... ...
top of page

Jenny jobbar som kökssäljare på IKEA

När vi tänker på inredare tänker vi ofta på IKEA och deras heminredare och kökssäljare. Vi har fått träffa Jenny som efter sin utbildning till Inredare hos oss fick jobb som kökssäljare på IKEA i Kållered. Inspireras av hennes resa genom studierna, i fram- och motgångar, husbygget tillsammans med familjen och givetvis; hur en arbetsdag som kökssäljare på IKEA kan se ut!


Inredningsförslag Visual Merchandising

Inlämningsuppgift i utbildningen till Inredningsstylist av Jenny


Hej Jenny, vad kul att vi fick tid till en pratstund med dig! Vi är ju nyfikna på att höra mer om dig; vem du är, vad du gör och vart du bor?


Hej, vad trevligt! Jag heter Jenny Johansson och är 21 år. Jag bor fortfarande hemma hos mina föräldrar i ett hus i Lindome, ca 15 minuter söder om Göteborg. Jag bor med mina föräldrar, min tvillingbror, vår hund och två katter. Två intressen jag har är att baka och träna. Jag gillar även att läsa böcker, helst spänning eller romantik, och på senare tid har jag verkligen börjat intressera mig lite för växter, då jag mer och mer börjat uppskatta vad det tillför i inredningen och känslan i hemmet.


I början av mars och precis efter att jag slutat min utbildning hos Inredningskurser.se fick jag äran att bli en i gänget på IKEA i Kållered och deras köksavdelning! Jag hjälper alltså kunder att skapa deras drömkök.


Inredningsförslag Moodboard

Inlämningsuppgift i utbildningen gjord av Jenny


Du blev klar med din utbildning till Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) hos oss i början av 2023, hur såg studietiden ut för dig och har du haft användning av utbildningen?


Min studietid började hösten 2020 samma år som jag tog studenten efter att ha läst ekonomiprogrammet i gymnasiet. Jag är så nöjd med min studietid hos er på Inredningskurser.se! Jag har lärt mig otroligt mycket om inredning, färg, material, form, stilar och mycket mer. Under tiden jag studerade hos er jobbade jag även extra på Jysk.


För att strukturera upp mina studier på bästa sätt använde jag mig av kalender-appen i mobilen där jag skrev upp vilka dagar och tider jag jobbade, samt vilka dagar jag skulle plugga. Detta gjorde att jag hade bättre koll på vad jag hade att göra i studierna och jag kunde planera min fritid på ett bra sätt! Jag rekommenderar verkligen alla att göra detta, då det underlättade enormt mycket för mig.


Studietiden har varit bra, men som med de flesta jobb och studier har det funnits både uppför- och nedförsbackar. För mig var uppförsbackarna när inspirationen och motivationen tog slut, vilket oftast hände när jag blev trött efter en intensiv period av arbete och studier. För att då hitta tillbaka till plugget och motivationen behövde jag komma bort och tänka på annat i några dagar. Detta gjorde jag genom hitta på roliga saker, kunde vara att träffa kompisar en hel helg eller åka på en weekend med min kille eller bara vara helt ledig. Därefter kom inspirationen tillbaka och allt flöt på igen och motivationen var på topp!

Inredningsprojekt ritning och mockup

Del av projektarbete av Jenny


Idag jobbar du som kökssäljare på IKEA, kan du berätta lite mer om det och hur du hamnade där?


Ja absolut! Som kökssäljare på Ikea får jag vara med och planera kundernas drömkök. Oftast kommer det kunder som vill ha hjälp från grunden men sen finns såklart de som endast vill ha hjälp med till exempel en köksö eller vill byta bänkskiva till deras befintliga kök. Även tvättstugor/grovkök är vanliga att få designa.


Oftast brukar vi vilja träffa kunderna vid tre tillfällen där vi först gör en eller flera grovplaneringar av köket. Under möte två går vi in på lite mer detaljer såsom vitvaror och hur många innerlådor kunden behöver för att sedan kunna beställa köket under möte tre. Ibland behövs det mer eller mindre antal möten beroende på vad man hjälper till att planera.


Det var egentligen inte helt planerat att hamna på IKEA efter min utbildning (men ack så glad att jag gjorde!) utan jag hade av någon anledning snöat in min på att ”jag måste” jobba med homestaging. Jag var på intervju förra sommaren hos ett stort företag inom homestaging men fick inte det jobbet. I vintras fick jag kontakt med en egenföretagare som jobbade med homestaging som jag skulle praktisera hos men när bostadsmarknaden såg ut som den gjorde blev det tyvärr aldrig av. Jag hamnade lite i en svacka och visste inte riktigt vad jag ville göra eller vart jag skulle vända mig. En dag så sa min pappa att söka till IKEA eftersom det är en enorm arbetsgivare 7 minuters bilväg ifrån oss, såg då att de sökte nya kökssäljare och på den vägen blev det. Är idag så enormt tacksam att jag fick jobbet och har så roligt på jobbet!


Kökssäljare Inredare IKEA kök

Kök till det nya huset ritat av Jenny


Hur kan en typisk dag på IKEA se ut?


Dagarna varierar mycket, vilket är något jag verkligen uppskattar i min roll som kökssäljare. Vi brukar vanligtvis jobba från 09.55 till 20.00 och inleder dagen med ett uppstartsmöte. Sedan kan dagarna se olika ut. Ibland har vi kundmöten hela dagen och då kan vi ha upp till sex möten på en dag, där varje möte varar en timme. Dessutom får vi ytterligare 25 minuter per kund för att hantera administrativa uppgifter efter mötet. Vi kan även vara "supersäljare", vilket innebär att vi ska möta och hjälpa kunderna ute på avdelningen. I de flesta fall är det en bra balans mellan kundmöten och att vara "supersäljare" under dagen, vilket jag verkligen uppskattar. Det är både roligt och lärorikt att få göra olika saker under dagens gång.


Förutom jobbet som inredare håller du också på att bygga ditt eget hus, berätta lite mer om det! Hur har processen sett ut och vad är visionen för slutresultatet?


Det är ett familjeprojekt där vi tillsammans hjälper till att bygga ett parhus som min pappa äger där jag och min bror sedan skall få hyra varsin del när det är färdigt. Detta projekt har hållit på i några år och i november förra året kom huset på plats. Innan dess har vi förberett tomten genom att fälla alla trän och dylikt. Vi har haft folk som sprängt av delar av berget och egentligen fått hjälp med det mesta av markarbetet.


Eftersom både min pappa och bror är hantverkare gör vi mycket själva. Det är en tuff men rolig resa! Idag har vi precis börjat med elinstallationerna och har förhoppningarna att kunna flytta in någon gång till hösten eller vintern. Även i husbygget har jag haft hjälp av utbildningen då jag började rita planlösningarna för att sedan få input av arkitekten. Kul att ha fått vara med från grunden!


Både jag och min bror trivs väldigt bra med att bo lite ute på landet men även nära in till stan vilket är precis så parhuset ligger. Just nu är visionen att skapa ett familjärt hem för oss. Detta är både mitt och min brors första boende och så det är mycket nytt och många val att göra. Det skall bli väldigt spännande och roligt att se slutresultatet i respektive del då vi har väldigt olika stilar. Jag går mer åt det jordnära och lantliga hållet medan min bror vill ha typ det motsatta, mycket grått och svart.


Husritning

Ritning av det nya huset


Visste du vad du ville inrikta dig på inom inredning innan du började studera? Om inte, när började det klarna?


Ja på något sätt så visste jag det! Jag valde ekonomiprogrammet eftersom jag var intresserad av företagande men inredning har sedan barnsben varit ett stort intresse. I slutet på gymnasiet ville jag först ta något år ledigt från studier och jobba men mina föräldrar tipsade mig om att fortsätta plugga när jag ändå var inne i det. Började då googla runt på olika högskolor och universitet med olika inredningsprogram men hittade inte riktigt vad jag var ute efter. En dag hittade jag till er och visste direkt att detta var utbildningen jag ville gå!


Vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare enligt dig?


Jag skulle säga att bristen på erfarenhet i början av karriären kan vara en utmaning, även om jag har mycket kunskap med mig från utbildningen kan det ibland kännas svårt att veta hur jag skall använda mig av min kunskap i det praktiska. Men desto mer jag vågar ta mig an projekt och nya lösningar till kunder så bygger det upp självförtroendet och jag vågar mer och växer som säljare och inredare. Genom att våga och bli mer bekväm i min roll har jag vågat använda mig av min kunskap på ett annat sätt vilket är så roligt!


Husbygge

Bild på huset som byggs tillsammans med familjen

Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ta sina första steg ut i arbetslivet eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare?


  1. Rikta inte in dig på endast en jobbmarknad, kanske kommer en annan marknad erbjuda dig ditt nya drömjobb!

  2. Använd visitkort! Nästan inga av mina kollegor på Ikea använder sig av visitkort men för mig är det så viktigt att alltid ha på mig det. Kanske möter jag en kund på golvet som eventuellt vill planera kök men inte boka tid nu direkt. Då lämnar jag mitt visitkort där min mejl står och vips så har jag en ny kund i inkorgen som vill boka möte med just mig. Med detta sagt, våga ha självförtroendet att säga till den potentiella kunden att ”det är mig du kontaktar om du vill ha hjälp”. Det skapar självförtroende och är väldigt proffsigt!

  3. Använd en kalender. Detta gör att du kan strukturera ditt jobb och dina studier på ett bättre sätt samt att du får en bra överblick på din fritid. Du kommer ha bättre koll på vad som behövs göra och när, vilket skapar balans i vardagen.

  4. Ha ett ”schema” under dina studiedagar. Jag studerade mycket i intervaller och det gjorde att jag pluggade när jag skulle och tog en paus när jag skulle. Hade jag inte mina intervaller blev det att jag pluggade i fler timmar, men fick mindre gjort för jag blev tröttare. Men när jag fick mina pauser kunde jag prestera bättre när jag väl satte mig för att plugga. Win-win!

  5. Tillåt dig själv att ibland ha dåligt med motivation, men inte allt för länge. Jag märkte att jag fick dåligt med motivation när jag blev trött. Då tog jag ett par dagar fri från studier för att hitta motivation och inspiration på annat håll. Det kan vara att kolla på någon serie/dokumentär om inredning, göra något du mår bra av, åka till havet eller en weekend. Gör något som får dig att må bra och koppla av!

Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram-konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?


Jag hittar mestadels av min inspiration på olika plattformar. Främst Instagram och Pinterest. Jag inspireras mycket av olika personers livsstilar och jag tycker att man ofta ser i inredningen hur personer lever och vilka dem är som personer. Här nedan radar jag upp några konton jag tycker extra mycket om att följa!

@archdigest

@proem_studio

@ribecka

@oliverogard

@34kvadrat


Jenny jobbar som kökssäljare på IKEA


Tack bästa Jenny för att du tog dig tiden att prata med oss om ditt nya jobb på IKEA! Vill du fortsätta följa Jennys resa kan du följa henne på Instagram @jenny_johanssons och hennes huskonto @parhusbygget!


Är du nyfiken på att ta steget att utbilda dig till Inredare precis som Jenny? Läs mer om våra yrkesutbildningar till Inredare här! Är du osäker på vilken typ av utbildning som skulle kunna passa dig? Gör vår kursguide och få svar direkt baserat på dina mål och förutsättningar!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page