... ...
top of page

Porträtt: Inredaren Henriette Kockum

Hej Henriette, berätta lite om vem du är, vad du gör och var du bor?

Hej hej! Jag är uppväxt i Sverige och är inredningsdesigner sen åtta år tillbaka. Jag har spenderat den största delen av min karriär utomlands. Jag har jobbat i London, New York och San Francisco. Just nu är jag på väg att flytta från San Francisco till Texas.


När väcktes ditt intresse för inredning och design?

Det här kanske låter udda och lite pinsamt att erkänna men om jag tänker tillbaka tror jag helt ärligt att det väcktes med dataspelet The Sims som jag spelade mycket som barn. Jag kommer ihåg att jag kunde spendera flera timmar med att bygga olika hus och designa rum. Det var min favoritdel av spelet. Efter det planerade jag olika “låtsas” renovationer hemma som jag presenterade inför min mamma. “Vi borde måla om här, bygga förvaring där” o.s.v… Ingen av dem blev av såklart haha men det var roligt att fantisera.


Hur skulle du beskriva din stil som inredare, har du en grundfilosofi?

Jag har svårt att definiera min stil för jag brukar anpassa den efter var jag bor. När jag bodde i Brooklyn var den mer industriell, i London lite mer eklektisk osv… Som grundfilosofi tycker jag det är viktigt att överväga omgivningen man designar i; områdets kultur, byggnadens arkitektur osv… Min senaste lägenhet var en Art Deco byggnad så jag försökte anpassa min inredning efter det. Inte för att det skulle bli ett helt “Art Deco tema” men för att lyfta dem arkitektuella inslagen genom en mer avskalad inredning.

Bild från projektet The Hoxton, Paris.


Bild från projektet The Hoxton, Paris.


Du har studerat inredning, berätta mer om det, tror du att en utbildning inom inredning kan vara fördelaktig för den som vill komma ut i arbetslivet?

Jag studerade inredning på Parsons i NYC och det hjälpte mig jättemycket. Inte bara tekniskt men också för motivationen. Varje dag blev jag inspirerad av mina klasskamrater och vi pushade varandra att bli bättre. Det hjälpte också med nätverk då mina första praktikplatser kom via skolans kontakter. Men jag vill också säga att det absolut inte är ett måste att ha utbildning för att komma in i branschen. Jag känner flera superduktiga inredare som är självlärda. Det beror helt enkelt på var man vill jobba och hur strikta de är med krav på kvalifikationer, något som vi dock ser mer av i branschen ju mer den växer. 


Du hade en spännande praktik hos Cheryl Eisen som stylade för Eklund NY, hur var den upplevelsen?

Det var min allra första praktikplats och vi stylade och gjorde staging för många “Million Dollar Listing” bostäder. Jag är så tacksam för det jag lärde mig där. Styling är superviktigt och pricken över i’et inom inredning. Jag lärde mig alla möjliga galna och billiga staging trick som att tejpa baksidan av flera mattor för att ge dem en “super-size” look, hur man fejkar lyxiga gardiner utan att sy osv. På foton och även själva visningen skulle nog ingen gissa vad som egentligen hänt bakom kulisserna haha!


Sedan dess har du jobbat med både hotell, restaurang och heminredning, hur har din resa inom inredningsvärlden sett ut?

Jag stannade i NYC ett tag och jobbade på Selldorf Architects som har en mindre inredningsavdelning med fokus på exklusiva bostadsprojekt. Efter det flyttade jag till London och jobbade på Soho House och WeWork. Soho House är en privat medlemsklubb som driver hotell, restauranger, spa osv… Mitt största projekt hos dem var hotellet The Hoxton i Paris. Med WeWork designade jag kontorsprojekt i London och Dublin. Mitt senaste jobb i San Francisco var med Blueground som är en startup som driver flexibla hyresbostäder. 

På papper låter kanske allt detta lite kaotiskt, men varje jobb har gett mig kunskaper som jag kunnat återanvända senare. Så i verkligheten har det flutit på rätt smidigt. Stylingen jag lärde mig på min första praktikplats fick jag komma ihåg igen på mitt senaste jobb. Möbeldesign jag lärde mig hos Soho House har jag också fått plocka upp igen. Varje liten ny kunskap räknas och kan vara värd guld senare.

Några av Henriettes projekt


Vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare enligt dig?

Med större projekt är det absolut tålamod. The Hoxton Paris tog tre-fyra år från koncept till bygge. Och under den tiden så förändras ju inredning och stilar. Det som man tyckte passade perfekt i början hatar man ofta ett år senare. Så man får tänka väldigt långsiktigt, inte falla för djupt i trender, och vara redo att anpassa sig. 


Vilka är de största skillnaderna hos dem som jobbar med inredning i London eller San Fransisco mot Skandinavien?

Skandinavien är ju väldigt känt för sin inredning så utomlands är det absolut attraktivt att vara en Skandinavisk inredare. Men intressant nog så är industrin annorlunda mellan UK/USA och Sverige. I UK och USA som inredningsdesigner är man en blandning av inredningsarkitekt, produktdesigner och stylist (beroende på var man jobbar kan det vara olika procent av varje) medan i Sverige finns inte riktigt den rollen. Eller i varje fall finns väldigt få. Det känns som att det är mer separerat, man är antingen en stylist, eller en produktdesigner, eller en inredningsarkitekt osv… Medan utomlands finns många inredningsjobb som kräver lite kunskap av alla.

Bilder från projektet Chicaco Bucktown LoftVi får ofta frågan hur man arbetar som inredare. Berätta lite om hur ett inredningsprojekt går till, steg för steg.

Först och främst om det är ett nybygge eller renovation samarbetar man nära med arkitekten för att hitta den bästa planlösningen från praktiskt, kostnads och estetiskt perspektiv. Man lyssnar noggrant på kundens behov och försöker bocka av dem. Ofta med kommersiella projekt har man mer kreativ frihet att prova olika koncept medan med bostadsprojekt kan kunden vara mer fast i deras personliga stil. Så beroende på detta anpassar man sitt designförslag. 


Som många inredare börjar jag med ett moodboard. Jag hittar min inspiration från Pinterest och Instagram. Till och börja med är bilderna rätt abstrakta för att se om man är i rätt riktning. Efterhand ersätter man bilderna efter kundens feedback och moodboardet blir mer och mer konkret. Moodboardet blir nästan en design bibel man alltid refererar tillbaka till. Det är efter den man vet exakt vilka slags produkter man ska välja, vilka färger, material osv… Om man börjar med ett starkt koncept så faller resten på plats utan problem.

Här är en av de slutgiltiga moodboardet  för en av restaurang utrymmena i The Hoxton Paris jämfört med det slutliga resultatet. Det var en liten “mood bild” kvar till vänster och men resten av bilderna är rätt konkreta. Jag använde samma stolar, belysning, bord och golv. Jag designade senare om bänken med channel och button tufting. Plus att vi hade budget över att lägga till en hel greenwall istället för den föråldrade vägg effekten. De gröna växterna lyfte verkligen hela rummet.
Vad är ditt bästa tips till den som vill gå din väg och bli inredare, vad har varit dina största lärdomar?

Analysera varje jobb du gör; vad tyckte du om, vad tyckte du inte om osv. Hur kan du fortsätta utveckla dina kunskaper för att göra mer av det du föredrar? Jag visste efter mitt första jobb att jag ville prova mer kommersiella projekt, och tänkte baklänges – vad behöver jag kunna för att komma dit? T.ex. jag måste visa starka tekniska kunskaper samt innovativa designkoncept, så jag fokuserade på att visa detta i mitt portfolio när jag sökte jobb.  

Min största lärdom är att det kreativa är egentligen en väldigt liten del av själva jobbet. Man måste vara duktig på alla möjliga andra kunskaper för att få sitt projekt att gå i land som man planerat. Man ska kunna samarbeta (t.ex med arkitekter, leverantörer, byggarbetare osv), hitta unika produkter till bästa pris och ledtid (Pinterest och Google image search är dina bästa vänner), och vara sjukt organiserad. Så många misstag kan ske med beställningar och byggen för att någon i kedjan av händelser har missat viktig information och det kan kosta både förseningar och pengar.

This or that (Henriette väljer)

Brutalism / Lantlig stil

Ljusa träslag / Mörka träslag

Digitalt moodboard / Handgjort moodboard

Trägolv / Terazzo golv

Nybygge / Sekelskifteslägenhet

Vill du följa Henriette vidare så hittar du hennes hemsida här och hennes instagram här.  Sugen på att läsa till inredare du med? Läs mer om våra utbildningar här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page