... ...
top of page

Inredningsstilar: Memphis


Inredningsstil Memphis

Historia

Stilen Memphis skapades av designkollektivet Memphisgruppen på 80-talet, 1981 närmare bestämt. När man lanserade stilen var den revolutionerande i designvärlden på så sätt att den vände upp och ner på den kreativa och kommersiella logiken i designvärlden. Memphisgruppen grundades av Ettore Sottsass och en grupp av unga designers och arkitekter från Milan. Gruppen fick snart uppslutning från några av designvärldens största namn och tillsammans vände de upp och ner på de regler som dikterats i design- och interiör världen i form av nya former, material och mönster, tillsammans bröt de alla regler de kunde hitta. Namnet kom från Bob Dylan låten Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again som spelades på repeat under gruppens första möte.


Stilen är en motreaktion på 50-60 talets mid century modernism och 70-talets minimalism i form av raka linjer och designkollektivets enda riktlinjer var att bryta ”status-quo” och att skapa design som var “radical, funny, and outrageous”. Man hämtade inspiration från Art Deco, färgpaletten från 60-talets Pop Art och 50-talets estetik.


Memphisgruppen gjorde sin debut 1981 på designmässan Salone del Mobile i Milan. Deras design var svårsmält för den stora massan och fick mycket kritik, något som gjorde att de istället attraherade en dedikerad skara beundrare. Bland deras fans fanns bland annat designern Karl Lagerfeld som köpte hela Sottsass första kollektion. David Bowie, som även han var ett stort fan, samlade på sig 400 Memphis föremål från 80-talet fram till 2016 då han slutligen sålde av sin kollektion

Inredningsstil Memphis

Bildkälla: Wikipedia


Memphisgruppen upplöstes 1988 men har i efterhand blivit kända som en rörelse som har blivit en nästintill mystisk symbol för ”New Design” och dess influenser kan återfinnas även idag i både produktdesign och inredningsdesign.

Inredningsstil Memphis

Memphis gruppen


Framtiden

Trender går som bekant i cykler och mycket talar för att Memphis stilen är på ingång i våra hem igen. Efter en tid med mycket jordnära, dova, neutrala och ”privata” toner är vi redo för glädje, färg och inspiration igen – vi förutspår att Memphis är på väg in i våra hem igen!


Inredningsstil Memphis

Den här inredningen från Emily Henderson andas Memphis.

Modern inredning som andas Memphis


Inredningsstil Memphis

Den populära spegeln ”Ultrafragola”  ser vi överallt idag och faktum är att den faktiskt är designad och producerad av Ettore Sottsass själv!

Inredningsstil Memphis

Stolen Ekstrem, designad av Terje Ekstrom, här på bild från influencern Linn Eklund.

Inredningsstil Memphis

Hos Society6 hittar du många prints med Memphis teman.

Vill du lära dig mer om inredning och olika inredningsstilar? Då kanske våra kurser och utbildningar är något för dig. Läs allt om dem här!

0 kommentarer

Comments


bottom of page