top of page

Inreda med hållbara material

Vad innebär det att inreda hållbart? Vilka hållbara material är bäst för miljön? Vad finns det för hållbara material på marknaden och hur ser framtiden ut? Inspireras om hur du kan vara klimatsmart och tänka hållbart i dina val av material!


Vi har länge diskuterat frågor som rör miljövänlig mat och hållbara livsmedel. Kött eller vegetariskt, säsong eller inte, lokala livsmedel, hur ser produktionen ut, och så vidare. Att vara medveten om vad du stoppar i dig behöver inte betyda att du måste ändra på dina smaklökar. På samma sätt behöver du inte heller ändra på din inredningsstil bara för att du försöker tänka och inreda mer hållbart.


Hållbara material är material med lång livslängd. Man kan säga att de naturliga resurser som används inte ska överskrida den hastighet som de kan återbildas. Man kan även se på hållbarhet genom produktens prestanda, dvs. är den bättre än andra produkter med samma syfte och som fyller samma funktion? Genom att inkludera både materialets eller produktens miljöpåverkan OCH behovet av den totala ägandekostnaden under dess livstid så får du en bra bild av hur miljövänlig en produkt verkligen är.


Så vilka är våra utmaningar? Att ta fram nya material, eller återanvända de vi en gång redan har producerat är avgörande för att kunna nå klimatmålen och för att kunna ta oss ett steg närmare en hållbar framtid. En annan utmaning som vi står inför är att hitta nya funktioner till de material och produkter som redan existerar, nyligen producerade eller producerade sedan en tid tillbaka.


 

Hållbara material på marknaden


När man tänker på hur många olika aktörer som finns inom sektorn hållbar inredning, finner man förmodligen stora möjligheter till samarbete och kunskapsutbyte, innovation och förhoppningsvis stora förändringsmöjligheter. Allt från formgivare, innovatörer, entreprenörer, olika akademier och institut arbetar med denna fråga, avgörande för vår framtid och livskvalitet. Så, vilka olika aspekter bör man ta hänsyn till när det kommer till hållbarhet och innovation inom design- och inredningsbranschen? Vår strävan efter att öka hållbarheten i material och produkter, att re-cykla och up-cykla och därigenom öka livslängden är ett sökande som inte verkar sluta att upphöra, vilket det givetvis inte heller bör.


Nyfikenheten och uppfinningsrikedomen är på detta område otroligt inspirerande. Ju fler gånger ett visst material går att återvinna, desto hållbarare är det, men aspekten hållbarhet går att påverka på flera olika sätt. Glas är ett fantastiskt bra exempel på hållbart material då det går att återvinna i all oändlighet, men vad finns det mer för etablerade hållbara material?


Konststenen Terrazzo

Terrazzo består av krossad marmor, olika bergarter och grå eller vit cement. Konststenen kallas även för cementmosaik - ett namn som man kanske inte direkt jublar över - eller konstbetong. Materialet är dock praktiskt och slitstarkt, och användes av både romare och greker under antiken eftersom som man redan då insåg det tekniska värdet i metoden. Idag är Terrazzo konststen glädjande nog enormt populärt och förutom att konststenen består av mestadels spillmaterial som huvudingrediens, spill i våra hållbarhetsöron betyder ju rena lyxen, behöver man kanske inte fråga sig varför?! Det är ju väldigt vackert iallafall. Inspirationen i bild till höger är från Jesmonite collection, www.wolfandmoon.com.


Hållbara material Terazzo

Kork som Inredningsmaterial

Kork i egenskap av att vara ett miljövänligt och återvinningsbart material är kanske ingen nyhet. Det är definitivt ett trendigt material men också väldigt användbart inom inredningsbranschen, design och tillverkning. Barken som i dagligt tal kallas just kork är förnybart vilket betyder att man skördar barken från korkeken utan att behöva fälla trädet. Efter skörden kan trädet växa vidare hundratals år efter det. Korken som material har dessutom fantastiska egenskaper, det är både mjukt och smidigt, och det har en isolerande funktion. Ett smart material helt enkelt! Stolen till höger är ett designprojekt från Sobriero collection av Campana Brothers och faten till vänster är gjorda av kork terrazzo av MILLIGRAM.STUDIO.


Hållbara material Kork som inredningsmaterial

Återvunnet Material

Just plastförpackningar står för en dominerande del av all vår plastproduktion, en förpackning som används en gång och sedan slängs. Och, trots att det nu är fyra decennier sedan den första symbolen för återvinning introducerades på marknaden, är antalet producenter som lever upp till återvinningen under all förväntan. Plast läcker ut i våra hav och har alldeles för stor inverkan på det totala koldioxidutsläppet. Att producera nya produkter av återvunnen plast är i all ära inte helt energifattig men det kräver långt ifrån den mängd energi som krävs för att börja om helt från början. Durat company till vänster i bild har tagit fram material av återvunnen plast med färg i fokus, låt dig inspireras här, foto höger av Marc Newberry, Unsplash.



Hållbara material Återvunnet material

Tillvarataget Material

Det finns naturligtvis många olika sätt man kan ta tillvara på redan existerande material. Vissa plockar upp och tar hand om möbler som övergivits av den tidigare ägaren och bryter ner strukturen och formen till obefintlighet för att sedan bygga upp den på nytt - total transformation! Det kommer fantastiska former ur dessa projekt runt om i världen och det är kanske inte så dumt att få en modern designad stol av sin utslitna gamla rottingstol, eller sina gamla t-tröjor istället för att bara slänga dem på tippen!? Joost Gehem vet hur det kan göras! Kika in på dezeen som har många spännande artiklar om just hållbarhet och framtid, länk finner du här.


Hållbara material Tillvarataget material

Spillmaterial – Naturen och fabriken barr

Om vi bortser ifrån avståndet och transporten mellan Indien och Norden så är det värt att nämna teknologin bakom textilier av återvunnen tallbarr. Liknande projekt finns världen över men produkterna i bild är från Cheer Project med placering i Indien. De norra delarna av landet är mycket rikt på tall men området lider samtidigt av extrem torka vilket resulterar i torr barr på mark och jord. Detta hav av torkade barr ger upphov till stora skogsbränder med förödande konsekvenser vilket även leder till andra miljörelaterade problem. Bakomliggande teknologi består i att separera fiber och barr vilket gör det möjligt att ta tillvara på detta oönskade och indirekt skadliga avfallsmaterial. Win win för natur och för utbudet av hållbara material, eller hur? Läs mer här!



Hållbara material Spillmaterial

Mjuka Material – Lin, hampa och ull

Ekologisk bomull där inga bekämpningsmedel, konstgödsel, eller genmanipulerade råvaror används anses vara bättre miljöval än bomull som inte är fri från bekämpningsmedel och konstgödsel. Produktionen av ekologisk bomull är dock inte helt oproblematiskt då tillverkningen fortfarande kräver stora mängder vatten. Återvunnen bomull, ull eller polyester eller spillmaterial från dessa råvaror är ett miljövänligt alternativ. Lyocell, som kommer av cellulosan från trä eller bambu går igenom en tillverkningsprocess som anses innehålla färre skadliga kemikalier och är därmed relativt miljövänlig. Hampa vars fibrer bearbetas mekaniskt och som dessutom kan odlas i Sverige, är ett lokalt materialval som därigenom minskar miljöbelastningen ytterligare.


Naturlig Pigmentering

Naturlig pigmentering är begrepp som används då textilt råmaterial färgas in med naturligt förekommande färgämnen från frukt, samt rot- och grönsaker, till exempel rödbetor, saffran eller granatäpple . Det finns många exempel på naturliga färgämnen som vi vet ger fantastisk återgivning i textila material, dessa färgämnen har ofta konstiga namn och är svåra att komma ihåg men de tillhörande tre till ovan nämnda är Betanin, A-crocin och Grenadin. Kommer vi i framtiden att behöva färga in vår egna kläder? Det återstår att se men det är ju alltid fritt fram att experimentera för skojs skull!



Hållbara material Naturlig pigmentering

 

Framtidens material


Smart teknologi samt utseende och innehåll av framtidens material och hur de kan komma att se ut skapar nyfikenhet. Vad kommer synas allra mest? Kommer kaffe, alger och kogödsel stå för framtida materialval och hur ser hållbarheten ut när man tittar på dessa material? Utmaningen ligger i att öka biobaserade material och hållbara material, med andra ord se till att materialet fungerar och fyller sitt ursprungliga syfte samt är biologiskt nedbrytbart.


Citronskal för kreativa lösningar

Många innovatörer jobbar med just fruktskal som råvara (här mer specifikt citronskal) i sina innovationer där skalet annars skulle hamna i spill-högen. Dessa kreativa lösningar av biobaserade material som är biologiskt nedbrytbara är ett resultat av konst och design som möter forskning och teknologi. Spännande va? Materialet i bild är framtaget av citronskal, innovatören heter Alkesh Parmar.

Hållbara material Citrusskal


Scooby kläder

Läderliknande material av svamp, jäst, bakterier och alger börjar synas mer och mer på marknaden, som svar på vegan lädret utan syntetiska inslag. Det är onekligen en spännande utveckling, även om det kanske skulle kännas märkligt att klä sig i Scooby kläder men det är intressant och definitivt framtiden. Denna typen av material bokstavligen växer fram tack vare det levande råmaterialet, och användningsområdet lämpar sig från mode- till inredningsbranschen. Fördelarna är många men framförallt är materialet såklart helt biologiskt nedbrytbart i naturen! Lyssna gärna på spännande Bio Couture projektet med Suzanne Lee på Ted talk’s.

Hållbara material Scooby kläder

Alger som byggblock

Precis som det levande materialet i läderjacka och stolsitsar ser vi även fördelar med att använda alger som byggmaterial, bland annat. Tillsammans med lera, kan nu gröna mikroalger agera byggstenar, se bilder, för en hel stad i Kina. Tanken med projektet är att få dessa naturligt förekommande mikroalger som dessutom är skadliga för det marina livet ska lindra problematiken och därigenom få alger att framstå som en viktig naturresurs. Det finns mycket forskning kring detta material “underdog” där man vill koppla ihop människa och natur med fokus på cirkularitet och noll förväntat avfall. Dessa innovativa lösningar kommer i diverse form och textur. Kika gärna på snabbspolningen av hur man designar skivor, eller stora ark av just alger, nedan med projektet SEAmpathy, länk här!


Hållbara material Alger som byggblock

Äggskalskeramik

Keramik och lera kanske inte anses vara den största boven i cirkulär inredning, men materialet är sällan någonting vi använder som engångsmaterial för engångsbruk. Keramik av äggskal är ett framtidsmaterial som idag håller på att utvecklas i syfte att fungera som ett bra alternativ till engångsprodukter. Äggskal innehåller nämligen kalciumkarbonat, ett vanligt förekommande salt i naturen och är därmed biologiskt nedbrytbart.

Gå gärna in på ddw.nl och kika vidare på projektet, bilder och den lilla filmsnutten.


Hållbara material Äggskalskeramik

 

Livets lyx – bra standard och livskvalitet


För att kunna nå våra klimatmål måste vi med ganska hög sannolikhet tänka om när det kommer till det vi tidigare har definierat som livets lyx. Kan vi omformulera och ändra inställningen kring detta så har vi kanske knäckt koden? Ett globalt hållbarhetsmål som man som konsument kan försöka följa är målet om hållbar konsumtion och produktion, dvs. handla mindre, återanvänd och återvinn, samt använd miljömärkta alternativ. Genom att se dessa handlingar som “livets goda”, kanske det till och med känns lite lyxigt att skippa köpet av det där extra kuddfodralet och istället sy ett själv med råmaterial som redan finns.


Samtliga bilder är lånade från Pinterest om inget annat angetts. Gå gärna in på länkarna och låt er inspireras. Om ni är sugna på att läsa på mer om cirkulär inredning och om hållbar design så följer här några användbara länkar.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page