... ...
top of page

Inred i retrostil 50-tal

Vad menar man egentligen när man talar om “Retro”? I folkmun är det ganska lätt att slänga ihop ordets betydelse med både funkis och 50-tal och sanningen är att det stämmer, till viss del. Retro är ju även “bara” ett ord som syftar till att blicka tillbaka på någonting. Retro produkten passar ju även in i tiden vid ett visst tillbakablickande, att produkten är autentiskt för den specifika tiden.


Bilden har vi lånat från Svenskt Tenn, en bild där retro teaken skymtas lite överallt med på en stilren ljus och neutral plats. Här samsas olika stolar i olika design med blommor och buketter. Så fin styling också.


De flesta stilar följer efter varandra, har utvecklats ur varandra och kommer kanske någon gång i livet tillbaka till oss brukare, så att vi får återuppleva stilen igen.

Våra hem har sedan länge präglats av folkhemmets stilideal då man ville sudda ut klassgränser för att tillåta folket - oavsett social och ekonomisk status - att bo säkert och funktionellt. Ända fram till sent 1970-tal så har vi dekorerat och inrett enligt det svenska folkhemmet, och givetvis efter det, men då kanske vi har kallat det vintage istället.


Och, är det inte precis detta vi vill fortsätta att tillämpa när vi inreder idag? Vintage är hållbart och bra för miljön. Vintage är dessutom oftast snällt för plånboken - åtminstone i de flesta förhandlingar som görs. Så låt oss inreda i retrostil och vintage med allt vad det innebär, från teak, till grafiska blommönster, vinyl och inredningsdetaljer. Det är väl ändå detaljerna som gör det, eller hur?


Funktionaliteten


När man tänker på retro så tänker nog de allra flesta på lite lätta och stilrena möbler, ofta i teak, massivt trä och/eller fanér, med enkla linjer och former och mindre utsmyckning. Den allmänna uppfattningen är dessutom att det är en stil som präglas av grafiska mönster, en hel del färg och att det är funktionellt. Lekfullt med praktiskt kanske man också kan säga! Formgivare experimenterade en hel del på 50-talet, ett första exempel på resultatet av böjträ tex. var länstolen “Lamino” designad av Yngve Ekström. Det finns såklart många klassiker som skapades utifrån samma designprincip, som lever vidare än idag och som fortsätter pryda våra hem efter mer än femtio år i leken.


Stolabs “Lilla Åland” i ny klassisk tappning. Funktionell, skön, svarvad och sittvänlig, en riktigt fin klassiker stol, given i Skandinaviens 1900-tals design. Bilden är lånad från Svenssons i Lammhult.


Retromönster


Även om trä dominerade och gav inredningen i naturfärgat skala, så sprakade färgpaletten i retrostilen textila inredningsdetaljer. Färgpaletten var vågad och de grafiska mönster som vi ser på eftertraktade serviser och tapeter mixades gärna med bruna, naturnära toner och gärna lite orange inslag. Gul, röd, blå och grön alla kulörtoner fick vara med i formgivningen. Det är som sagt vanligt att detaljerna gör stilen och så även i retrostilens tecken. När vi ser dessa grafiska mönster på bland annat tapeter och kuddfodral, eller när vi jämför en liten enkel sak som strömbrytaren i väggen, då och idag, då känner vi igen oss. Visst är det lite charmigt med den runda strömbrytaren i bakelit med en liten trapp i mitten.


Bilderna är lånade från @retrohuset. Älska symmetrin i bilderna och färgkombinationerna som ger så fina kontraster till en annars typisk teak inredd interiör miljö.


Om man är en riktigt inbiten retrostil entusiast så varför inte besöka ett bed & breakfast som inreder allt i dåtidens anda?! Att känna in det taktila och på nära håll få titta på detaljerna. Att dricka en kopp kaffe ur en kaffekopp där du inte kan annat än blicka tillbaka på gångna tider. När du sover, kanske du även befinner dig i ett rum som påminner om mormors gamla sovrum. Ett nostalgisk bed & and breakfast som går i retrostilens tecken hittar du i Edsbruk, Småland. Varför inte unna sig en resa dit, eller stanna till på vägen och sup in lite retro atmosfär, kika in Instagramkontot @retrohuset.


Bilden är lånad från @retrohuset återigen. Inspirerande och tidstypiskt, inte sant?


Vill man locka fram retrokänslan i nyproduktion går det såklart också att göra, nästan utan att blinka. Tapeter, kontaktuttag och servetter för att nämna några produkter offereras nyproducerat ute i handeln. Vill man tex. skapa en retrokänsla i köket på sitt alltför vita kakel ovanför köksbänken, varför inte införskaffa kakeldekor och klistra på de befintliga vita kakelplattorna. Det blir snyggt, kolla bara här i bilden från @broarne.


Bilden representerar hur man enkelt kan skapa den där retrokänslan med extra allt utan att behöva förnya och förändra för mycket. Här använder man det befintliga kaklet och låter en retrosticker förändra utseendet så länge man vill, lånad från @broarne.


Storslagen fönsterprakt


Låt oss ägna oss en liten stund åt arkitekturen, vad den för med sig och på vilket sätt den kompletterar inredningen. En av de betydande dragen, värda att nämna är den storslagna fönster prakten, dvs. de stora fönster som man använde i arkitekturen. De var enorma jämfört med sekelskiftesfönster med spröjs och annan utsmyckning. Retro arkitektur innebar att funktion var lika med estetik och på detta sätt kunde ju även naturen, trädgården, eller en annan specifik utsikt få sippra in lite enklare jämfört med om den hade behövt passera ett sekelskiftesfönster med både karmar och spröjs, mittpost och båge. Å andra sidan bidrar spröjs med ett fantastiskt solspel i rummet när strålarna hittar dit, men det är en liten annan historia.


Bilden är lånad från @tegelbiten, ett väldigt inspirerande konto på Instagram. Kontot samlar och visar hus och bostäder i funkisstil, från olika svenska mäklare och det med otroligt inspirerande arkitektur, inredda miljöer, fast möblering och fasta ytor av retrokänsligt material. In och kika! Detta härliga hem med storslaget fönster (bland annat) är bildmaterial från @maklarhusetostersund.


Nordiska ikoner


Stilikonerna är många. Det känns som att man både kan referera ordets betydelse ikon, till formgivaren och specifikt till deras respektive verk. Estrid Ericson och Josef Frank för Svensk Tenn är kanske större än någonsin. Vårt begär efter Josef Franks skänkar i teak och hans nästan lite futuristiska och färgstarka organiska mönster som lätt samlas i soffan och vackert den (kanske annars) neutrala och nedtonade färgskalan. Alla kan nog hitta någonting att älska hos Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm. Färgprakt och lekfullt i mönster är någonting man med all säkerhet kan få om man letar efter Josef Franks ikoniska designs.


Bilden är från Svenskt Tenn och visar Josef Franks “Textile Cabinet 522”, klassiskt och tidlöst linneskåp. Skåpet är fantastiskt fint och bra precis som det är men det är också inspiration när det är som bäst, till den där retrotidens lekfullhet i just möbeldesign. Förundras och skapa det där eftertraktade blickfånget med en Josef Frank möbel eller mönster.


Retrolampan


Det är härligt med diverse armaturer i retrostilens tecken. Det är dessutom lätt att bli lite förblindad, lite som när man blir kär. När man väl fallit, kan man inte se någonting annat. Formerna på dessa armaturer är ofta mjuka. Cirklar och ovala former mixas med rektangulära. Även materialet präglar retrokänslan tydligt. Det är ofta glas, ibland snirklig design och ibland “bara” en glaskupa som sitter på ett fot av teak.


Bilden är lånad från @malmöretrolampor. Här, en klassisk 50-tals design med teakfot och gultonat glas.


5 saker att tänka på om du vill inreda i retrostil 50-tal:

  1. Satsa på vintage i retrokänsla. Vintage är dessutom hållbart och bra för vår planet. Leta efter pinnstolar, bord och skänkar i teak, taklampor och bordslampor, för att nämna några.

  2. Arbeta med trä och gärna i teak, teak och åter teak. Det är materialet som sticker ut och präglar stora ytor i retrostilens inredning. Linjerna är enkla och utan utsmyckning. Det kan vara både massivt trä och fanér.

  3. Färgpaletten är djärv, mättad, rik, lekfullt och organiskt. De flest mönster funkar för retrokänslan, det kan vara grafiskt, futuristiskt, och en helt ny modern stil i femtiotalets funkis vilket Josef Franks formgivning är en stark föregångare till.

  4. Undvik tunga möbler, det är mindre funktionellt. Med lättare möbler och pinnstolar kan du enkelt flytta runt möblera om och möbleringen ger en härligt luftig känsla på golvet de står på.

  5. Kika på detaljerna, det är detaljerna som gör skillnad också. Det kan vara kakel, mösnter på kuddar, strömbrytare, mindre lös möblering såsom bordslampor och krukor, porslin och glas, beslag och annan fast inredningsdetalj.


Vill du lära dig mer om olika inredningsstilar? Kolla in vår inredningsguide här!


Gör karriär av ditt intresse inom inredning! Kolla in våra yrkesutbildningar till inredare eller ta en kortare hobbykurs för din egen skull och lär dig mer om inredning.

0 kommentarer

Comments


bottom of page