... ...
top of page

Elevreportage: Annika inreder drömprojektet på Östanå slott

Annika, som läser till Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) hos oss, är ett levande exempel på att man måste våga för att vinna. Efter 10 år på en marknadsavdelning tog hon steget att utbilda sig för att kunna jobba professionellt som inredare. Inspireras av hennes resa under utbildningen, uppstarten av sitt inredningsföretag, det stora inredningsprojektet på Östanå slott, om att alltid vara nyfiken och att våga hoppa.Hej Annika, vad härligt att vi fick tid till en pratstund med dig! Först och främst är vi nyfikna på att höra mer om dig; vem du är, vad du gör och vart du bor?


Hej, kul att få vara med här. Jag driver sedan ett år mitt inredningsföretag Fab Homes. Jag bor i Hagastan i Stockholm tillsammans med min fyrbenta kille Ville som är en Jack Russel. Jag har två vuxna döttrar. En pluggar och en arbetar utomlands. Jag rider flera gånger i veckan sedan många år och det är min ventil från jobb och annat. Det går inte att rida och tänka på inredning samtidigt. Jag har dock ropat in auktionsfynd från hästryggen vid några tillfällen när tiden för sista bud krockat med en lektion.


Paradvåningen på Östanå slott


Du läser till Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) hos oss, hur har studietiden sett ut för dig hittills och har du haft användning av utbildningen?


Jag började med studierna på hösten 2021 efter att ha blivit arbetsbefriad från mitt tidigare jobb och pluggade på heltid i drygt ett år. I ärlighetens namn på 75%. Jag blev glatt överraskad att kursen innehöll mycket mer än förväntat och var på en hög, detaljerad nivå. Jag tyckte arkitekturhistoria, formgivare och materiallära var intressant. SketchUp var väl inte riktigt lika kul men oj vad bra det är att kunna. Till alla er som fastnat på den uppgiften – ge inte upp! Jag har nu ett projekt där det ska rivas väggar och ritas nytt kök. Då kommer jag ha stor användning av att enkelt kunna anpassa och flytta runt köksmodulerna direkt i datorn.


När vi i kursen skulle göra en portfolio började jag direkt med att bygga min hemsida istället. Det tog tid men var otroligt utvecklande och kul. Det gav också insikt om att man kan så mycket mer bara man ger sig tusan på det. Jag gjorde min sida i Wix som jag tycker var lätthanterligt och bra.


Jag inte hunnit plugga någonting sedan jag startade Fab Homes då det varit mycket inredningsuppdrag som tagit tid men nu är det lite lugnare så jag har börjat igen. Jag har absolut för avsikt att läsa klart för jag inser att utbildningen har så mycket mer kunskap att ge.


"Jag brukar säga att jag inte vill dö nyfiken och det värsta som kan hända är ju att det inte fungerar men då har jag i alla fall försökt."

Paradvåningen på Östanå slott

Vad jobbade du med innan du började studera hos oss på Inredningskurser.se? Vad fick dig att vilja sadla om och utbilda dig till inredare?


Jag har en bakgrund som projektledare inom reklam och marknadsföring men har alltid haft inredning som ett stort intresse. Under en period arbetade jag deltid på reklambyrå och försökte kombinera det med eget inredningsföretag men det gick inget vidare. Det blev varken hackat eller malet. Insåg att det kräver mycket mer tid och engagemang än jag förväntat mig. Det är stor skillnad på att arbeta som professionell inredare jämfört med att ha det som intresse och hobby.


Under Pandemin blev jag uppsagd efter 10 år på en marknadsavdelning jag tröttnat på. Såg det som en spark i baken att ta tag i min dröm om att arbeta med inredning på riktigt. Jag har gått en del kortare inredningskurser men insåg att jag vill lära mig så mycket det bara går inom ämnet. Letade runt på nätet och hittade Inredningskurser.se där lärarna hade utbildningar från skolor utomlands jag själv drömt om att gå tidigare. Jag tänkte att den samlade kunskapen är ju fantastisk att få på ett och samma ställe.


Vindsvåningen på Östanå slott


Du startade eget inredningsföretag för ett år sen och du verkar ha haft fullt upp! Vill du berätta lite mer om ditt företag, vad du erbjuder och din vision?


Jag brukar säga att jag inte vill dö nyfiken och det värsta som kan hända är ju att det inte fungerar men då har jag i alla fall försökt. Men det satt långt inne. Jag var så rädd för att det inte skulle fungera men till slut fanns det liksom ingen väg tillbaka. Det var bara att hoppa.


När jag tog fram min hemsida gjorde jag mycket research och insåg att många inredningsföretag var lite diffusa i sin kommunikation. Jag såg att det saknades tydlig paketering av olika tjänster utifrån kundernas behov och prissättning av dessa. Jag ville var tydlig för att inte slösa vare sig min eller kundens tid om det inte fanns en matchning rent ekonomiskt.


Tydlighet är mitt andranamn, jag vill alltid vara tydlig och säger åt mina kunder att vara tydliga tillbaka. Jag tar ingenting personligt utan det viktigaste är att det blir rätt och att kunden blir nöjd. Otydlighet skapar ofta missförstånd och kostar i slutändan bara frustration, tid och pengar.

Kontorsplats på vindsvåningen på Östanå slott


Som du nämner har du ett stort fokus på hållbarhet i dina inredningsprojekt. Vad betyder det för dig? Och hur arbetar du med det praktiskt när du tar dig an ett inredningsprojekt?


Med hållbart menar jag att inredningen ska hålla en viss kvalitet och ha en hög designgrad för att inte behöva bytas ut pga. kortvariga trender. Likväl behöver befintligt möblemang av kvalitet inte nödvändigtvis bytas ut. Det kan i stället uppgraderas med andra inredningsdetaljer för att skapa en känsla av förnyelse. Jag handlar också mycket på auktioner, loppisar och second hand. Ingen nyhet, men det är ju blandningen av gammalt och nytt som gör inredningen personlig. Jag får utslag av ”kataloghem”. Hemma hos mig är ingen möbel (förutom en loungestol) yngre än 25 - 30 år. Det har målats om, fått nya ben, klätts om, fått nya beslag osv flera gånger om för att passa in.


Bild från paradvåningen på Östanå slott – läs mer om projektet nedan


Ett projekt man inte kan låta bli att fastna lite extra för är projektet på Östanå Slott utanför Stockholm. Detta vill vi såklart höra mer om! Hur landade du det projektet, vad var visionen för projektet och hur har processen gått till?


En före detta kollega vars fru arbetade på byggbolaget som köpt slottet kontaktade mig. Byggherrens vision för det raserade och obebodda 1700-tals slottet var att renovera och bevara slottet för framtida generationer. Det var det första som fastnade hos mig. Slottet hade med hjälp av en känd arkitekt och antikvarie ritats om till åtta lägenheter i varierande storlek som successivt skulle säljas. De behövde hjälp med att på kort varsel styla en lägenhet i slottet för fotografering. Eftersom jag delar byggherrens vision om att bevara och återanvända så ropade jag in möbler och fantastiska gamla William Morris-gardiner på auktion. Möblerna målade jag om och tapetserade om med gardintyget. Dessa blandade jag med befintligt och nyproducerat möblemang. Inför visning senare i adventstider fick jag uppdrag att julpynta lägenheten och hela trapphuset.


Framför slottet ligger två flyglar från 1600-talet som gjorts om till tre radhus i vardera flygeln. Så när en av flyglarna var färdigbyggd fick jag förra sommaren inreda även den. Här var det helt annan stil med lågt i tak och stora eldstäder i köket så jag tog fram ett mer lantligt koncept ”Country Modern” för att passa in bättre i miljön. Anekdot; i vardagsrummet fanns ett inmurat kassaskåp där lönerna till arbetarna på slottet förvarades förr i tiden. Det gjorde jag om till ett ”tonårssäkert” barskåp.


Kassaskåpet som blev ett barskåp


Sent i höstas beslutade byggherren att han skulle behålla den stora Paradvåningen för egen del och jag fick uppdraget att inreda även den. Vilket drömprojekt! Ca 200 kvm fördelat på 6 rum, kök och två badrum i varsin ände av våningen. Kruxet var att familjen skulle fira jul på slottet så att beställa möbler med 10–12 veckors leveranstid var inte till att tänka på. Att få ihop pusslet: koncept, färgval, tid, budget, tillgänglighet, leveranser etc. har minst sagt varit en utmaning. Men oj så skoj! Jag har inte tvivlat på att det går men många gånger undrat om det blir bra. Att blanda gammalt och nytt kan bli fantastiskt men det kan också gå så fel. Det är en tunn linje däremellan. Jag ska villigt erkänna att jag lagt betydligt många fler timmar på det här projektet än vad det genererat ekonomiskt men med det resultatet var det värt det.


Bilder från paradvåningen – vilken färgsättning!


Jag började med att med en Colourpin ta fram en färgpalett på hela våningen. Väggarna i laxrosa, blått, gult, grönt och rött krävde att jag hade en färgskala att hålla mig till. Jag plockade ut de dominerande färgerna och bar runt bestrukna färgkartor, tygprover och mattprover som en snuttefilt i väskan i flera månader. Så fort jag hittade något jag trodde skulle passa kunde jag alltid stämma av mot proverna. Sen började jag leta de mest dominerande möblerna som soffa, matbord och stolar. Det senare fanns redan och jag beslutade att lacka om allt i slottets snickerigrå färg och klä om stolarna i William Morris-gardinerna som blivit över. Därefter hitta mattor som både passar in och tål husets jakthundar. Det blev allt från auktionsfynd till mattor från ”stora varuhuset” och ”fina gatan”.


Belysningen beslutade jag tidigt att den i huvudsak skulle vara modern för att kontrastera till den mer klassiska/vintage-inredningen. I de stora fönstren fick det dock bli höga tidstypiska lampor för att normala lampor blev för pyttig. Jag tycker belysning ska ta för sig. Bra belysning kan lyfta dålig inredning men dålig belysning kan förstöra bra inredning.


Pricken över i blev en gammal målad skärm vi hittade i en lada utanför slottet som jag placerade för att dölja ett element i salongen.


Matplatsen med den målade skärmen


Och såklart; slutresultatet! Hur blev det och hur togs det emot av kunden?


Ja, det ska kanske inte jag uttala mig om men med tanke på reaktioner från både kunden och andra inblandade har det blivit bra. Kvällen innan vi skulle fotografera projektet och jag lade sista handen vid detaljerna gick jag runt och tog in allt. Jag tänkte att någon annan hade säkert gjort det annorlunda men nu blev det så här jag gjorde det. Jo, det blev bra. Jag är nöjd med slutresultatet och mixen av gammalt och nytt.


Bild från paradvåningen på Östanå slott


Har du gjort några fler spännande projekt på senaste tiden? Eller kanske något på gång som du vill berätta om?


Ett annat stort projekt är inredning jag gjorde för Zoo.se. Företaget som är i en expansiv fas skulle flytta till nya lokaler och behövde hjälp med både inredning och projektledning av själva flytten. Zoo.se som är en djurfackhandelskedja hade just tagit fram en ny varumärkesplattform med ny logga, väldigt starka färger och tydlig men spretig lista på önskemål. Det tog mig ett bra tag att sortera ut vad jag skulle göra med alla färger och behov. När jag väl knäckt den nöten var det lätt att ta fram ett moodboard. Jag fick presentera digitalt för VD:n jag aldrig träffat och var såklart lite nervös men kände att jag var på rätt spår. Han gillade det jag gjort och jag fick sedan relativt fria händer att inreda entré, personalkök, arbetsrum, konferensrum och samtalsrum för ca 30 anställda. Förutom att färgerna i varumärkesplattformen återspeglades blev det mycket djur i form av belysning, kuddar och dekor.


Bekräftelsen på att det blivit som jag tänkt fick jag när Zoo.se hade stor invigningsfest och jag hörde gästerna nämna nyckelord jag själv satt upp som mål för inredningen.


Från inredningsprojektet på Zoo.se


Vad tycker du är det bästa med att arbeta som inredare? Och motsatsen; vad anser du är de största utmaningarna?


Jag trodde tidigare att min drivkraft var den kreativa processen men har insett att det är något helt annat. Det är att jag med min kunskap och kompetens kan hjälpa andra till ett bättre liv genom att skapa en härligare hemmiljö eller arbetsplats för dem. En plats där de trivs och mår bra.


En annan sak är att mina arbetsdagar känns som lediga dagar. Jag får ju hålla på med det jag tycker är det roligaste som finns. Friheten att disponera min tid är också fantastiskt. Jag har dock beslutat att helgerna ska vara arbetsfria för att få balans men det går så där. Det är ju så kul!


Tidigare var jag trygghetsknarkare och kunde inte tänka mig något läskigare än att inte vara anställd. Nu kan jag inte tänka mig något värre.


Den största utmaningen är helt klart att skaffa kunder. Jag har blivit bra på att ”hisspitcha” Jag missar aldrig en chans att presentera mig som inredare när tillfälle ges. Att sälja sig och sitt företag är förutsättning för att nå ut och få kunder. Jag har haft tur och fått med ett reportage om Östanå slott och Fab Homes i Plaza Interiör. Jag har kontaktat flera tidningar och ev kommer vi med i ett annat magasin senare i vår. Genom en kontakt fick jag uppdrag att bli ”inredningsexpert” i ett mäklarföretags nyhetsbrev. Det är inte enkelt men det gäller att ligga i. Man vet aldrig när någon snappar upp och har behov av ett Fab Home.


En fungerande ekonomi är en förutsättning för att driva företag men inget jag vill lägga alltför mycket tid och energi på. Det finns andra som gör det så mycket bättre. Så mitt råd är att hitta en bra person som kan hjälpa till med bokföringen så du kan fokusera på det du är bra på.

Från inredningsprojektet på Zoo.se


Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ta sina första steg ut i arbetslivet eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare? Vad har varit dina största lärdomar?


  1. Är du intresserad av inredning och vill göra det till ditt yrke se till att utbilda dig på en bra skola som Inredningskurser.se. Jag får ibland förfrågningar från elever från andra utbildningar som letar jobb eller praktik och jag ser en tydlig skillnad i kvalitet på det de visar upp.

  2. När du väl bestämt dig för att plugga, gör det ordentligt. Det är stundtals svårt, frustrerande och tar mycket tid men det är värt det. Och kom ihåg – du gör det för din egen skull.

  3. Jag köpte en bok av och om kvinnliga entreprenörer på Gotland som heter VÅGA VÅGA. Det blev mitt mantra innan jag startade Fab Homes. Så våga våga du med.

  4. Ett annat ordspråk jag lever efter är: ”Sittande kråka får inget”. Och det är verkligen så. Om man inte gör något kommer ingenting att hända. Det är bara du som kan skapa din egen framtid genom att våga och göra.


Från inredningsprojektet på Zoo.se


Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram-konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?


Jag följer många Instagram-konton men ingen jag följer slaviskt. Jag köper hellre inredningsböcker som är lite mindre trendinriktade och mer fokus på olika stilar. Det blir alldeles för mycket samma sak på Instagram tycker jag. Jag prenumererar på flera inredningstidningar som i varierande grad inspirerar och lyssnar på poddar om entreprenörskap. Det handlar lika mycket om business som inredning att driva företag.


Pinterest använder jag ofta för att hitta inspiration till ett specifikt projekt men inget jag scrollar på dagligen. Jag ber också vissa kunder dela Pinterest-konto med mig där de får ladda upp sådant de gillar för en tydligare bild av vad de är ute efter.


Stort tack till Annika för att du tog dit tid att prata med oss. Vill du fortsätta följa Annika och se mer från hennes inredningsprojekt och studier hos oss? Följ henne på Instagram @fab.homes.interiordesign och hemsida www.fabhomes.se

0 kommentarer

コメント


bottom of page