top of page

Inreda uteplatsen med växter

Med sommaren på ingång är det äntligen dags att inreda uteplatsen för varmare dagar och ljusa sommarkvällar. En uteplats kan användas för många olika syften men det bästa är nog att kunna känna luften och få det extra utrymmet under sommarhalvåret.


Bild: Charlotta Jörgensen/Inspirationordinarydays


Planera inredningen på uteplatsen


Om du gillar växter och att odla så kan du både få utlopp för ditt intresse och kreativitet, samtidigt som du skapar en trivsam och växtrik miljö på din uteplats. För att undvika snabba impulsköp och 'slit och släng’ är det bra att planera inredningen och sina inköp för en mer långsiktig lösning med hänsyn till både miljö och plånbok. Du kan välja stil på kärlen som passar den inredningsstil du vill ha, terrakotta- och zinkkrukor för en romantisk stil, terrakotta för att skapa en känsla av medelhavet eller fyrkantiga krukor i svart, vitt, beige eller grått för en mer modern stil. Några få stora krukor och växter ger en mer avskalad stil och många krukor och växter kan ge en mer romantisk, lantlig eller eklektisk stil. Börja med att kolla i second hand-butiker, blocket, market place etc då det finns bra utbud på begagnade produkter som kan passa just ditt projekt och uteplats. Krukor, amplar, balkonglådor, textilier och utemöbler.



Med en liten balkong som har begränsat utrymme kan balkonglådor, väggmonterade spaljéer och amplar användas för växterna. Förutom att spara på golvytan så skapas olika nivåer vilket skapar mer variation och vackra blickfång på balkongen.



Även växter kan planeras efter olika inredningsstilar, till exempel pelargoner för en lantlig stil, färgglada blommor och olivträd för medelhavsstil, buxbom och murgröna för en klassisk stil. Men här är det viktigt att ta reda på om växterna trivs i det väderstreck som din uteplats vetter mot först, så de håller sig längre och mår bra.

Vid planering och inredning av balkongen eller uteplatsen behöver du ta hänsyn till vilket väderstreck den vetter mot. Ofta kräver odlingen en hel del sol, men växlande skugga brukar vara att föredra för att plantorna inte ska brännas sönder och torkas ut i det starka solljuset. Det är viktigt att ta hänsyn till växternas egenskaper då vissa är mer tåliga och klarar olika sorters lägen och vissa kräver mycket sol eller endast skugga i norrläge.

När man handlar växter eller frön finns det information om växten på eller i tillhörande kruka eller på fröpåsen. Prata gärna med personalen i handelsträdgården för råd om växtval som passar ditt projekt och uteplats.


Vit rosenskära. Bild: Charlotta Jörgensen/Inspirationordinarydays


Vilka växter ska jag välja till uteplatsen?


När du köper växter till din uteplats behöver du plantera om dem. De plastkrukor som växten kommer i är oftast alldeles för liten vilket du kan se på rötterna som ligger tight ihop när du lyfter upp växten från krukan. Använd en större kruka med hål i botten som du först fyller med lecakulor så vattnet kan dräneras och hindrar jorden att stå i blöt. Använd gärna en fiberduk ovanför lecakulorna för att bibehålla dräneringseffekten, men även för att skilja jorden åt så att lecakulorna kan användas vid flera tillfällen. Därefter häller du i en ny jord som plantan kan planteras om i. Se till att vattna ordentligt och se efter växterna så de håller länge. Om några blommor blir dåliga och börjar vissna kan dessa klippas bort så nya blommor kan växa ut.


Pelargoner är exempel på en populär växt att pryda sin uteplats med och den vanligaste typen av pelargon heter Zonalpelargon. Den trivs bäst på en varm och solig plats och jorden kan torka upp lätt mellan vattningarna. Den kan planeras i krukor, lådor och amplar men även i rabatter i trädgårdar. När blommorna vissnar kan dessa plockas bort så nya kan växa fram. Vill man ha en lantlig känsla på sin uteplats så passar pelargonen extra bra. Varje år utses ’årets pelargon’ och årets pelargon 2023 är Moonlight Guido som har orangeröda blomblad.



Lavendeln är en vacker och tålig blomma som doftar gott och lockar till sig både fjärilar och bin. Den planteras ofta i rabatter men passar även fint i kruka i ett soligt läge.



Med en solig och vindskyddad plats på balkongen eller uteplatsen kan ett olivträd bli ett vackert blickfång. Dessa kan övervintras och trivs bäst med mycket ljus även vintertid.


För en blåsig uteplats är lavendel, afrikansk blå lilja, ormbunke och bambu att rekommendera.


Svansfjädergräs i korg. Bild: Charlotta Jörgensen/Inspirationordinarydays


Kryddväxter är ett trevligt inslag på uteplatsen, dels för grönskan och extra liv i utemiljön och dels för att den kan användas i matlagningen. Vill du odla kryddväxter som basilika, citronmeliss, mynta, rosmarin, gräslök och timjan själv får de sås inomhus på våren och sen plockas ut när det är tillräckligt varmt.



Med en balkong eller en liten uteplats och trädgård kan du skapa en förlängning och ett extra utrymme av din bostad, där du suddar ut övergången mellan ute och inne. För att skapa den känslan finns det flera medel att ta till och här kommer några tips för att skapa en inbjudande uteplats där fågelkvitter och vindar blir det som skiljer insidan och utsidan åt.


Bilder: Sara Guldbrandsson/SGinred


Använd textilier utomhus. Det finns mattor för utomhusbruk som kan användas till uteplatsen och skapa en ombonad känsla. Med en matta under ett litet café-set eller möblemang med utomhusmöbler/utemöbler skapar du rumslighet och en fin grund.

Sittdynor och kuddar finns i bra och tåliga material som tål väta - mycket textilier till din uteplats ger en mysig och inbjudande känsla. Och vill du använda dig av vanliga och kanske mer ömtåliga textilier är en korg som rymmer dessa en bra lösning för när de behöver tas in under natten. En korg fylld med textilier blir dessutom en fin detalj i inredningen. Förvaringsmöbler för just dynor och textilier finns också såklart, men de behöver ofta mer utrymme vilket är begränsat på en balkong.


Bild: Louise Hjorth/lojsanhjorth


Gardiner har många fördelar, bland annat för att minska insyn, mörklägga och skapa en ombonad känsla. Det finns även gardiner som kan användas för utomhusbruk och här kan de användas för att skydda sig mot solen och starka UV-strålar, insynsskydd och för att skapa rumslighet. Det finns segeldukar och andra vattentäta gardiner, som till exempel används till pergolas, som kan användas till uteplatsen för att få en trivsam och skyddad plats.

För att sudda ut gränsen mellan inne och ute kan du fortsätta med samma färgsättning till uteplatsen som du har i det anslutande rummet. Det finns olika färgsättningtekniker att arbeta med och ett exempel är att arbeta med nyanslika färger, vilket innebär att färgerna har samma styrka i färg. Olika kulörer men samma styrka i färg, till exempel pastellfärger som exemplet nedan visar. Vill du lära dig mer om färgsättningstekniker och NCS systemet har vi färgsättningslektioner i våra utbildningar.

Med belysning skapar du en ombonad känsla och för sena sommarkvällar blir det extra stämningsfullt med en variation av lyktor, ljusslingor och lampor. Det finns solcellslampor som inte kräver eluttag och som fungerar utmärkt som stämningsbelysning. Dessa kommer i många olika utföranden, till exempel som ljusslingor, lyktor, väggarmaturer, hängande papperslyktor och spotlights.


Bilder: Charlotta Jörgensen/Inspirationordinarydays


5 tips för att inreda uteplatsen med växter


  1. Planera först - vilken stil vill du ha på din uteplats? Välj former, färger och material på krukorna som passar en inredningsstil du gillar. Vill du maxa med olika stilar på krukor och inredning? Då kan du skapa en sammanhängande känsla genom att ha samma eller närliggande färger på krukorna till exempel.

  2. Placering - var ska krukorna placeras? Behövs det ett växt-/sidobord eller räcker det med krukor på golvet? Stora krukor kan placeras direkt på golvet men med många små krukor är det bra att kunna gruppera dem på olika ytor för att utrymmet inte ska kännas rörigt. Amplar, väggmonterade spalgéer och balkonglådor är bra för att skapa olika nivåer och blickfång.

  3. Så själv eller köpa färdiga plantor? Om du inte har testat att så egna frön så är det kul att åtminstone ge det en chans - kolla på fröpåsarna när fröna ska sås. Med färdiga växter behöver du troligtvis plantera om dem för att växten ska få ordentligt utrymme för sina rötter och må bra.

  4. Blåsigt, solig, varmt, norrläge - anpassa växterna efter läget på din uteplats. Blir det väldigt varmt på sommaren så kan segeldukar och gardiner användas för att skydda både sig själv och växterna för starka solstrålar

  5. Glöm inte övrig inredning som behövs för att skapa en mysig uteplats - utemöbler, textilier och belysning. Tänk i proportioner - nättare möbler för en mindre uteplats och större möblemang för en större uteplats.


Sist men inte minst, se till att njuta av din uteplats!

/ Marie, Lärare på Inredningskurser.se



0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page