top of page

Inreda badrum – vad du ska tänka på

Det finns ett utrymme i hemmet som må ha den minsta ytan men som kräver mest planering, research, samarbete med olika hantverkare och långsiktiga beslut – nämligen badrummet.

Materialplansch inreda badrum

I det här inlägget tar vi oss igenom ytskiktet av en badrumsrenovering – allt bakom ytskiktet lämnas till hantverkarna så att allt sköts enligt branschreglerna och blir gjort på fackmannamässigt vis.


När man väl har bestämt sig för att renovera badrummet och börjat kika runt på material och badrumsinredning samt tagit in offerter för arbetet inser man att det är ett stort projekt och inget man vill göra flera gånger, i alla fall inte i samma bostad (om man inte inser det då gör man det ganska snabbt när renoveringen är igång och man har byggdamm precis överallt hemma). Därför är det bra att lägga tid på att planera innan man tar alla beslut.


Hur svårt kan det egentligen vara att bestämma kakel och klinkers?

Svaret på den frågan: Svårare än man tror när man börjar kika runt och inser hur många olika färger, former och material det finns (skämtosido).


För att komma igång behöver man tänka på vem som ska använda badrummet och hur det skall användas, vilken stil och känsla det ska förmedla. Dessutom bör man ha husets karaktär i åtanke så att arkitekturen och inredningen samspelar. Givetvis behöver man inte hålla sig till enbart en viss stil för att bostaden är från ett visst årtal, men man kan till exempel förstärka eller tona ner stilen och mixa olika stilar. Framförallt handlar det om att försöka bevara husets ”själ”.


Ibland kan arkitekturen ”tvinga” en att välja en viss sorts form på kakel och klinker för att ens kunna kala väggar och golv om ytan har en speciell form, till exempel en välvd vägg (som utav erfarenhet kräver många timmars hjärngympa/kreativitet för att lösa i ett sekelskifteshus vi arbetat med) men när man väl har klarat av den delen av processen har man fått en bra ram att utgå från.


Vitt badrum med guld mässing detaljer

Bild lånad från Pinterest


 


Färger, mönster och blanka eller matta ytor?

Möjligheterna att kombinera färger på olika sätt är oändliga. Precis som när man ska välja färg till ett rum där man behöver tänka på hur färgerna samspelar och hur det påverkar rumsligheten. Vill man ha en luftigare känsla så att rummet upplevs större kan man jobba med ljusa färger eller istället skapa en mer dramatisk och ombonad känsla kan man jobba med mörkare toner.

Nottingham - Victorian floor tiles

För att förstärka stilen och känslan kan man även fundera över om man vill skapa mönster genom att kombinera olika färger på olika sätt. Hur fantastiskt vackert är inte Victorian Floor Tiles till ett sekelskifteshus? Det är som ett konstverk eller rättare sagt det ÄR ett konstverk – tänk att få beskåda detta vackra golv varje dag!







Victorian Floor Tiles från sekelskifte.se


Förutom att välja färg kommer också valet om ditt kakel ska vara matt eller blankt. Här ska du precis som vid färgvalet fundera på vilken känsla du vill ha i badrummet – en blank yta kan ge en elegant och lyxig känsla medan en matt yta kan upplevas som mer lugn och ”jordad”.


Precis som med väggfärg och glanstal på målarfärgen ska man tänka på samma sätt med blankt kakel att det reflekterar ljuset mer än en matt yta. En matt yta kräver alltså mer ljus eftersom den inte reflekterar ljuset på samma sätt utan absorberar ljuset. En matt yta kan upplevas mer mjuk och en blank yta mer effektfull.


TIPS! Undvik att använda blanka plattor på golvet (klinkers) på grund av halkrisken.

 

Stora eller små kakel & klinkers?

Vill man skapa ett mer enhetligt intryck i badrummet kan man välja större plattor, då är det viktigt att tänka på hur man löser det runt brunnen eftersom det krävs att golvet har en viss lutning mot brunnen för att vattnet ska rinna ner ordentligt. Man kan till exempel lösa det genom att välja en avlång brunn som man placerar längs väggen eller att man delar den stora plattan vid brunnen som ett kuvert – kuvertskärning. Vill man istället skapa en mer levande känsla i badrummet kan man jobba med mindre kakel eller klinkers. Mosaik är ett exempel på små plattor som finns i olika färger och material. Man kan mixa både stora och små plattor i badrummet och skapa ”rum i rummet” genom att till exempel en mosaikvägg/golv och större plattor i resten av badrummet.


En viktig detalj när man väljer kakel och klinkers är fogen, det man har mellan plattorna. Även här finns det olika färger man kan välja mellan. Vill man framhäva plattans storlek och form kan man välja en färg som är kontrast till ditt kakel/klinkers och vill man istället att det ska kännas mer enhetligt väljer man en färg på fogen som går i samma ton som färgen på kakel/klinkers.


Förutom färgen på fogen kan man även jobba med hur mycket/lite fort det skall vara mellan plattorna. Detta får man såklart diskutera med plattsättaren om det är möjligt att påverka hur brett det skall vara mellan plattorna, beroende på vilken platta man valt.


ATT TÄNKA PÅ: ljusa fogar kan lätt missfärgas och bli lite gulaktiga med tiden medans mörk fog blir lite ljusare av kalk.

 

Fris och sockel – detaljer som ramar in badrummet

Du märker hur många val man behöver göra innan man ens har kommit till val av badrumsinredning, men detta med fris och sockel är så oerhört spännande – det kan ses som mindre detaljer och som inredare vet vi att det är detaljerna som sätter pricken över i:et. Sockeln placeras längst ner på väggen och skapar ett vackert möte mellan golv och vägg, man kan antingen ha samma material och färg som kaklet på väggen eller välja en annan färg/material för att bryta av och skapa kontrast.

Fris är som en bård längs kanterna på golvet, väljer man att jobba med ljusa färger på frisen gör det att mötet mellan vägg och golv känns mjukare om väggarna också är ljusa. Väljer man en mörkare fris förstärker det istället gränsen mellan vägg och golv.


Fris från sekelskifte.se Sockel från sekelskifte.se


 

Olika läggningsmönster – bra att känna till när man talar med hantverkare

För att på bästa sätt kunna kommunicera och förstå alla som samarbetar vid ett badrumsprojekt är det bra att ha koll på att det finns olika förband, du har kanske redan varit med om förvirringen när hantverkaren rabblar olika mått och förslag av förband i en väldans fart – ”10x15 halvförband eller ska du ha korsförband etc etc” och avslutar med ”vilket ska vi köra på?”. Det blir lätt att man blir stående som ett stort frågetecken. TIPS: Var förberedd och tala samma språk! Här hittar du en lista över några olika läggningsmönster – men tänk på att det ibland inte är möjligt att lägga alla typer av läggningsmönster för alla typer av plattor, prata därför med hantverkaren först.

  • Korsförband: Plattorna läggs i samma linje (under varandra) så att alla fogar korsar varandra.

  • Halvförband: Plattorna läggs som tegelmönster denna förband kan även kallas för förskjutet förband. Man lägger alltså plattorna så att ena plattan börjar/slutar i mitten av den andra plattan.

  • Kvartsförband: Innebär att man placerar plattorna med en kvarts förskjutning.

Dessa mönster kan även placeras vertikalt och skapa ytterligare mönster. Vilket mönster man väljer beror på vilken still man vill ha, för en mer modern stil kan man välja korsförband och om man hellre vill ha en traditionell still kan man jobba med halvförband.


 

Badrumsinredning får vi se till att göra ett eget blogginlägg för då ni haft tid att smälta den här informationen. ;)



Toalettregel från byggfabriken.com Dörrhandtag från byggfabriken.com Strömbrytare från sekelskifte.com

Om ni inte redan känner till de här företagen så kommer här några tips på hemsidor / Instagram-konton som ni kan kika på och inspireras av (varning för att man kan få en plötslig känsla av att man MÅSTE renovera sitt badrum):

Byggfabriken: www.byggfabriken.com

Sekelskifte: www.sekelskifte.se

Fired Earth: kika på deras Instagram-konto

Byggkeramikrådet: www.bkr.se

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page