Vilka möbler tänker du på när du läser ”kända verk”? Det hade varit intressant att få veta om vi tänker på samma - i det här blogg inlägget kommer du i alla fall få veta vilka vi tänker på!
Kända verk är produkter som blivit populära och hängt med ett tag, och blir designklassiker - det är möbler som har ett formspråk som är tidlös. En möbel som både smälter in och skapar blickfång och som man inte tröttnar på - en designklassiker är inget slit och släng produkt, utan något som hänger med och återkommer år efter år, i olika epoker - en evig produkt helt enkelt. En tidlös produkt behöver vara av god kvalité då den ska kunna hålla under en lång tid och samspela med andra produkter under olika trender och med olika stilar. Möbeln blir vackrare med åren - patinan gör den mer unik när den bär med sig en historia. De formgivare som formgivit dessa verk har varit skickliga på formspråk, de har designat möbler som när de formgivits var unika i både form och material.
Bild på Eileen Gray
Att fördjupa sin kunskap om dessa verk är ett sätt att lära känna formgivaren och vad som känntecknar deras design men det inspirerar också till att lära sig hur man kan inreda med dessa möbler - hur man kan kombinera dessa med andra möbler, färger och material genom att studera deras form, färg och material förstår man deras design och funktionalitet.
Bild på Nils "Nisse" Strinning
Gillar man inredning har man säkert koll på en del av dessa verk men det kan vara svårt att hålla koll på alla, jobbar man däremot med inredning är det väldigt bra att lära sig vilka designklassikerna är och vem som formgivit dessa - dels för att kunna ”identifiera” vilka möbler kunden kanske redan har i sitt hem men också för att kunna leta fram rätt produkt för ”rätt stil” till kunden. Man kan kanske jämföra det med matlagning - en kock som vet vilka egenskaper råvarorna har kan blanda ihop en god och passande rätt och detsamma för en inredare - en inredare som vet egenskaperna en möbel har kan inreda och kombinera dessa för att skapa harmoniska miljöer.
För att testa era kunskaper 😉 har vi här på bloggen skapat ett lite ”quiz” - vi beskriver några kända verk så får ni gissa vilka formgivare som designat dom (de rätta svaren hittar du längst ner i inlägget). Lycka till 🤩
MYRAN - Stol
Bild: Svenssons i Lammhult
Den här stolen formgavs av en designer som vågade sticka ut och hade mod att stå på sig att det här verket skulle bli populär. Den formgavs 1952 och är än idag unik i sin form. Här användes en teknik för att böja trämaterialet så hela stolen blir ett - inga delar som satts ihop så som sitt- och ryggdel utan träet har formats så att det är en enda del för hela stolen. Designen blir även praktiskt då man kan stapla stolarna och att den är nätt och lätt, funktionalitet var formgivarens kännetecken. Formgivaren är även känd för flera andra verk bland annat för stolen Sjuan, Svanen och Ägget. Det som är intressant tycker jag hur denna ”enkla” form skapar en sådan vacker siluett.
Hur hade ni inrett med den här stolen? Jag hade valt att en tex mörkare färg som sticker ut mot ett ljusare matbord för att låta siluetten poppa fram och kombinerat Myran och Sjuan runt matbordet för att baksidan av dessa stolar tillsammans skulle skapa en mjuk rörelse runt bordet - tänk att detta konstverks baksida blir det som sätter pricken över i:et - coolt!
Bild: Svenssons i Lammhult
FLOWERPOT - Lampa
Bild: Svenssons i Lammhult
Denna lilla armaturen som sprider så mycket ljus och glädje med både färg och form designades 1968. Den finns i olika färger och storlekar både som hängande takarmaturer och bordslampor. Färg och form var något som kännetecknar den är designern. Formgivaren skapade unika mjuka former i både metall och plast som än i dag skapar blickfång. Det är imponerande att dessa designers som skapade dessa kända verk och speciellt den här designern att de hade en sådan djärvhet att skapa något helt nytt och häpnadsväckande och våga tro och övertyga tillverkarna att de skulle producera deras verk. Den här armaturen finns i många olika färger, så det är enkelt att både inreda den så att den blir en blickfång i rummet eller låta den smälta in om man har en färgsättning i rummet som går ton i ton.
Bild: Svenssons i Lammhult
KARIN - Fåtölj
Bild: Svenssons i Lammhult
Denna fåtölj i läder designades 1973 av en designer som fokuserade på att skapa bekväma fåtöljer. Det som är intressant med den här fåtöljen tycker jag är balansen mellan det nätta/enkla nederdelen och den mjuka/bastanta överdelen - kontraster som tillsammans skapar balans. En kul detalj är att det är hjul på fåtöljen som gör det enkelt att flytta runt men som också gör att fåtöljen har rundade mjuka former både upp och nertill. Alla dessa kända verk har troligtvis inspirerat nutidens formgivare - genom att studera olika tekniker och former kan man skapa nya unika möbler som kanske blir de nya designklassikerna i framtiden. När jag ser fåtöljen Bollo påminns jag om fåtöljen Karin, eller vad tycker ni?
Bild: Svenssons i Lammhult
STRING - Hylla
Bild: Svenssons i Lammhult
Stringhyllan har nog ingen missat - den finns nog med på något sätt i de flesta inredningstidningar och digitala plattformar för inredning. Och det är egentligen inte så konstigt då den går att kombinera med olika stilar och är funktionell med både öppna hyllplan och skåp för dold förvaring. Det är också en möbel som kan finnas och passa in i alla rum. Den designades av två formgivare 1949 för en tävling där tävlingen gick ut på att skapa en hylla för böcker. Det här designparet vann för att deras minimalistiska hyllsystem både var enkel att montera och funktionell. Stringhyllan kan man bygga på och skapa olika storlekar och former beroende på hur många böcker man har. Nu finns Stringhyllan i flera olika varianter och man kan kombinera dessa på många olika sätt och skapa en unik möbel för just ens egna behov och rummets arkitektur.
Bild: Svenssons i Lammhult
ADJUSTABLE TABLE E 1027 - bord
Bild: Miljögården
Det här lilla bordet har en sån fin historia och jag blev väldigt intresserad utav den när jag hade lyssnat på programmet Stil på P1 för några år sen om formgivarens liv. Den är formgiven av en designer år 1926, och bara det är imponerande i sig - att använda både det här materialet och formen för att designa ett så här modernt sidobord och med en sådan smart funktion att kunna höja och sänka bordsskivan. Och dessutom att man kan dra in den över säng och soffa - här har formgivaren verkligen tänkt på allt.
Bild: Miljögården
Vi skulle kunna fortsätta skriva om flera kända verk men här får vi sätta stopp för den här gången. Men nu till frågan: vet du vilka formgivarna är för dessa kända verk? Har du kanske några favoriter bland designklassikerna, har du koll på vilka som formgivit dessa och varför? Det finns både böcker om formgivare och deras verk som du kan läsa om du tycker att det är intressant men också lyssna och titta på olika program i radio och på tv som är både underhållande och givande, eller varför inte kika runt på olika auktionssidor på nätet - eller gå runt i butiker som säljer dessa verk och faktiskt få känna, prova och se dessa designklassiker på riktigt.
SVAR:
MYRAN - ARNE JACOBSEN
FLOWER POT - VERNER PANTON
KARIN - BRUNO MATHSSON
STRINGHYLLAN - NILS NISSE STRINNING & KAJSA STRINNING
ADJUSTABLE TABLE E 1027 - EILEEN GRAY
Hur många rätt hade du?
Комментарии