top of page

Inred med stilleben

Stilleben är ett ord som beskriver ett arrangemang av föremål på en given yta som tillsammans skapar en intressant helhetsbild med blickfång. Att inreda med stilleben kan vara det perfekta inredningstipset för dig som vill inreda med saker som redan finns i hemmet - detta tror jag att vi är många som vill skriva under på. Befintlig inredningsdekor och diverse prylar kanske inte skapar exakt den dekorationen som du är ute efter var och en för sig, men tillsammans kan bilda de ett konstverk.



Kanske har du samlat på dig alldeles för många av dessa små ting och det kanske känns svårt att göra sig av med. En del av dessa ting kan ha hamnat nere i källaren, på vinden, kanske ute på balkongen, eller terrassen. Vanligast är det kanske att man har bullat upp med en massa stilleben-vänliga inredningsdetaljer på översta hyllan i köksskåpet, dit du inte når utan stege (så är det hemma hos mig). Du är kanske helt ovetandes om hur bra och användbart förråd till detta specifika ändamål det faktiskt är.


När du funnit dessa ting, rafsat fram dem ur gömmorna, adderat lite böcker och kvistar och kanske ätbara frukter och annat, har du goda förutsättningar till att börja skapa.

Börja med att rita upp eller måla upp dina stilleben idéer. Man kan aldrig skissa för mycket och det borde jag nog faktiskt påminna mig själv om lite då och då. Att skissa är ett så bra sätt att försöka få till de där balanserna som vi på Inredningskurser.se och alla andra inredningsnördar alltid pratar om. Balansen i kontrasterna! Det är viktiga saker när du vill skapa ett stilleben.


Skiss lånad från fint elevarbete, av Micaela Suarez @casa_blanca_interiordesign


Hitta balansen i kontrasterna


Vad menas med balansen i kontrasterna? Ju fler gånger man säger det, desto märkligare låter det, nästan lite motsägelsefullt. Faktum är att kontraster ju faktiskt skapar balans. Kontrast skapar djup i en målning. Kontrast förstärker höjden i ett rum. Kontrast berikar färgerna på en yta. Kontrast ger mening till en textur.


Kan man då säga att djup, höjd, färg och textur ger balans till en bild, en vy eller ett rum? Ja, det kan man säga att de gör eftersom tavlan skulle kännas platt utan djup, rummet skulle kännas platt om allting fanns på samma nivå, en färg skulle kännas platt utan andra färger eller nyanser som förstärker närvaron av den första färgen, en textur skulle inte heller upplevas som DEN texturen om inte de specifika kontrasterna på ytan fanns.



Motsatsförhållanden


Så, kontrasterna ger balans till helheten vilket också innebär att du medvetet behöver fundera över val av färger. Du kanske vill jobba ton-i-ton och istället variera form och textur? Du behöver även fundera över om du vill förmedla en viss känsla med ditt stilleben. Du kanske vill följa en viss stil som redan råder i rummet?


Ett stilleben kan skapa ett intressant blickfång samtidigt som det kan smälta in och spegla och förstärka den befintliga inredningen. Ett stilleben kan byggas på olika ytor, höjder och på olika möbler och det finns faktiskt inga begränsningar för val av rekvisita vad gäller ditt content. Möjligheterna är som vanligt oändliga när det du skapar någonting ur “egen ficka”.


Oavsett vad du väljer så vill du försöka arrangera föremål med hjälp av motsatsförhållanden, dvs. högt och lågt, mörkt och ljust, hårt och mjukt, raka linjer mot runda cirklar.

Föremålen i ditt stilleben


Så, vilka föremål kan du använda dig av då? Långt tillbaka i tiden arrangerades ett stilleben i syfte att avbildas i en tavla eller i ett fotografi. Precis som vi hoppas göra även idag, använde man sig av föremål som fanns i hemmet, tex. bordsserviser, vaser, blommor, böcker, tavlor men även magasin, ljusstakar, smycken och skålar, snäckskal. Ja, vad som helst egentligen fungerar för att det ska skapa blickfång, samt kännas personligt och eget.



Anpassa föremål efter rummet


Anpassa dock gärna ditt arrangemang av föremål efter funktionen i rummet när du skapar ditt stilleben. Om du tex. vill göra ett stilleben i köket så är det logiskt att du använder dig av föremål som ofta ses i köket. Byt exempelvis ut elefantöra mot kryddväxt, eller den eleganta ljusstaken mot en glasburk innehållande vackert formad Farfalle Pasta.



Kontrasterna i ditt stilleben är återigen bra att tänka på, inte minst när det gäller att komponera ditt stilleben. Var ska alla föremål nu stå? Vad ska jag börja med? Man kan ju få lite skaparångest om man tänker för länge. Så, tipset är: Bara gör! Börja arrangera och komponera och så kommer resten på vägen. Det ska ju framför allt vara kul att skapa detta konstverk av egna föremål. Det behöver inte heller vara så avancerat till en början.



Hemligheten ligger i att...


... placera, flytta runt och prova dig fram! Det är hemligheten med tricket i de flesta saker vi gör ändå. Här finns definitivt inga rätt eller fel, bara några enkla tips på vägen som gör det lättare för dig att skapa en fin och harmonisk balans till helheten. Variera alltså höjden på föremålen och variera höjden i konturerna av ditt färdiga stilleben. Variera formerna, kontrast mellan raka linjer och runda former, det är fint!



Variera färgerna och variera texturerna på föremålets yta. Arbeta entonigt, eller med skarpa kontraster. Undvik att arbeta utifrån en och samma nivå då finns nämligen inget motsatsförhållande, undvik även att enbart jobba med raka kanter och rektangulära former av samma anledning. Om du arbetar med en ton-i-ton färgskala så bör du även undvika att enbart jobba med ett och samma material eller textur då det kan upplevas platt och lite tråkigt.



Bestäm dig redan från början vilket känsla du vill ha, eller, bestäm dig inte alls utan låt den kreativa processen ha sin lilla gång. Låt det som blir, bli. Hos hos på Inredningskurser får man öva sig i detta kreativa redskap. Det är enkelt och roligt och alla kan skapa en hemtrevlig känsla i sitt hem med ett fåtal saker med en automatisk stark personlig prägel. Detta har ju vi (människan) vetat sedan länge, så bara anamma och skapa några stilleben nu vetja!


5 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU GÖR ETT STILLEBEN

  1. Jobba med kontraster för att skapa en fin känsla och balans till helheten. Balansen är nyckeln till allt och med kontraster följer balans.

  2. Kontraster skapar du med hjälp av att arbeta med motsatsförhållanden, högt och lågt, brett och smalt. Inkludera även olika former, hårt och kalt mot snirklande organiskt, eller varmt och kallt, mjukt och hårt, mörkt och ljust.

  3. Använd dig av föremål som du redan har hemma, du kan i princip använda dig av vad som helst, det finns inga begränsningar. Du väljer ju dessutom själv hur länge ditt stilleben ska få pryda din skänk, sideboard eller hyllplan.

  4. Välj föremål i ditt stilleben så att det speglar rummet som det placeras i. Det känns bara ologiskt om känslan till kök och matlagning uppstår när ditt stilleben placeras i ditt sovrum.

  5. Ha kul i skapandet och låt den kreativa processen guida dig!


/ Hanna Jisser, lärare på Inredningskurser.se


Vill du lära dig mer om inredning för att få till inredningen i ditt eget hem eller kanske satsa på en karriär inom inredning? Utforska våra hobbykurser inom inredning eller yrkesutbildningar till Inredare för dig som vill jobba som inredare professionellt!

Osäker på vilken kurs som passar dig? Gör vår kursguide och få rådgivning direkt till din mail!
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page