... ...
top of page

Inredare – så startar du eget

Våra tips på vägen

  1. För att starta företag måste du registrera dig hos Bolagsverket och Skatteverket. www.verksamt.se är en superbra sida att starta på och erbjuder bra support när du registrerar dig.

  2. Gör en grafisk profil och enkel varumärkesstrategi för ditt företag. Fundera lite över vem din målgrupp är, är det för exempel företag som mäklarfirmor eller privatpersoner? Vad tilltalar dem, exklusivitet som guld, minimalism eller bohemiska toner? Definera det här och utgå från det när du skapar din grafiska profil och strategi. Det här kan vara så stort eller litet som du vill, det bestämmer du själv. Men vi rekommenderar att du inkluderar: Logga, typsnitt, färger som är genomgående för dina grafiska uttryck som fakturor, nyhetsbrev, mail signatur etc (om du inte är bekant med att sätta ihop ett brand dokument så rekommenderar vi dig att anlita en designer).

  3. Tone of voice, alltså; hur pratar och kommunicerar du genom ditt märke och till vem?

  4. Var finns din målgrupp, sociala kanaler eller liknande? Hur beter de sig och varför? Åter igen, det här behöver inte vara en 50 sidors rapport (kan bli om du vill) men det ger dig ett bra försprång att ha översikt av var du når dem bäst.

  5. Bestäm hur du vill marknadsföra dig, vill du skapa en fysisk portfolio som en bok, vill du ha en hemsida där du samlar dina projekt, eller kanske vill du marknadsföra dig via instagram? Bestäm dig för vilken/vilka kanaler du vill fokusera på och gör bra research för hur du lyckas. Här kan du till exempel läsa om hur du marknadsför dig på instagram!

  6. Om du vill sätta upp en hemsida (rekommenderas) så är våra bästa tips: www.squarespace.com www.wix.se www.portfoliobox.com

  7. Du behöver såklart inte starta eget företag, enskild firma eller handelsbolag för att jobba som konsult. Det finns tjänster som Frilans Finans som hjälper dig att skicka ut fakturor utan registrerat företag mot en avgift.

  8. Om du väljer att starta eget så finns det många bokföringsprogram som gör det enklare för dig, som Bokio eller Visma.


Inredare - så startar du eget

Sist men inte minst

Hur tar du betalt? Har du behov av att bygga upp din portfolio kan du behöva göra ett eller flera rabatterade jobb i början, kanske fota i vänners hus och ta på dig små uppdrag där du får bilder till din portfolio för att kunna åta dig större jobb. Men – glöm inte bort att värdesätta dig själv och din tid här. Du måste känn att det du får ut är värt din tid. Tänk även på att du inte gör någon en tjänst genom att jobba gratis. Värdesätt dig själv och ditt jobb så kommer även andra att göra det. Det finns tyvärr ingen magisk formel för vad du ska ta betalt, priset anpassas efter marknaden, kunden, uppdraget och även erfarenhet. Ju mer du har att visa upp i portfolion, desto lättare blir det att motivera din prissättning. Du bör ha fastpris på specifika tjänster och paket, även om du har ett timpris parallellt, det ger kunden en prisuppfattning. Vi rekommenderar ett timpris runt 750 (inkl moms) i timmen då det tillkommer en hel del avgifter och kostnader då du har egen firma. Här kan du läsa mer om hur du räknar ut vad du behöver fakturera om du startar eget företag. Mer om detta kommer i vår kommande bokföringskurs! Är du lite osäker på hur rollen som inredare ser ut? Här kan du läsa lite mer om vad en inredare gör och vad arbetet innebär och hur det läggs upp! Vi hoppas att det här gav dig en liten överblick i hur du kommer igång med ditt eget företag som inredare, och att det gav dig mersmak för vår kommande kurs. Har du fler frågor kring att starta eget som inredare så tveka inte att höra av dig till oss – vi svarar gärna på dina funderingar!

H A   E N  F A N T A S T I S K  V E C K A

Team Inredningskurser

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page