The Steam Hotel – Så skapar du stilen

I år blev det Sverigesemester. Med en liten nyfödd tösabit på armen i början på året så bestämde maken och jag oss ganska snabbt för att vi skulle semestra i Sverige till sommaren. När sedan påsken kom och det blåste isvindar runt knuten så var jag inte helt överväldigad över våra sommarplaner, de kändes ganska så grådassiga vid det laget. Givetvis hade jag då ingen aning om att sommaren skulle bli både låååång, vaaaarm och alldeles underbar! Semestern blev helt fantastisk och vi såg många nya orter och städer på vår resa. Några intryck fastnade extra mycket på näthinnan och ett sådant intryck var ett spontanbesök på The Steam Hotel i Västerås som resulterade i att vi bokade en natt där för att få uppleva deras designkoncept. WHAT’S ALL THE FUSS ABOUT?

The Steam Hotel ingång

The Steam Hotel är ett gammalt ångkraftverk som har haft en central roll i staden från 1917 fram till 1970 talet och fungerade sedan som en reserv tills det helt togs ur drift 1992. Nu har det återigen blivit en viktig byggnad för Västeråsarna, hotellet drar gäster och det med all rätt! Hotellet och dess SPA ligger vackert beläget vid Mälaren och när man kliver innanför dörrarna så förflyttas man till 1919 på mindre än ett ögonblick. Faktum är att The Steam Hotel hade likväl kunnat legat mitt på Manhattan, vare sig det var 1919 eller nutid. Hotellet känns som en framtida klassiker och nedan listar jag mina intryck så att du själv kan skapa stilen:

The Steam Hotel Entré 2

På the Steam Hotel har man använt arkitekturen och dess historia som basen och sedan byggt vidare utifrån det. Byggnaden består i grunden av bland annat råa tegelväggar, korrugerade järnbalkar, grovputsade väggar och polerad betong. För att framhäva arkitekturen och dess material har man alltså valt att använda sig av motpoler som gör att alla individuella material framhävs på bästa sätt. Ovan ser ni en bild från hotellets lounge. Lystern från sammetsfåtöljen, den stora kristallkronan och de stora blomsterarrangemangen är perfekta utvalda ting som agerar som motpol till den råa industriella arkitekturen. Inredningen ser därmed mer exklusiv ut än om man hade valt att inreda mer ’medhårs’ d.vs. i samma stil som arkitekturen.


The Steam Hotel Entré


The Steam Hotel - Chamberlin

Inne i restaurangen ’Chamberlin’ dominerar stora glaspartier med sin stålkonstruktion. På trägolvet har man lagt ut flertalet orientaliska mattor och valt art deco inspirerade soffor som ser ut som små rosa snäckor. Hyllorna är enkla i sin design där man tydligt kan se konstruktionen, men man har även valt att använda sig av mässing som värmer upp och omfamnar rummet med sin form. Marmor, glas och valnöt är har även de vävts in i  hyllans design, dessa material återses  runtom i restaurangen bland annat på bordskivor och som stolar.


The Steam Hotel - Sovrum.jpg