... ...
top of page

Inredningstrender 2023 – så ska du inreda i år

Äntligen är det här – årets stora trendinlägg från oss på Inredningskurser.se! Likt tidigare år går 2023 i hållbarhetens och lugnets tema men där vi även letar efter ljuset och glädje i form av poppiga accentfärger och / eller böljande former och färger inspirerat av naturen. Ett väldigt spännande inredningsår med trender som med enkla medel går att anamma i ditt eget hem, utan att du behöver riva ut all befintlig inredning. Läs och njut!


1. Ta tillvara på det som finns!


Aldrig förr har väl trenden eller talesättet ”gammalt blir nytt” varit så inne eller så rätt som just nu! Istället för att byta ut soffan varje jul för att färgen inte längre är trendig eller för att köksstolarna blivit lite väl rangliga eller soffbordet som har lite för många fläckar och repor – testa upcycla! Klä om soffan i ett nytt tyg, kanske även med ny stoppning, ge köksstolarna lite kärlek, spänn alla skruvar och putsa upp dem och slipa ner soffbordet och lacka om i en ny färg? Och vill du ha någonting nytt; dra igång en bytardag med familj och vänner! Det uppstår harmoni både i sinnet, själen och i plånboken när saker som ägts och älskats av andra får en ny chans, ett nytt liv i ett nytt sammanhang!


Inredningstrender 2023

Bildkälla: Nordic Nest


Tänk dig en använd sliten kanna, mammas ärvda ljusstake som hon inte längre uppskattar eller, varför inte ett galet loppisfynd i en härligt poppig pastellfärg! Den kan få vara som en detalj i inredningen, ett tillfälligt utropstecken eller en bestående del av ditt hem. Prova och våga inreda utanför din ”vanlig stil” och inredningstanke. Att våga prova är ett billigt sätt att lyfta känsla i hemmet! Man kan även ganska enkelt ta upp färgen från någon annan del i hemmet. Ta glasen nedan som exempel, vilken härlig detalj det blir i köket. I kombination med det kan du säkert hitta en kudde som i sitt mönster eller färger har med just den nyansen eller detaljen på något sätt. Eller, varför inte en tavla där det finns en stänk av dessa färger. Möjligheterna är så oändligt många!


Ett företag som är helt otroliga på upcycling är just Sajkla som är ett av många företag som restaurerar och återbrukar möbler i nya projekt. Kanske har ni besökt Väla shoppingcenter i Helsingborg på senaste? Där har just Sajkla varit igång och inrett med återbrukade möbler!


2. Fynda på auktioner


Vi har hittat en ny inredningskärlek, Auctionet, så mycket vackra, ofta gamla saker man i timmar kan ”bläddra igenom” och NJUTA av, förundras över och gå igång på! Du behöver absolut inte handla eller buda, du kan också bara inspireras och leta fynd hos släktingar och vänner! Men det är som ett stort godisbord av design, arkitektur, konst, och udda ting. Det kan till och med finnas hela samlarhem där fullständiga historier om vem som ägt föremålen tidigare, på vilken gata och i vilken stad finns med.


Inreda 2023
"Jag hade länge högsta budet på en matta ifrån Hjalmar och Sigrids hem, ett känt par som hade valt ut sakerna till sitt hem med stor omsorg. De hade arbetat med och letat konst och antikviteter i åratal för att skapa ett vackert hem. Då de var kända i sitt område för deras goda smak blev föremålen snabbt intressanta då de hade en ”proveniens” som förhöjde värdet! Nu förlorade jag budgivning men det kändes så spännande att just Sigrids matta som hon lagt tid och energi på att hitta nu kanske skulle kunna förgylla mitt hem."
– Pernilla, lärare på Inredningskurser.se

Nu blev det ju ingen affär men intresset väcktes för att kolla vidare för att till slut hitta det fynd hon istället la vantarna på! Denna äkta matta med flera år på nacken var så udda i färgen att nästan ingen mer än hon budade på den och lyckades kamma hem den för ringa 800kr! Just den färgen tillsammans med koppardetaljer, klassisk marmor och ett svart modernt kök blev en oslagbar kombo, visst blev den fantastisk! Den flirtar dessutom med min kupoltapet i hallen.Att addera lite känsla i form av äldre möbler och detaljer skapar härliga kontraster som gör inredningen personlig, skänker värme och lite extra ”quirkiness”, dvs. Eget uttryck till ett som i mitt fall nybyggt hus. Just nya hus kan behöva lite gammalt och lite nytt! Att låta ett föremål som glatt andra få leva vidare och glädja igen är ju win win! En stor fördel är dessutom att det oftast framställts under betydligt mindre miljöpåverkan än idag.


Några favoriter från Auctionet just nu


3. Rött och blått som accentfärger


En av de största inredningstrenderna 2023 är utan tvekan färg. Efter en tid av lugna neutrala färger söker vi oss nu alltmer till starka färger som gör att det händer något i vårt hem. Det finns några färgtrender på listan men de vi ser allra mest av är användandet av rött och blått som poppande accenter i inredningen. Här kan du gärna fokusera på att använda dessa färger (eller andra) på mindre inredningsdetaljer om du inte vågar dig på möbler. En pläd, en lampa eller en vacker liten vas blir perfekta val för att uppdatera och fräscha inredningen med.


Inredningstrender 2023 accentfärger

Bildkälla: Layered


Bildkälla: Nordic Nest


4. Årets inredningsstil 2023


Inredningsstilen 2023 inspireras av vatten och dess renlighet så plocka gärna in känslan med blå nyanser och ge badrummet lite extra kärlek. Jobba med att ta in accenter (i färg och föremål) som står för det och gör att du vågar och inte tröttnar (och kan enkelt bytas ut eller göras om). En förändring för en ganska liten peng!


Bildkälla: Nordic Nest


Mycket av de blå och de ljusbeige nyanserna vi ser bland inredningstrenderna 2023 går även i linje med att vi vill förankra oss i naturen, till det enkla det vackra, hav och himmel, sand och sten. Det är renligheten och lugnet kopplat till vatten som gör att vi, kanske speciellt efter pandemin, vill omge oss med just detta i våra hem, och gärna så mycket som möjligt. Även i år kommer vi troligtvis inte (om ens någonsin) tröttna på inredningsdetaljer med inspiration från havets botten, såsom snäckor, alger, ostron och fiskfjäll - det som ger oss dessa vackra och naturliga både färger och former.


5. Kontrastrik inredning och mönstermix


Bildkälla: Layered & Royal Design


Något som känns typiskt för inredningen 2023 är dess kontrastrikedom. Materialmixar, kontrasterande färger som blått, rött, grönt och rosa i kombination men även kontraster i hur vi visar upp vår inredning. Kontrasterna mellan strikt och stökigt, mjukt och hårt, vintage och nytt, nött och modernt inspirerar oss! Det handlar om att omfamna alla sidor av oss själva och hitta nya tolkningar i vår inredning där nytt och gammalt möts och där vi alla får lov att vara oss själv, att vi äntligen får visa vad vi faktiskt gillar! :)


Inredningstrender 2023

Bildkälla: Nordic Nest


6. Japandi


Japandi är inredningsstilen som fortsätter vara på allas läppar. Det är en harmoniska inredningsstil som förenar det bästa av vår avskalade skandinaviska stil med japans elegans och livlighet. Den tillför både funktionalitet och rofylldhet, tidlöshet och värme något vi alla önskar av våra hem.


Denna fusion mellan olika länder och kulturer påminner också om att vi alla kan samarbete, fungera och vara gränsöverskridande tillsammans och därmed skapa fin harmoni.

Tänk att du tar det svenska lite avskalade hårda träet, kantiga möblerna och den typiska blonda looken och kombinerar det med Japans zen trädgårdar, mönster och linjer som inte är strikta utan mer naturnära och omfamnande. "Zen" betyder meditation och vad kan vi mer behöva just nu än att få tillåta oss själva att gå in en zen-känsla och meditera en stund, både enkelt och gratis. ;)Japans filosofi ”Wabi Sabi”, som du får lära dig mer om i våra yrkesutbildningar till Certifierad Inredare, har sakta vuxit fram ur principer som från början härstammar från Buddismen. Den Wabi Sabi form vi ser idag kom att växa fram 2000 år senare med den japanska te-ceremonin som handlar om det huvudsakliga inom buddismen, dvs. att skilja mellan realitet och vanföreställning: att basera lycka på materiella ting gör att man blir olycklig; verklig lycka kommer från att leva i den “verkliga” världen.

Japandi bygger på funktionalitet, enkelhet, naturinslag och hantverk och fångar på så sätt hjärtat i både det japanska och skandinaviska. Resultatet är en sofistikerad och tidlös inredningsstil som värderar kvalitet över kvantitet. Jag tycker det finns många länder vi skulle kunna göra inredning cross-overs med, jag menar vi behöver inte gå långt för att hitta en annan mer enkel och lite ruffigare stil i Danmark, eller Finland med sina sinnliga mönster och nästan sakrala inredning. Så, ut och leta, och låt dig inspireras!


Inredningstrender 2023 Nordic Nest

Bildkälla: Nordic Nest


Det som är fördelen med Japandi är att Den är enkel att skapa helt själv! Ta till exempel en vanlig glasvas, med eller utan vatten - men gärna med då det alltid tillför bra Shui i rummet - samt en brokig kvist ifrån naturen, en ärvd trästol gärna med nedsutten kanvas, en matta med fåror i, en gammal rislampa ifrån IKEA och så vips är du där! Sen kan man ju såklart ”sofistikera" till den lite. Det kan med andra ord få vara enkelt och tillåtande då det inte är det materiella som gör dig lyckligare.. men visst blir man ALLTID lite lyckligare med INREDNING! ;)


Bildkälla: Nordic Nest


Såhär summerar vi inredningstrenderna 2023:

  1. Ta tillvara på det som redan finns, fynda på loppis, leta i släktingars gömmor eller bara flytta runt på dina saker du inte längre ser, ge dem nytt liv på en ny plats!

  2. Fynda på auktioner, missa inte att hitta udda, vackra, galna, magiska saker med historia och patina, från fjärran länder till samlarhem ifrån Östermalm.

  3. Använd färger som accenter, addera små saker och få inredning att poppa!

  4. Våga kontraster och mönstermixa och du får ett personligt hem att vara stolt över!

  5. Japandi, denna mer självklara och enkla fusion mellan skandinavien och japan som man varvar ner till och njuter av!

Drömmer du om att lära dig mer om inredning? Kolla in våra hobbykurser inom inredning eller våga ta steget och gör karriär av din passion i våra yrkesutbildningar till Certifierad Inredare!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page