Färgtrender 2022 – så ska du måla och inreda i hemmet

Sättet på hur vi talar om färg och hur vi uttrycker oss när vi arbetar med färg varierar enormt. Det finns ju en mängd olika sätt att beskriva färg på. Det kan vara beroende av HUR man inspirerats av färg och VAD man har inspirerats av. Det är ju faktiskt helt omöjligt (nästan) att inte observera och reflektera över färgerna i naturen till exempel. På sättet som löven skiftar färg under hösten och skapar en miljard olika nyanser av gula, gröna och röda toner. Det är magiskt, vackert och levande.


Likaså är de så kallade färgprognoserna levande år efter år. De summerar nämligen gångna år på ett sätt som bara färganalytiker kan. Händelser och vårt beteende och vår reaktion på det som händer kopplas finurligt samman med färg, och gärna i olika teman och i flera olika paletter. Sedan får formgivare, inredare, arkitekter, inköpare och gemene person låta sig inspireras.Två färglada rum. Ett spektrum av färg som ger interiören liv. Trots färgrikedomen bilderna finns här balans och vackra övergångar. Den vänstra bilden går lite mer ton i ton och den högra bilden arbetar mer med accenter av färg likt enstaka penseldrag på en tom, vit målarduk.


Alla yrkesverksamma individer använder sig ofta av diverse färgsättningstekniker när det jobbar med färg. Dessa tekniker är vedertagna. Man vet med andra ord att teknikerna fungerar i verkligheten så att den färgkomposition vi ser känns balanserad och enhetlig.


“Kulörer, nyanser, kromatiska och icke-kromatiska färger, neutraler, pasteller, dova, höstiga, glada och mustiga toner, kulörtonslika, nyanslika, svarthetslik, vithetslika och kulörhetslika toner"

Färgsättningsteknikerna är dock konstanta år efter år och säger ingenting om vad vi egentligen tycker om färgerna i paletten, men teknikerna fungerar som verktyg för oss när vi ska kommunicera eller uttrycka oss med färg. Egentligen kan man dra en parallell till när vi i vardagligt språk talar om färg, som till exempel när man försöker utskilja grönt från grönt, eller gult från gult.

Istället för att bara tala om grönt och grönt förstärker vi färgens betydelse med hjälp av självklara, gröna referenser, till exempel buteljgrönt och mintgrönt. På samma sätt omvandlas gult och gult till senapsgult och citrongult. Det är ganska lätt att bli en nörd när det handlar om att beskriva färger, man vill liksom försöka hitta den perfekta referensen som med en enkel bild förklarar allt!


Till höger har ett annars nedtonat kök fått liv tack vare den mangogula kakelfärgen. Bilderna är lånade från Pinterest.

Färg sätter ton och känsla på allt som vidrörs av färg. Olika färger skapar olika känslor, sätter stämningen, passar till olika typer av människor och så vidare, oavsett om det handlar om inredning, mode eller bilar. Här tänker vi såklart (kanske inte oväntat) djupdyka i inredningens färgsprakande värld 2022 och inget annat.

En färgprognos tas fram av olika färginstitut på samma sätt tas trendprognoser fram av de stora trendinstituten och välrenommerade trendorakel. Det sista året (knappa två) har varit ett händelserikt år, så pass att vi kanske ser på världen lite annorlunda idag. Det är inte helt osannolikt att även vår uppfattning om färg och trend också påverkas.

Vad har vi då att vänta oss när vi går in i 2022? Det finns många olika källor att inspireras av. Dessa så kallade färgprognoser ger marknaden en indikation på färg, stil och tema som passar till alla professioner som på något sätt arbetar med färg, från designers till tillverkare. Färgprognoserna hos NCS team har fyra olika stilriktningar, ZIENCE, ONE, SPRING REBELS och ZERO.

Trenden ZIENCE bygger på våra reflektioner och beteendeförändringar under och efter pandemin. I trenden finns färger som naturlig pigmentering, ett hav av jordade och naturnära toner, som till exempel det naturligt gröna i vacker konstellation med gulröda toner.


NCS Färgtrend 2022 Zience

Sam