... ...
top of page

Inredningsstilar: Dansk Retro


Inredningsstil Dansk Retro
Inredningsstil Dansk Retro

Dansk design återfunnen i Wabi Sabi (bild från Ditte Isager)


Historia

Danskarna har alltid haft ett öga för design, både estetiskt och materialmässigt. Det som kännetecknar just den Danska designen är trä (gärna teak eller furu), rena, smala och raka linjer och rundade former. Dansk design formades under retrons högtid, 40-,50- och 60-talet och kom därför att kännetecknas som retro.

Efter kriget på sent 40-tal värderade man hållbarhet och material högt då tillgången till just material var begränsad. Fokus var på att skapa just tidlösa och klassiska modeller. Man startade även möbelskolan vid Kungliga Danska Konstakademin som kom att ha stor betydelse för kvalitén i Dansk design de kommande åren.


5 tidstypiska möbler inom Dansk retro

  1. Sideboards

  2. Barskåp

  3. Skrivbord

  4. Matstolar

  5. Byråer

Inredningsstil Dansk Retro

Kända Danska designers

Bland kända danska designers hittar du bland annat:

Vill du lära dig mer om inredningsstilar? I våra yrkesutbildningar Certifierad Inredare & Homestagingkonsult samt Certifierad Inredare & Inredningsstylist lär du dig allt om både designhistoria och materiallära. även hållbarhet är viktigt att tänka på när du inreder, som vi nämt tidigare så är teak ett populärt material i Dansk retro. Mörka träslag är inte alltid det bästa valet för miljön, läs mer i vårt blogginlägg om hållbar inredning.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page