Layout beskriver arrangemanget av text- eller bildrutor på en gemensam yta som tillsammans ska berätta en historia, förmedla ett budskap, ofta enligt en viss stil och känsla. Detta arrangemang av bilder förenklas om man tar hjälp av etablerade designprinciper. Layout design förklarar alltså formspråket i en presentationslayout, sätten man kan variera och förvandla det formspråket, samt förenklar den visuella kommunikationen så att innehållet stödjer inredningsförslaget i det aktuella projektet.
Layout är viktigt och användbart på alla områden men här ska vi inte oväntat beskriva layout design i relation till inredning och hur man snyggt och enkelt kan presentera sitt förslag.
Här visar vi ett framsida och innehållsförteckning som talar samma språk i känsla och den gula accentfärgen som återkommer. Eleven har arbetat i Keynote och de bästa tipsen man kan ge till “vem som helst” är att arbeta i ett relativt enkelt program, tex. powerpoint eller motsvarande program, keynote som finns på mac-datorer, eller ett online program som heter Canva. Kika in på www.canva.com. Här börjar resan och givetvis kan man fortsätta med mer avancerade program som Indesign i Adobe Creative Tools om och när man känner sig redo för det.
Designprinciper och användbara regler
Genom att använda sig av principer och estetiska lagar som man av erfarenhet vet fungerar i praktiken så kan man helt enkelt förenkla arbetet mot att skapa en visuellt tydlig presentation i förhållande till det man vill kommunicera. Dessa designprinciper omfattar flera olika områden varav utrymme, struktur, kontrast, och repetition är några viktiga gemensamma nämnare.
Utrymmet
Utrymmet är den plats på sidan som INTE används för bild, rubrik eller textruta, det är med andra ord en oanvänd yta på sidan. Utrymmet är viktigt att inkludera i sin layout design eftersom det ger ett lugnt intryck och kan påverka om ett bildkollage känns plottrigt eller tvärtom, för glest och tomt. Med detta utrymme så kan man förbättra balans eftersom man arbetar med samma avstånd mellan bilder, mellan bild och textruta och mellan bild och bakgrundens yttre kanter.
Framsida och materialplansch i bildexemplet visar ett balanserat avstånd mellan varje del av de olika material som används i planschen. På samma sätt kan man tänka på layout och mängden utnyttjat utrymme på bakgrundspappret. I exemplet som har skapats av vår duktiga elev, Sofie Kirkegaard @by.kirkegaard kopplas även framsidans utseende och val av bild till det aktuella materialförslaget, i detta fall den vackra tapeten - enkelt och snyggt när man vill skapa en bra helhetskänsla i sin presentation.
Strukturen
Strukturen i layout design är också en viktig del av principerna eftersom det skapar balans och ett “lugn” till helheten i presentationen. Man kan jobba med struktur längsgående och på höjden, med linjer horisontellt, vertikalt eller längs med diagonalen. Vad man gör spelar inte lika mycket roll som att man väljer en given struktur och placerar bild och text efter givna linjer.
Arbetar man exempelvis med att centrera sitt material så kan det vara en fördel att man följer det centrerade arrangemanget hela vägen. Använder man sig av ett sidoställt arrangemang av bild och text så följer man generellt sett den givna strukturen.
Här har vår elev Emma Widerström @widerstrom.interior valt att högerställa sitt innehåll. Det är medvetet och tydligt ställt åt höger vilket skapar en medvetenhet kring placeringen. Det i sin tur skapar ett självklart lugn och förtroende hos betraktaren.
Repetera
Att repetera och låta grafiska detaljer återkomma i arbetet eller på en och samma sida är ett annat bra sätt att skapa en gemensam bild, en enhetligt känsla och röd tråd. Liksom linjer är repetition en viktig del av strukturen i layout design.
Kontraster
Kontrasterna i layout design fångar in betraktaren då det finns någonting som lockar, betonas och som skapar blickfång. Man kan arbeta med kontraster på flera olika sätt, tex. genom att variera färg, form och/eller storlek på sina bilder, rubriker och grafiska detaljer.
Anpassa stilen i din layout till innehållet
En viktig detalj att tänka på när man vill berätta sin historia med bilder är att man försöker anpassa stilen till sitt tänkta innehåll. Ska man berätta om en arkitektur från en viss epok exempelvis, så är det en fördel för helhetskänslan och tydligheten att det grafiska uttrycket i presentationen talar samma “språk”. Vill man berätta om hållbar inredning och trycka på naturen och miljö i relation till inredning så behöver man använda bildmotiv som tydligt förmedlar det budskapet.
I vår yrkesutbildning har våra elever fått möjlighet att jobba med just miljö och hållbar inredning och skapa ett inredningsförslag med det ramverket. Vi har fått lov att visa delar av en presentation som vår duktiga elev Isabella Jansson @livingbyisa har arbetat med. Detta är ett underbart fint exempel på hur formspråket i presentationen anpassats till innehållet och hur fint detaljerna harmoniserar med varandra från start till slut.
Den röda tråden
Den röda tråden finns i det vi upplever som en helhet, i det som ger en bild av före och efter, i det som kokar samman flera olika delar till en gemensam nämnare. Den röda tråden ger betraktaren en trygg känsla eftersom varje del är visuellt sammankopplat till nästa del. Flödet är enhetligt och sammanflätat, det spretar inte.
Det är lite som att stiga in i en hall för första gången. Man får en viss uppfattning om inredningsstilen och färgsättning i hallen och denna känsla lever vidare när man fortsätter in i det intilliggande köket. Både hall och kök hänger ihop både stil- och färgmässigt - där finns en röd.
Bilden visar ett fiktivt uppdrag från en presentation där en hall ska inredas med en minimalistisk stil och känsla. Den röda tråden kommer fram tack vare bildval, färgval, val av typsnitt och placering och arrangemang.
Man kan faktiskt säga att den röda tråden enkelt manifesteras genom att föreställa sig en variation av spelet “memory”. Den enda skillnaden är att varje memory bildpar är fem bilder (låt säga fem för enkelhetens skull) istället för två och är element från olika presentationer. Om man lyckas plocka upp fem utskrivna ark från en och samma presentation utan inblandning av övriga presentationer så har man lyckats skapa en tillräckligt tydlig röd tråd i sitt arbete.
Återkommande grafiska detaljer
Ett smart drag när du vill skapa sammanhang och flöde är att återupprepa ett visst grafiskt uttryck. Denna grafiska detalj kan vara linjer, en board överst i bild, en heltäckande bakgrundsruta i en återkommande specifik färg, eller en bakgrundsbild som återkommer i olika opacitet.
Grafiska detaljer kan med fördel återkomma lite om vartannat. Man kan med andra ord varva de återkommande grafiska detaljerna under givna element, såsom till exempel underrubriker för att markera indelning och hierarki. Delar av presentationen har skapats av vår elev Lejla Unger @interiors.livin. Här finns självklarhet i det grafiska uttrycket hon förmedlar och det är dessutom inspirerat från de estetiska former som framträder i hennes inredningsförslag. Allt hänger vackert ihop, innehåll och layout design.
Gör ett första bästa intryck
Vi stannar på första sidan, eller försättsbladet där en bild säger mer än tusen ord - en oerhört viktig del av en layout design. Det är faktiskt inte heller så svårt att skapa ett första bästa intryck. Det handlar mest om att analysera sitt innehåll och välja rätt bild till rätt plats, att välja en talande rubrik samt att välja rätt typsnitt och färgpalett som passar till innehållet.
I exemplet skulle tre olika epoker illustreras och integreras i en samtida inredningsmiljö. Hur gör man när man måste visualisera flera olika stilar i samma presentation? Ett enkelt och tydligt sätt är att välja en möbel eller inredningsdetalj från varje epok och arrangera något slags bildkollage på framsidan för att förmedla stilen i innehållet redan på första sidan. Man förstår ganska snabbt att det handlar om stilhistoria, eller hur? Det skadar inte heller att använda ett passande typsnitt.
Välj typsnitt som förstärker stilen
Ibland vill man heller inte använda en bild i sin layout design. Då kan det istället vara värt att grotta ner sig lite mer i val av typsnitt och välja det typsnitt som förmedlar rätt stil och känsla med noga omsorg. Välj ett typsnitt som passar stilen och känslan du vill förmedla så att typsnittet förstärker budskapet. Det är enkelt och stilrent samtidigt som det har en stor inverkan hos mottagaren.
I detta exempel har eleven, Evelina Nyberg @interiorby.eve arbetat väldigt snyggt med två olika varianter av typsnitt, ett som är lite mer anpassat till den lantliga stilen i inredningsförslaget och ett som är lite mer informativt. Kombinationen av de båda typsnitt som får ta ordentligt med plats på både framsida och innehållsförteckning räcker för att skapa en intressant och snygg layout eftersom utrymmet är väl utnyttjat och här finns även inslag av kontrastverkan i valda färger - som för övrigt också är anpassat till det aktuella inredningsförslaget, väldigt enkelt och snyggt!
5 tips på hur du skapar en presentation med blickfång
Låt bilder och rubriker ta plats på sidan. Använd bakgrunden väl och tänk på arrangemanget av bild och textruta för att maximera balansen på sidan.
Bestäm dig redan från början hur du vill presentera ditt förslag och anpassa stilen i formspråket i din layout till stilen som du vill förmedla med inredningen
Var tydlig! Om du vill framhäva en placering eller arrangemang av bild och textruta så överdriv den känslan lite för att inte riskera att det ser slumpartat ut.
Spegla innehållet i ditt formspråk och skapa en röd tråd kring det i din layout. Den röda tråden kan du förstärka med färgval, val av typsnitt som fungerar bra tillsammans och genom att låta grafiska detaljer återkomma i arbetet.
Fånga mottagarens intresse redan på första sidan. Skapa blickfång och låt betraktaren få veta vad det är du vill berätta inom loppet av ett par sekunder.
Vill du lära dig mer om presentationsteknik och layout? I våra yrkesutbildningar får du lära dig att jobba med olika presentationsverktyg för att skapa riktigt snygg layouter för att kunna presentera dina inredningsidéer på ett professionellt sätt.
Kommentarer