... ...
top of page

Färgtrender 2022 – så ska du måla och inreda i hemmet

Sättet på hur vi talar om färg och hur vi uttrycker oss när vi arbetar med färg varierar enormt. Det finns ju en mängd olika sätt att beskriva färg på. Det kan vara beroende av HUR man inspirerats av färg och VAD man har inspirerats av. Det är ju faktiskt helt omöjligt (nästan) att inte observera och reflektera över färgerna i naturen till exempel. På sättet som löven skiftar färg under hösten och skapar en miljard olika nyanser av gula, gröna och röda toner. Det är magiskt, vackert och levande.


Likaså är de så kallade färgprognoserna levande år efter år. De summerar nämligen gångna år på ett sätt som bara färganalytiker kan. Händelser och vårt beteende och vår reaktion på det som händer kopplas finurligt samman med färg, och gärna i olika teman och i flera olika paletter. Sedan får formgivare, inredare, arkitekter, inköpare och gemene person låta sig inspireras.Två färglada rum. Ett spektrum av färg som ger interiören liv. Trots färgrikedomen bilderna finns här balans och vackra övergångar. Den vänstra bilden går lite mer ton i ton och den högra bilden arbetar mer med accenter av färg likt enstaka penseldrag på en tom, vit målarduk.


Alla yrkesverksamma individer använder sig ofta av diverse färgsättningstekniker när det jobbar med färg. Dessa tekniker är vedertagna. Man vet med andra ord att teknikerna fungerar i verkligheten så att den färgkomposition vi ser känns balanserad och enhetlig.


“Kulörer, nyanser, kromatiska och icke-kromatiska färger, neutraler, pasteller, dova, höstiga, glada och mustiga toner, kulörtonslika, nyanslika, svarthetslik, vithetslika och kulörhetslika toner"

Färgsättningsteknikerna är dock konstanta år efter år och säger ingenting om vad vi egentligen tycker om färgerna i paletten, men teknikerna fungerar som verktyg för oss när vi ska kommunicera eller uttrycka oss med färg. Egentligen kan man dra en parallell till när vi i vardagligt språk talar om färg, som till exempel när man försöker utskilja grönt från grönt, eller gult från gult.

Istället för att bara tala om grönt och grönt förstärker vi färgens betydelse med hjälp av självklara, gröna referenser, till exempel buteljgrönt och mintgrönt. På samma sätt omvandlas gult och gult till senapsgult och citrongult. Det är ganska lätt att bli en nörd när det handlar om att beskriva färger, man vill liksom försöka hitta den perfekta referensen som med en enkel bild förklarar allt!


Till höger har ett annars nedtonat kök fått liv tack vare den mangogula kakelfärgen. Bilderna är lånade från Pinterest.

Färg sätter ton och känsla på allt som vidrörs av färg. Olika färger skapar olika känslor, sätter stämningen, passar till olika typer av människor och så vidare, oavsett om det handlar om inredning, mode eller bilar. Här tänker vi såklart (kanske inte oväntat) djupdyka i inredningens färgsprakande värld 2022 och inget annat.

En färgprognos tas fram av olika färginstitut på samma sätt tas trendprognoser fram av de stora trendinstituten och välrenommerade trendorakel. Det sista året (knappa två) har varit ett händelserikt år, så pass att vi kanske ser på världen lite annorlunda idag. Det är inte helt osannolikt att även vår uppfattning om färg och trend också påverkas.

Vad har vi då att vänta oss när vi går in i 2022? Det finns många olika källor att inspireras av. Dessa så kallade färgprognoser ger marknaden en indikation på färg, stil och tema som passar till alla professioner som på något sätt arbetar med färg, från designers till tillverkare. Färgprognoserna hos NCS team har fyra olika stilriktningar, ZIENCE, ONE, SPRING REBELS och ZERO.

Trenden ZIENCE bygger på våra reflektioner och beteendeförändringar under och efter pandemin. I trenden finns färger som naturlig pigmentering, ett hav av jordade och naturnära toner, som till exempel det naturligt gröna i vacker konstellation med gulröda toner.


NCS Färgtrend 2022 Zience

Sammansatta bilder ovan kommunicerar visuellt det budskapet som vi finner i trendprognosen ZIENCE. Vi frågar oss själva vad meningen med livet egentligen är, vad som händer nu, samtidigt som den ökande hemmatillvaron har gett oss möjlighet (och framför allt tid) att fundera över personliga och andliga frågor i livet. I svaren litar vi framförallt på våra sinnen men också på vetenskapen.


Trendinstitutet, Design Forecast har sammanfattat några höjdpunkter för 2022 (går att se på Youtube) med titeln “2022 Color Trend/Trend Design Forecast”. Ljuvliga nyanser av “buttercream”, “nature brown”, “green quarts”, “tech blue”, “dahlia orange”, “military gold” och “pink Charlotte” presenteras på en inspirerande och naturligt sätt. Vem vill INTE ha dessa underbara krämiga, blommiga, framtida, och varma toner i sin omgivning. Nature brown som man också talar om i ZIENCE lockar lite extra.


Ovan ser vi likheter mellan dramatisk natur och inredning. Färginspirationen är uppenbar. Bilden till höger är lånad av Pinterest och visar en förvaringslösning från archiproducts.com och bilden till vänster är lånad av Fernano Pente-Pje, Unsplash.


Trenden ONE i NCS färgprognos tar oss tillbaka till naturen genom att beskriva ett folk som vill fokusera mindre på normer och istället bara känna och vara, spendera mer tid i naturen och liksom “vara ett med naturen”. I temat finns en färgpalett av blekt och pasteller, däribland blek gul samt svagt naturnära toner, inte oväntat, även gröna toner.


NCS Färgtrender 2022 ONE

De sammansatta bilderna i detta kollage kommunicerar visuellt det budskapet som vi finner i trendprognosen ONE som värnar om människans välbefinnande ur ett holistiskt perspektiv.


Låt dig alltså inspireras av diverse färgprognoser. Det är kul men skapar också tänkvärda återblickar. Den stora trendboken “TREND BOOK - Forecasting the future of design”, trenddesignbook.com har till exempel samlat en hel bok om inredningsdesign, färgprognoser och mode, TREND BOOK 2022/2023. Det är en sån där “finbok” som du kan lägga fram på soffbordet och bara bläddra i för allmänt välbefinnande.

I NCS färgprognos SPRING REBEL uppstår en känsla som kopplas samman med pandemins konsekvenser. Trenden är observationer på hur vi kanske vill börja leva nu. En sådan livsstil kanske med all rättighet då förtjänar djärvhet och mod. Färgerna är därför glada, kromatiska och inkluderar abstrakta mönster och lekfullhet och skönhet i blommor och blomster.


NCS Färgtrender 2022 Spring Rebels

Sammansatta bilder kommunicerar här visuellt det budskapet som vi finner i trendprognosen SPRING REBEL där vi nu vill börja lämna våra hem igen, ta mer risker och helt enkelt njuta mer av livet. I temat finns positivitet och glada känslor.


Det globala trendprognos företaget WGSN, tar inspiration ifrån alldagliga och sensoriska upplevelser, aktiviteter som skapar tillfredsställelse och njutning på olika sätt. Det kan till exempel handla om att genom färg liva upp minnet av en nyklippt gräsmatta. Vilken färg beskriver den känslan allra bäst och kan genom all sin enkelhet symbolisera den rätta doften, känslan, texturen och djupet? Detta är också ett bra exempel på vad färg kan handla om. Även hos WGSN finner vi krämig gul som i smör, jordig grön som i oliv, mild orange som i mango sorbet, havets blåa som i Atlanten och dimmig rosalila som i orkidé.


NCS färgtrend ZERO sluter cirkeln, i temat förklarar prognosen hur vi börjar om från början och går tillbaka till det enkla. Vi börjar om från början med bland annat icke-kromatiska neutraler, en blandning av svart och vitt men accentuerar trenden med kulören blå. Paletten är enkel och om man vill kanske man kan tolka det kromatiska blåa som en indikation på att vi nu längtar efter stillhet och trygghet.


NCS Färgtrender 2022 ZERO

Sammansatta bilder kommunicerar här visuellt det budskapet som vi finner i trendprognosen ZERO. Trenden kännetecknas av färre valmöjligheter och att vi vill skapa en bättre värld med vår planet i fokus.


Visst finns det kopplingar mellan alla nämnda färgprognoser, NCS, WGSN och Trend Design Forecast? Färganalyserna går ibland in i varandra och tillsammans blir det sällan svårt att utmärka några starka gemensamma nämnare. Här, till exempel kall blå där referenser som Atlanten och teknologi går att använda, gul som förstärks av kräm och mango, rosa som i orkidéblomman, grafiskt som i svart och vitt, brun som i jord och berg, och slutligen grön som i de djupaste av skogar.


Vissa av dessa underbara toner av frukt och grönt, skog och hav finns givetvis i möbler och mode runtomkring oss redan idag. En hel del formgivare, varumärken och olika butiker och varuhus säljer produkter som attraherar den medvetna då produktens utförande flirtar med färgtrenderna. Visst blir man lite extra glad när man ser färgglada möbler och lampor.


Bordslampan till vänster av Pierre Marie Giraud och vackra stolbänkar framtagna av Antwerpen- baserade studion Nortstudio. Båda produkter är designade med inspiration från färgpaletter som påminner om varandra. Bilderna är lånade från Pinterest.

Grafiska mönster i svart och vitt och med inslag av blått ser vi i tryck på tapeter, posters, textil och mattor. Grafiska tryck är inget nytt men likväl otroligt intressant och passande för kommande 2022 trend där vi vill gå tillbaka till det enkla och liksom vill minska antal valmöjligheter när det kommer till färgvalen.


Grafiska tryck i svartvitt till vänster i minimalistisk stil och det svartvit och blå vintaget mönstret till höger. Båda bilder är lånade från Pinterest och klickar fint till trenden ZERO.


Savoy vasen av Alvar Aalto är en ständig klassiker som fortsätter pryda våra hem i nya härliga färguppdateringar år efter år. Så, låt dig alltså inspireras. Intrycken och nya spännande färgklickar finns överallt, kanske där du minst anar det.


Alvar Aalto vas “Savoy” I fler olika färger som skapar liv till formen och till skuggorna. Det händer något extra i denna fenomenala formgivares verk, inte sant? Bilderna är lånade från Pinterest.


Hur tolkar du nästa års färgtrender?


Nyfiken på de senaste inredningstrenderna för 2022? Då ska du läsa våra lärares trendrapport här!

0 kommentarer

Comments


bottom of page