... ...
top of page

Inred med modern inredningsstil

Modern stil är en inredningstrend där funktion går före form och som oftast består av en färgpalett med relativt dov profil. Samtidigt förekommer det ganska ofta abstrakta former i möblemang och arkitektur där de abstrakta formerna tillsammans med det utmärkande avskalade kan skapa en ganska lekfull atmosfär och miljö. Hur går det ihop, funktion i kombination med abstrakta former? Man kan också tänka sig att modern stil är relativt ung men stilen går hela vägen tillbaka till början av 1920-talet. När några europeiska formgivare startade Bauhaus rörelsen, ett formspråk som var nyskapande för sin tid, föddes även grunden till den moderna stilens uttryck.


Bilden är lånad från Instagram-kontot @piecederesistance vars rum är typiskt modernt med strikta och raka linjer och dova kontraster med tydligt inslag av massivt trä i inredningen.


Modern inredningsstil Piece De Resistance Typiskt modernt

Rena och raka linjer

Modern stil utmärker sig genom sina rena, raka linjer. Det är stilrent och avskalat och även lite stramt ibland. Det strama ser man till exempel i en interiör med kala ytor, eller genom att rummet innehåller få möbler och ännu färre synliga inredningsdetaljer. Det påminner lite om den vanligt förekommande konsten från Bauhaus-stilen. Man målade ofta med starkt kontrasterande färger där dessa mättade gula, röda, blå, gröna, vita och svarta toner fick fylla varsin box i konstverket eller illustrationen. Resultatet påminner om när man färgsätter någonting i en block struktur. Det stilrena och avskalade i modern stil är som att måla ett rum i block, eller med geometriska former. I bilden nedan saknas givetvis färgerna men det strama, följsamma och funktionella uttrycket är tydligt, av från arkitekt och design kontot @ARCHIDIT på Instagram. Här smälter arkitekturen vackert samman med interiören.


Modern inredningsstil ARCHIDIT Stramt modernt

Asymmetrisk balans

Symmetri är en designprincip som används i allt från layout design till att inreda ett rum. I modern inredningsstil är inte symmetri trendens ledord, tvärtom är det asymmetri som gäller här. Asymmetrisk balans är det specifika lugnet man skapar genom att sammanföra möbler och detaljer till en given yta utan att två sidor speglar varandra. Asymmetrisk balans kräver att man jobbar med olika nivåer, olika storlekar, men med en tydlig plattform som ger helheten en “tyngd”. Man vill gärna också jobba med både kantiga och rundade former. Asymmetrisk balans är oväntad, lite mer äventyrlig och lekfull jämfört med den balansen som skapas när man jobbar med symmetri. Rummet i bild är ett fotografi lånat från @piecederesistance återigen. Balansen uppstår genom att de raka, horisontella linjerna från kakelugnen fortsätter i rummet tack vare möbelns placering till höger. Linjerna möts och det uppstår en asymmetrisk balans i bild och rum.


Modern inredningsstil Piece de resistance Asymmetrisk balans

Geometriska former

Modern stil är alltså en stil där möblerna med uppenbara geometriska former gärna appliceras och där detaljerna är få, genomtänkta men få. Det finns alltså ofta en tanke bakom formen. Formen har med andra ord en given funktion, bör vara tydlig och behöver inte bäddas in i särskilt mycket “piff”. Man kan nästan se den skandinaviska stilen som modern stil men med piff. Piffet i detta fallet är inredningsdetaljer som skapar den där mjuka och ombonade känslan, känslan av hemtrevnad och “hygge” som modern stil ibland kan sakna. Bilden nedan är ett bra exempel på hur dessa geometriska former skapar den moderna inredningsstilen. Det blir som ett hav av geometriska öar, lånad av MONTIS med Instagram-kontot @montis_furniture.


Modern inredningsstil Montis Furniture Geometriska former

Avskalad dekor

Den avskalade dekoren kan som sagt ge sig tillkänna genom de geometriska formerna. Ett soffbord kan exempelvis i all sin enkelhet bara bestå av en enda form, en geometrisk kloss, utan snickerier, utan utsmyckningar, utan en alldeles för varierad färgskala. En kloss som agerar som ett soffbord är ett ganska typiskt stilbildande drag i modern stil. Ett sådant exempel på en möbel är bara en av alla geometriska former som i sin enkelhet och som per automatik blir ett slags “statement piece” i rummet. Har denna kloss även en polerad yta eller en tydligt avvikande färg så är alla rutor i det moderna formspråket avbockade. Bilden nedan representerar den avskalade, det svalt utsmyckade men med vackra linjer som alla har en funktion och syfte, lånad av ARCHIDIT, @ARCHIDIT.


Modern inredningsstil ARCHIDIT Avskalat kök

Milda kontraster

De flesta inredningsstilar har en sak gemensamt. Den gemensamma nämnaren drar åt olika håll men syftet och funktionen är densamma för alla stilar. Den gemensamma nämnaren är att man alltid vill jobba med kontraster i en inredning. Kontraster varierar beroende på vilken stil man jobbar med men designprincipen är avgörande - utan undantag. I modern inredningsstil finner man kontrasterna i formerna, i de arkitektoniska linjerna längs med rummets väggar och tak och givetvis också i formerna på möblerna, i de enkla geometriska och ibland organiska formerna. Bilden nedan som faktiskt visar alla nämnda kontraster och dess inverkan på inredningen har lånats från kreatören Javier Weinsteins konto @jwrenders.studio på Instagram - ett vacker och inspirerande konto att följa.


Modern inredningsstil Jwrenders studio Kontraster

Kontrasterna i modern inredningsstil är som sagt milda. Om man är medveten om och kan urskilja kontrasterna, ser man tydligt se hur de förstärker rummets dova framtoning. Nedan bild är lånad av MONTIS, @montis_furniture, i bild är soffmodellen DOMINO 18. Rummets övriga färger omringar soffan fint med milda kontraster i färgpaletten.


Modern inredningsstil Montis furniture Milda kontraster

Materialpaletten

En annan given kontrast är den kontrasten som uppstår mellan yta och textur på de material som används i inredningen. Ofta förekommande material är ull, linne, läder och bomull, samt massivt trä, sten, betong och metall i det hårda segmentet. Orden säger kanske inte så mycket om textur och yta, det måste nästan återges i bild så att man kan förstå hur dessa hårda material med varierande grova och polerade ytor samspelar och omfamnas av det textila i interiören. Kontrasterna skapar perfektion och det blir allt annat än tråkigt. Bilden med de lite djärva kontrasterna i den moderna interiören och som flirtar med stilen Art Deco är lånad från Javier Wainstein.


Modern inredningsstil Material kombinationerna läder, trägolv "Bold interior"

En stil med dov profil

Trots att den moderna stilen ofta går ofta ton i ton, det vill säga har en palett som består av färger med samma kulörton, kan man i stilens färgschema även finna utmärkande kontraster. Dessa dova toner skapar istället kontraster med ytan i materialet. I modern stil ser man nämligen ofta polerade ytor och högglansiga ytor. I kontrast med det milda som går ton i ton blir denna detaljen ett intressant och iögonfallande blickfång. Trots denna återkommande dova färgpalett så finns det stunder då moderna stil använder sig av lite mättade toner. Det som särskiljer en sådan färgsättning från till exempel en eklektisk interiörs färgsättning är att denna specifika färg/nyans är allenarådande och dominerande i sin existens, som i bild nedan - återigen lånad av den duktiga kreatören och designer Javier Wainstein.


Modern inredningsstil Amwalland Blå inredning

Modern stil i ny tappning

Modern deco, skandinaviskt modernt, lantligt modernt, retro modernt. Modern stil går att applicera på många andra befintliga stilar i ett hem. Här handlar det om att man jobbar med moderna inslag i en befintlig stil, eller tvärtom, “lantifier” eller “retrofierar” modern stil genom att tillföra lantliga eller retro-lika detaljer. Den digitala kreatören vid namn @amwalland har låtit oss visa en bild på hemmets vardagsrum - en underbar mix av lantlig och modern stil enligt mig.


Modern inredningsstil Amwalland Modern lantlig

Formgivaren Bae Se Hwa i Korea har spelat in en kort film på hur fantastiska former av böjträ skapa en stol i modern stil. Möbeln i bild nedan med de abstrakta, mjuka och omfamnande formerna skapar samtidigt funktionen i möbeln. Kika gärna mer på denna fantastiska innovativa formgivning där form och funktion möts och skapar ett vackert, organiskt böljande “flow”. Instagram kontot heter @sehwa_bae.


Modern inredningsstil Sehwa Bae Böjträ

Hybrider av stilar uppstår hela tiden och kan på många sätt ge vilken inredning som helst en viss identitet och personligt uttryck. På samma sätt kan man ju se hur vissa stilnycklar trendar inom en viss stil. Ett exempel är den enkla och stilrena dagbädden i skinn eller textil, där den enkla, stilrena och okomplicerade formen i stommen mjukas upp med en enkel, stilren och okomplicerad form på den cylinderformade kudden. Man kan faktiskt säga att vissa produkter trendar inom trenden och det är väl det som också är charmen med alla olika stilar, de är dynamiska och kan variera lite grann över tid - inom vissa givna ramar förstås.5 Tips på hur du kan applicera modern stil i ditt hem

  1. Sträva efter att skapa rena, raka samt geometriska former och linjer, inkludera även abstrakta former

  2. Tänk på att jobba med asymmetrisk balans. Den, tillsammans med övriga designprinciper förstärker den moderna stilen och känslan i interiören

  3. Anpassa interiören till det avskalade och stilrena, det vill säga plocka undan onödiga detaljer i den eftersträvade avskalade känslan

  4. Arbeta med dova, neutrala, naturnära och sobra färger. Arbeta med milda kontraster. En starkare färg kan också förstärka den moderna känslan om den färgen får dominera, det vill säga inte tävla med en massa andra färger i inredningen

  5. Var inte rätt för att skapa moderna influenser i en annan befintlig stil och känsla. Den moderna inredningsstilen är tacksam att mixa med en annan stil just eftersom den är avskalad och enkel i sitt formspråk


Vill du läsa mer om olika inredningsstilar? Läs mer om olika inredningsstilar som Art Deco, Orientalisk inredning, Eklektisk stil och mycket mer! I våra Yrkesutbildningar till Certifierad Inredare får du också en hel del kunskaper inom olika inredningsstilar samt hur du anammar dessa i dina olika inredningsprojekt som Inredare.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page