top of page

Innovativa lampor och ljustrender 2022

LJUSET - en stor del av inredningen men som många oftast tar för givet och glömmer bort när ett rum skall inredas. Oavsett hur vackra möbler man har valt, kombinerat olika färger och material på ett utförligt sätt, så spelar det ingen roll hur fint det blir om inte ljuset känns behagligt i ett rum.


Det är inte ovanligt att man hänger upp en stor lampa i mitten av rummet som blickfång och låter den ta all ”ansvar” för att sprida allt ljus i rummet. Vi brukar tala om att man ska variera ljuset i olika nivåer i ett rum för att undvika att det blir en ”platt” ljussättning och att jobba med flera olika ljuskällor i ett rum för sprida ljuset på olika sätt. Istället för att ha en armatur med ett starkt ljus för att lysa upp hela rummet, kan man ha flera armaturer i olika ljusstyrkor för att fördela ljusstyrkan i hela rummet på olika sätt.



Tänk er ljuset i öknen och ljuset i en skog - hur upplevs det att få starkt ljus rakt ovanifrån utan skuggor jämfört med när ljuset tränger sig igenom trädtoppar och skapa olika ljussken i skogen. För att skapa olika ljussken och stämning i ett rum bör man därför jobba med minst 5-7 armaturer i ett rum. Det är även viktigt att tänka på hur armaturerna man har i rummet sprider ljuset - är det riktad ljus eller mjukt och diffust? Med hjälp av olika skärmar kan man skapa olika ljussken och spridning, testa gärna och se hur ljuset i rummet förändras om du byter en mörk skärm till en vit skärm. Som sagt ljussättning är ett stort ämne och det är mycket att tänka på när man ljussätter, så låt det ta tid och planera ljussättningen. I våra utbildningar får man lära sig hur man jobbar med ljussättningen.



Tips på Armaturer – ikoniska klassiker

Visst kan det vara svårt att välja ut flera olika armaturer till ett rum, det finns en uppsjö av olika armaturer för olika belysningsgrupper. Därför tänkte vi inspirera er lite med olika armaturer i detta blogginlägg, både ikoniska klassiker och några som sticker ut från mängden - lite inspiration helt enkelt.



SARFATTI - Gino Sarfatti

En riktig klassiker är Flos 2097 ”Sarfatti” lampan av den italienska Gino Sarfatti som formgavs 1958 för Flos och är fortfarande lika om inte mer populär idag. Sarfatti lampan är en modern variant av den klassiska kristallkronan med prismor. Den här armaturen skapar en vacker blickfång i rummet, men tänk på att fastän Sarfatti lampan är stor och sprider mycket ljus behöver man komplettera med flera olika armaturer i rummet. Den kan både hänga över ett matbord eller soffbord men anpassa storleken på bord och lampan så att det blir en bra balans och att lampan inte blir för stor för bordet.


Tips!

Använd gärna dimmer till den här armaturen för att variera ljusstyrkan - kan annars upplevas för “stark”.



GRÄSHOPPA - Greta M. Grossman

Gräshoppan hoppas jag att ni alla känner till och att ni vet att det är den svenska kvinnliga arkitekten och designern Greta M. Grossman som formgivit den 1947 för Gubi. Det finns ett väldigt spännande avsnitt om just Greta och hennes intresse för lampor på SVT Play om ni vill inspireras av hennes formgivning och liv.


Gräshoppan som är en golvlampa kan man använda både som läslampa vid en fåtölj eller soffa, men placera den gärna så hela Gräshoppan syns - den har en oerhört vacker siluett.


PH 2/1 LAMPAN - Poul Henningsson

PH lampan är en klassisk bordslampa formgiven av Poul Henningsen för Louis Poulsen. Poul Henningsen formgav både möbler och lampor men är kanske mest känd för hans lampor med flera olika skärmar för att skapa ett bländfritt och mjukt ljus. En bordslampa som den här kan man t.ex placera vid fönstret för att undvik att fönsterna upplevs som mörka hål på kvällen. Dessutom blir det ett bra komplement för att skapa olika nivåer av ljussättning i rummet.



AJ VÄGG - Arne Jacobsen

Arne Jacobsens AJ lampa för Louise Poulsen finns i olika varianter och färger. En vägg armatur är perfekt för att belysa vackra tavlor eller använda som läslampa i sovrummet - det är bra isåfall att tänka på att man ska kunna vrida lampan och anpassa för läsning och att den inte bländar.




GATTO - Achille & Pier Giacomo Castiglion

Gatto bordslampan har varit med ett tag och formgavs av bröderna Achille & Pier Giacomo Castiglion för Flos. Både formen och ljuset är mjukt och behagligt - den här lampan blir en vacker detalj i rummet och sprider ett varmt sken, och kan även vara en del av ett stilleben på tex ett sideboard - fönsterbräda eller tv-bänken.


Använd ljuskällor för att sätta stämningen

Armaturerna i ett rum sprider inte bara ljus utan skapar även skuggor och framhäver olika material, ljuset gör rummet mer levande. När man ljussätter ett rum kan man tänka på att mörka ytor absorberar mer ljus än ljusa ytor och blanka ytor reflektera ljuset mer än matta ytor. Vill man klura lite kan man fråga sig vilket rum som behöver mer ljus, ett rum som är mörkt med blanka ytor eller ett ljust rum med matta ytor? Oavsett så är det viktigt att ha tillräckligt många ljuskällor för att kunna skapa olika stämning i rummet.



Tips på Armaturer – trendande uppstickare


Här kommer mer ögongodis - ”energikickar” av ljus!


ALMENDRA LINEAR - Patricia Urquiola

En nyhet från Flos är den här vackra armaturen som formgivits av den kända designern Patricia Urquiola. Almendra känns lekfull med både olika former och färger - finns både som linjär, organisk och bågformad.



SCALP HANGING LAMPSHADE EMERALD GREEN - Ann-Sofie Back & Mattias Dymling

Den här coola peruken kan verkligen väcka uppmärksamhet och sätta pricken över i:et i ett rum. Härligt med färger som poppar som energikickar i rummet. Även om ljuset har en viktig roll i inredningen kan det vara lite roligt att kombinera den här lampan som sticker ut och kanske inte sprider så mycket ljus men tillräckligt för att ge det här konstverket uppmärksamhet med mer funktionella ljuskällor.



MAYFAIR MINI TABLE LAMP - Diego Fortunato

Den här mer stilrena lampan kan man använda både som läslampa men också för stämningsbelysning. Det jag gillar mest med den här lampan är skärmen som är så vacker och perfekt vinkel för spridning av ljuset. Den här lampan är designad för Vibia av Diego Fortunato, om ni inte känner till honom sen innan är ett tips att ni kikar på hans tidigare verk också.



AKARI E - Isamu Noguchi

Isamu Noguchi har designat en hel serie som heter Akari och Akari 10A är kanske den lampa som de flesta känner till men även hans soffbord ”Coffee table”. Den här lampan skulle passa fint i ett hörn både som blickfång men också för att sprida ljus i hörnet och få rummet att kännas större. Att belysa väggar och hörn skapar en känsla av att rummet blir större. Det enda problemet med den här lampan är takhöjden, man behöver minst 3m i takhöjd ;)


 

5 TIPS NÄR DU LJUSSÄTTER ETT RUM

  1. Glöm inte att belysa fönster för att undvika att de upplevs som mörka hål på kvällen.

  2. Tänk högt och lågt - placera armaturerna i olika höjd i rummet.

  3. När du placerar armaturerna i rummet fundera först på hur rummet används och vad du vill göra i rummet.

  4. Ha alltid i åtanke; hellre för många än för få armaturer - man behöver inte ha alla armaturer tända samtidigt men man ska kunna variera stämningen i rummet.

  5. Kontrollera vad det är för färgtemperatur på ljuskällan - vill du ha gulare/varmare eller vitare/kallare ljussken.



Hoppas att du har en underbar sommar, passa på att njuta av solljuset - men om du tröttnat på värmen och hellre vill vara inomhus kan du istället lägga dig bekvämt i soffan och lägga märke till hur ljuset faller in i rummet och vad det blir för skugg- siluetter i rummet. Njut och vila oavsett om du är inne eller ute :)







0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page