top of page

Så inreder och stylar du fönster

Är det bara jag som tänker att fönster är husets / byggnadens ögon, dels för att man tittar ut från fönstret när man är i bostaden men också när man tittar på ett hus utifrån ser det ut som ögon och gardinerna är som ögonlock - antingen är de öppna eller så har man dragit för gardinerna så det ser ut som huset sover. Alla dessa fönster som varierar i både storlek och form tillför en viss stil till arkitekturen både på insidan och utsidan.



Förutom att ljuset regleras via fönster så är dessa öppningar också det som bidrar till en ute - inne känsla. Den del av rummet där man kan styla för att antingen ta in det som finns utanför eller sätta en gräns och skapa en tydlig skiljelinje mellan ute och inne. Eller så kanske man kan skapa en mjuk övergång?


Men vad kallar man den här ytan mellan ute och inne egentligen vid fönstret? Vi försöker reda ut det först. :) Fönsterbräda/bänk är den fria brädan som hängs upp på väggen under fönstret med konsoler, det är när fönstret och innerväggen är placerade i samma linje som man har detta. Fönstersmyg är när fönstret är placerad längst med ytterväggen så att det blir en yta lika stor som väggens tjocklek på insidan, förr i tiden när väggarna var tjockare kunde dessa fönstersmyg vara ganska djupa och kallades då för fönsternisch. Och när fönsterrutorna byggs ut från huskroppen blir det ett burspråk. Ytan har alltså olika namn beroende av storleken på ytan och förutom namn kan den också vara i olika material och färg.


Innan vi går in på hur man kan styla den här ytan behöver vi också kika på om det finns fönsterfoder - vilken färg har den isåfall, markerar det fönstret eller är det en mjuk övergång mellan fönsterfoder och väggfärgen. Ett tips om man vill ha in mer ljus är att man kan måla fönstersmygen runt om hela fönstret med hög glanstal på färgen för att reflektera ljuset ännu mer och få in mer ljus i rummet.



Varför ska man styla ytan vid fönstret?


Inom Feng Shui anser man att chi-flödet som kommer in i rummet går ut ur rummet via fönstret - vill man att chi skall rusa ut ska man låta ytan vara tom men om man vill dämpa flödet och låta det ”sippra” ut från rummet kan man skapa stilleben vid fönstret så att chi-flödet stannar upp och finns kvar i rummet lite längre. När man talar om chi-flödet inom Feng Shui så vill man att den skall flöda omkring i rummet i ett balanserat tempo. Låter det flummigt med Feng Shui kan man beskriva det så här istället; har man inget vid fönstret så kommer det kännas kalt och öppet utåt men också inåt - det blir fri insyn in i bostaden. Genom att dekorera fönsterplatsen kan man bestämma själv hur mycket eller lite man vill ha insyn eller kunna se ut beroende på vad som finns utanför fönstret och vad det är för rum.


Fönstrets funktion


Det första man bör tänka på är hur man öppnar fönstret, åt vilket håll. Det är viktigt att det känns funktionellt och att man slipper lägga tid på att ta ner allt för att man vill vädra. Här skulle jag därför tipsa om att tänka igenom hur och vad du vill dekorera med när det gäller sovrum och kök - där man ofta vill vädra ganska ofta.


Växter


Det finns ju en uppsjö av olika former av växter i både form, färg och storlek. Storleken du väljer bör anpassas till storleken på fönstret - har du ett stort fönster med bred fönsterbräda så skulle jag tipsa om att välja en stor växt eller en hög vas med en stor bukett. Vill man ha flera växter så kan man jobba med olika storlek och växter men till exempel välja likadana krukor i olika storlek för att skapa något gemensamt som håller ihop dem om man vill ha en stilren känsla eller välja olika krukor och växter för en mer bohemisk stil. Tänk på vad det är för rum och vilka växter du väljer - vissa växter avger t.ex fukt och vissa är luftrenande men också åt vilket håll fönstret vetter och vilka växter som trivs med det ljuset.



Armaturer / lampor


Varför känns det så naturligt att ha en lampa vid fönstret, det är dels för att det skapar en mysig atmosfär på kvällen i rummet och att man undviker att fönsterrutorna upplevs som mörka hål när det är mörkt ute. Oftast tänker man att det räcker med en armatur men man kan faktiskt ha en bordsarmatur som man ställer på fönsterbrädan men även komplettera med t.ex en ledlist längst upp eller en inbyggd spot över fönster som man installerar i fönstersmygen. Men man kan även ha en hängande armatur också - t.ex en nätt liten skomakarlampa eller den stilrena armaturen av Jonas Bohlin för Örsjö Belysning ”Star”. För att kunna variera stämningen i rummet så är dimmer ett måste.



Dekoration


Låt det du tycker om och passar i rummet få en egen plats på ”scenen”/fönsterbrädan och få uppmärksamhet både i rummet och utanför rummet. Att jobba med accessoarer som till exempel skulpturer passar fint då de är vackra från alla håll oavsett var man ser den ifrån. Är det en mindre accessoar som behöver lite hjälp med att synas kan man köpa vackra gamla böcker på second hand eller hitta en låda/skokartong och klä den i passande mönster/färg och ha skulpturen eller dekorationen på lådan. Har du tid och känner dig kreativ skulle jag tipsa om att du tar en runda på secondhand butiker och köper hem t.ex porslinsfigurer i olika storlek som du sedan färglägger i samma färg eller olika (beror såklart på vad du har för stil i rummet).


Fönsterfilm – glasdekor


Vill man skapa en lite tydligare gräns mellan ute och inne kan man ha fönsterfilm som man fäster mot fönstret - det finns massor av olika varianter men tänk på att du även kan skapa dina egna mönster och former - göra det lite mer personligt, det bästa är att du bara drar av det om du skulle ångra dig eller vill byta ut dina mönster beroende av årstid eller stil : )



Skuggor


Vad du än väljer att placera på fönsterbrädan så ha koll på hur det upplevs under dygnets olika tider - det du placerar skapar skuggor i rummet och bara det blir ett konstverk i rummet så testa dig fram och se hur du t.ex kan skapa vackra skuggor mot en vägg (när solen tittar fram).


Blickfång med stilleben


I vår yrkesutbildning har vi en lektion om just hur man skapar stilleben och blickfång - vad man skall tänka på när det gäller kontraster etc men här får du några tips att tänka på: Vill du att sakerna tillsammans skall skapa ett blickfång - gruppera sakerna men vill du att varje sak ska få lika mycket uppmärksamhet kan du dela upp och ge varje sak lika mycket utrymme. Jobba med olika höjder så att inte allt hamnar i samma linje för att göra det mer intressant för ögat. Samma sak gäller med formerna, har du många runda former kan man bryta av med raka linjer eller tvärtom. Ha gärna udda antal av saker du använder med när du grupperar ett stilleben för att skapa nyfikenhet.



Skissa på olika alternativ


Om du tycker det är svårt att skissa så är du inte ensam om det - många tycker det är en utmaning men när man skissar finns det inget rätt och fel - man har sin egen skiss stil och syftet med skissen är ju att testa sig för att se hur olika alternativ kan se ut och få ett hum om något känns fel. Man behöver inte skissa alla detaljer utan mer formerna och få till proportionerna - t.ex om fönstret är 1,5m hög och lampan är 50cm hög så blir armaturen en tredjedel av fönstret. Sedan kan man rita sakerna som geometriska figurer för att se hur de förhåller sig till varandra och fönstrets storlek.



5 TIPS NÄR DU INREDER FÖNSTER

  1. Tänk på hur fönstret öppnas och hur ofta du öppnar det innan du börjar placera sakerna

  2. Välj ut växter och armaturer.

  3. Välj ut olika accessoarer - dekorationer

  4. Skissa olika förslag

  5. Testa de förslag du tycker mest om och känn in hur det känns i rummet i ett par dagar, kan du inte bestämma dig kan du ta foto på de olika alternativen och ändra om nästa gång du känner att rummet behöver förändras.


/ Guldan, lärare på Inredningskurser.se


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page