... ...
top of page

Så inreder du hallen – 5 saker att tänka på

Hallen är det första rum som man möts av i ett hem och som tillsammans med entrén skapar ett första intryck av bostaden. Här vill man ha en välkomnande och inbjudande känsla som följer med in i hemmet.


Så inreder du hallen inredning hall

Bild från @ankermarkinterior och hans snygga hall


Hur man upplever en välkomnande känsla kan såklart variera från person till person, men generellt är det viktigt att rummet är städad och rent för att skapa en harmonisk känsla i inredningen. Då vi i dagens samhälle ständigt matas med intryck av bland annat information, ljus och ljud så är det viktigt att skapa balans i tillvaron och ha en plats för återhämtning och avkoppling. Vi påverkas av vår omgivning och ett stökigt hem och oordning kan leda till ökad stress. Hemmet är en viktigt plats för att känna trygghet och för att skapa en harmonisk miljö krävs det en viss ordning och reda.


Och hur inreder vi hallen för att skapa en harmonisk känsla? Bra inredning handlar om att kombinera funktionalitet med estetik och för att få en väl inredd hall behöver man tänka på hur den används och hur den kan inredas på ett estetiskt tilltalande sätt för att skapa en inbjudande känsla.


För att hallen ska vara funktionell behöver man tänka på vem som ska använda den och vad som behövs i inredningen för att fylla de behov man har. Vill man kunna sitta ner för att ta på och av sig skorna? Finns det plats för en pall eller stol? Vilka förvaringsutrymmen finns? Finns det plats för en garderob? Ska den vara platsbyggd för att kunna nyttja ytan på bästa sätt eller räcker det med en garderob eller med några krokar på väggen? Vilka material är bra och tåliga att ha i hallen då rummet lätt utsätts för väta och smuts? En spegel kanske man vill ha för att kunna se hur man ser ut innan man lämnar bostaden men den kan även användas för att få hallen att upplevas större än vad den är.


Materialval till hallen

När man inreder hallen är det viktigt att tänka på att rummet lätt kan utsättas för smuts och vatten och att man tar extra hänsyn till materialvalen för att skapa en hållbar lösning till rummet. Det är framförallt materialet i golv, väggar och möbler som man bör ha i extra åtanke när man inreder hallen. Rent funktionellt är det bra med ett golv som tål väta från skor, paraplyer, barnvagnar etc och som är lätt att hålla rent. När man inreder hallen får man även tänka på vilken känsla man vill skapa och hur man vill att rummet ska upplevas. Ett trägolv ger t.ex en varmare känsla en ett stengolv, och ett stengolv i en beige färg ger en varmare känsla än ett stengolv i en grå färg.


Så inreder du hallen inredning hall

Kalksten Lindanäs från Östersjösten Aktiebolag


Ett massivt trägolv är tåligt och håller i många år och när det är slitet kan det slipas ner och behandlas på nytt. Naturstensgolv i t.ex skiffersten, granit, kalksten, sandsten, marmor, används ofta i hallar då det är väldigt slitstarkt.


Så inreder du hallen inredning hall golv

Ölandssten Gillberga är en slipad kalksten med svag marmorering från Östersjösten. Foto: MOG Studio


Klinkergolv är också vanligt att inreda hallen med då klinkerplattan är tålig för tyngd och slitage. Klinker är en typ av keramisk platta som är tillverkad av lera och materialets täthet bidrar till en reptålig yta och risken för sprickbildningar är väldigt låg.


Inreda hallen inredning hall golv

En gråbrun kalksten med fossilavtryck och växter som kan synas i mönstret. Slipad Ölandssten från Östersjösten. Foto: MOG Studio


Vill man på ett snabbt och enkelt sätt skapa en varmare känsla i rummet kan man inreda med mattor i hallen, t.ex en dörrmatta som håller rent och om det finns plats ytterligare en matta som mjukar upp och skapar en ombonad känsla. Sisalmattor passar bra i en hall då den kan absorbera en del fukt utan att materialet skadas.


Vackra tapeter från Midbec Tapeter som skapar en ombonad känsla i hallen.


Väggarna i hallen kan också vara mer utsatta för smuts och väta på samma sätt som golvet. För att kunna tvätta av smutsen på ett enkelt sätt finns det många bra färgval i färghandeln, där smuts lätt torkas bort med en fuktig trasa. Vill man skapa en ombonad och klädd känsla i hallen så är tapeten ett bra val - ofta är ytorna något mindre vilket kan ge mer utrymme för att våga vara mer kreativ. Större och färgrika mönster skapar ett starkare intryck och mindre mönster med färger som går ton i ton skapar ett harmoniskt intryck. Ljusa färger skapar en luftigare känsla och mörka färger skapar en omfamnade och ombonad känsla.


Välja hallbelysning

Belysning är viktigt i bostadens alla rum och det man bör tänka på när man inreder och ljussätter hallen är att ha bra allmänbelysning, det vill säga en eller fler lampor som sprider ljus över större ytor. Hallen är ett rum som ofta saknar fönster eller som har begränsat med ljusinsläpp med mindre storlek på fönstren än vad övriga rum har, vilket gör det extra viktigt med genomtänkt belysning i rummet. Utöver allmänbelysningen behövs även fler lampor som t.ex bords- eller vägglampor som skapar atmosfär i rummet eller tavelbelysning som framhäver en tavla. Dimbar belysning är att föredra så man på ett enkelt sätt kan ändra ljusstyrkan. Med timers kan man ställa in belysningen så den tänds och släcks vid vissa tidpunkter på dygnet. Under vinterhalvåret är det trevligt att ha en lampa som är tänd innan man stiger in i hallen utan att belysningen är tänd under hela dagen. Med LED-slingor som t.ex placeras under en byrå eller bakom en gardinstång kan man skapa effektfull belysning - där endast ljuset syns och inte själva ljuskällan. Även om hallen ofta är ett mindre rum är det viktigt att inte glömma bort belysningen, dels för få en funktionell ljussättning såklart men även för att skapa atmosfär och en inbjudande känsla i rummet.


Bra förvaring är A och O

Förvaring är viktig för att kunna hålla ordning och ju fler som nyttjar hallen desto mer förvaringsmöjligheter behövs. Dold förvaring är bra om det är fler personer i bostaden och om det finns tillräckligt med plats i rummet. På vinterhalvåret har man tjockare jackor, mössor, vantar och andra ytterkläder som tar mycket plats och med dold förvaring känns rummet mer städat och ordningsamt. Är det fler i familjen är det bra att kunna ha sina egna lådor eller korgar för mössor, vantar, halsdukar och nycklar för att lätt och snabbt hitta sina saker innan man lämnar hemmet.


Inreda hallen inredning hall förvaring

Tibro kök har smarta förvaringslösningar som även fungerar som en sittplats.

Ängö hallmöbel, Tibro kök


Under sommaren är det oftast lättare att hålla ordning i hallen om man har möjlighet att hänga undan vinterkläderna som inte används i en garderob eller förråd. Är hallen liten är öppen förvaring som t.ex en hatthylla och krokar ofta bättre för att skapa mer rymd i rummet.


Välj möbler som fyller sin funktion

När du väljer möbler till hallen är det återigen viktigt att tänka på både funktion och estetik. Vilka möbler behövs i hallen och vad finns det plats för?


Då hallen ofta är ett mindre rum är det viktigt att kunna anpassa inredningen efter storleken och nyttja ytorna på bästa sätt. Försök att hålla stilen och färgerna sammanhängande med övrig inredning i bostaden.


Inreda hallen inredning hall förvaring

Ängö Dressing room, Tibro Kök


Dold förvaring till ytterkläder är att rekommendera då det lätt blir stökigt om man har bråttom iväg på morgonen. En byrå kan används både till förvaring och för att placera en dekoration och belysning på. För en mindre hall kan ett väggmonterat skoskåp vara ett alternativ då det inte är så djupt. På en liten yta är det bra att kunna nyttja höjden - höga garderober eller förvaringsutrymmen är bra för att kunna lägga undan ytterkläder t.ex.


Dekoration – det lilla extra

Sist men inte minst får man även tänka på dekorationen för att skapa en bra helhetslösning när man inreder hallen. Dekoration tillför det lilla extra och gör inredningen mer intressant och personlig. Dekoration skapar en ombonad känsla, t.ex växter som ger liv i inredningen, belysning eller ljus och lyktor som skapar atmosfär och textilier som mjukar upp.


Speglar förstorar utrymmen vilket passar extra bra om hallen är liten. Speglar är ofta dekorativa, men används såklart även för att fylla syftet med att kunna se hur man ser ut innan man lämnar hemmet. Undvik att placera spegeln på en vägg mittemot ytterdörren - dels för att behålla energier i rummet med Feng Shui i åtanke men också för att undvika att se rörelser av sin egna spegelbild när dörren öppnas (framförallt för den lättskrämda och glömska typen som inte tänker på spegelns placering när dörren öppnas). Textilier kan vara en matta, kuddar som placeras på en bänk, gardiner till fönster eller som används för att dölja förvaring.


Inreda hallen inredning hall

En stor spegel och sidobordet ‘Gazelle’ från Ruth & Joanna pryder denna vackra hall.


Tavlor, växter, porslin, böcker, magasin, lampor och ljus kan användas för att få den ombonade känslan och om det finns en byrå eller ett bord i hallen kan man samla ihop sina prydnadssaker och skapa ett fint stilleben. När man sätter samman sitt stilleben är det viktigt att arbeta med motsatsförhållande i de saker man använder för att få variation i arrangemanget, till exempel glansiga och matta material, raka och runda former, mjukt och hårt, högt och lågt. Vill man skapa fler nivåer kan man bygga på höjden genom att ställa föremålen på böcker eller några tidningar.


Växter tillför liv och energi i inredningen och om hallen har begränsat med dagsljus kan man behöva en tåligare växt som till exempel svärmorstunga, monsterna, fredskalla, garderobsblomma eller dracena.


stilleben hall inredning

Bild från @ankermarkinterior


 

5 TIPS NÄR DU INREDER HALLEN


  1. Material i väggar, golv och möbler som tål väta och smuts som kan förekomma i en hall.

  2. Belysning - Taklampor som ger bra allmänbelysning, det vill säga god ljusspridning i rummet, är viktigt för att få en bra belysning i rummet. Ha gärna dimmerfunktion till taklampan så ljusstyrkan lätt kan anpassas. För att få bra ljussättning i hallen krävs det dock mer än bara taklampor, så beroende på plats och utrymme i rummet kan allmänbelysningen kombineras med t.ex bordslampor, vägglampor, tavelbelysning, LED-slingor.

  3. Bra förvaring - och gärna dold förvaring för att få ett mer städat intryck. Öppna hyllor och krokar fungerar om man är ordningsam, inte stressar på morgonen och kan hålla rummet städat - dold förvaring om man vet av att det lätt blir rörigt.

  4. Dekoration gör inredningen personlig och skapar en ombonad känsla. Tavlor, belysning, ljus och stilleben skapar vackra blickfång i hallen.

  5. Textilier mjukar upp inredningen och i hallen kan man använda mattor och gärna gardiner om det finns fönster i rummet.


Inreda hallen inredning hall

Hallen kan vara lätt att glömma när man inreder – men lägg lite energi på rummet så skapar du en ombonad och inbjudande känsla som följer med in i bostaden. Hallen är det sista rum du ser när du lämnar hemmet och det första rum som du möts av när du kommer hem - låt det blir ett rum som tar plats och välkomnar dig och dina gäster!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page