... ...
top of page

Höstens inredningstrender 2022

Visst är det lite härligt när man med gott samvete får krypa upp i soffan under filten och värma sig med en kopp te, samtidigt som kallare vindar gör intrång. Många känner kanske att sommaren aldrig borde ta slut, men vi är också många som längtar efter höstens vackra och ibland murriga färger, lägre temperaturer och att äntligen få tända de där stearinljusen som man köpte på sig i fjol. Att ha levande ljus som glimmar fint i höstmörkret är för många en given förväntan, ett måste!


Som du kanske redan har gissat så kan man ju faktiskt också glädjas åt höstens kommande trender vilket är precis det vi ska prata om nu, hösten inredningstrender 2022. Hur kan man förverkliga dessa trender på ett enkelt sätt i sitt eget hem, med små medel? Här kommer lite tips och tricks.


Höstens inredningstrender 2022

En av de inredningstrender värd att nämna för hösten 2022 går i den eklektiska stilens tecken. Bilden är lånad från @svenskttenn och illustrerar denna härliga mix av färger, mönster - organiska mönster blandat med det grafiska, randiga. Att våga blanda och mixa, att våga se just mixen som stilen är hållbart, och eklektisk stil är kanske just därför, här för att stanna.


Investera och fokusera även gärna på textila mönster med inspiration från naturen. Leta efter det organiska och böljande eller efter det enkla grafiska och randiga och använd som kuddfodral, bordsduk eller gardin. Det gör så otroligt mycket för rummet. Bilderna på dessa vackra textilier är lånade från @svenskttenn, här Josef Franks tryck, “Italian Dinner”.


Höstens inredningstrender 2022

Det finns givetvis också mycket glädjefyllt och kreativt att inspireras av när det gäller att inreda väggarna. Varför inte välja ett oljemotiv som på ett lekfullt och färggrant sätt kompletterar väggarna med önskade inslag av färg och mönster. Oljemålningen är skapad av @wandacomrie vars motiv är en vas på en rutig duk med lavendelfärgade väggar. Otroligt fint!


Trendande höstfärger

Som vanligt är vi människor kanske inte så lätta att vinna över helt och hållet, eller särskilt fort. Vi gillar ju det vi gillar, så vi måste trilskas lite också. Och det ska man också få göra, det är då det blir personligt och något alldeles extra. Saken är ju den att vi måste ta förändring i vår egen takt, eller hur! Därför är det så bra att man med de där små inredningsdetaljerna kan piffa och färgklicka till den grad man önskar och är bekväm med. Då får rummet spegla den nya favorittrenden lite grann åtminstone. De naturnära färgerna går också i linje med hösten och det visar @himla upp så fint i deras produkter.


Höstens inredningstrender 2022

Att ge värme till inredningen genom textilier är ju faktiskt en av de viktigaste inslagen till hösten. Det gäller både i form av filtar, plädar och dukar, men givetvis också i badrummet med handdukar efter ett varmt bad. Glöm alltså inte bort badrummet. Bilden är lånad från @himla.


Från vårt tidigare inlägg “Färgtrender 2022” som ni kan läsa HÄR, nämnde vi flera färger och grupper av färger som trendbyråerna plockat fram som lite extra intressanta. Det talades då om pastell, pastell och återigen pastell, samt gula toner, däribland citrongult, lila toner med referens till både orkidé, syrén och lavendel, samt naturnära toner som t.ex murriga toner av brunt och rostrött.


Det talades helt enkelt om att “måla sitt hem” och att med milda pasteller men även färgklickar av glada och lekfulla toner förgylla det som förgyllas kan. Men det stannar inte där, här vill även slå ett slag för vikten av textur och yta, att tänka på funktionalitet, samt att försöka få en känsla av hantverk i våra hem.


Denna ljuvliga persikofärgade köksbild är ett samarbete mellan @smegnordic, @toniton_colours, @norema_kjokken samt @marbodalkok. Helt underbara toner av pastell, inte sant?!


Den bruna, den varma grå och den mullvadsgrå färgskalan kan man plocka in på så många olika (roliga sätt). Då vi inreder med trä för fullt, massivt trä och träfanér spelar ingen roll, och då vi gärna även mixar träslag (vilket ju faktiskt går hand i hand med cirkulär inredning) så kan man väl tacksamt också påstå att trä givetvis trendar. Interiöra inspirationsbilder av inredning med mixat trä kan vi se lite överallt (kanske till och med i våra egna hem) men om man adderar funktion till en trämöbel så kan man få ett matbord och pingisbord i ett - en liten bubblare! Bra för oss som gillar pingis!


Detta matbord är coolt och snyggt, och det har en träyta av det mörkare träslaget. En dubbelfunktionell möbel som går i det bruna färgsegmentet. Här har ni det, Ping Pong Table. Bilden är lånad från Dunkedesign, exklusiv distributör av designmärket District Eight med showroom i Nyhamnsläge, norr om Höganäs i Skåne.


Detta alternativa och multifunktionella matbord och pingisbord i ett från @Dunkedesign är stort, ståtligt och anpassas enkelt till flera olika tillfällen. Funktionalitet står ändå ganska högt upp på höstens önskelista och det är lite extra kul att få se mer av denna typ av möbler ute på marknaden.


Alla varumärken som producerar möbler, mode, inredningsdetaljer, dvs. produkter som på något sätt förknippas med en vår-, sommar-, eller höstsäsong och som uppdateras i takt med efterfrågan, uppdateras kanske framförallt med nya färger. Iittala design kommer ständigt ut med nya kollektioner vars glas och vaser har en stilren och smakfull uppdatering.


Iittala glastillverkning är en personlig favorit med dessa vackra mönster i glasets yta som på ett så fint sätt dekorerar hemmet, bordet, dukningen, eller fönsterkarmen tack vare vasen och blommorna som står i den. Dessa goa klassiker hänger med oss tack vare den tidlösa design som tagit sig in i många av våra designhjärtan. Dessa tidlösa produkter förstärker dessutom känslan av att vilja agera och välja hållbart. Här visas glas och vas som unika och vackra souvenirer, från @Iittala.


Det här med ny färgflärd till älskade designklassiker sker givetvis på samma sätt för större inredningsföremål. Är du inte på jakt efter en ny möbel, måla om en byrå eller stol i den färgen du vill ha. Däremot, saknar du en förvaringsmöbel och behöver byta ut din gamla så kan vi tipsa om det flexibla hyllsystemet hos Tylko som med unik design ger personlighet och behovsanpassade lösningar. Det är historiskt sett inte en klassiker än, men kan kanske bli!


Denna unika förvaringsmöbel möjliggör att liksom “städa rent”, skapa ordning och reda, och den gör inredningen stolt och tidlös samtidigt som den är så pass flexibel att den kan ändra utseende och därmed funktion över tid. Ett tidlöst och hållbart val av möbel helt enkelt.


Höstens inredningstrender 2022

Förvaringsmöblerna från @tylko, kan anpassas efter yta och kan därmed designas efter rummets behov. De är stilrena i sin enkelhet och med möjlighet att skapa flexibla lösningar med uppdaterade kollektionsfärger. Ibland hänger mycket ändå på färgen och du kan då få precis den stil, känsla, mix av färg och form som du önskar. Här i coolt, sobert svart med avslöjande kanter i ljus plywood. Så snyggt!


Nya former, organiskt och speglar

Med nya former så tänker vi främst på alla organiska former som vi ser mer och mer istället för det rektangulära. Och, visst har vi sett dessa former förut. Njurformade teakbord från folkhemmets stilepok, böljande och organiska former i speglar från Art Deco och floristiska ornament från både Nyrenässansen och Jugendstilen. Men om vi stannar till lite på just speglar. Speglar plockar ju så smart och effektivt upp allting annat i rummet där de liksom bara står men är samtidigt funktionella och gör rummet större. Speglar är ett så bra inslag till i inredningen. Ju fler desto bättre nästan! Så därför vill vi inspirera med en spegel från @Dunkedesign.


Höstens inredningstrender 2022

I bild visas den otroligt vackra Distrikt Floor Mirror och som tidigare nämnt plockar upp de sobra pastellerna och de lite skarpare lekfulla kulörerna i rummet otroligt vackert. Vackert inrett och stylat! Bilden har vi lånat från @Dunkedesign.


Metaller och skimrande texturer

När man slår ihop färg och funktion, form och funktion samt yta och funktion får man designföretaget @smegnordic med produkter. Deras vitvaror, brödrostar och kaffemaskiner för att nämna några, är ju ändå helt fantastiska. Färgerna ger formerna liv, formerna är noga genomtänkta med en mjukhet som återspeglar det organiska och det böljande i höstens formspel. Dessa metalliska ytor varierar från målade ytor till glänsande metalliska ytor.


Men, med ton-i-ton ökar kanske vikten av att blanda textur och yta lite extra, eftersom texturen på de olika materialen också hjälper till att skapa ett djup till inredningen, skapa kontraster och göra inredningen levande. Det är ibland med små medel som ger det lilla sista trendpiffet till rummet.


Brödrosten från @smegnordic förändrar helhetskänslan i rummet genom dess skinande och coola glans. Metalliska ytor är en av höstens inredningstrender och kan med sin yta göra mer skillnad till rummet än man kanske tror.


Känslan av quiltat

En hösttrend som på flera sätt knyter an till miljöaspekten i tiden och till hantverket som vi inte vill ska riskera att gå förlorat, så bör det quiltade täcket nämnas. Ett quiltat täcke (och det lappade täcket - lapptäcket) är någonting som vi vill se mer av. Är du den sömnadskunniga med en massa balar av tyger i källaren eller på vinden (som jag själv), eller är du den som vill hitta den färdiga produkten i rätt höstfärg? Oavsett så är detta en trend som skapar en ombonad och en härligt inbjudande känsla till rummet.


Det quiltade överkastet, “Carlin” från @himla ger lyx och flärd till sovrummet på ett sätt som samtidigt känns harmoniskt enkelt, och kanske lite à la “Shakerstilen”, är en stil av flera, där hantverket präglade människors sätt att leva men givetvis också deras hem! Då sängen är sovrummets huvudmöbel, så är det väl detta ett ypperligt val av piffmotiv till hösten.


Hantverket

När det kommer till att välja kök och om man älskar “funkis” så kan man vända sig till @funkiskok. De tillverkar handbyggda kök i massivt trä. Här finns en känsla för hantverket. Deras köksmoduler speglar historien samtidigt som de lever upp till dagens moderna krav och förväntningar när det gäller funktion. Resultatet är ett nytt och fräscht funkiskök - helt fantastiskt för alla oss som älskar funkiskök.


Har man redan ett funkiskök i sin lägenhet så bör man kanske tänka på att försöka renovera sparsamt. Tänk miljövänligt, tänk funkis, retro, industri och tidlöst med naturliga material så långt det går. Mixa gärna olika träslag med kakel, nymålade luckor och handtag som håller över tid. Det finns som sagt en kärlek till hantverket runt omkring oss som vi ska ta vara på och vara tacksamma för.


@funkiskok med fotograf @asaliffner visar här upp köksserien “Modul” vars överskåp är oljad furulamell och gulmålade bänk- och högskåp med luckor. Så snyggt med kontrasterna från det mörka trägolvet.


Inred med höstens inredningstrender genom att:

  • Måla och klä rum med färg, pasteller bla. är ett säkert kort.

  • Våga mixa mönster och material likt den eklektiska stilen och tänk på att olika texturer i materialen också kan ge den variation och önskade kontrasten till rummet.

  • Plocka fram det quiltade täcket, överkastet, investera i ett i bra kvalitet eller sy ditt egna lapptäcke. Lyft fram hantverket.

  • Skapa blickfång och påverka rummets storlek med speglar, det finns många vackra speglar i organiska former att välja på.

  • Textilier skapar en varm och ombonad känsla vilket är lite extra viktigt inför hösten. Textilier kan även påverka helhetskänslan vad gäller färg, stil och mönster-mix i rummet.

  • Om du renoverar, renovera med kvalitet och fokusera på hållbara alternativ.

  • Glöm slutligen inte bort att även de små tingen har en alldeles speciell plats i höst, som den glansiga, skimrande metalliska ytan tex..0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page