Att inreda med olika trämaterial känns naturligt och det är inget konstigt med att blanda både mörka och ljusa träslag i ett rum för att skapa mer liv och värme. Men hur gör vi med olika stenmaterial - vågar vi blanda dessa lika mycket och i samma proportioner som trämaterialen?
Utmana konventionerna: Stenmaterial i inredningen
Det känns kanske naturligare att jobba med olika trämaterial då dessa både finns som fast inredning men också i olika möbler och att det då känns enklare att förändra och kombinera. Ska man kombinera olika stenmaterial och jobba med det i ett rum kan det kännas svårare då man förknippar stenmaterial med fast inredning i badrum och kök såsom diskbänk, golv, kakel och klinkers. Men stenmaterialen finns i så mycket mer nuförtiden och det kanske dags att våga ta steget att jobba med stenmaterial på samma sätt som med trämaterialen inom inredning.

Marmor: tidlös elegans
Jag är nog inte ensam om att tänka på marmor när jag tänker på stenmaterial inom inredning och då är det främst Carrara marmorn jag tänker på, den vita ljusa marmorn med grå ådring - den känner nog de flesta igen. Den senaste tiden har vi även sett den beigea travertin marmorstenen som har kompletterat de ljusa och beigea ton i ton-färgsättningen i våra hem - tänker främst på soffbord som till exempel den här. Ådringen känns jämnare för Travertin materialet än marmorn då den är mer marmorerad och jämn i sitt mönster och sticker inte ut lika mycket som en vit marmor med grå ådring.

Det finns många olika färger av marmor och eftersom vi nu använder mer och mer färg i inredningen får vi förhoppningsvis se den röda marmorn ta mer plats i våra hem - eller i varje fall de mer kontrastrikt mönstrade marmor varianterna så som t.ex Calacatta. Om man inte vill ha ett soffbord i detta mönster skulle det räcka med en detalj så som den här bokstödet från Artelleriet:

Granit: en tålig stensort för hållbara ytor
En annan stensort är Granit som främst är känd för att den är den mest tåligaste av stensorterna. Till skillnad från marmorns ”graciösa” ådring med stora mjukare mönster har Graniten mer kompakt mönster - som nästan upplevs som prickigt. Ett tips för att skilja mönstret på Granit och Marmor är att tänka på kött - ja helt oväntat jag vet, men tänker er salami mönstret som Granit och entrecote som Marmor - så förstår ; ) Eftersom Granit är så slitstarkt brukar man oftast välja det till bland annat diskbänk, Granit är inte lika känsligt för olika vätskor som marmorn vilket kan vara värt att använda på en yta som man använder dagligen.

Terrazzo: färgglada och lekfulla stenmönster
Terrazzo mönster gör en glad - oftast en färgstark blandning av flera krossade stensorter och ibland även
material som gör att Terrazzon skimrar. Vackert och lekfullt och samtidigt ger tyngden och balansen en otrolig pondus när man lägger till Terrazzo i inredningen. Storleken på mönstret beror på vilka olika stensorter som man blandat med och hur mycket eller lite det finns av de olika materialen. Vill man inte liva upp rummet med ett litet sidobord med bordskiva i Terrazzo kan man hitta massor av Terrazzo-inspirerade mönster både i textilier - tapeter - detaljer istället.

Betong: en rå kontrast i inredningen
Det här materialet har vi också sett mycket av inom inredning, även om det mer känns som ett material inom bygg. Men eftersom det går att gjuta betong kan man både skapa möbler och detaljer i olika storlek och former som gör det enkelt att ha betong även som inredning. Nuförtiden kan det vara vackert att låta väggar och golv vara i betong - den lite råa känslan av betong i kombination av mjuka möbler och textilier skapar en fantastisk kontrast. Det är antagligen kontrasten av mjukt och hårt som gör att betong blivit så populär inom inredning. Varför inte gjuta de trendiga formerna av svamp i olika storlek och skapa en egen svampkollektion i bokhyllan eller uteplatsen.

Porfyr: en okänd skönhet att upptäcka
Har man en kollega från Dalarna får man inte missa att ta med Porfyr stensorten som utvinns främst i Dalarna (det var för mig en okänd stensort tidigare men fick upp ögonen för den när Marie visade ett par ljusstakar i Porfyrmaterialet som var så otroligt vackra). Den här stensorten finns också i många olika färger och det som skiljer den åt från andra stensorter är att det finns utströdda små fältspad och kvarts kross i massan som bildar små kristaller och ger det en exklusiv look. Den här stensorten var typiskt under Karl Johan-tiden och speciellt i Älvdalen. Vill ni se porfyr i en ovanlig storlek, missa då inte att se den stora Rosedalsvasen i Porfyr som väger 9 ton och finns utanför Rosendals Slott i Stockholm om ni har vägarna förbi.

Våga mixa och matcha: skapa magi med stenmaterial
Här har vi tagit upp bara en liten del av alla stensorter - det finns naturligtvis många fler men dessa är kanske de vi främst tänker på när vi talar om stensorter i inredningen. Visst hade varit kul att få testa att mixa olika stenmaterial och se vad som händer i ett rum där man jobbar med olika färger av marmor och lägger till terrazzo som blickfång - eller varför inte ha ett ett bord i betong med en skål av porfyr - tänk er mixen av rå betong bord med en liten skål på som skimrar av lyx. Naturligtvis förekommer det olika mycket stenmaterial i de olika rummen - badrum till exempel består nästan enbart av hårda material såsom kakel och klinkers, medan det i sovrummet nästan är helt obefintligt - tror man tills man börjar se hur många olika stenmaterial som faktiskt finns i detaljer, mindre möbler och hur enkelt man faktiskt kan ta in hårda material även i ett sovrum - kontrasten av mjuka textilier och hårda material kan skapa magi.

5 tips när du inreder med stenmaterial:
Tänk på helheten - vilka andra material finns det i rummet
Tänk på proportioner när du mixar - finns det en / två material som dominerar eller tar alla lika mycket plats, hur upplevs de olika kombinationerna
Läs på om de olika materialen - så att du vet vilka för och nackdelar som finns för varje material
Beställ materialprover och se hur materialet känns i ditt hem/rum - känn in innan du bestämmer dig
Gör en materialplansch för att se hur materialen samspelar
Comments