I år blev det Sverigesemester. Med en liten nyfödd tösabit på armen i början på året så bestämde maken och jag oss ganska snabbt för att vi skulle semestra i Sverige till sommaren. När sedan påsken kom och det blåste isvindar runt knuten så var jag inte helt överväldigad över våra sommarplaner, de kändes ganska så grådassiga vid det laget. Givetvis hade jag då ingen aning om att sommaren skulle bli både låååång, vaaaarm och alldeles underbar! Semestern blev helt fantastisk och vi såg många nya orter och städer på vår resa. Några intryck fastnade extra mycket på näthinnan och ett sådant intryck var ett spontanbesök på The Steam Hotel i Västerås som resulterade i att vi bokade en natt där för att få uppleva deras designkoncept. WHAT’S ALL THE FUSS ABOUT?
The Steam Hotel är ett gammalt ångkraftverk som har haft en central roll i staden från 1917 fram till 1970 talet och fungerade sedan som en reserv tills det helt togs ur drift 1992. Nu har det återigen blivit en viktig byggnad för Västeråsarna, hotellet drar gäster och det med all rätt! Hotellet och dess SPA ligger vackert beläget vid Mälaren och när man kliver innanför dörrarna så förflyttas man till 1919 på mindre än ett ögonblick. Faktum är att The Steam Hotel hade likväl kunnat legat mitt på Manhattan, vare sig det var 1919 eller nutid. Hotellet känns som en framtida klassiker och nedan listar jag mina intryck så att du själv kan skapa stilen:
På the Steam Hotel har man använt arkitekturen och dess historia som basen och sedan byggt vidare utifrån det. Byggnaden består i grunden av bland annat råa tegelväggar, korrugerade järnbalkar, grovputsade väggar och polerad betong. För att framhäva arkitekturen och dess material har man alltså valt att använda sig av motpoler som gör att alla individuella material framhävs på bästa sätt. Ovan ser ni en bild från hotellets lounge. Lystern från sammetsfåtöljen, den stora kristallkronan och de stora blomsterarrangemangen är perfekta utvalda ting som agerar som motpol till den råa industriella arkitekturen. Inredningen ser därmed mer exklusiv ut än om man hade valt att inreda mer ’medhårs’ d.vs. i samma stil som arkitekturen.
Inne i restaurangen ’Chamberlin’ dominerar stora glaspartier med sin stålkonstruktion. På trägolvet har man lagt ut flertalet orientaliska mattor och valt art deco inspirerade soffor som ser ut som små rosa snäckor. Hyllorna är enkla i sin design där man tydligt kan se konstruktionen, men man har även valt att använda sig av mässing som värmer upp och omfamnar rummet med sin form. Marmor, glas och valnöt är har även de vävts in i hyllans design, dessa material återses runtom i restaurangen bland annat på bordskivor och som stolar.
Sovrummen har lite olika väggfärger men har samma nyans så att de avger samma känsla för besökaren oavsett vilket sovrum man får tilldelat sig. Det som står ut i sovrummet är det underbara fönstret med de synliga rostfärgade stålbalkarna som man valt att belysa upp. De skira gardinerna är vackra som motpol till stålbalkarna och den råa tegelväggen. En rejäl sänggavel i läder och valnöt får sängen att se balanserad ut mot de ’tyngre’ materialvalen i arkitekturen. Även här finns sammet som möbeltyg och det finns en platsbyggd hylla, liknande den i restaurangen ’Chamberlin’, där man kan förvara sina tillhörigheter. ATT SKAPA SIG EN INREDNINGS/REFERENSBANK
Kollaget ovan är en sammansättning av detaljer jag fotograferade under besöket (utom loggan då). När jag reser så tar jag ofta bilder både där helheten av inredningen syns men även dess detaljer, jag bygger liksom upp en ’inrednings/referensbank’. Detaljerna hjälper mig nämligen att komma ihåg att en inredning lätt blir platt om man glömmer av dessa. De kan vara solitärer eller i grupp, viktigt är att de lyfter inredningen lite extra, som små konstverk i sig. Faktum är att det är när man studerar dessa detaljer som man kan börja att förstå vad inredaren försökt skapa för känsla och vilken historia som denne försöker berätta för betraktaren. När man sedan sätter samman detaljerna så kan man se helheten av t.ex. färg och materialval. Ibland är det så ens egna inredningstankar startar. Hur kan jag översätta den här lilla saken till ett helt rum? Kan man gå en helt annan väg än vad nuvarande inredare har gjort? Valde inredaren att låta detaljen gå hand i hand med arkitekturen och dess historia, eller har de gjort ett stilbryt? Vi arbetar alla på olika sätt och det här är bara ett litet verktyg man kan använda sig av.
SÅ SKAPAR DU STILEN
För er som ännu inte besökt hotellet så hoppas jag ni fått en liten inblick hur man har tänkt när man designat The Steam Hotel, verkar det intressant och skulle ni vilja uppleva det? Och för er som har varit där, vad tyckte ni om hotellkonceptet? Själv tycker jag det är ett helt underbart härligt hotell, det finns så mycket att upptäcka rent inredningsmässigt! Om ni nu skulle vilja ha ert egna lilla Steam Hotel därhemma i sovrummet så har jag valt ut några saker som sätter stilen i kollaget ovan.
TIPS! Tänk på att låta husets unika historia komma fram, dess material, detaljer och arkitektur. Förutom det så kan man öka den industriella känslan genom att ha:
Utanpåliggande elledningar
Nakna dimbara glödlampor
naturligt förekommande material i en fabrik så som t.ex. läder, koppar och tegel.
Använd både sammet och skira tyger som motpoler till de hårdare materialen
Tänk på att använda er av materialmöten som ger en rustik men ändå varm känsla t.ex. trägolv som möter golvlister av stål
Tanken slår mig under min vistelse varför vi inte bevarar fler nedlagda sockerbruk, keramikbruk andra industriella byggnader med samma värdighet? Konceptet fungerar ju alldeles utmärkt!
Familjen då? Ja, men de gillade det lika mycket som jag, det fanns ju även en utsida att utforska! På återseende The Steam Hotel!
Comments