... ...
top of page

Inredningstrenden Mixed Wood - låt dig inspireras!

Vid det här laget är det säkert få som har undgått den glada nyheten att trä som naturmaterial är tillbaka i hetluften, och har varit ett bra tag. Trä trendar och skapar ett ha-begär som sällan förr. 70-talet är här, stilar som Wabi Sabi och Japandi dekorerar våra hem och vi vill tillbaka till det enkla, skala av och skala ner. Vi vill både ut i naturen i större utsträckning och vi vill ta in naturen i vår inredning på fler innovativa sätt än det gamla vanliga, traditionella sättet.


Vi gör allt för att fånga in det lugna, det naturnära och med fasa ser vi tillbaka på interiörer från fjällstuga och bastu. Eller vänta nu. Vad tycker vi egentligen om det älskade-hatade furuslaget nu för tiden?


Vi vill dessutom att våra hem, våra arbetsplatser och våra hemmakontor ska kännas varma och inbjudande, och vi värnar om det taktila i materialen som vi har runtomkring oss. Så passande då att massivt trä flirtar med det taktila samtidigt som det är rustikt och levande.

 

När vi inreder med trä, oavsett om det är i det mörkare eller ljusare slaget, har det tidigare präglats av ett och samma träslag eller att träslaget har fått yttra sig i EN enda möbel, i ett statement föremål eller ett färre antal trädetaljer placerade i en annars ljus eller beige, men iallafall ton-i-ton färgad interiör miljö. Oftast!


Just trä i dessa miljöer skapar värme och blickfång och adderar en skön balans till den annars avskalade ljusa eller ton-ton-färgade interiören. Det är otroligt fint och behagligt att bryta av med trä.


Källa: Pinterest


Denna ton-i-ton trend, en omåttligt populär trend som ofta domineras av neutrala och beiga toner, ersätts nu ibland (här och där) med olika träslag istället som går i, wait for it... ton-i-ton.


Källa: Pinterest


Vi färgsätter nu med olika slags träslag för omväxlingens skull. Det har gått så långt att vi till och med kan mixa mörkt med ljust trä och så förstärker vi kontrasterna i rummet! Wow. Vi har kommit långt, och vilken tur för visst är det fantastiskt inbjudande och lustfyllt att vila ögonen på?


Källa: Tone Krok (@tonekrok & @hthnorge)


Bilden ovan till höger är lånad från Instagramkontot Tonekrok, ett “måste-följa-konto” enligt oss på Inredningskurser. Kontot drivs av den norska inredningsarkitekten och stylisten Tone Krok. Hennes smak inspirerar till vackra kontraster i färg, form och stil. Och ibland inredning med mixade träslag såklart! Tacksamma är vi eftersom vi får dela ett av hennes tidigare stylingjobb i detta vackra kök från HTH. Visst lockar kontrasten mellan den ljusa träparketten och de mörkbetsade massiva ekträluckorna?!


Så, vi kan väl konstatera följande: Att blanda olika träslag är inte längre fult, istället ser vi fördelarna med använda all sorts trä i inredningen, från fast inredning som i ett trärent kök till möbler och mindre inredningsdetaljer i en och samma miljö.


Källa: Pinterest


Men är det inte lite oväntat att även furu har en plats på marknaden igen? Spekulationerna kring furu leder oss tillbaka till hur vi ser på konsumtion och hållbarhet.


Vi har ett ökat behov av att vårda och ta hand om gamla möbler, nu även den gamla gulnade furubänken till exempel. Vi vill förädla och förfina. Lusten till att skapa ett hållbart samhälle uppmuntrar oss till att uppcykla och recyckla, befintligt och begagnat.


Så, ta en kik på vinden eller i källaren och gå på furujakt. Det kan hända att det ligger en och annan dyrgrip och dammar. En sådan dyrgrip skulle kunna gå för många tusenlappar på dagens auktioner. Du ska alltså inte (eller bör inte) slänga den ack så gamla och förr älskade furubänken, furuskåpet, eller matbordet i massiv furu.


Källa: Pinterest


Vi kan med andra ord inte längre ignorera furu som träslag, det är dessutom slitstarkt och tåligt - en guldgruva! Så, slipa, betsa, måla om så önskas men släng för guds skull inte dina gamla furumöbel!


En annan aspekt kring träslaget popularitet i inredningen är att det är bra för vår hälsa! I ett mångårigt forskningsprojekt med holistiska perspektiv ville man undersöka hur träslag i interiören påverkar hälsan på ett bredare plan.


Källa: Pinterest


Studien omfattade frågor kring den taktila känslan, förväntad användning av träslag inomhus, hur trämaterialet rör sig när det utsätts för fukt, samt möjligheten till nya innovativa idéer kring träslag som interiört material.


Forskningen visar att trä interiört påverkar vårt välbefinnande, ger bättre inomhusluft och att det taktila i träets struktur ger välbehag och får oss människor att må bra helt enkelt.


Plywood skivor som heltäckande bas är också en trend som man ändå måste säga ingå i detta “Mixed Wood” tema. Plywood är inte bara vackert att titta på med sina snirkliga ådringar, mönster och fräsha gulbruna ton, det är dessutom bra för oss ur ett hållbarhetsperspektiv.


Källa: Pinterest


Visst är det fantastiskt när vi inte behöver välja mellan funktion, hälsa och design? Med Trätrenden får vi liksom allt i ett. Hur känns det nu? Kommer du också öka mängden trä i ditt hem och i din inredning, vågar du mixa träslag, eller har du redan gått och blivit nostalgisk över den där 50 år gamla furubänken på vinden?

0 kommentarer

Comments


bottom of page