... ...
top of page

Elevreportage: Anna jobbar som inredare utomlands i Hong Kong

Funderat på hur det är att arbeta som inredare utomlands? Möt Anna – vår före detta elev som bor och jobbar som inredare i Hong Kong efter att ha läst yrkesutbildningen till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult hos oss för några år sen. Inspireras av hennes liv i Hong Kong, hennes liv som yrkesverksam inredare, fokuset på hållbarhet och såklart – hennes bästa tips för dig som vill utbilda dig till inredare och arbeta utomlands!Hej Anna, vad kul att vi äntligen fick tid till en pratstund med dig! Vi är så nyfikna på att höra mer om dig; vem du är, vad du gör och vart du bor?


Hej! Jag är ursprungligen från Kristianstad men har spenderat största delen av min karriär i Asien, framförallt Kina och Hong Kong, där jag nu är bosatt. Jag jobbar som inredare och bor med min lilla familj i ett område som heter Sai Kung, som är känt för sina fiskebyar, vandringsleder, vattensporter och stränder, ca 30 min från city-livet. Det är närheten till natur och en mer avslappnad livsstil som gjorde att vi flyttade hit, perfekt för familjer med små barn.Vi vill såklart höra mer om ditt liv i Hong Kong och Asien, vill du berätta mer om din vardag och ert liv där?

Som så många andra som flyttar till Asien och speciellt Hong Kong, så blir man lätt förälskad i atmosfären och har därför stannat lite längre än det först va tänkt. Hong Kong har så mycket mer att erbjuda än skyskrapor och snabbt tempo, vi älskar naturen, stränderna, mixen av människor, kulturer och maten, speciellt. Vardagen är förutom mycket arbete och skola därför ganska behaglig och social.


Du blev klar med din utbildning till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult hos oss för ett antal år sedan, hur såg studietiden ut för dig och har du haft användning av utbildningen?


Jag studerade till Inredare & Homestagingkonsult hos er helt på distans samtidigt som jag jobbade. Det var ganska utmanande att jobba full tid och samtidigt plugga på kvällar och helger, men vill man det tillräckligt mycket så går det. Jag ville studera något som jag har ett brinnande intresse för och då är det viktigt att få den kompetens som behövs.


Jag upplevde att studietiden var väldigt givande och inspirerande, fantastiskt bra feedback från lärare och utbildningen har varit till stor nytta för mig. Att ha certifiering är ett måste på många arbetsplatser utomlands, så de är jag stolt att jag har. Om jag skulle gjort utbildningen idag så hade jag nog valt med träffar , jag tror det ger mer att kunna ha en studiekompis att samarbeta och diskutera med, hitta lösningar tillsammans och lära sig av varandra underlättar.

Bilder från Annas inredningsprojekt 'Mid-Levels'


Vad jobbade du med innan du började studera hos oss på Inredningskurser.se? Vad fick dig att vilja sadla om och utbilda dig till inredare?


Jag jobbade för ett Svenskt företag i Kina, de sysslade med produktutveckling för belysning och heminredning till den Skandinaviska och Europeiska marknaden. Det var då mitt intresse för inredning blev ännu mer tydligt, från att besöka fabriker i hela Asien och att se produkter utvecklas från designers idéer till att lanseras på marknaden, att lära sig om material och processer, till att besöka inredningsmässor och styla showrooms för kundbesök. Jag har egentligen alltid gillat att fixa hemma, lösa problem, vara kreativ, möblera och måla om i mitt eget rum sedan jag var liten.


Det var under min mammaledighet 2018/19, som jag hade mer tid att tänka på vad jag ville göra med min kunskap och utbildning, då tog jag tag i det på riktigt och skaffade mig en praktikplats hos en Dansk inredare i Hong Kong. Där insåg jag att jag verkligen ville satsa på en karriär som Inredare. Jag lärde mig mycket av henne och mitt intresse för hållbarhet och att alltid ha naturen som inspiration växte mycket. Ett projekt vi jobbade med var att inreda och ”sourca” möbler och dekoration med nästan bara second-hand produkter, det var både utmanande och så lärorikt. Förutom det kreativa så fick jag även lära mig hur det dagliga arbetet för en inredare verkligen går till och hur viktigt det är att ha en bra process och att kunna den tekniska biten också.


Efter praktikplatsen fick jag en projektbaserade tjänst på en annan inredningsfirma och parallellt tog jag mig an mitt första egna projekt i Hong Kong. Efter några egna projekt kände jag mig redo att ta steget att starta mitt eget inredningsföretag.


Bilder från Annas inredningsprojekt 'Sai-Kung'


I början av förra året tog du steget och startade ditt eget inredningsföretag kan du berätta lite mer om det och dina tankar kring tjänsterna du erbjuder?


Mitt mål är att skapa bekväma, medvetna och hälsosamma hem genom hållbar och tidlös design med enkla lösningar. Jag erbjuder både traditionella inredningsuppdrag och har även nu lanserat min online-interior tjänst då jag känner att många kunder ofta vet vad dem vill ha, men vill mest ha hjälp med möblering och placering och kanske hitta en röd tråd, men vill göra resten själva. Dessutom kan jag jobba mer globalt med den tjänsten.


Moodboard inför ett inredningsprojekt


Hur tycker du att inredningskunden skiljer sig i Hong Kong jämfört med exempelvis i Sverige? Några likheter/skillnader?


Jag har inte jobbat som inredare i Sverige, men det verkar som marknaden för homestyling inför försäljning är betydligt större i Sverige än här. I Hong Kong är framförallt inredningsprojekt som t.ex renoveringar av hela hus/lägenheter vanligare. När det kommer till inredning och detaljer så uppfattar jag att det är en lite mer exklusiv och traditionell stil här, samtidigt som många är öppna för nya idéer och gillar smarta lösningar, och tvekar inte att anlita professionell hjälp till sitt hem. Men alla projekt och kunder är unika. ☺Ett projekt som man fastnar för direkt när man går in på din hemsida är ’Mid-Levels’, vill du berätta mer om det? Vad gjorde just detta projektet så speciellt för dig?


Va kul! Ja, det var mitt första lite större projekt där min kund skulle flytta från en hyresrätt till en annan. Hos dem fick jag hjälpa till med koncept, layout och sourcing till hela lägenheten. De ville att hemmet skulle kännas ljust, modernt och naturnära men samtidigt bevara lite av Hong Kong med den koloniala stilen som lägenhetshuset också hade. Jag är väldigt stolt och tacksam för det projektet och den kunden, vi delade samma hållbarhetstänk och gjorde vårt bästa för att hitta ny plats åt gamla möbler. Fräscha upp gammalt stället för att köpa allt nytt, köpa vad man kan på second-hand och sedan komplettera med lite nytt. Kunden var mycket nöjd med resultatet.


Bilder från inredningsprojektet 'Mid-Levels'


Vad är det bästa med att jobba som inredare enligt dig?


Eftersom jag än så länge bara jobbar med privata miljöer så är det för mig viktigt att få hjälpa människor känna sig trygga, bekväma och stolta över sina hem. Samtidigt som man som inredare dagligen utvecklas och blir utmanad då alla projekt är så unika.

Givetvis måste vi även fråga om motsatsen; vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare?


En stor utmaning i början är att hitta balansen mellan hur mycket tid man ska lägga på ett projekt och att sedan sätta ett pris på den tiden.. Tighta deadlines (i Hong Kong) och mycket tidskrävande jobb framför datorn är också en ganska stor utmaning men även att kommunicera idéer och samtidigt hantera kunders förväntningar. Det är viktigt att tänka på att man designar för kundens önskemål och livsstil, inte din egen.


Balkonginredning till ett av projekten

Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ta sina första steg ut i arbetslivet eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare?


  1. Att skaffa sig praktikplats eller en mentor helt klart, det hjälper dig att skapa ett kontaktnät till leverantörer, byggarbetare, butiker osv, men även så stärker de ditt självförtroende.

  2. Att bygga en portfolio och sociala medier under tiden man studerar är något jag önskar jag hade fokuserat på mer under min studietid. Det kommer till nytta när man ska söka jobb.

  3. Försöka lära känna andra folk i branschen och se om det finns potential att jobba tillsammans på vissa projekt kanske.

  4. Va inte rädd för att be om feedback, både negativ och positiv. Be gärna kunden (eller din lärare) om input efter ett slutfört uppdrag och ta lärdom av det, vad gjorde jag bra och vad kan jag förbättra till nästa kund. Det kommer stärka dig inför nästa projekt du tar dig an, oftast så blir man positivt överraskad.


Vackra detaljer från inredningsprojektet 'Sai-Kung'


Vi får väldigt ofta frågor om att arbeta internationellt / utomlands som inredare. Har du kanske några tips till de som vill ta sin utbildning från Sverige och använda den internationellt?


Jag tror absolut det är en fördel att kunna ta med sig kunskaper och tankesätt från din Svenska/Skandinaviska utbildning, samtidigt som det är viktigt att göra research och försöka lära sig hur inredningsbranschen och marknaden fungerar i det landet du vill söka till. Det som jag upplevt själv där jag bor, är en stor efterfrågan av designers som är trygga med datorprogram, speciellt CAD och Sketch Up och att man är beredd på ett högt arbetstempo.


Naturen är en stor inspirationskälla


Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram-konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?


Daglig inspiration för mig är ofta utomhus, vänners hem, resor, restauranger, butiker och såklart Pinterest! Sedan gillar jag att läsa inredningstidningar som t.ex Residence Magazine, ‘Hemma Hos’ reportage, det är alltid intressant.


Några instagram konton jag följer för bra info, tips och/eller inspireras av är:

@_studioin_

@trendenser

@designanthology.asia

@tropitecture

@grillodesigns


Poddar:

The Design Dialogues (by Design Anthology). -Så Intressant och inspirerande att lyssna på olika typer av designers och deras karriärer.

Framgångspodden. – Inspirerande

The Mel Robbins Podcast – Bra boost med information för motivation


Stort tack Anna för att du ville dela med dig av din resa! Vill du veta mer om Anna och följa hennes vardag som inredare hittar du henne på Instagramkontot @an_interiorstylist eller på hennes hemsida www.annaginteriors.com

Vill du precis som Anna också ta steget och utbilda dig till Inredare? Läs mer om våra yrkesutbildningar till Inredare här eller gör vår digitala kursguide och få rådgivning direkt till dig mail med vilken kurs vi tror skulle passa dig!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page