... ...
top of page

Inredningstrender 2022 – så tolkar vi trenderna

Efter ytterligare ett omtumlande år där världen fortsatt är i obalans försöker vi människor att hitta vår plats i "det nya normala". i väljer att fortsätta värdera familjen och vår hemmiljö och i ett makroperspektiv blir hållbara, organiska material en viktig nyckel i vår inredning.


I vår trendrapport för år 2022 har våra lärare på Inredningskurser valt att tolka inredningstrenderna för det kommande året efter sina intressen. Trots våra olika intresseområden och synvinklar har vi alla samma gemensamma nämnare i vad vi ser som huvudområden inom inredning för år 2022.


De genomgående trenderna vi ser för 2022 är följande:

 1. Hållbar och tidlös inredning

 2. Återbruk och cirkularitet

 3. Organiska former och färger

 4. "Back to basics"

Med det i åtanke, låt oss inspireras av Inredningskursers trendspaningar inom inredning för hemmet och offentlig miljö här!


 

DEN NATURLIGA INREDNINGEN

PERNILLA – UTBILDAD INREDARE & CERTIFIERAD I NCS FÄRGLÄRA

Pernilla Lärare Inredningskurser

Jag tror fortsatt på det Naturliga! Jag tror att vi kommer att frossa i det äkta och autentiska. Trä, linne, bomull, lera, sten men även metaller återvunna ur gamla tunnor som renas, tvättas och bankas ut till vackra krukor och fat.


Vi kommer att vilja omge oss med det enkla det som ger oss ro i själen, vila för ögat och där vi genom att gosa med en kudde i taktila mönster stillar vår rastlösa strävan en stund, släpper den ständiga jakten på förnyelse.Inredningstrender 2002 Den naturliga inredningen

Bild: t.h. Swedese, spill som blivit pall


Många av de stora trendsättande leverantörerna som Swedese hittar möjligheter till återanvändning/ återbruk i sina egna fabriker, spill som kan bli till nya mästerverk, kundunika möbler kan erbjudas utifrån det material som blir över.


Inredningstrender 2022 den naturliga inredningen

Vad säger chefsdesignern?

Mässor och nätet i all ära men när jag nyligen fick möjligheten att intervjua Mim chefsdesigner och inköpare för Affaris inredning kändes det väldigt unik och exklusivt! I hennes moodboard ser jag det jag hoppades på, brända toner av orange, röd, inkamönster, lergods i ljus terrakotta, bruksföremål i jordiga toner, stora vida lite galna taklampor som ser ut som stora stråhattar.. men även en flirt med 80-talets pastell dyker upp. Hon pratar om återbruk i stor utsträckning, det som tidigare varit utslitna bruksföremål blir vackra nästan konstnärliga inredningsdetaljer, nött och stött blir vackert och unikt. Vi går runt i mässlokalen där jag nu får veta varje produkts ursprung och tanke. Tex. hur ett kvinnligt nätverk med änkor ifrån den afrikanska landsbygden skapar unika flätade fat och korgar, varje produkt är ett konstverk skapat för hand och inget är det andra likt.


Inredningstrender 2022 den naturliga inredningen

Bild: t.h. Mim, chefsdesigner och inköpare för Affaris inredning


Vilka material och färger blir det 2022?

Som vi redan sett när det gäller textil så fortsätter det taktila och återfinns i Bouclé-liknande gardinerna, tunn manchesteraktigt möbeltyg, askar i knottrig lera, fat i hamrad metall blir oemotståndliga, du bara måste dra med handen och känna in vågorna, texturen! Vi mår bättre av detaljer skapade för vårt sinne som lugnar och låter ögat vila. Vi ser tydliga mönster som känns Inka, ökentema med sandig brända toner i allt från armaturer till mattor. Gamla mjölkpallar målas om och blir en unik detalj i hemmet, vi ser på materialet som en skatt, en planka från en slängd kyrkbänk blir en vacker hylla, naturstenen från ett kasserat kök blir bordskiva. Summerat kommer man att se mjuka böljande former, brända toner, quiltade textilier, flätad korg där ingen produkt är den andra lik, återvunnet trä, tillverkningsspill som får nytt liv..som blir just… naturlig inredning!


Inredningstrender 2022 den naturliga inredningen

3 tips för dig som vill anamma trenden med naturlig inredning:

 1. Bjud in det naturliga, behöver inte ändra hela inredningen en flätad korg, en mysig lampa i bast en kudde i taktilt mönster räcker för att sätta en ny känsla i hemmet!

 2. Återanvänd en gammal möbel, kan bli till något annat, våga vara innovativ!

 3. Ta reda på var produkten kommer ifrån, köp där det finns en historia bakom där man berättar om vilka som tillverkat den och hur.


 

MATTOR PÅ TAPETEN

GULDAN – UTBILDAD INREDARE


Guldan lärare Inrendingskurser

Med mattor kan man skapa rum i rummet, en ombonad känsla och framför allt en behaglig akustik. Därför är mattan en viktig del av inredningen och tar mer plats i rummet, både storleksmässigt och som blickfång i rummet. Ljudet i ett rum tycker jag är minst lika viktigt som ljuset och därför har jag valt att spekulera kring trender för mattor – hur kommer mattorna se ut 2022 men framför allt hur kommer de att kännas framöver?


Jag har plockat ut några olika kategorier som jag tror att vi kommer se mer av 2022:


Ett hav av ull

Det vi har sett ett tag och som jag tror även kommer hålla i sig framöver är rya mattan med den långa luggen - jag tycker dessa mattor känns som ett hav av ull. Jag vet inte hur praktiska de är men det skapar en behaglig känsla i rummet - mjukt att gå på och vackert att se på.


Här nedan ser vi stylisten/inredaren/designern Marie Olsson Nylanders vackra mattkollektion för Ellos som går i jordiga toner och det som sticker ut jämfört med de ljusa enfärgade mattorna som vi sett en del av tidigare tycker jag är att hon blandar olika färger som gör det ännu mer 70-tals influerat.Inredningstrender 2022 Mattor

Taktila möten

Att blanda kort/slät lugg med lång lugg har vi sett tidigare men jag tror att vi kommer se mer av att man blandar flera olika mönster och texturer av släta och tredimensionella ytor som blir som konstverk av olika höjd, mönster och taktila ytor.Inredningstrender 2022 Mattor

Oanade former

Det jag har saknat men som jag tror starkt på att vi kommer se mer av är andra former på våra mattor än fyrkantiga eller helt runda. Vi har ju länge sett möbler som har mjukare, skulpturala och organiska former, så nu är det verkligen dax att låta även mattan få andra former.


Här nedan ser ni två mattor med oväntade former:


Inredningstrender 2022 Mattor

Vågar vi?

Vi är kanske inte där än men jag tror säkert att vi framöver vill ta in mer färg i våra hem - mer energi och glädje som byter ut det lugna och trygga, när vi landat i allt som händer runt omkring oss och vi vill låta vårt hem bli lite mer “poppiga”. En mix av pastellfärger, geometriska former och ränder kommer vi se mer av tror jag - som dessa kaxiga mattor som känns lite Memphis inspirerade.


Inredningstrender 2022 Mattor

Bild: Matta från “So much Fun Collation” ett samarbete med kända Claude Cartier Decoration och CC-Tapis.


Bild: Matta av Patricia Urquilo för CC-tapis som var med i mässan i Dubai “Women in Design exhibition” för CC-tapis.


Mattor på tapeten

Alla dessa mattor är vackra på sitt sätt och är fantastiska konstverk. Konstverk som jag tror att vi kommer låta ta plats även på väggen och inte bara på golvet i våra hem. Vi har ju länge hängt gardiner från tak till golv för att mjuka upp våra väggar och skapat tredimensionella spackel tavlor för att få in mer taktila ytor. Är det inte dax att vi nu låter dessa fantastiska mattor ta plats på våra väggar också som tavlor och samtidigt skapa behaglig akustik i våra hem?


Inspiration

Vill du se fler vackra matt konstverk kan ni kika på CC-tapis hemsida, de är ett företag som tillverkar mattor och är välkända i hela världen, de har sitt huvudkontor i Milano, med rötter både från Frankrike och Italien. De samarbetar med kända designers så som Patricia Urquiola, Mae Engelgeer och många fler som designar unika mattor som skapar blickfång i rummet. De lägger stor vikt på att tillverka miljövänligt och är måna om hantverks kulturen.


3 tips att tänka på när du inreder med mattor 2022:

 1. Välj hellre en för stor än en för liten matta.

 2. Välj rätt kvalite på matta beroende på var den ska placeras.

 3. Tänk på om du vill att din matta ska sticka ut eller smälta in.


 

TRENDER I KÖKET 2022

MARIE – UTBILDAD INREDARE


Marie lärare Inredningskurser

Under 2022 kommer hållbarhet vara en fortsatt hög prioritering hos konsumenten vilket leder till att leverantörerna och tillverkarna måste hålla sig ajour för att kunna erbjuda det som efterfrågas.


Materialen som köken tillverkas av ska vara miljövänliga och hållbara och formgivningen tidlös för att kunna passa den hållbara trenden. Färgskalorna kommer till stor del vara i naturliga och harmoniska färger för att kännas tidlösa och passa det långsiktiga och hållbara köket.


En hållbar och tidlös köksdesign

Shaker-stilen, som har en tidlös och avskalad design med raka linjer, har varit en stor inredningstrend under senaste året och tack vare den funktionella och enkla formgivningen tror jag att den inredningstrenden kommer att hålla sig kvar under 2022.


Det som kännetecknar ett kök i Shaker-stil är en stilren formgivning, hållbara material, platsbyggda lösningar och funktionalitet. Köksskåpen har ofta en ‘ram’ byggd runt sidorna och med knoppar som handtag. Knopplister som också är typiskt för inredningsstilen kommer vi fortsättningsvis också se mer av, både i kök och i övriga rum. Överskåpen i ett shakerkök brukar ofta uteslutas helt och istället placeras öppna hyllplan eller knopplister på väggen över köksbänken.


Jag tror att vi även kommer att se kök i andra inredningsstilar under 2022 där köksbänken är platsbyggd och man väljer bort de väggmonterade överskåpen för att skapa en luftig känsla och öppna upp rummet mer.


Köket på bilden är i Shaker-stil och kommer från Nordiska Kök som erbjuder svensktillverkade platsbyggda kök. Köket är byggt i en skånelänga som tillhör Ellen Dixdotter (som är VD på Marlene Birger i Köpenhamn). Här ser vi ett kök i shaker-stil med de inbyggda ramarna och knoppar på lådor och skåp. Även en tidstypisk knopplist har placerats på väggen.


Inredningstrender Kökstrender 2022

En mix av olika material

En kökstrend som vi kommer att se mer av under 2022 är att mixa och kombinera olika material mer - överskåpen kan ha ett annat material och färg än underskåpet t.ex. Jag tror även att vi får se olika material i bänkskivor som även placeras på väggen som stänkskydd - köksbänken blir förlängd och fortsätter en bit upp på väggen.


På bilderna nedan visar företaget Granit och Marmor hur både bänkskivor och väggar kläs i kvartsit och granit.


Inredningstrender Kökstrender 2022

Kvänums kök Modern Classic på bilden nedan har inga överskåp eller hyllplan ovanför köksbänken vilket ger en luftig känsla och skapar mer rymd i rummet. Bänkskivan är i marmor vilket även används på väggen som stänkskydd. Köksön som är täckt i mässing blir ett vackert blickfång då det reflekterande materialet skapar kontrast till den matta färgen på köksskåpen i ask. Även om inredningsstilen och köksdesignen är tidlös så finns det inslag av kökstrender som jag tror att vi kommet att få se mer av i våra inredningar under 2022.Inredningstrender Kökstrender 2022

Runda former

De mjuka och runda former som vi ser allt mer i möbler kommer vi även att få se mer av i den fasta inredningen. Valv i dörröppningar, runda och bågformade mönster i dörrar och skåp är en inredningstrend som jag tror att vi kommer att se mer av under 2022. Dessa runda former får vi förhoppningsvis även se mer av i nya köksdesign - där kombinationen av raka linjer och rundade former skapar en fin balans i inredningen.


Bilden nedan kommer från Ponce Berga som är ett Design galleri i Florida. Det vackra bågformade mönstret i sidobordet tror jag att vi kommer att få se mer av i kommande inredningstrender och förhoppningsvis även i köksdesign under 2022.Inredningstrender Kökstrender 2022

Köksön

Jag tror att köksöarna kommer att ta mer plats i köket, kanske inte till yta, men i sin formgivning. Materialen eller färgerna får gärna avvika från tillhörande kök som gör att den blir mer som ett blickfång i rummet snarare än att den ska smälta in i köksinredningen. Bänkskivorna på köksöarna kommer vi få se med rundade hörn, så de mjukare formerna även tar vid i den fasta inredningen.


Bilden nedan är från Kitchen by Pauls. Den här typen av köksö, där formgivningen är utöver det vanliga och blir ett vackert blickfång i rummet, tror jag kommer att bli en populär inredningstrend i våra nya kök.


Inredningstrender Kökstrender 2022

Dekorlist

Vi har under året sett en inredningstrend med att skapa en extra dimension och vackra mönster i väggar och tak som sätts upp med lister och stuckaturer. Med enkla medel som dekorlister och väggfärg kan man ändra uttrycket i ett rum och jag tror att vi även under 2022 kommer få se mer av dessa listverk och även med fler rundade former.


Dessa lister kan appliceras på köksskåp på samma sätt som på väggar och garderober vilket kan vara en av inredningstrenderna för det kommande året. Och för den riktigt trendmedvetna kunden så är det just det hållbara som kommer att vara i fokus under 2022 - istället för att byta ut och köpa nytt får vi uppdatera det vi har! Ska köksluckorna målas om? Kanske passa på med en kulör som trendar 2022? Passa på att kolla in vårt blogginlägg för färgtrender 2022!


De 5 största kökstrenderna vi ser för 2022:

 1. Hållbara, miljövänliga och naturliga material för långsiktiga köksinredningar

 2. Stilren och tidlös formgivning

 3. Platsbyggda kök där överskåpen endast placeras på enstaka ställen eller utesluts helt och ersätts med öppna hyllplan eller knopplister för att få mer rymd i rummet

 4. Mer variation i färg- och materialkombinationer.

 5. Köksöarna får ett uppsving med ny formgivning


 

TOTEMISM – ÅTERKOMST AV TOTEMPÅLEN

HANNA – UTBILDAD MODEDESIGNER


Hanna lärare Inredningskurser

Jag ser fram emot det spirituella och mytologiska i inredningstrenden Totemism inför 2022. Väldigt förenklat kan man säga att Totemism har en religiös och mytologisk förankring som knyter samman människa med djur, (ibland växter). Varje enskilt djur fungerar som en kraftdjur och inspirationskälla till en viss klan och beskriver genom den unika träskulpturen som de befinner sig i, klanens identitet och tro. Totempålen som träskulptur har haft liknande betydelse i många olika folkgrupper världen över.Bilder från Pinterest, Design Milk & Ignant


Inredningstrenden Totemism

Totemism som inredningstrend är inte helt ny men jag tror att den kan växa till sig och förankras ytterligare i vår stil och smak inför 2022. Det finns ett kulturellt arv som är oerhört spännande och som bevisligen kan förvandlas till någonting modernt, vackert och lekfullt, och med koppling till en viss estetisk inriktning.Inför ett stundande nytt inredningsår så dras vi alltså (eller åtminstone några av oss) till ett estetiskt och kulturellt formspråk med rötter från ursprungsbefolkningar i bland annat Nordamerika, Afrika, och Arktis. Tänk att inredningstrender som vi tror på inför 2022 visar oss vägen in i deras underbara värld. Lockande och inspirerande, tycker jag.


Att bygga i moduler

Med tanke på detta symboliska värde där djur och natur kopplas ihop på detta modul liknande sätt - trä på trä, form tillsammans med annan form och där texturer ohämmat mixas till en och samma skulpturala enhet - är det inte alls konstigt att inredningstrenden Totemism går att applicera i flera kulturer och folkgrupper än idag. Totemism är enligt mig en trend som trots sitt speciella mytologiska formspråk kan nå fram till ganska många människor, även under 2022.Ett lekfullt formspråk

Jag förundras givetvis också över Totemism som inredningstrend i tiden vi lever i just nu. Detta uttrycksfulla sätt upplever jag iallafall som lekfullt och glatt, och leka och skratta är kanske någonting som vi borde ägna oss lite extra åt. Än är inte pandemin över, så vi kanske rent av behöver ett glatt och lekande formspråk baserat på vad vi har gått igenom tillsammans?


Jag spekulerar givetvis, men visst kan det uppmuntra oss till att bli aningen mer spirituella och lekfulla i vår natur. Dessa varierande linjer som sammanstrålar och blir en enhet, strama repetitiva former som bryts av med någonting oväntat organiskt, en tillåtande samling av “boxar” som tillsammans kan variera i syfte och användningsområde.Bilder från Pinterest, Wayfair & Pinterest


Färgprakten i Totemism

Jag kan inte avsluta trend-tankarna inför 2022 utan att nämna att färgprakten i Totemism för mig skapar mervärde och ett visst “lyster”. De ofta förekommande nyanslika och starka kulörer i liknande produkter kan omslingra ett annars dovt och naturfärgat hem så vackert. Det skapar liv i rummet och tillför någonting annorlunda och mystiskt i allt från möbler, armaturer och leksaker, men också i form av ren och skär konst.


5 trendnycklar att ta med sig från Totemismen:

 1. Skulpturala former

 2. Kontraster mellan strama och organiska former

 3. Lekfullt mode

 4. Låda på låda, box på box

 5. DIY


 

TRENDSPANING PÅ VISUAL MERCHANDISING & BUTIKSUTVECKLINGEN 2022

LINDA – UTBILDAD INREDARE & VISUAL MERCHANDISER


Linda lärare Inredningskurser

Handelns utveckling har förändrats som vi alla vet på ett sätt vi inte tidigare skådat. Digitaliseringen och e-handelns framfart som med hjälp av pandemin som tidskapsel fått en skjuts in i tiden.


Jag tror att 2022 är året då vi kommer se den största utgallringen av de traditionella fysiska butiker någonsin, där de som transformerar sig efter det nya köpbeteendet är de som överlever – Survival of the Fittest!

Bild: t.v. IKEA i Gallerian


Pandemin har fungerat som en tidsmaskin och det vi förutsåg skulle hända inom loppet av några år har vi här och nu! Detta skapar naturligt krav på ny innovation och snabbtänkta hjärnor som snappar upp och agerar nu. De fysiska butikerna möter just nu många nya utmaningar och det som måste ske skulle skett igår!


Ett år av nya, innovativa koncept och butiksformat

År 2022 tror jag att vi kommer att se många nya och innovativa koncept och butiksformat. Här ser jag att Visual Merchandisers blir en ännu viktigare yrkesroll. Ett yrke med många nya spännande utmaningar och kompetensområden. Vi ser redan nu hur stora företag gör anpassningar för att möta de nya köpbeteenden. IKEA har nu startat upp sina planeringsstudios och citybutiker centralt i de större städerna för att vara där kunderna finns.


2022 kommer det att vara stort fokus på upplevelser som inte går att få digitalt. Detta kommer vi att se både i kommersiella sammanhang men även i olika former av inredning i olika typer av miljöer.


Bild: IKEA


Fokus på lokal handel och närproducerade varor

Mitt bland all innovation tror jag att vi kommer att omfamna det trygga, personliga och genuina. Vi kommer att vilja ha den personliga servicen och kunna handla som förr i tiden, dvs kött från slaktaren, mjölken av bonden och gärna handgjort och lokalproducerat. Vi kommer att se en mycket större efterfrågan på närproducerat och lokala varor. Därav ser jag att vi under året kommer att se nya format och koncept på handel av lokal och närproducerade varor.


Om vi tittar på dessa grundläggande behov av trygghet och tillhörighet enligt Maslows behovsteori, så kan iallafall jag tänka mig hur vi i en orolig tid som nu med en pandemi, helt naturligt söker oss till det som i grunden får oss att känna oss trygga.


Vikten av återbruk och cirkulär handel

Vi kommer att under 2022 bli allt mer kritiska mot varor som produceras under okända förhållanden och transporter som förstör vår miljö. Jag hoppas och tror att vi kommer att dra ner vår konsumtion av dessa på många sätt onödiga och miljöförstörande varor.


Återbruk och cirkulalitet kommer att komma fram mer i rampljuset under detta året. Vi kommer att se allt fler butiker och verksamheter utveckla nya tjänster kring sina produkter. Här kan det handla om att du som kund kan hyra produkter, köpa upprustade eller återbrukade produkter. Vi ser redan nu hur t ex. H&M har utvecklat denna typ av tjänster som en del av sitt koncept.


Bild: H&M Concept store


Om vi nu tänker oss att tiden är en pendel så skulle jag vilja säga att pendeln har nu börjat vända tillbaka till där vi kom ifrån. Det personliga, det lokala, att mötas fysiskt och att uppleva. Våra instinkter och önskningar som människor blir återigen väldigt tydliga i en digital värld där vi lever enskilt och isolerat, men där tillgänglighet och snabbhet vinner.


Jag ser med förväntan och spänning fram emot att se hur de digitala butikernas och de fysiska butikernas respektive fördelar kommer att vävas ihop för att tillsammans bli en gemensam kraftfull och inspirerande ”handelsplats” som möter våra allas önskningar och behov.


Det vi inte ännu har gjort finns kvar att göra och det vi redan har gjort – det gör vi om igen!3 trendnycklar att ta med sig om butiksutvecklingen 2022:

 • Framtiden är här

 • Stor utgallring av fysiska butiker – Survival of the Fittest!

 • Nya innovativa koncept och butiksformat

 • Återbruk och cirkularitet

 • Back to Basics


 

Vad tror du att vi kommer att se mer av 2022?


Nyfiken på vilka färger vi förutspår kommer bli populära nästa år? Läs vårt inlägg om färgtrender 2022 här!
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page