... ...
top of page

Inred sovrummet som ett hotellrum

Vill du skapa samma känsla i ditt hem som på ett fint hotell? Ett rum som känns välkomnande och ombonat och där du kan slappna av? Här kommer tips och inspiration på hur du kan förvandla ditt hem till ett ombonat hotellrum. Tyvärr ingår inte städning, bäddning och hotellfrukost i dessa tips ;) men förhoppningsvis ska du få idéer och inspiration hur du kan inreda ditt hem med känslan av att komma till ett fint hotell.


Ett hotellrum är ofta ganska litet till yta, framförallt i större städer, och även om du har en mindre bostad så kan dessa idéer tillämpas.


Textilier för att få till hotellkänslan i sovrummet


För att få ett riktigt ombonat och inbjudande sovrum behövs textilier, såsom en matta, gardiner, sängkläder, kuddar och gärna någon filt. Tänk storskaligt och generöst för att få den ombonade känslan, då till exempel en för liten matta, platta dekorationskuddar och för korta gardiner kan ge ett ängsligt intryck.

Sängen som är den viktigaste möbeln i sovrummet får gärna placeras centrerat i rummet med huvudändan mot en vägg som ger dig uppsikt över rummet. En klädd sänggavel skapar en ombonad känsla och blir ett fint blickfång i rummet och med sängbord på varsin sida av sängen skapas balans i inredningen. En högre sänggavel ger ett starkare intryck men anpassa gärna sänggaveln efter takhöjden - högt i tak - hög sänggavel, lågt i tak eller snedtak - låg sänggavel.


Om rummet är för litet för att ha sängen centrerat längs en vägg i rummet så kan den placeras intill ett fönster som bilden nedan visar - se till att ha ett litet avstånd från väggen och fönstret för plats till gardiner och för att skapa rymd i rummet.


Bild: Inredare Sofia Tretow/Tretow Deco


Bädda gärna sängen med en sängkappa som ramar in den och ger ett elegant intryck. Sängkappan är till för att skapa en ombonad känsla i rummet så undvik att ‘gömma’ saker under sängen för att få den bästa sömnen - även om sakerna inte syns så kan känslan av att det är rörigt under sängen skapa omedveten stress vilket i sin tur kan påverka sömnen. Ha gärna en säng med höga sängben för en lyxigare känsla. Sen behöver sängen bäddas med rena fina sängkläder för att få den rätta känslan - krispigt vita sängkläder är vanligast men det finns oändligt många fina påslakan och örngott i olika mönster och färger som går minst lika bra. När du bäddar sängen likt en ‘hotellsäng’ göms inte sängkläderna under överkastet utan här ska de synas och vara en del av inredningen.


Ha flera kuddar, 4-6 stycken beroende på om det är en enkelsäng eller dubbelsäng som ska bäddas. Börja med en större kudde som placeras stående närmast sänggaveln och sen en vanlig kudde med standardmått 50cm x 60cm. Sen kan även 1-2 dekorationskuddar placeras, en kudde för en enkelsäng och två kuddar för dubbelsäng. Överkastet placeras på nedre delen av sängen så både övre delen av täcket och kuddarna är synliga.Placera en matta under sängen, antingen en stor matta som ramar in hela eller större delen av sängen eller en heltäckningsmatta. En neutral eller dämpad färg på mattan är att rekommendera för att lättare kunna kombinera med andra färger och för en långsiktig lösning.


Bild: Louise Hjort En heltäckningsmatta som tillsammans med den klädda sänggaveln, bäddningen med vita sängkläder och gardiner skapar en ombonad känsla. Den mörka väggfärgen kombinerat med de ljusa färgerna skapar magi, inredare Louise Hjorth.


Gardinerna är också viktiga för att skapa hotell-känsla i rummet. Placera dem med gardinstång nära taket eller i skenor som placeras i taket för att skapa känslan av högre takhöjd. Om det finns utrymme på sidorna av fönstret är det bra att ha tillräckligt långa gardinskenor eller gardinstänger för att kunna hänga gardinerna på sidorna av fönstret. På det sättet maximerar du ljusinsläppet och kan även dra igen gardinerna för fönstret för att mörklägga rummet. Här behövs generösa längder för att skapa rätt känsla i rummet! Gardiner från golv till tak och med extra bredd ger fylliga gardiner. Ha gärna dubbla stänger eller skenor för att kunna ha dubbla gardiner - ett par skira ljusa gardiner som kan dras för fönstret för att minska insyn och starkt ljus och ett par mörkläggande gardiner för att kunna mörklägga rummet ordentligt.Ett vackert ombonad sovrum inrett med hotellkänsla hos Arijana Heinrici


Ett tips är att kontakta ett företag som erbjuder måttanpassade gardiner och montering för att få gardinerna uppsydda och anpassade efter måttet på rummet för bästa resultat - det kostar mer men blir oftast en långsiktig lösning tack vare företagets expertis och kvalitet på tyger.Belysning till sovrummet


Belysningen är viktig oavsett vilket rum som ska inredas och det behövs 5-7 armaturer per rum för att få en bra ljussättning. För att få en bra belysning till sovrummet bör du ha flera olika armaturer och även belysningsgrupper, där armaturerna har olika funktion i rummet. Vi börjar med allmänbelysning som behövs för att kunna ljussätta en större del av rummet, som till exempel en taklampa som placeras centrerat i taket. Om sängen är placerad under taklampan är det bra att ha en nättare lampskärm, då en stor eller tung lampa kan skapa ett visst obehag när man ska sova (om den nu mot förmodan skulle ramla ner…;)) Ha gärna dimmer till belysningen för att kunna anpassa ljusstyrkan som du önskar. Belysning intill sängen är viktig för att kunna läsa i sängen och här behövs arbetsbelysning som kan rikta ljuset mot boken. En ‘vanlig’ bordslampa på sängbordet passar bra som stämningsbelysning men om man vill kunna läsa i sängen är det viktigt att ljuset går att rikta.


Vägglampan COMO från Markslöjd är perfekt som både arbets- och stämningsbelysning. Men den mindre lampan riktas ljuset och passar bra som läslampa och arbetsbelysning och den större lampan där ljuset både sprids uppåt och nedåt är stämningsbelysning.


Tavlor eller annan dekoration i rummet kan framhävas med punktbelysning, till exempel tavellampor eller spotlights på skena som placeras i taket och som kan riktas mot objektet. Och sen har vi även stämningsbelysning som ljussättningen bör kompletteras med, till exempel en golvlampa, fönsterlampa eller en LED-slinga som placeras under en möbel eller bakom gardinskenan.


Bild: Inredare Sofia Tretow/Tretow Deco


Här har vi stämningsbelysning i form av en LED-slinga placerad bakom sänggaveln och sänglampan som är väggmonterad och passar bra vid läsning.


Sovrumrumsförvaring


För att få ett hotell-liknande sovrum är en platsbyggd garderob att rekommendera- dels för att få den rätta hotell-känslan och dels för att maximera förvaringen. Med en platsbyggd garderob kan ytan nyttjas från golv till tak och här kan djupet vara mindre än 60cm som är standardmått, vilket kan kännas klumpigt om det är ett mindre rum. Platsbyggda möbler kostar oftast mer men med bra slitstarka material så blir de mer hållbara och långsiktiga lösningar.


Det klassiska skrivbordet


Om det finns utrymme i sovrummet kan ett skrivbord placeras i rummet. Många hotellrum har små skrivbord med inbyggda kontakter och en skrivbordslampa.


Här har vi en platsbyggd lösning på skrivbord och bokhylla.


Här har ett nättare skrivbord placerats i sovrummet hemma hos Arijana Heinrici


TV i sovrummet


Om du har ett vardagsrum eller tv-rum så behövs troligtvis ingen TV i sovrummet. Hotellrummen har TV och om du vill ha det kan den monteras på väggen för att inte ta för mycket utrymme. För att TV:n inte ska bli för dominerande i rummet så kan en mörk vägg bakom teven eller att den monteras i ett platsbyggt skåp eller bokhylla.


Här syns TV:n knappt tack vare den mörka bakgrunden.


Några sammanfattande tips


Glöm inte att skapa ett hem för DIG, där du trivs och mår bra. Personliga detaljer, som till exempel fotografier, böcker och dekorationer, skapar en unik inredning och även om du vill få hotell-känslan hemma så behövs personliga ting för att få din bostad att kännas som ett hem, oavsett vilken inredningsstil du väljer. Tänk också på miljön när du inreder - börja med att se över det du redan har som kan användas till ditt projekt och om du behöver köpa in något nytt så börja med att kolla på begagnade produkter i second hand-butiker, loppisar, marketplace och blocket. Ett gammalt vitt lakan, som t.om kanske har ett fint brodyr som var vanligt förr, har troligtvis bättre kvalitet än de lakan som säljs hos de stora kedjorna.


Och vill du lära dig mer om textilier, möblering, belysning och annat roligt och intressant för den inredningsintresserade så hittar du både kortare hobby-kurser och yrkesutbildningar på vår hemsida www.inredningskurser.se

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page