top of page

Intressanta, lite udda, designföremål att inreda med

Vad är design? När blir ett föremål klassat som designföremål? Detta är några av frågorna vi kommer besvara och diskutera i dagens blogginlägg!


Som ett moln sprider sig skenet från Tense lampan diffust över rummet. Materialet är både hållbart och mjukt. 100% återvinningsbar tyvek, som tvättas för att uppnå den tilltalande skrynkliga effekten. Kan detta vara en blivande designklassiker? Källa: Royal Design


Källa: Royal Design


Vad kännetecknar en designklassiker eller ett designföremål? Krävs det några specifika kvaliteter referenser för att betrakta en produkt som ett designföremål?


Såhär säger man om designklassiker:


  • En Designklassiker ska vara utformad med en så kallad tidlös design detta är en förutsättning för att den därmed behåller sitt värde över tid. Att investera i en designklassiker kan, förutom att man njuter av formen och dess vackra estetik löna sig och kan ses som en investering då den inte sällan går för högre pris på auktion på andrahandsmarknaden än vad den ursprungligen kostat.

  • Ett Designföremål förutsätts vara av hög kvalitet och när det gäller möbler ska det löna sig att laga dem istället för att köpa nytt.

  • Den tidlösa designen betyder att produkten kommer att älskas genom tider och generationer. En klassiker har en design som fungerade lika bra när den designades som 50 år senare.


Citruspressen Juicy Salif, en ikon inom design, designades 1990 av Philippe Starck - En av världens mest framstående industridesigners. Den futuristiska citruspressen är ett resultat av en skiss på en servett efter ett uppdrag Philippe fick av det italienska företaget Alessi. Inspirationen till dess utseende fick Philippe när han pressade citron över en bläckfisk och det som skulle bli en bricka blev istället ett av Philippe Starcks och Alessis mest kända verk. En designikon och en inredningsdetalj som är lika vacker som funktionell och som idag ses som en designsymbol för 1900-talets senare del.


Så varför inte göra fynd på Auctionet, Blocket, Tradera osv. Här kan du köpa designföremål och klassiker till halva priset ibland! För du bör ser upp många gånger får man nästan betala överpriser för att det är flera om samma produkter och det är lätt att fastna i en budgivning som är svår att släppa. ;) Då kan det lätt bli överpriser och kanske även för att det är så ”inne med just en Jetson just nu” osv. Gå inte på vad andra tycker utan vad du känner och älskar med just den designen.


1. Arne Norells soffa "Ilona", 2. Bruno Mathsson klassiker "Jetson", 3. Ruud Ekstrand & Christer Norman fåtölj "Formula" för Dux, formgiven 1968. Källa: Auctionet


Ska vi snegla lite på nutida design som inte är så publika så tycker jag vi ska vända oss mot Sverige och ex. Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren som är duon bakom studio Front. Nedan lite av deras härliga produkter, fotpall sits Anomaly för Moroso, Spegel Bronze Mirror och Library Lamp.


Spegel Bronze Mirror Källa: Studio Front

Fotpall sits Anomaly för Moroso Källa: Studio Front


Library Lamp Källa: Studio Front


Men då kan man såklart ställa sig frågan, måste ett designföremål enbart vara designad av kända formgivare (i vår lektion Formgivare i yrkesutbildningen till Certifierad Inredare fördjupar vi oss i fråga och ber våra elever att hitta bla hitta sin favorit formgivare) Egentligen är ju allt design, någon har ju ”designat” plastgafflarna du kan köpa i mataffären, någon har ju ritat handtagen på hundbajspåsen så det passar exakt rätt för att kunna knyta och hålla att bära på oavsett tyngd ;)


Därmed blir begreppet vidare och då finns det helt plötsligt flera som kan tituleras sig formgivare men i detta blogginlägg vill jag inspirera och inspireras av föremål som kan lyfta en miljö som kan ge ditt hem, din kund det där lilla extra något som förhöjer och förstärker ett intryck som tydligt tar plats och där man vill kommunicera ut något till betraktaren.


MASK, Yoruba-Ijebu, Nigeria, Afrika, 1900-talets första hälft. Källa: Auctionet

Vill man skapa just en "eye-catcher" eller en "talking piece" är ett tips att satsa på Etnografiska designföremål (dvs. Kulturprodukter/artefakter). Etnografin har varit en vetenskap kanske mer än någon annan där forskaren gett sig ut på fältstudier. Med sig tillbaka har denne, förutom sina resultat, inte sällan fått med sig annorlunda, exotiska och många gånger närmast obegripliga föremål. Att sådana exkurser och äventyr gett upphov till de mest vidunderliga samlingar ligger således nästan i sakens natur. Och etnografi kan inom auktionsvärlden skriker efter kabinettskåp att fyllas.


Här är ex. Ifrån den afrikanska kontinentens kulturer där man för ganska ringa pengar runt 2500kr kan lägga beslag på ett unikt verk.


HUVUDBONAD, snidat trä, Afrika Källa: Auctionet


Men om vi ska steget till det som kanske är lättare att sälja in till dig själv eller till din kund! Något som du själv även kan ”komma över till ett rimligt pris” till hemmet, till tonårsrummet, kontoret osv. så har vi ju våra gamla och älskade brands Ellos och Jotex Det som förr mer kändes som en sybehörsbutik för hemmafruar trender nu stort med snygga möbler och detaljer och dyker upp i var och vartannat magasin.


Dessa galet udda och härliga detaljer från Jotex som ser ut som ”en miljon” men som är så budgetvänliga. Mattan, Lotus Ullmatta från Jotex, här är som ett konstverk, kanske aldrig blir en designklassiker men är likväl ett designföremål. Hade den varit designad av ex. Marcel Wanders hade ju priset varit därefter! Så våga din egna känsla för design och framförallt om du jobbar som Inredare våga åt kunden!


Hur snygga är inte dessa detaljer ifrån Jotex, både den avskalade armaturen, den råa keramiken och former som upplevs så rätt i våra hem. De bygger känsla intryck och statement något vi ständigt pratar om i vår inredningskurser. Skapa förväntan, hitta något annorlunda och gör intryck och avtryck. Här kan du göra det utan att det kostar för mycket och i många fall är dess produkter skapade med lite intryck ifrån miljön.


Källa: Jotex


Ett smart sätt är att arbete med utomstående designers som exempelvis Karup Design vars mission är att hjälpa kunder att lyckas och att säkerställa högst möjliga värdet och nyttan genom att köpa deras möbler.


Nido, en krypin fåtölj för under 5 000 kr! Källa: Ellos


Coola och smarta bäddsoffan Roots just nu under 6 000 kr. Källa: Ellos


Överkomlig klassisk design som man aldrig tröttnar på!


Källa: Royal Design


Stoff Nagel känns lika trendig och inne som när den föddes. Sent 1960-tal träffas Hans Nagel och Werner Stoff i Tysklands Cologne och resan mot skandinavisk designhistoria börjar. Idéen till den ikoniska, och numera Instagram-favoriten, STOFF Nagel kom till när Hans Nagel föll i snön under en skidresa i Alperna och tog emot sig på sin ena hand. Handavtrycket i snön inspirerade honom till idéen om en skulptural ljusstake på tre ben och med plats för tre smala ljus. Nagel tog idén vidare till Werner Stoff som tog fram en ljusstake som utmanade dåtiden och som omfamnas av nutiden. STOFF ger dig möjligheten att skapa något enkelt och skapa ett mindre intryck avskalat och rent eller så väljer du att bygga vidare och därmed skapa ett tydligt intryck. Nu finns den även i svart som känns uppdaterat och nytt.


Källa: Royal Design


Med inspiration från Flower-power-rörelsen som började växa sig stark i slutet av 60-talet döpte danska formgivaren Vener Panton sin nydesignade lampa till Flowerpot. Då återspeglade den en önskan i samhället om att gå utanför traditioner och omfamna ett mer öppet tankesätt där harmoni och fred stod i fokus. Samhällsandan som fanns passade Verner Panton perfekt som gjorde sig känd som nytänkande och smått provocerande. Mer än 50 år senare är Flowerpot-serien en fortsatt älskad favorit inom belysning. De två halvkloten är perfekt balanserade i storlek mot varandra för optimal ljusfördelning i rummet och med tidlösa som trendiga färger, är Flowerpot varje inredningsfantasts dröm.


Lampan Flowerpot är designad av Verner Panton som var inspirerad av Flower-power-rörelsen som växte sig stark i slutet av 1960-talet. Bildkälla: Royal Design


Jag ärvde juste en vacker liten byrå med ett fantastiskt hantverk, snidat trä, mässingsdetaljer och marmorskiva! Skulle denna ritats och producerats idag skulle den kosta en månadslön då hantverket lyser igenom med all sin kraft! Men när jag letade på nätet efter liknande så jag att en sådan liten juvel går för ca 500kr på olika aktionssidor! Galet tycker jag då den är här helt ljuvlig speciellt när man pimpar den med dagens fina detaljer. Den bär både minnen av en svunnen tid, någon har sparat pengar för att kunna införskaffa den som en stolt prydnad i hemma och nu blir det för oss även ett affektionsvärde och varje gång vi ser den tänker vi på de älskade släktingar som varit dess tidigare ägare.


Så tänk på detta när ni inreder när ni vill vara unika och hitta pjäser som sticker ut, leta där ni står kanske ni har en släkting som tröttnat på sina saker, vara inte så snabb med att kasta ut någons gamla möbler eller leta på nätet loppisar och aktioner efter vackra och därmed miljömedvetna val att göra.


Jag skulle vilja säga att varje föremål som blir älskat och som används funktionellt eller bara som fröjd för ögat är ett DESIGFÖREMÅL!


Gå ut och leta, fynda och njut!!!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page