... ...
top of page

Så inreder du och håller ordning i badrummet – 10 enkla tips

Badrum igen tänker ni kanske! Ja, det är ett badrumsinlägg igen – det finns mycket att skriva om det här “lilla” rummet. Förra inlägget pratade vi om ytskikt och de svårare besluten som att välja kakel och klinkers, beslut som ska hålla en längre tid framöver och som man inte kan ångra (jo, det kan man såklart men det blir jobbigt att renovera igen). Det här inlägget bli mer ”lättsamt” då vi tar upp hur man kan inreda badrummet efter man tagit de svåra besluten eller om du vill ändra om i badrummet med enkla medel utan att renovera väggar och golv.Tänk på att det är inredningsdetaljerna som lyfter ett badrum. Här kan du göra stor skillnad med små medel. Kanske är det dags att byta ut toalettpappershållaren, tvålkoppen, duschhyllan eller handdukskrokarna? Att uppgradera detaljerna i badrummet kan skapa en helt annan känsla och bli ett vackert inslag i inredningen.


Det man behöver tänka på innan man börjar byta ut/köpa nytt är att skriva ner hur du använder badrummet och vad som behöver finnas i badrummet. Har du mycket smink och produkter som du behöver förvaring till, vill du få plats med tvättmaskin i badrummet eller är det viktigt att du ska kunna koppla av och skapa en mini-spa hemma. Skriv ner och samla på dig inspirationsbilder och tänk på att hålla samma stil/koncept som du har i övriga bostaden för ett harmoniskt intryck, tänk även på husets karaktär så att det passar med husets ”själ” också.Vad ska jag välja för möbler till badrummet?

Nuförtiden finns det en uppsjö av olika stilar och möbler som man kan välja på. Vill du ha ett badkar med lejontassar eller kanske en duschkabin med ånga och spa-funktioner. Stilrena skåp man hänger upp på väggen eller platsbyggda kommoder eller varför inte göra om ett gammalt skåp till kommod. Dessa val är mer ”svåra beslut” val och därför kan det vara bra att lägga tid på att skapa olika boards för att se hur produkterna samspelar med ytskikten. I våra yrkesutbildningar lär man sig att göra olika sorters presentationstekniker för att visualisera sina idéer och se hur det kommer se ut i verkligheten.


Inreda badrum inredning

Lägg lite extra tid på badrumsdetaljerna

Dessa detaljer som sätter pricken över i:et i ett rum men som kan orsaka många sömnlösa nätter, ibland/oftast har vi alldeles för många val som gör att det är svårt att bestämma sig. Har ni inte varit inne på Byggfabrikens eller Sekelskiftes hemsida så vill jag tipsa er om dessa hemsidor – så många vackra detaljer här som man kan välja till badrummet. Här finns allt från strömbrytare, blandare, handtag, brunn (ja till och med brunnen är helt fantastiskt vackra), krokar och många fler detaljer.Ljussättning – vikten av bra belysning

Belysningskravet i badrummet är stort då du använder utrymmet för att kunna ta hand om din hygien, du vill kanske ta ett avkopplande bad, eventuellt har du en tvättmaskin i badrummet? Du har förmodligen också behov av att göra dig i ordning på morgonen, det innebär att du måste tänka på hur du ljussätter runt spegeln. För bästa belysning ska du tänka på att ljuset ska komma från båda sidor om spegeln. Inte över & inte under - utan på sidorna. Du behöver ta hänsyn till all aktivitet som kan tänkas förekomma i badrummet för att lyckas med en bra ljussättning. Det kan vara lämpligt att installera en dimmer om man vill få lite SPA-känsla i badet och kunna variera ljusstyrkan för att kunna skapa olika stämning i badrummet.


Inreda badrum inredning

Bra förvaring för att hålla ordning

Har du platsbyggd förvaringsinredning men upplever ändå att det är ont om plats? Börja med att rensa ut; ofta sparas exempelvis hygienartiklar som inte längre är användbara. Dold förvaring är att föredra för alla praktiska saker för att skapa rum åt mer dekorativa ting. Har man mindre förvaringsutrymme, kan man satsa på olika korgar, kanske en som fylls med toalettpapper och placeras på en hylla, för att ta ett exempel. Har du plats kanske du vill placera en förvaringskorg på kommoden med små 20 x 20 cm hoprullade handdukar så gästerna kan få känna sig extra ompysslade.


Mjuka upp badrummet med textur

Badrum är ofta avskalade i sin design och en sådan miljö kan upplevas kall och hård på grund materialvalet. Tänk textur för att skapa en mer levande känsla; det kan åstadkommas med tjocka härliga oversize badhandukar, en rustik träbricka till badkaret, rotting-, bambu-, filt-, läder- eller kanske en linnekorg. På golvet kan man lägga en härlig badrumsmatta gjord av teak eller en härlig tjock frotté. För att bryta av de fyrkantiga formerna som det oftast är i badrummet kan man ha en rund matta för att mjuka upp med både material och form.


Inreda badrum inredning

Inred med växter, även i badrummet

Växter i badrummet tillför liv och grönska, de är naturliga luftrenare och får sig ett vattentillskott från duschångorna. Badrummet håller en hög luftfuktighet, som kan vara ett plus för växterna, men eftersom det ofta råder brist på sol och naturligt ljus ska du noga välja ut sorter som klarar av den specifika miljön. Kanske har du en stor tom yta där en rejäl härlig växt kan få breda ut sig? Om det är mindre gott om yta, så kan du hänga växterna i amplar, ställa en kruka ovanpå ett badrumsskåp, placera mindre krukor på en nisch eller kanske en badkarskant. Exempel på växter som mår fint av den höga luftfuktigheten och klarar av den oftast dagsljus-fattiga miljön är dracena, svärmorstunga, juvelblomma, förmakspalm, fjäderkalla och olika succulenter. Rådfråga en florist vid inköp för bästa skötselråd för din växt.


Skapa stilleben för en lyxig känsla

Gör plats för ett stilleben, det ger en härlig och lyxig känsla! Kanske har du en nisch någonstans eller plats ovanpå kommoden? Det kan verka svårt att få till ett stilleben, men det behöver det inte vara. Vårt tips är att använda en bricka eller ett fat där du kan exponera dina favoritsaker. Kanske är det en fin tvålpump, en liten solitär blomma, en härlig hudkräm och en parfymflaska? Det viktiga är att tänka på att jobba i olika höjder för att skapa spänning och struktur i ditt arrangemang.Välj doft efter humör och önskad atmosfär

Ditt badrum kan upplevas extra härligt med en passande doft som gör dig glad! Välj doft efter ditt humör och önskad atmosfär. Vissa föredrar ’tvåliga’ eller 'sportiga’ dofter, andra kanske vill ha ’blommiga’. Tänk på att, om ni är flera i hushållet, finna något som alla känner sig bekväma med, då doftpreferenser ofta är väldigt personliga och kan vara förknippade med minnen. Vill man tillföra dofter kan man göra det genom att placera ett doftljus/ doftpinnar i badrummet, använda en väldoftande badbomb i det avkopplande badet, hänga en doftpåse invid tvätten, eller kanske tycker du om att ställa in färska, väldoftande liljor i badrummet? Tänk bara på att skapa en enhetlig doftupplevelse så att inte flera krockar med varandra. En mindre portion är oftast att föredra.Musik för avkoppling

I badrummet är det skönt att ta det lugnt och göra sig i ordning på morgonen, och varva ner på kvällen. Finns det möjlighet så kan det vara trevligt att få in en liten radio eller en trådlös bluetooth-högtalare som kan kopplas till din mobil. Musiken skapar stämning både morgon och kväll.


Inreda badrum inredning

Inred med textilier för ett mjukare intryck

Satsa på härliga textilier för att skapa ett mjukare och behagligare intryck i badrummet! Här kan du på ett enkelt sätt få in både textur och färg. Det finns en uppsjö av härliga handdukar, badrumsmattor och duschdraperier. Var enhetlig i dina färgval så att badrummet känns rogivande.


Handla secondhand (även till badrummet)

Har man en plan om hur man vill förändra i badrummet kan man hålla utkik efter produkter i second hand butiker, blocket etc och köpa när man hittar det man verkligen vill ha. Det tar så klart lite längre tid att hitta det man söker om man ska köpa secondhand produkter men lyckan när man väl hittar DET är värt väntan.


Inreda badrum inredning

10 tips för att hålla ordning i badrummet


  1. Lägg tid på att rensa och rengöra badrummet, för att få en så lugn miljö som möjligt.

  2. Köp många lådor i olika storlek för att förvara smink, hudvård, fotvård, borstar etc

  3. Rensa bland handdukar och spara/köp samma sorts handdukar för att få samma stil.

  4. Köp tvålpump och tandborsthållare i samma stil.

  5. Det är bra om du har möjlighet att skaffa dold förvaring här för alla lådor och handdukar, men om du endast har öppen förvaring är det ännu viktigare med att ha samma sorts handdukar och lådor för en mer enhetlig uttryck som skapar stilren känsla.

  6. Oavsett storlek på ditt badrum är det bra att få plats med en liten/stor växt också för att ge badrummet mer levande energi.

  7. Skaffa duschhylla för hår/kroppsvård i duschen.

  8. Samla alla städ produkter i en låda i ett skåp.

  9. Toapapper kan förvaras i en stor korg - eller om plats finns kan man ha det i ett skåp.

  10. Investera i en tvättkorg som du tycker är snygg och användbar och om plats finns rekommenderas att du har flera för att sortera tvätten redan här.


Vill du läsa mer om vad du ska tänka på när du renoverar ytskiktet i ett badrum? Läs vårt inlägg om badrum här!


Blir du (precis som vi) exalterad av att skapa vackra och harmoniska miljöer som ger folk glädje? Då kanske jobbet som inredare är något för dig! Läs mer om våra yrkesutbildningar till inredare.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page