... ...
top of page

Eklektisk inredningsstil – så sätter du stilen

Prova att säga E K L E K T I S K ett par gånger, man vrickar ju nästan tungan om man försöker säga ordet EKLEKTISKT snabbt några gånger. ;) För att säga det rätt behöver man ta ett djupt andetag och EN staaaveeelseee i taget och hålla tungan rätt i mun - och det är faktiskt så jag skulle vilja beskriva den eklektiska inredningsstilen också.


Bild från www.jwrenders.com


Man behöver tänka igenom varje del, inredning och detalj man sätter i rummet och samtidigt tänka på hur de samspelar för att skapa ett harmoniskt rum - det är många stavelser och möbler som sedan skapar ett magiskt ord och rum tillsammans.


Ordet eklektisk kommer från grekiskans eklektos, det vill säga ”utvald" och är ett begrepp som även används inom exempelvis filosofi och arkitektur. Inom arkitekturen säger man eklekticism när man blandar olika stilar från olika epoker - eklekticismen användes redan på 1800-talet.


Visst är det intressant och faktiskt ganska vanligt inom olika områden att blanda ihop olika saker, teser och läror för att skapa något nytt - att våga göra det skapar något unikt och personligt. Att blanda olika inredningsstilar för att skapa något nytt, personligt och unikt är ju väldigt kreativt och roligt men det är viktigt att även tänka på att eklektiskt inredningsstil inte betyder att man bara kan slänga ihop lite olika stilar och att det kommer skapa estetisk vacker och funktionell rum – i en eklektiskt inredningsstil.


För att skapa eklektisk vackra och harmoniska rum behöver man vara extra noga med de möbler, detaljer och färger (bland annat) man väljer att ha i rummet. Ett sätt som man kan ta hjälp av är att hitta en gemensam nämnare för de saker, färger, mönster (med mera) som man väljer ut. Jobbar man med en viss inredningsstil plockar man bara ihop inredning från samma inredningsstil även om man kan jobba med olika färger, mönster, former från den stilen. Inreder man istället med olika stilar, som i eklektisk stil, kan man få ihop den röda tråden genom att jobba med detaljer, färger, former och material istället - för att hitta den gemensamma nämnaren.Nu blir kanske en del av er avskräckta och kommer inte våga testa att skapa en eklektisk inredningsstil - det var inte meningen. ;) Att tänka på hur man kombinerar inredningen är däremot någonting man kan ha i åtanke när man sätter igång med den kreativa processen. Det bästa med den eklektiska stilen är att få mixa och matcha och testa sig fram, det finns ju inga rätt och fel. Det enda du skall tänka på är den röda tråden och att det skall kännas personligt. Ett tips är att du kan skapa koncept boards och material boards (som vi lär ut i vår yrkesutbildning) under processen - och att du vågar leka och inte tänker för mycket på riktlinjer och ”do’s and dont’s”.Men hur får man ihop det då?


Färger

Söker man på eklektisk stil får man oftast upp väldigt färgglada rum. Det behöver inte vara färgglatt och starkt kulört alltid, man kan jobba med olika färgpaletter och skapa både färgglada och lite lugnare och dovare rum. Ett tips är att hitta en inspirationsbild - gärna från naturen som har helt magiska färgkombinationer. Det kan vara en bild på en skog, berg eller en närbild på en blomma eller en fjäril. Det man kan ha i åtanke när man planerar färgläggning av de större ytorna, väggen till exempel är att hålla det enfärgat, detta för att låta ögat vila på en större yta då det förmodligen finns flera olika mönster och färger i resten av rummet. Väljer man en ljus färg framhävs dessa färgstarka detaljer i inredningen ännu mer och vill man hellre välja en mörkare färg till väggarna kan det upplevas som mer omfamnande och en känsla av att den håller ihop rummet. Oavsett vilka färger du väljer så jobba utifrån de färger du plockat ut från din inspirationsbild så att du håller dig till dessa färger genom hela processen.Material

Ett annat sätt att mixa och matcha är att jobba med olika material. Det kan till exempel vara olika träslag (vi har tidigare skrivit ett blogginlägg just om att kombinera olika träslag - läs den om du känner att du vill utmana dig själv lite). Vågar man inte ta ”olika träslag” steget kan man kombinera olika texturer med tyger istället, det kan vara kuddar, accessoarer, mindre möbler men också större mattor, soffor med mera. Jobba gärna med att skapa kontraster och placera olika texturer tätt ihop för att skapa mer effekt av kontrasterna.


Mönster

Mönster… så många som frågar om just mönsterkombination och som är lite ”rädda” för att mixa och matcha olika mönster, men det är just i eklektisk inredningsstil som du ska våga ta ut svängarna. Ta hjälp av ett material board och testa dig fram genom att lägga tyg- och materialprover intill varandra på olika sätt - låt det vara kvar på ditt board och känn in kombinationen innan du testar nästa. Testa att kombinera tyger från olika stilepoker, till exempel – Toile de jouy med Marimekkos Tiiliskivi. Ett tips när du kombinerar är att tänka på din färgpalett och att du plockar ut olika mönster men i de färger som du har valt att jobba med. Då blir färgen den gemensamma nämnaren. Annars, kan man inreda genom att kombinera stora och små mönster - till exempel storblommigt med små rutiga tyger. Även här kan man försöka hålla sig till samma färgskala som inspirationsbilden för färgkombinationen.Möbler

När man skall inreda med eklektisk inredningsstil så är det första man ska tänka på att blanda nytt och gammalt. Oftast när man hittar någonting intressant i en secondhandbutik måste man ta ett snabbt beslut. Vilka möbler man väljer i rummet beror så klart på hur rummet skall användas. Ett tips när du står där i butiken, i valet och kvalet, är att alltid först fråga dig själv om möbeln har en funktion i rummet och om du tycker om den - blir du jätteglad av möbeln? Sedan kan man gå vidare och tänka på den gemensamma nämnaren i rummet - vilka färger, material och mönster som redan finns i rummet och hur de kommer att samspela. Kombinera gärna både nytt och gammalt, inte bara för att blanda olika stilar men också för att ge rummet mer ”själ”. Låt inte allt vara nytt och polerat, tillåt istället också använt och med patina. För att kunna kombinera möbler från olika stilepoker och det som kännetecknar dessa är det bra att läsa designhistoria (i vår yrkesutbildning har vi en hel lektion om detta). Genom att läsa om olika epoker kan man få massor av inspiration om hur man kan kombinera och skapa ett unikt och personligt hem, med en eklektisk inredningsstil.


Naturligtvis blir det ett stycke om Ordning & Reda också. ;) För den eklektiska stilen just, är det viktigt att även tänka på att var saker ska ha sin plats, detta för att skapa balans och ordning i rummet. I ett eklektiskt inrett rum finns det olika möbler från olika tidsepoker, färger, mönster och material och för att det inte ska se för plottrigt ut och/eller stökigt så är det bra tänka på att allt ska ha sin plats i rummet och att allt tillsammans ska ge ett harmoniskt och balanserat intryck. Även här kan man jobba med ”känn in” metoden - att man sätter sig i rummet och känner in hur det känns - lugnt, glatt, stressigt, energifyllt, ombonat. Sedan kan du reflektera över varför du tror att det känns så - prova ändra något i rummet och känn in igen. Känn in med en stor kopp kaffe och gott fikabröd och njut av ditt hem.5 tips för att få till den eklektiska inredningsstilen


  1. Jobba med en inspirationsbild från naturen när du kombinerar färger.

  2. Våga testa olika texturer och placera dom tätt ihop för att skapa mer effekt i rummet

  3. Ha en gemensam nämnare när du blandar mönster - stort och smått, olika mönster men i samma nyanser. Tips: Tricia Guild är mästare på att mixa mönster - hon har skrivit många böcker.

  4. Köp nytt och gammalt men ställ några frågor till dig själv innan du köper en möbel.

  5. Tänk igenom var allt skall placeras både i öppen och dold förvaring för att det inte skall kännas plottrigt och/eller att det upplevs stökigt i rummet. Tips: Kika på Henrik Neros Instagram-konto han brukar blanda olika stilar men på ett stilfullt sätt.


Är du intresserad av att lära sig mer om inredningsstilar och hur du får till inredningen i ditt hem? Kanske är du även nyfiken på en karriär inom inredning. Läs mer om våra grundkurser eller yrkesutbildningar på vår hemsida!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page