top of page

Att inreda med Feng Shui som verktyg

Vad är Feng Shui? Och vad har det med inredning att göra? Kortfattat vill vi nästan säga; allt! Som inredare är vårt jobb att skapa trivsamma miljöer där människor mår bra – precis vad Feng Shui står för. I det här inlägget kommer vi därför lära er mer om hur du kan inreda med Feng Shui.


Bakgrund Feng Shui


Feng shui är en österländsk lära och livsfilosofi som handlar om hur vår omgivande miljö påverkar oss och hur vi med Feng shui i åtanke kan leva i harmoni med vår omgivning. Det sägs att Feng shui är en vetskap, konstform och livsfilosofi och som bland annat handlar om energier och dess flöden.


feng shui inredning

När man inreder kan man använda Feng shui som verktyg för att skapa balans och harmoni i inredningen. Det handlar om att hitta en balans mellan färger, former och material i inredningen som får oss att må bra. Feng shui kommer alltid att vara rätt i tiden och kan användas till varje hem eller byggnad oavsett vilken inredningsstil det är och utan att behöva följa de senaste trenderna.


För många kan det låta lite flummigt med Feng shui, men när man känner till verktygen för att skapa balans i inredningen så får man en annan förståelse för filosofin.


feng shui inredning

Olika miljöer får oss att påverkas på olika sätt, ett stökigt rum kan skapa stress och ett för avskalat rum känns ofta kallt. Det är viktigt att ha ordning och reda som grund, där alla saker har sin plats, för att skapa en harmonisk miljö.


Ett av verktygen inom Feng shui är att inreda med ’de fem elementen’ för att skapa balans i inredningen. De fem elementen är eld, vatten, jord, metall och trä och dessa återfinns i olika färger, former och material och bör finnas representerade i rummet.


Nedan finns exempel på var de olika elementen finns representerade:


Eld återfinns i :

  • Orangea, röda och rosa färger

  • Allt ljus; solljus och belysning

  • Allt som kommer från djur, såsom päls, fjädrar, ull

  • Former som trianglar, pyramider och konformer


Vatten återfinns i:

  • Svarta och mörka färger

  • Reflekterande ytor

  • Kristall, glas och speglar

  • Asymmetriska former


Jord återfinns i:

  • Bruna, beiga och gula färger

  • Kakel, tegel och keramik

  • Fyrkanter


Metall återfinns i:

  • Vita och ljusa färger, pastellfärger

  • Solid sten

  • Cirklar och ovaler

  • Metaller


Trä återfinns i:

  • Gröna och blå färger

  • Växter

  • Växtbaserade textilier som bomull och linne


För att få harmoni i inredningen behöver alltså dessa fem element finnas representerade och de återfinns i olika färger, former och material som finns i rummet.


De olika elementen i inredningen


När man inreder med Feng shui som verktyg och de fem elementen kan man tänka på att färg går före material och form, så ett trägolv i naturlig färg representerar jordelementet även om materialet är i trä. Och mässing representerar eldelementet även om det är en metall.


Eldelementet är ett ’starkare’ element vilket innebär att det räcker med en mindre del av inredningen som representerar elementet. Resterande element kan fördelas mer jämt för att skapa en bra balans. Många har vita väggar och vita tak i sina rum vilket kan innebära att metallelementet blir dominerande och rummet kan kännas kallt - här är det viktigt att även får in övriga element inom Feng shui i inredningen. Och den senaste tiden har beiga nyanser trendat vilket ofta leder till att jordelementet blir för dominerande vilket kan ge en något ’tung’ känsla.

feng shui inredning

Bild från Midbec Tapeter


Här ovan har vi ett exempel som visar en bra blandning av de olika elementen inom Feng shui. Om vi endast kollar på färgerna så finns metallelementet representerat i den vita färgen i trappan, vattenelementet i den svarta färgen på bänken, eldelementet i den röda kudden, träelementet i växterna och jordelementet i taperna. Utöver färgerna så finns en bra variation av olika former och material i inredningen.


Nedan har vi ett annat exempel på en inredning där elementen inom Feng shui finns representerade och skapar harmoni i rummet.


Metallelementet återfinns i de vita och ljusa färgerna, eldelementet i de rosa gardinerna och i belysning när den är tänd, vattenelementet i de svarta färgerna och den mörkgrå sänggaveln, jordelementet i den beiga mattan och pläden och träelementet i växten och blommorna.


feng shui inredning

Möblera enligt Feng Shui


Ett rum med många möbler och saker kommer att ha alla element representerade i inredningen, men då kommer det troligtvis också upplevs rörigt och trångt. Återigen är det viktigt att komma ihåg att ett städat hem, ordning och reda är grunden för bra Feng shui.


Det talas ofta även om flöden och energier inom Feng shui, hur t.ex ett rum kan upplevas och kännas. Ett övermöblerat och stökigt rum kan ge en tung känsla med ett långsamt energiflöde och ett rum med för få möbler och stora fönster t.ex kan upplevas kalt och med för snabba energiflöden.


För att få ett bra energiflöde i inredningen får man planera möbleringen i rummen, försöka få en balans med hur många möbler som faktiskt får plats i rummet utan att det blir trångt eller upplevs tomt. Finns det tillräckligt med passage- och betjäningsytor (vilket du kan läsa mer om i vår grundkurs eller yrkesutbildningar)? Ett större rum kan t.ex ha centrerade möblemang i rummet och gärna stora mattor som håller samman hela möblemanget för att bromsa energierna som stora tomma ytor kan skapa. Nättare möbler passar ofta bra i mindre rum, så möblerna håller samma proportioner som rummet i sig. En stor soffa i ett litet rum kommer ge en tung känsla i rummet.


Variera formerna i inredningen


För att skapa bra balans i rummet är det viktigt att även variera formerna i inredningen. Oftast har rummen fyrkantiga former, med raka linjer i väggar, dörrar, tak, golv och fönster. Köksinredningar har också ofta raka linjer i skåp och på arbetsbänken även om det nu har blivit vanligare med rundade hörn på köksöar och skåp. De raka linjerna är alltså oftast dominerande i framförallt den fasta inredningen och för att skapa en bra balans i inredningen är det viktigt att få in mer runda former i t.ex möbler, armaturer, mattor och dekoration. Runda bord är bra i alla former och runda matbord ska dessutom öppna upp för bättre samtal. Och skönt att slippa de hårda hörnen och blåmärken som fyrkantiga bord kan ge. ;)


Bilden nedan visar en inredning där alla elementen inom Feng shui finns representerade och med ett fint flöde i inredning där det runda matbordet placerats centrerat i rummet och med en matta som håller samman möblemanget.


feng shui inredning

Runda sängbord är att föredra och de får gärna vara lägre än sängen. Textilier och växter bidrar också till att ’mjuka upp’ de raka linjerna i inredningen och skapar en ombonad känsla i rummet.


feng shui inredning

Ying & Yang


Ett annat verktyg som du kan använda när du inreder för att skapa en harmonisk inredning är motsatsförhållanden i material, färger och former - Yin & Yang



Yin står bland annat för kallt, mörkt, litet, mjukt, feminint, horisontellt och kurvigt.


Och Yang står för motsatsen till vad Yin står för, alltså varmt, ljust, stort, hårt, maskulint, vertikalt och rakt. Och hur kan man applicera Yin & Yang i inredningen? Variationen och kontraster av olika material, färger och former skapar en mer intressant inredning och bättre balans. Ett rum med enbart glansiga material, raka linjer och hårda kanter kommer upplevas kallt och troligtvis obehagligt, medans ett rum där kontraster i material, färger och former blir mer i balans.


Här ser vi ett fint exempel på kontraster i inredningen, med olika färger, texturer och former.


feng shui inredning

Kom ihåg att även inreda uteplatsen med de fem olika elementen inom Feng Shui!


feng shui inredning


Vi hoppas att det här lilla smakprovet på Feng Shui har bidragit till lite ny kunskap och kanske även mersmak för att djupdyka ytterligare i ämnet. Vill du lära dig mer om Feng Shui och andra tekniker du som inredare kan använda dig av i din yrkesroll? Då ska du kolla in våra yrkesutbildningar till Certifierad Inredare!


Är du osäker på vilken typ av kurs som skulle passa dig? Gör vår digitala kursguide!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page