... ...
top of page

Inreda studentlägenhet – så får du till inredningen på en liten yta!

Hur gör man när man skall få plats med både vardagsrum, sovrum och kök i en liten lägenhet eller endast ett rum och om man dessutom inte får ändra om hur som helst för att det är en hyreslägenhet. Det är en utmaning men det är det våra inredningshjärnor går i gång på - ju svårare utmaning desto kreativare lösningar krävs det och ju kreativare lösningar desto roligare blir brainstormningen. Rolig och rolig den kan blir helt crazy, sen får man komma ner på jorden, titta på alla kreativa lösningar och plocka ut det som är realistiskt att utföra. I det här blogginlägg har vi tagit med lite tips och trix som man kan tänka på när man inreder "miniboendet".


Även om tiden för studentboendet är begränsad till en kortare period är det värt att lägga tid och skapa ett ombonat och inbjudande hem, oavsett om det är en mindre studentlägenhet eller studentrum. Det är nog ingen som har missat hur viktigt det är med miljön vi vistas i och hur den påverkar oss.


Inreda studentlägenhet

Flexibla möbler är A o O – Tips på flexibla möbler


SÄNGEN

Vill du placera sängen högt eller lågt, det är frågan? Placerar man resårmadrassen direkt på golvet kan man bygga en låda eller skåp till den så att man kan fälla upp den så det blir mer utrymme i rummet när man inte sover eller använder sängen. Eller så kan man ha låga byrålådor och placera resårmadrassen på dessa och få mer förvaring utrymme.


Vill man använda sängen som bara säng kan man även använda sängen som soffa också? Har man ett litet rum kan man använda sängen till både säng och soffa genom att placera lång sidan mot en vägg och köpa lite tjockare och stabilare kuddar som man placera som soffkuddar och ryggstöd.SOFFA

Modulsoffan är en flexibel variant av soffa - delarna kan man placera beroende på om du ska streckktitta på en serie hela helgen eller om du ska ha vänner på besök, skulle dom dessutom vilja sova över kan man sätta ihop modulerna till en extra säng ;)


Studieplats studentlägenhet

BORD

Det finns massor av små bord i olika höjd som man kan ha som soffbord och som man kan dela upp och placera som sängbord när det behövs. Eller varför inte hitta ett litet bord på hjul som man kan rulla med sig vart man än behöver den. Det finns massor av bord där man kan fälla upp delar för att få ett större bord. Ska man ha ett köksbord, finns det vackra antika spelbord som man kan hitta i secondhand butiker, de ser ut som ett litet skrivbord men när man fäller upp andra halvan av bordet och vrider på hela överdelen så får man ett bord för åtminstone fyra personer. Kika på secondhand butiker efter bord - finns massor av flexibla bord speciellt från 40-50 talet där man kan dra ut en extra skiva enkelt från sidan av bordet eller snurra runt överdelen och höja eller sänka bordet - funktion på hög nivå! Välj gärna ett lite högre soffbord så att man både kan äta vid bordet och studera, lite bekvämare än om det är ett lågt bord.


Inreda studentlägenhet studentboende

STOLAR

Finns det möjlighet för ett köksbord och man vill använda det som skrivbord är det viktigt att även tänker på att ha en bekväm stol - det är snyggt att blanda olika stolar men då kan man istället måla alla i samma färg för att hålla ihop dom rent estetiskt. Eller så räcker det med två stolar och så kan man istället skaffa pallar och stapla dem på varandra och använda som piedestal när de inte används som sittplatser.


Inred studentlägenhet

Inga hål i väggen – använd tavlor


TAVLOR

Är det en hyresrätt vill man kanske inte göra allt för många hål som man sen kommer behöva spackla igen och måla över. Nuförtiden finns det självhäftande spikar så att man kan hänga upp tavlor utan att behöva borra hål i väggen. En annan idé är att spika upp två spikar eller självhäftande spikar och binda ett snöre mellan dessa för att sedan knipsa posters i olika storlek med vackra klämmor - hela anordningen blir som en horisontell tavellinje.


Skapa rum i rummet


MATTA

Även om det är en liten bostad eller kanske bara ett rum kan man dela in rummet i olika zoner för olika aktiviteter eller så kan man möblera om på ett flexibelt sätt för att skapa olika lösningar för de som skall använda rummet. Det finns många olika sätt att skapa zoner på.


Man kan även ”markera” rummet genom att använda mattor. En större matta för vardagsrumsdelen för att hålla ihop dessa möbler gör att man ”ser” ett vardagsrum och ett sovrum - hjärnan delar in rummet med hjälp av mattan.


TYGER

Vill man markera zonerna ännu mer kan man hänga upp tyger, man kan tex hänga upp krokar på tre ställen i taket längst med sängen och sy upp tyger med ringar som man hänger upp och anpassar beroende på hur stor ”väggen” ska vara (som i vissa provhytter). Eller varför inte hänga upp en rullgardin i taket för att anpassa beroende på om man vill ha en vägg eller inte, eller kanske bara en halv vägg : ).


Vill man markera zonerna ÄNNU mer kan man bygga in tex sovplatsen med Billybokhyllor - här kan man skapa många olika kobinationer med både höjd och med eller utan baksidan på Billybokhylla. Baksidan är perfekt för att klä med tyg och skapa stora tavlor av olika mönster/tyger.


LJUS

Ett enklare tips än att hänga upp tyger är att skaffa flera lampor, tex ovanför soffbordet och /eller köksbordet för att skapa en känsla av att man samlas kring ljuset som blir en punkt i rummet och att man ser till att skapa flera sådana punkter för att undvika att rummet känns ”platt” och livlöst med bara en lampa i mitten av rummet som i för sig lyser upp hela rummet men som inte skapar en ombonad känsla.


Inreda studentlägenhet

Rumslighet – påverka upplevelsen och känslan i rummet


VÄGGAR

Vilken färg man väljer till ett rum påverkar upplevelsen av storleken på rummet. För att ”hålla ihop” väggarna och skapa en sammanhållen helhet kan man välja en annan färg än vitt. I detta rum som skall användas både som kök - vardagsrum och sovrum kan det annars lätt kännas lite rörigt om man har vitt som gör att väggarna inte ”markeras”. Bara genom att ha lite svärta och kulör kan man fortfarande ha en ljus färg som gör att rummet känns luftigt men som håller samman rummet.


Har man tur med att det finns en nisch eller burspråk i rummet kan man måla den i en mörkare nyans eller annan färg, det ger en känsla av ett separat ”rum” i rummet, plötsligt har man ett extra rum ;).


Inreda etta liten lägenhet

DAGSLJUS

För att släppa in så mycket ljus som möjligt kan man måla fönsterfoderna vitt med hög glanstal för att reflektera ljuset ännu mer. Placera även gardinerna vid sidan om fönstret och inte framför fönstret.RENA YTOR

Det är lätt att rummet kan kännas plottrigt om många av förvaringsmöblerna är öppna men med dold förvaring skapar man en lugnare och stilrenare atmosfär. Hittar du inte rätt storlek på skåp/hyllor finns det olika djup och storlek. Kikar på IKEAS köksavdelning där man kan köpa separata skåp och använda på sitt sätt - ett köksskåp kan tex användas som sittbänk i hallen ;).5 TIPS ATT TÄNKA PÅ NÄR DU INREDER STUDENTLÄGENHETEN

  1. Skaffa flexibla möbler

  2. Olika zoner i rummet - rum i rummet

  3. Väggfärgen har stor betydelse

  4. Dold förvaring för ett lugnare intryck

  5. Skissa och planera möbleringen innan du flyttar in


Inreda studentlägenhet0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page