... ...
top of page

Jobba med inredning


Jobba med inredning

Att jobba med inredning innebär ett otroligt givande jobb med många spännande möten, kreativa utmaningar där du får chansen att gestalta och förverkliga din uppdragsgivares drömmar! Om man ser på yrkestiteln inredare för bara 10 år sedan så fanns den knappt. Homestaging till exempel har exploderat de senaste åren och används idag nästan uteslutande som upplevelsehöjare vid försäljning av bostäder i allt från storstäder till småstäder.


I takt med att branschen växer så gör även kompetensen och nivån på kollegor samt konkurrenter det. I takt med att yrket breddas, ser vi även att fler och fler jobbar med kompetensutveckling inom yrket. Som inredare idag kan du specialisera dig inom flertalet områden som till exempel offentlig miljö, kontor, digitala produktioner, privathem eller varför inte jobba som influencer?


Det krävs mer jobb och slit för att idag jobba sig upp utan utbildning, även om det självklart går. Några av våra bästa inredare och stylister i landet är självlärda och passions-drivna, stora inspirationer! Men är du redo att satsa på inredare eller stylistyrket så tycker vi att det är en bra start att ge dig själv en gedigen grund. En grund där du får lära dig alla kunskaper inom färgsättning, materiallära, plan-och bildstilsritningar, presentationsteknik, marknadsföring, design-och stilhistoria mm, så kan du avancera fortare när du väl ger dig ut i arbetslivet för att jobba med din passion! Istället för att spendera år med att jobba för en billig slant eller till och med gratis för att få erfarenhet, så kan du komma ut med dina kunskaper på papper i form av en certifiering och känna dig självsäker i din nya roll.

Jobba med inredning

Vad menas med Learn by doing?

Vi värderar termen ”learn by doing” högt, och tror att praktik i samband med våra utbildningar är den bästa kombinationen. Teori blandat med praktik är ett vinnande koncept. Därför har vi även satsat på att göra våra lektioner praktiskt lagda med övningsuppgifter på nästan varje lektion med genomgående feedback från våra lärare. Att få lära sig riktlinjer och regler när du  inredning är viktigt. För att sedan lära sig bryta dem. Kontroversiellt, eller hur? Men så är det att jobba kreativt. Du lär dig förhållningsregler för att snabbt kunna se och sätta en grund i ditt projekt, och sedan tweaka och göra små förändringar som gör stor skillnad, men ibland går tvärt emot reglerna. Du måste helt enkelt kunna reglerna för att bryta dem på rätt sätt. Dessutom får du med dig projekt att ha med i din portfolio inför framtida jobbsök!


Inredare, inredningsstylist eller Homestagingkonsult?

I vår nya uppdaterade utbildning certifierad Inredare och Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) får du en oslagbar kombination av rollen som Inredare, homestagingkonsult och Inredningsstylist.


Homestagingkonsult En Homestagingkonsult jobbar med att styla bostäder inför försäljning. Målet är oftast att bostaden ska säljas så fort som möjligt till ett så högt pris som möjligt. Det handlar alltså om att attrahera så många potentiella köpare som möjligt. Till skillnad från en inredning där någon ska leva eller arbeta är detta en inredning som inte behöver vara praktisk utan fokus ligger på det visuella.

Som Homestagingkonsult jobbar man ofta väldigt när mäklare.


Inredare En inredare arbetar med att inreda bl.a. privata hem, kontor, offentlig miljö, hotell och liknande. För inredaren handlar det om om att skapa miljöer man ska kunna leva eller arbeta i. Därför är kravet på kunskap i bl.a. färgsättning, ljussättning och möblering mycket högre än för en homestagingkonsult. Till skillnad från Homestagingkonsulten har du som inredare en (eller några få kunder) som har väldigt specifika krav. Ofta jobbar man som inredare som en problemlösare för att få till den optimala inredningen utifrån kundens förutsättningar och önskemål.


Inredningsstylist I stylistuppdrag handlar det mest om det visuella. En inredningsstylist arbete kan vara för stillbildsfotografi (olika kameravinklar, flat lay, rörlig bild) men även hela rumsmiljöer för att sälja en produkt eller ett hem i s.k. homestaging, där man stylar inför försäljning. Inrednings-stylistens arbete kan även innefatta att formge och gestalta miljöer inför en mässa, en katalog, ett magasin eller för en reklamfilm eller TV-program.


Som utbildad inredningsstylist hos oss kan du även jobba med Visual Merchandising inom inredning.


Stylistens arbete är inte bara en fråga om det estetiska. Utöver att vara ansvarig för färgsättning, val av produkter som ska sättas samman, ljussättning m.m. så måste stylisten även ha god dialog med fotograf, uppdragsgivare m.m. Stylisten får ofta agera projektledare mellan de olika parter som är involverade i ett sådant här projekt.


I vår utbildning utbildning Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult)  får du en bredd som skapar både variation i arbetsuppgifter och ökar antalet jobb du kan söka. Du får en bra kombination som är attraktiv på arbetsmarknaden.


Hur ser framtiden för inredare ut?

Många pratar om ”butiksdöden”, det vill säga den traditionella butikskonceptet är på väg att försvinna och bytas ut mot en upplevelse, lifestylekoncept. Vad betyder det här för dem som jobbar med inredning i form av Visual Merchandiser eller som säljare i en inredningsbutik? Jo, som Visual Merchandiser (bygger tex upp skyltfönster och skyltning) behöver du nu tänka mer på helheten och upplevelsen, kanske jobba med doft, känsla, taktila material och upplevelser. Som säljare i en inredningsbutik behöver du en bredare kunskap inom material, olika miljöer etc. Inredare kommer fortsatt att behövas inom Homestaging inför försäljning, digitala produktioner och magasin.


Statistik

Enligt SACO kommer det i framtiden att finnas behov för inredare även om den allmänna ekonomiska utvecklingen pekar mot någon form av lågkonjunktur under de kommande 5 åren. En annan aspekt är om digitaliseringen vi står inför leder till mer behov för kreativa jobb i människors närmiljö. Det har dessutom länge funnits en tendens bland tex de som studerar till inredningsarkitekt väljer att fördjupa sig i möbeldesign före rumsgestaltning, vilken gör att behovet för inredare blir större.


Våra utbildningar

Vi är otroligt glada över att se utveckligen inom inredar- och stylistbranschen och hoppas med våra utbildningar kunna sprida ett värde av att inneha en certifiering, en utbildning som inger trovärdighet och förtroende när du kommer ut på arbetsmarknaden.

Vill du läsa mer om våra yrkesutbildningar kan du göra det här nedan:


Yrkesutbildningar på distans med träffar:

Yrkesutbildningar på distans utan träffar:

Har du några frågor om våra utbildningar? Hör av dig till oss på:

Telefon: 040-511 311 vardagar kl 8-16

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page