... ...
top of page

Inred med färgtrenderna 2022

I slutet av året, mer specifikt under september 2021 postade vi ett inlägg om färgtrenderna 2022 som innehåll en kortare sammanställning från de stora trendinstituten. Redan nu har det kommit ut en rapport om kommande års färger och vi kan säga att den är minst sagt lika intressant. Det är ju dessa rapporter för jämnan varje år, utan att överdriva. Men, vi ska inte prata om framtiden riktigt än utan fortsätta djupdyka i hur man kan applicera årets 2022 färger och försöka inreda med dem. Vi fokuserar på gult med citron och mango som inspiration, blått som i himmel och hav, grönt som i skog och mossa, samt rosa och röda toner som i orchidé och korall. Bilden nedan kommer från Rebelwalls där väggarna i bakgrunden pryds av den härliga mossgröna färgen likt en väggpanel som ger liv och struktur till väggen.
Vi är inte dåliga på att applicera färg inomhus men vi kanske kan bli bättre på det? Och man kanske kan våga påstå att vi kan vara något reserverade när det gäller att välja färg. Färg eller inte färg är frågan? Vi tenderar nog ofta att vara ganska försiktiga. Det hoppas vi att detta blogginlägg kan ändra på. Inte för att man måste addera mer färg i sitt hem utan för att visa HUR man kan göra om man vill göra mer. Man kanske vill komplettera med färg på ett nytt och lekfullt sätt även om rummet i fråga inte har en naturligt lekfull atmosfär vilket ett barnrum automatiskt har.


Man kanske vågar påstå att vi kan vara något reserverade när det gäller att välja färg. Färg eller inte färg är frågan?

För att förenkla inför en eventuell färgförändring i ditt rum, fråga dig själv lite frågor när du ser bilderna i inlägget.


 • Vad händer med rummet om den dominerande färgen plötsligt försvann?

 • Vad händer med stämningen i rummet tack vare den dominerande färgen?

 • Kan färgen bytas ut mot en annan färg, vad händer då?

 • Lek med tanken och förändra mättnaden i färgen, hur påverkar det då helheten i rummet?

 • Hur kan du nyansera färgen så att det passar ditt rum extra bra?

 • Fundera över i vilken mån och mängd du faktiskt vill använda färgen?


Blått som i himmelsblått

Ibland handlar det om att endast en del av rummet, en möbel eller ett statement föremål får lov av vara färgen, som här där ett grått rum med betongväggar har berikats med en blå ton, mer specifikt en ljus dimblå ståltrappa, bilden är lånad från @archidit. Blått (som även nämndes i färgrapporten 2022) ger rummet en lite mjukare karaktär, detta trots det faktum att blått generellt sett upplevs som en relativt kall färg. Eftersom det många gånger handlar om kontraster och om relationen mellan den aktuella färgen med omkringliggande miljö så känns det trots allt rimligt och logiskt att rummet framträder som lite mildare och mjukare i kontrast.Det varma röda

En stor del av 2022 är just färg, men det är ett brett spektrum av färg och är kanske till och med lite gränslöst, på ett bra sätt. Det finns inte så mycket som är rätt eller fel, med betoning på fel, mycket är rätt. När man inreder med fadda färger till exempel så kan man mixa ganska vilt. Kontrasterna suddas ju ut och därför kan det kännas lättare att då våga korsa och tvärsa färgerna lite mer än om man arbetade med starka och mättade färger. En av de lite mer milda tonerna i färgtrenden är svag korall, dimmig rosa - “aprikosa” toner. Alla nämnda färger hamnar på olika sätt i det gul-röda färgspektrat, här är det så fint inrett från @layered_official och @tonekrok med de passande gula väggarna.Gult som frukterna

Hälsosamt och medvetet leverne kan man väl säga är ganska trendigt och så även frukten citron och passande nog även färgen citrongul. Gult, citrongult, mango gult, eller limegult funkar lika bra i det stora som i det lilla som så fint illustreras här i bilden lånad från @jwrenders.studio i sobert gult matbord, matchat otroligt smakfullt med rostfritt stål och skira, turkosa gardiner. Gult kan plockas in i rummet på olika sätt och det är faktiskt precis så vi alla kan göra. Plocka in färg men i den mängden som passar det aktuella rummet, och som passar just dig!Naturen som källa

En annan hälsokälla och även källa till färginspiration är just naturen, mer specifikt jorden, berget och stenen - det naturnära, jordiga och steniga. Den magiska färgen är brunt och gråbruna toner vilket kan tolkas i inredning på många olika sätt. Beroende på hur man applicerar just bruna toner i sina hem, dvs. om man använder hårda eller mjuka material för att nå dit så kan man uppnå så otroligt varierande resultat - man måste ju inte återgå till kaffe latte inspirerade tapeter som på 70-talet om man inte vill. Jorden som källa tolkas vackert här i bild lånad från @jwrenders.studio där ljusbruna och mörkare bruna mixas fritt och tillsammans skapar en härlig harmoni, samt från @layered_official där den gråbruna soffan kontrasterar en annars ganska ljus och sober miljö - otroligt smakfullt.Rosa rum

En naturlig färgskala kan livas upp så enkelt och effektivt med lite rosa. Ta dimrosa, gammelrosa, korall eller rosa från blomman, orchidé. På samma sätt som detta inlägget tidigare har poängterat så piffar du med rosa på olika sätt, dvs. i olika nivåer med varierande intensitet, antingen för att skapa lustfyllda kontraster eller så går du helt enkelt “all in”. Bild lånad från @ad_germany visar hur du ska kunna våga genom att applicera tre olika rosa toner i ett och samma rum med lite mer neutrala baser i ljust trä och ljusbruna detaljer.Blå med en twist

Petroleumblå är i det här inlägget blå med en twist. Det är inte alla som uppskattar den klara blå tonen i sina hem. Det finns säkert olika anledningar till det och en anledning kan till exempel vara att man inte tycker att det passar så bra med svart, vilket ju ofta förekommer som accenter i de flesta hem. Om så är fallet kan faktiskt petroleumblå vara ett alternativ eftersom den smälter in i andra färger lite bättre och kontraster även just svart som accent lite mer harmoniskt. Färgen är ändå relativt naturnära och den kan dominera hela väggar på flera rum i fil utan att det blir för mycket. Här i bild från @jwrenders.studio, vackert inramat med massiva trälister och golvsocklar. Dessutom, är färgen helt ljuvlig att mixa med andra kulörer, tex. rosa för den djärva som i bilden till höger från @ad_germany.Vackert o-kulört

Att arbeta med svart och vitt i grafiska konstellationer har varit på tapeten ett tag men fick återigen uppmärksamhet i trendrapport 2022. Detta betyder inte att man måste inreda med svart och vita grafiska detaljer alla gånger, man kan istället förenkla och liksom bara jobba överlappande o-kulört i ett rum, utan att det på något sätt blir tråkigt. Detta passar kanske den lite mer stillsamma personen när det gäller just färger. Visst är det skönt att det finns något för alla!? Det man kan tänka på då är att använda sig av olika texturer och ytor, olika glanstal och olika nivå så att inte inredningen blir för platt, kompakt och centrerad till ett och samma ställe. Sprid ut möbler, inredningsdetaljer, armaturer och dekor och anpassa till rummets egna förutsättningar. I bilderna illustreras det på två olika sätt, bilder lånade från @ad_germany och @jwrenders.studio.5 saker du kan tänka på när du inreder med färg:


 1. Fundera kring hur du upplever olika färger, hur förändras de i ljus, mellan textilier, texturer och olika slags ytor. Börja försiktigt med skapa EN färgklick. När du har öppnat pandoras box finns det ingen återvändo. Börja med enklare möbler och inredningsprodukter som är lätta att byta ut, till exempel, kuddar, gardiner, mindre bord och stolar.

 2. Måla om en skänk eller klä om en fåtölj och skapa den färgsättningen du tycker om - utan att köpa nytt, DIY! När det kommer till att “göra det själv” så är det givetvis bara kreativiteten som sätter gränser. Själv är jag en ofta återkommande kund i färgaffären.

 3. Plocka in naturens färger, inspireras av frukter, skog, jord och sten. När det kommer till att applicera lite starkare färger så är det väldigt fint att förstärka färgsättningen - låt säga, relativt mild och pastellgul med den starkare versionen av den pastellen, till exempel citron gul.

 4. Blått ingår tydligt i färgtrenderna för 2022. Eftersom färgen kan variera från lila-blå toner med stänk av rött till petroleumblå med en gnutta grönt i så kan du anpassa den blå färgen till ditt hem och det blir då därför ganska fritt och personligt, så passa på att våga blå! :)

 5. Använd det grafiska i inredningen på det sättet som känns bra. Grafisk konst och o-kulörta grafiska mönster är lätta att ta till sig och skapar blickfång på ett neutralt men intressant sätt.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page