... ...
top of page

Inredningstrender 2022 – så tolkar vi trenderna

Efter ytterligare ett omtumlande år där världen fortsatt är i obalans försöker vi människor att hitta vår plats i "det nya normala". i väljer att fortsätta värdera familjen och vår hemmiljö och i ett makroperspektiv blir hållbara, organiska material en viktig nyckel i vår inredning.


I vår trendrapport för år 2022 har våra lärare på Inredningskurser valt att tolka inredningstrenderna för det kommande året efter sina intressen. Trots våra olika intresseområden och synvinklar har vi alla samma gemensamma nämnare i vad vi ser som huvudområden inom inredning för år 2022.


De genomgående trenderna vi ser för 2022 är följande:

  1. Hållbar och tidlös inredning

  2. Återbruk och cirkularitet

  3. Organiska former och färger

  4. "Back to basics"

Med det i åtanke, låt oss inspireras av Inredningskursers trendspaningar inom inredning för hemmet och offentlig miljö här!


 

DEN NATURLIGA INREDNINGEN

PERNILLA – UTBILDAD INREDARE & CERTIFIERAD I NCS FÄRGLÄRA

Pernilla Lärare Inredningskurser

Jag tror fortsatt på det Naturliga! Jag tror att vi kommer att frossa i det äkta och autentiska. Trä, linne, bomull, lera, sten men även metaller återvunna ur gamla tunnor som renas, tvättas och bankas ut till vackra krukor och fat.


Vi kommer att vilja omge oss med det enkla det som ger oss ro i själen, vila för ögat och där vi genom att gosa med en kudde i taktila mönster stillar vår rastlösa strävan en stund, släpper den ständiga jakten på förnyelse.Inredningstrender 2002 Den naturliga inredningen

Bild: t.h. Swedese, spill som blivit pall


Många av de stora trendsättande leverantörerna som Swedese hittar möjligheter till återanvändning/ återbruk i sina egna fabriker, spill som kan bli till nya mästerverk, kundunika möbler kan erbjudas utifrån det material som blir över.


Inredningstrender 2022 den naturliga inredningen

Vad säger chefsdesignern?

Mässor och nätet i all ära men när jag nyligen fick möjligheten att intervjua Mim chefsdesigner och inköpare för Affaris inredning kändes det väldigt unik och exklusivt! I hennes moodboard ser jag det jag hoppades på, brända toner av orange, röd, inkamönster, lergods i ljus terrakotta, bruksföremål i jordiga toner, stora vida lite galna taklampor som ser ut som stora stråhattar.. men även en flirt med 80-talets pastell dyker upp. Hon pratar om återbruk i stor utsträckning, det som tidigare varit utslitna bruksföremål blir vackra nästan konstnärliga inredningsdetaljer, nött och stött blir vackert och unikt. Vi går runt i mässlokalen där jag nu får veta varje produkts ursprung och tanke. Tex. hur ett kvinnligt nätverk med änkor ifrån den afrikanska landsbygden skapar unika flätade fat och korgar, varje produkt är ett konstverk skapat för hand och inget är det andra likt.


Inredningstrender 2022 den naturliga inredningen

Bild: t.h. Mim, chefsdesigner och inköpare för Affaris inredning


Vilka material och färger blir det 2022?

Som vi redan sett när det gäller textil så fortsätter det taktila och återfinns i Bouclé-liknande gardinerna, tunn manchesteraktigt möbeltyg, askar i knottrig lera, fat i hamrad metall blir oemotståndliga, du bara måste dra med handen och känna in vågorna, texturen! Vi mår bättre av detaljer skapade för vårt sinne som lugnar och låter ögat vila. Vi ser tydliga mönster som känns Inka, ökentema med sandig brända toner i allt från armaturer till mattor. Gamla mjölkpallar målas om och blir en unik detalj i hemmet, vi ser på materialet som en skatt, en planka från en slängd kyrkbänk blir en vacker hylla, naturstenen från ett kasserat kök blir bordskiva. Summerat kommer man att se mjuka böljande former, brända toner, quiltade textilier, flätad korg där ingen produkt är den andra lik, återvunnet trä, tillverkningsspill som får nytt liv..som blir just… naturlig inredning!


Inredningstrender 2022 den naturliga inredningen

3 tips för dig som vill anamma trenden med naturlig inredning:

  1. Bjud in det naturliga, behöver inte ändra hela inredningen en flätad korg, en mysig lampa i bast en kudde i taktilt mönster räcker för att sätta en ny känsla i hemmet!

  2. Återanvänd en gammal möbel, kan bli till något annat, våga vara innovativ!

  3. Ta reda på var produkten kommer ifrån, köp där det finns en historia bakom där man berättar om vilka som tillverkat den och hur.


 

MATTOR PÅ TAPETEN

GULDAN – UTBILDAD INREDARE


Guldan lärare Inrendingskurser

Med mattor kan man skapa rum i rummet, en ombonad känsla och framför allt en behaglig akustik. Därför är mattan en viktig del av inredningen och tar mer plats i rummet, både storleksmässigt och som blickfång i rummet. Ljudet i ett rum tycker jag är minst lika viktigt som ljuset och därför har jag valt att spekulera kring trender för mattor – hur kommer mattorna se ut 2022 men framför allt hur kommer de att kännas framöver?


Jag har plockat ut några olika kategorier som jag tror att vi kommer se mer av 2022:


Ett hav av ull

Det vi har sett ett tag och som jag tror även kommer hålla i sig framöver är rya mattan med den långa luggen - jag tycker dessa mattor känns som ett hav av ull. Jag vet inte hur praktiska de är men det skapar en behaglig känsla i rummet - mjukt att gå på och vackert att se på.


Här nedan ser vi stylisten/inredaren/designern Marie Olsson Nylanders vackra mattkollektion för Ellos som går i jordiga toner och det som sticker ut jämfört med de ljusa enfärgade mattorna som vi sett en del av tidigare tycker jag är att hon blandar olika färger som gör det ännu mer 70-tals influerat.Inredningstrender 2022 Mattor

Bild: Marie Olsson Nylanders mattkollektion för Ellos


Taktila möten

Att blanda kort/slät lugg med lång lugg har vi sett tidigare men jag tror att vi kommer se mer av att man blandar flera olika mönster och texturer av släta och tredimensionella ytor som blir som konstverk av olika höjd, mönster och taktila ytor.Inredningstrender 2022 Mattor

Bild: Lunar Addiction Rectangle Rug av Studiopepe för CC-tapis.


Oanade former

Det jag har saknat men som jag tror starkt på att vi kommer se mer av är andra former på våra mattor än fyrkantiga eller helt runda. Vi har ju länge sett möbler som har mjukare, skulpturala och organiska former, så nu är det verkligen dax att låta även mattan få andra former.


Här nedan ser ni två mattor med oväntade former:


Inredningstrender 2022 Mattor

Bild: Residue Bone White ullmatta från Layered & Bliss Rug Round av Mae Engelgeer / CC-tapis


Vågar vi?

Vi är kanske inte där än men jag tror säkert att vi framöver vill ta in mer färg i våra hem - mer energi och glädje som byter ut det lugna och trygga, när vi landat i allt som händer runt omkring oss och vi vill låta vårt hem bli lite mer “poppiga”. En mix av pastellfärger, geometriska former och ränder kommer vi se mer av tror jag - som dessa kaxiga mattor som känns lite Memphis inspirerade.


Inredningstrender 2022 Mattor

Bild: Matta från “So much Fun Collation” ett samarbete med kända Claude Cartier Decoration och CC-Tapis.


Bild: Matta av Patricia Urquilo för CC-tapis som var med i mässan i Dubai “Women in Design exhibition” för CC-tapis.


Mattor på tapeten

Alla dessa mattor är vackra på sitt sätt och är fantastiska konstverk. Konstverk som jag tror att vi kommer låta ta plats även på väggen och inte bara på golvet i våra hem. Vi har ju länge hängt gardiner från tak till golv för att mjuka upp våra väggar och skapat tredimensionella spackel tavlor för att få in mer taktila ytor. Är det inte dax att vi nu låter dessa fantastiska mattor ta plats på våra väggar också som tavlor och samtidigt skapa behaglig akustik i våra hem?


Inspiration

Vill du se fler vackra matt konstverk kan ni kika på CC-tapis hemsida, de är ett företag som tillverkar mattor och är välkända i hela världen, de har sitt huvudkontor i Milano, med rötter både från Frankrike och Italien. De samarbetar med kända designers så som Patricia Urquiola, Mae Engelgeer och många fler som designar unika mattor som skapar blickfång i rummet. De lägger stor vikt på att tillverka miljövänligt och är måna om hantverks kulturen.


3 tips att tänka på när du inreder med mattor 2022:

  1. Välj hellre en för stor än en för liten matta.

  2. Välj rätt kvalite på matta beroende på var den ska placeras.

  3. Tänk på om du vill att din matta ska sticka ut eller smälta in.


 

TRENDER I KÖKET 2022

MARIE – UTBILDAD INREDARE


Marie lärare Inredningskurser

Under 2022 kommer hållbarhet vara en fortsatt hög prioritering hos konsumenten vilket leder till att leverantörerna och tillverkarna måste hålla sig ajour för att kunna erbjuda det som efterfrågas.


Materialen som köken tillverkas av ska vara miljövänliga och hållbara och formgivningen tidlös för att kunna passa den hållbara trenden. Färgskalorna kommer till stor del vara i naturliga och harmoniska färger för att kännas tidlösa och passa det långsiktiga och hållbara köket.


En hållbar och tidlös köksdesign

Shaker-stilen, som har en tidlös och avskalad design med raka linjer, har varit en stor inredningstrend under senaste året och tack vare den funktionella och enkla formgivningen tror jag att den inredningstrenden kommer att hålla sig kvar under 2022.


Det som kännetecknar ett kök i Shaker-stil är en stilren formgivning, hållbara material, platsbyggda lösningar och funktionalitet. Köksskåpen har ofta en ‘ram’ byggd runt sidorna och med knoppar som handtag. Knopplister som också är typiskt för inredningsstilen kommer vi fortsättningsvis också se mer av, både i kök och i övriga rum. Överskåpen i ett shakerkök brukar ofta uteslutas helt och istället placeras öppna hyllplan eller knopplister på väggen över köksbänken.


Jag tror att vi även kommer att se kök i andra inredningsstilar under 2022 där köksbänken är platsbyggd och man väljer bort de väggmonterade överskåpen för att skapa en luftig känsla och öppna upp rummet mer.


Köket på bilden är i Shaker-stil och kommer från Nordiska Kök som erbjuder svensktillverkade platsbyggda kök. Köket är byggt i en skånelänga som tillhör Ellen Dixdotter (som är VD på Marlene Birger i Köpenhamn). Här ser vi ett kök i shaker-stil med de inbyggda ramarna och knoppar på lådor och skåp. Även en tidstypisk knopplist har placerats på väggen.


Inredningstrender Kökstrender 2022

Bild: Nordiska Kök, Ellen Dixdotters kök


En mix av olika material

En kökstrend som vi kommer att se mer av under 2022 är att mixa och kombinera olika material mer - överskåpen kan ha ett annat material och färg än underskåpet t.ex. Jag tror även att vi får se olika material i bänkskivor som även placeras på väggen som stänkskydd - köksbänken blir förlängd och fortsätter en bit upp på väggen.


På bilderna nedan visar företaget Granit och Marmor hur både bänkskivor och väggar kläs i kvartsit och granit.


Inredningstrender Kökstrender 2022

Bild: Granit och Marmor kök med stänkskydd


Kvänums kök Modern Classic på bilden nedan har inga överskåp eller hyllplan ovanför köksbänken vilket ger en luftig känsla och skapar mer rymd i rummet. Bänkskivan är i marmor vilket även används på väggen som stänkskydd. Köksön som är täckt i mässing blir ett vackert blickfång då det reflekterande materialet skapar kontrast till den matta färgen på köksskåpen i ask. Även om inredningsstilen och köksdesignen är tidlös så finns det inslag av kökstrender som jag tror att vi kommet att få se mer av i våra inredningar under 2022.<