... ...
top of page

Inredningsstilar: Inred på orientaliskt vis

Bakgrund Orientalisk inredningsstil

Orientalisk stil som inredningstrend sträcker sig över ganska stora delar av världen och det är just i geografin som man måste börja leta om man vill ta reda på vad orientalisk stil faktiskt är, hur stilen uttrycker sig i färg och form. Den orientaliska stilen sträcker sig faktiskt från de allra nordligaste delarna av Afrika som Marocko till de allra östligaste delarna av Asien. Vi känner även igen det speciella designspråket öster om medelhavet, i länder som Libanon, Jordanien, Iran och Indien.


De mest utmärkande dragen i orientalisk stil känner vi kanske alla egentligen till. Känslan är lyxig och varm, mustig och ofta röd, terrakotta och ockra blandas med storslaget och pampigt. Men, orientalisk stil kan också vara väldigt folklig liksom allmogestilen kan vara folklig i svenska munnar. Det är med andra ord geografi och folkgrupper som avgör och som skapar den distinkta och utmärkande stilriktningen.


Orientalisk inredningsstil

Det första man behöver tänka på är att orientalisk stil inte är en enda stil, den skiljer sig som sagt beroende på det geografiska läget och drar därför åt lite olika håll. De stilriktningar som känns relevanta är den asiatiska stilriktningen som även den har specifika interna skillnader, den indiska och den arabiska stilriktningen. Orientalisk stil är djupt förankrad i stilhistoria, byggnadsarkitektur och konst och design, inom områden som hantverk, textilkonst och handmåleri. Det ligger ett enormt kulturellt arv bakom stilens utveckling och vägen till de olika riktningar som vi känner till idag.


Orientalisk inredningsstil

De två övre och den nedre bilden till vänster är lånade från Casamarrakech, hemsida www.casamarrakech.se där man kan finna fantastisk marockansk keramik, handvävda mattor och mycket, mycket mer.


Här talar vi om inredningstrenden orientalisk stil och fördjupar oss i den arabiska stilriktningen - ibland mer specifikt den marockanska inredningsstilen, på vilket sätt stilen utmärker sig och hur man kan applicera inredningstrenden i sitt egna (kanske) skandinaviska hem.


Utmärkande stildrag

Den asiatiska stilen passar kanske den som vill ha det lite enklare, både vad gäller mönster, former och färger. Stilriktningen kännetecknas av den låga tyngdpunkten, och dess relativa minimalistiska drag i form och design. Den indiska stilriktningen liknar på många sätt den arabiska stilriktningen - framförallt i färgpaletten och på det sättet man har format och smyckat fasader, väggar och dörrar med snirkliga mönster och dekor av olika slag. Igenkänningsfaktorn för den arabiska stilriktningen är lite tyngre rent generellt med stora och pampiga möbler, ståtliga valv i arkitekturen och en färgpalett som leker på sitt speciella vis i bland annat persiska mattor och marockanskt handmålad keramik.


Orientalisk inredningsstil

Skönheten i kontraster

I den orientaliska stilen finner vi nämligen dessa skarpa kontraster mellan storslagen arkitektur och folkligt handarbete. Det finns tydliga skillnader i uttrycket där slitna stenytor och gammalt lergods konkurrerar med förgyllda pelare och mastodonta bågar och valv med rena, raka och böjda former. Och visst är det så att underhåll, syfte och formgivare och arkitekter skapar kontrasterna, men det är likväl orientaliskt.


Orientalisk inredningsstil

Färgprakten

Mörkt trä blandas med glada och naturliga kulörer, där det skira och det pastelliga berikas med naturliga röda toner av terrakotta och ockra, blå, gröna och gula toner och allt däremellan. Mönster härjar runt med varandra och dessa snirkliga mönster av ornament och organiska former syns lite överallt, bland annat på textilier, målade väggar, på kakel och golv, mosaik och ristat i trä. Sist men inte minst ser vi givetvis denna färgrikedom i keramik som på tallrikar och fat. Det som sticker ut lite extra när det kommer till färgprakten på stora ytor så är det väggarna i svag terracotta. Visst är den persikofärgade tonen varm och inbjudande på dessa putsade ytor.


Orientalisk inredningsstil

Keramik, mosaik!

Keramik, kakel, klinker och mosaik kan vara bland det första vi tänker på när vi tänker på orientalisk stil. Vem har inte någon gång önskat sig ett klinkergolv med glada färger och vackra mönster i badrummet till exempel, jag har! Det ger liv till ett annars avskalat rum och är kanske just det som kan göra badrum och kök till någonting alldeles extra och härligt att vistas i. Måste man säga så mycket mer om just lerans inverkan på den orientaliska stilen? Tror inte det! I bild ser vi en typiskt uteplats i orientalisk stil i kläder av mosaik och mönstrat kakel i organiska mönster och så lite porlande vatten. Man blir ju lite kär!


Orientalisk inredningsstil

Vikten av textilier

Mattor pryder golv och textilier pryder allt som prydas kan. Mönster ger värme och en känsla av att saker och ting inte måste vara perfekt matchat och mixat. Det är helheten i sig som ger den varma känslan i ett orientaliskt inrett rum. Grovt och fint och skirt skapar en behaglig mix och variation av texturer och ytor. Mattorna i den orientaliska stilen är ett säkert kort för att skapa känslan i sitt egna hem. Det är lätt att gå “bananas” när man väl har hittat ett ställe som man vet levererar det man söker efter. Dessa roströda, handvävda kelimmattor är ändå helt underbara att förgylla sina hem med, eller hur?


Orientalisk inredningsstil

Till vänster överst, bild lånad från @muttestorm.dk


Man kan dessutom dekorera så mycket mer än bara golv. Mixa kelim med äldre möbelstil exempelvis som i bilden nedan och du får ett helt unikt uttryck. Orientalisk stil på skandinaviskt vis.


Orientalisk inredningsstil

Bilden är lånad från www.muttestorm.com. Är man intresserad av ett fantastisk hantverk och vill förgylla sitt hem med en turkisk kelimmatta eller två, så ska man kika in hos den danska textil- och inredningsdesignern med samma Instagramkonto, @muttestorm.dk. På hemsidan kan man läsa mer om hur Mutte själv reser runt och handplockar dessa fantastiska konstverk.


Perforerad metall och färgat glas

Lantern av perforerad metall ger ett fantastiskt och nästan lite magiskt sken när armaturen får tillfälle att lysa i mörkret. Glaslyktan i olika färger är också ett viktig inslag i den orientaliska inredningstrenden. Båda förstärker helhetskänslan och skruvar upp värmen en extra dimension. Det syns ganska tydligt hur viktigt det är att avsätta plats för just takarmaturer i den orientaliska inredningstrenden. Det är bra om det finns en generös takhöjd och en generös tilltagen golvyta för att takarmaturen ska få det spelrum den förtjänar. Den magiska känslan går att skapa även utan takhöjd och yta såklart men man bör i alla fall fundera över var i rummet lyktan eller lanternen placeras och man bör givetvis också fundera över var man vill sitta och njuta av magin allra mest.


Orientalisk inredningsstil

Böljande tak och solfilter

Vi kanske alla känner till verandan med tak av böljande skira ljusa tyger. Rörelsemönstret ser ut som vågorna på de stora haven men funktionen är kanske viktigare. Den skyddar mot de starka solstrålarna. En perfekt mix av skönhet och funktion i en och samma produkt och uppfinning. På samma sätt är tak med bast-liknande material ännu ett perfekt exempel på hur ljuset kan filtreras och skydda människor för direkt solljus. Det är enkelt och naturligt och otroligt hemtrevligt. Eller varför inte använda den svenska motsvarigheten spaljén till ett tak som också är ett utmärkt alternativ för samma syfte.


Orientalisk inredningsstil

Bilden till höger är lånad från www.muttestorm.com


Exotiska växter och lummiga patior

Egentligen är det inte så viktigt VAD det är för växter, utan ATT det finns växter i rummet. De får också gärna vara stora och ta plats. Det kan vara en idag helt vanlig monstera planta som har fått växa till sig, eller varför inte en större modell kaktus. Visst tangerar stora växter till exotisk stil lite grann? Det blir lätt så när man plockar in en stor planta med stora blad men det är kanske inte helt fel, för visst är väl orienten exotiskt?.


Orientalisk inredningsstil

5 TIPS PÅ HUR DU ANAMMAR

DEN ORIENTALISKA INREDNINGSSTILEN:

  1. Investera i en marockansk eller persisk matta. Det finns många olika typer av mattor med många olika ursprung och vi har alla våra favoriter. Så kika runt och prova dig fram! Kika gärna in på www.muttestorm.dk och www.casamarrakech.se och låt dig inspireras!

  2. Mixa den valda orientaliska stilriktningen med det moderna skandinaviska. Kontrasterna blir fantastiska. Och framförallt, du skapar kontraster i färgpaletten.

  3. Pryd väggar, bord med marockansk keramik. Häng stora fat på väggen som en tavla eller använd handmålad keramik i kontrasterande färger till dukningen. Marockansk keramik ett är säkert kort när du vill skapa den orientaliska stilen. Kika in på www.casamarrakech.se för inspiration. Här finns allt mellan Marockansk keramik till mjuka textilier.

  4. Använd dig av textilier, ljusa, skira bomullstyger och klä tak, veranda eller höga sänggavlar med böljande vågor av tyg för att fånga den orientaliska känslan och likt tusen och en natt drömma dig bort.

  5. Investera i en vacker lantern som sprider ljuset i ett magiskt sken. Det är en absolut stämningshöjare och går alldeles säkert hem i de flesta hem.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page