatet.


Alla skapelser börjar alltid med en tanke, underskatta inte tankens kraft och viljestyrka. För oss började juldukningen ta form med en tanke från sagornas värld och från berättelser i böckernas magi. Julen är ju trots allt magins höjdpunkt. Alice i Underlandet inspirerade oss just i år, i kombination med temat “man tager vad man haver”. Vi har med andra ord använt dekoration och prylar som redan finns.


Juldukning 2021 - duka utomhus

Hur vi tänkte inför juldukning 2021

Inför 2021’s juldukning hamnade vi alltså på en bakgård mitt i stan i kära Malmö. Nära till brus och ljus men ändå så långt ifrån. Gården omgärdas av murar och höga fönster och fasader, slingrande grenar från träd och buskar och många gröna blad som det ju ser ut nere i Södern. Bakgården kan lika gärna bytas ut mot en balkong eller ett undangömt hörn i trädgårdens, eller i parkens lummigaste delar.


Vi tänkte oss en enkel bjudning där tema, känsla och stämning skulle representera de sagolika skogarna i Alice i Underlandet. Detta sagotema skapade vi tillsammans genom att leta i våra skattgömmor, lite gammalt, lite nött, något fått och något blått. Vi klädde det gamla, slitna, vitmålade träbordet med hampa tyg från svunnen tid, använt, tvättat och skrynkligt. Men vad gör det! Vi staplade porslin och kristalliknande glasskålar ovanpå varandra för att märka ut nivåskillnader och för att skapa kontraster. Kontrast skapar blickfång så vi jobbade även med att få fram harmoniska kontraster i färgpaletten.


Juldukning 2021 - duka utomhus
Juldukning 2021 - duka utomhus

Färgerna och kontrasterna

Gröna, sköna toner växte fram på bordet tack vare inslag av bordsdekoration av grönkål, blad och växter, gelékulor - en gammal klassiker, och brysselkålen, en höjdare på julbordet för många. De mörkbruna murriga kottarna hittade också hit, de hamnade i en glasskål och skruvade upp julstämningen ytterligare. Det bruna och naturfärgade återkommer i den rustika skärbrädan i trä.


Juldukning 2021 - duka utomhus

Gren, kvist och stjälk

En vissen stjälk i trädgården och en del sparade sticklingar blev vår blomsteruppsättning på bordet. Höjden på buketten skapar återigen kontrast i nivåerna på dukningen och det behöver man lite extra när man jobbar med mycket dekoration. Blomsteruppsättningen är enkel men kan spegla många olika önskningar. Den är både levande och vild, äkta och sann, ung och gammal och den är fantasifull. Kanske därför också just lite sagolik.


Juldukning 2021 - duka utomhus

Mormor fira också!

Porslinet av mormors vackra gamla kaffeservis får spela roll. Den lilla kaffekoppen med ett tillhörande fat i grönt eller blått. Kopparna är små och kan användas till kaffe men varför inte en skvätt glögg också. Vi inspireras av en saga men blandar in personligt, kärlek och nostalgi, på så sätt lever sagorna vidare. Mormor är därför med och firar in julen med oss.


Juldukning 2021 - duka utomhus

Värme och lite glimmer

I mörkret och kylan behöver vi också stämningsfull belysning och levande ljus. Det glittrar och glimmar ju lite extra då. Och, givetvis finns det många olika sätt att skapa och anpassa stämningen på när det kommer till just belysning. Utifrån temat “man tager vad man haver” har ett par bruna klassiska ölflaskor (utan etikett) offrat en plats för de vita kronljusen. En slingrande nätt och diskret ljusslinga har fått blinka till här och där för att skapa en jämn men också sagolik spridning av ljuset, likt sagan om Tingeling eller likt frostens sagolika glimmer. Trots att glimmer ofta kopplas ihop med kyla, så ger det värme till julens dukning.


Juldukning 2021 - duka utomhus

Sist men absolut inte minst

På tal om värme så kan man inte skapa en juldukning utomhus utan att fundera över komfort och temperatur. Även nere i Södern kan det bli kallt efter en stund utomhus och utan rätt kläder och värmande överdrag så kan det bli svårt att upprätthålla julstämningen, även med en varm skvätt glögg i koppen.


Därför har vi klätt stolarna med klassiska fårskinnsplädar, ullfiltar och halsdukar av alla dess slag. Det är bara fantasin som sätter gränserna. En gyllene regel är ju ändå att vara lite galen, tänka lite utanför det normala och våga testa men ändå hålla sig till ett visst tema, en viss färgpalett och att given funktion i dukningen uppfylls.


Den kan aldrig bli fel med en dukning så länge det finns omtanke, värme och känsla bakom. Från fantasi och magi och från plockat och lånat skapas en saga i sig, det är inte svårare än så. Välj ett tema och leta efter fysiska ting i ditt hem, din närmiljö eller i naturen omkring dig som förstärker det temat. Ur det enkla föds det magiska. Vi önskar dig stort lycka till med din egna magiska juldukning!


Juldukning 2021 - duka utomhus

6 tips för dig som vill skapa din egna, sagolika juldukning:


  1. Bestäm dig för ett tema

  2. Leta efter dekorativa ting i ditt hem, i din närmiljö och i naturen

  3. Arbeta med kontraster i höjd, färg, form och textur

  4. Höj stämningen med ljusslinga och levande ljus

  5. Gör det bekvämt för dina gäster

  6. Inkludera gärna vett- och etikett principer






 

Vett och Etikett – Dukning

Under högtidernas förväntade jul- och nyårsdukningar så kanske man även funderar lite extra på just vett och etikett. Vad är egentligen rätt och fel när det gäller dukning? Finns det regler och om det gör det, vilka ska man i så fall följa?


Placering av bestick

Visst finns det saker att tänka på, lite enklare och aningen mindre enkla saker. När man dukar till middag, fest eller annan tillställning är huvudregeln att gästen ska använda allt utifrån och in. Skeden till soppan placeras till höger om tallriken, gaffeln till vänster. Förrättsbestick ska alltså ligga längst ut, om det är första rätten som ska serveras. Eggen på kniven ska vara riktad mot tallriken och dessertbestick placeras mellan glas och tallrik. Skaftet på dessertskeden ska vara riktat åt höger och om en dessertgaffel används ska skaftet vara riktat åt vänster.


Placering av glas

Det högsta glaset är oftast ett rödvinsglas och ställs mitt framför tallriken. Vitvinsglas och vattenglas (även kallat selterglas) placeras till höger om rödvinsglaset, i den ordningen. Om flera drycker ska användas till maten ska det glaset som används först vara placerat längst ut till höger.


Om det serveras starkare drycker ska glas hållas med höger hand. Vid ett eventuellt “skål” kan glaset enligt gammal sed lyftas med höger hand och flyttas över till vänster hand för skål med högra bordsgrannen, en så kallad skål med ”öppen gard”. En sådan skål skapar ett socialt utrymme mellan armarna på de som skålar. Undvik däremot att hålla i vinglaset på kupan. Vinkännare säger att det förändrar vinets temperatur.


Lite om tallrikar

En kuverttallrik är en tallrik som står under andra tallrikar, man äter alltså inte från den tallriken och den tas bort från bordet innan desserten serveras, men man måste egentligen inte använda en kuverttallrik om man inte vill. Om gästerna ska äta bröd eller sallad till maten kan man placera en assiett längst upp till vänster. Servetten ska också vara till vänster om tallriken, alternativt på tallriken eller så kan servetten placeras i glaset på ett dekorativt vis.


Summerat kan man ändå säga att du gör som du vill! Ovan är några riktlinjer och guidelines du kan följa, men bara om du vill. Vissa håller hårt på vett och etikett och då kan det vara kul att ta principerna hela vägen. I vår dukning har vi däremot låtit fantasin flöda. Vi har låtit känslorna styra och det är just känslan som har fått stå i fokus. Vi hoppas att du blir inspirerad och kan koppla av i den kreativa skaparglädjen.


För att citera en ikon inom ämnet ”Alla som har den stora förmånen att kunna äta sig mätta vet att god mat är konst. Och om maten är konst är dukningen och bordsskicket måltidens konsthantverk ” Magdalena Ribbing.

Från alla oss, ha nu en riktigt god jul! ❤️


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page