... ...
top of page

Vårens inredningstrender 2022

Åh äntligen är den här igen VÅREN! Som vi längtat som vi suktat efter denna ljusa tid med en förväntan om sommaren om värme, umgänge och samhörighet. Extra mycket denna gång då vi varit så instängda och slutna i den, som det har känts eviga ”coronabubblan” Men nu är det äntligen över, för denna gången i alla fall och nu äntligen ska vi få umgås och göra det där vi alltid brukar göra utan att behöva tänka restriktioner – detta oerhört tråkiga och begränsande ord.


Några restriktioner vad gäller vårens inredning finns inte heller och finns det det så ska du bara strunta i det skapa och inred med det som gör dig glad, lycklig som gör att du längtar hem och vill bjuda in, som skapar lust och kreativitet eller lugn och harmoni finns inga rätt och fel här, låt det vara lustfyllt och enkelt, galet och krävande. Men om vi som jobbar med inredning dagarna i ända och ÄLSKAR det ska ger er lite tips, inte restriktioner om vårens trender så läs vidare, häng med och ta del av hur du som ”vanlig konsument” kan tänka och inspireras.


Vårens inredningstrender 2022

Bildkälla: NordicNest


Pastellfärger gör comeback

Pastellen är tillbaka, så krispigt så fräscht och så mycket 80-tal! Om man som jag är född på 70-talet så har man ofta ”lite svårt” för pastellen men när man nu ser den i denna tidens version blir den poppig innovativ lite som en krispig karamell som man vill suga på läääänge. Den tillför en energi i hemmet som man oavsett stil kan unna sig att lägga till, det blir ett lite statement, ett utropstecken i den annars kanske ganska typiska strama nordiska minimalistiska stilen. Så våga dig på en söt karamell! Du kan enkelt placera din vas, din kanna, din ljusstake eller vad nu kan vara som en detalj i inredningen, den kan vara ett tillfälligt utropstecken eller en bestående del av ditt hem men prova, våga är ofta ett billigt sätt att lyfta känsla i hemmet med. Sen kan man ganska enkelt ta upp färgen på någon annan del av hemmet. Ta vasen nedan som exempel den stor där som en härlig detalj i köket och då kan du säkert hitta en kudde som i sitt mönster i sina färger har med just den gula nyansen/ detaljen på något sätt, eller ett fat med citroner i vardagsrummet en tavla där det finns en gul sol eller ett färgstänk av gult. Kanske räcker det med en gul mössa i hallen dvs. enkla vardagsdetaljer som tar upp din nya investering ditt nya sätt att tillföre en vitamininjektion till hemmet. :)


Bildkälla: Ellos och ByOn


Inred med det taktila – det handgjorda och organiska

Men även det taktila, det handgjorda med en nästan ”jag har gjort i slöjden” känsla! Okej betydligt bättre än det jag gjorde i slöjden. ;) Men ändå det där inte helt korrekta strama utan det med ”händer gjorda" som det bara finns en av! Det är en av vårens och årets fortsatt stora trender, vi kan inte få nog av lera, keramik, med mönster i matt eller glansig yta, slät eller ruff med ränder allt där en hand eller där det känns som en hand har lämnat avtryck! Varför inte prova själv med lera eller gå en drejkurs nära där du bor. Här vill jag lägga till att ägna sig åt lite DIY (gör det själv) är väl aldrig fel speciellt nu när det känns så aktuellt, rätt och så tillåtande.


Bildkälla: Ellos


Just att skapa själv är så givande på många plan, känslan av att ha åstadkommit något som kan pryda hemmet, den nästan meditativa tillstånd som infinner sig när man är riktigt fokuserad och inne i sitt arbete är en lisa för själen och ett avbrott ifrån vardagen men även att det blir unikt och billigt!


Vårens inredningstrender 2022

Bildkälla: Photowall


Vårens färg: himmelsblått

Lite udda färgval just nu är även himmelsblått denna förlåtande trygga färg som både har en lugnande effekt i vårt hem men som även sägs öka vår produktivitet. Färgen återkommer såväl på möbler, produkter men vi väljer även att måla väggarna i denna naturfärg. En välkommen nyhet i hemmet där vi tidigare såg den mer åskmolnsblå! Åter tror jag att ljuset, himlen, rymden spelar roll för oss och tar gestaltning i form av detaljer och färger i hemmet.


Bildkälla: NordicNest


Inred med ökentema

Tittar vi lite mer åt det varmare hållet så hittar vi ökentemat då inte bara på väggar utan mycket genom detaljer, udda föremål med historia, kanske något du fyndat utomlands som kan plockas fram igen! Leta hemma hos föräldrarna efter detta tema då det såklart är återkommande, jag hade själv en hel del masker, små knubbiga figurer i lera inköpta ifrån resor som jag nu delade med mig av till andra då de inte längre gav mig rätt känsla. Men tänk brända färgtoner av gult, orange och röd. Även dessa färger blir väldigt vackra att inreda med i form av textilier, inredningsdetaljer och mindre möbler som en poppande accent.


Bildkälla: NordicNest


Vårens inredningstrender 2022

Årets kanske viktigaste trend: Hållbar inredning och återvunna möbler

Men det vi verkligen älskar är hållbara möbler, återvunna möbler kanske ingen trend i sig för den här funnits länge men vi kan säga att den trenden håller i sig. En vacker trämöbel är som ett gott vin den blir bara bättre med åren och den kan slipas om, målas om nötas och användas för att tillslut kanske hamna på Blocket så att någon annan får ge den lite ny uppmärksamhet och kärlek. Det är väl återvinning isig!


På tal om Blocket så finns ju även Blocket Design där du kan fynda designklassiker för en bråkdel av nypriset och även här har objekten ofta en patina som ju ökar känslan och ge just den värme och äkthet som ditt rum ofta saknar och kanske behöver. Underskatta inte att handla second hand, du kan ex. skapa otroligt härliga tavelväggar när du blandar moderna tryck, affischer med äldre tavlor/konstverk i en vacker ram med ett blekt och svagt motiv vilken kontrast! Där har vi ännu en av vårens trender att skapa kontraster.


Våga jobba med kontraster!

Tänk kontrast i mönster, i färger våga blanda rött, gult, grönt, våga ha moderna möbler i enkel stil för att sedan tex. slänga in ett inkafärgat överdekorerat skåp – underbart! Det är så mycket roligare när vi inte alltid får se det förväntade och så kul att våga utmana sig själv att plocka in något helt annat. Tycker faktiskt att du ska göra det i vår, utmana dig själv men en sak som inte är ”din stil” se vad som händer när den udda stackars detaljen får komma in och slåss om uppmärksamheten hos dina andra väl valda saker, kanske tom du blir förvånad över vad det gör för rummet, kanske får du tänka om och se över din stil, din inställning till inredning och åter igen våga..jag menar vad kan hända vi pratar Inredning :)


Vårens inredningstrender 2022

Bildkälla: Expressen


Vårens inredningstrender 2022

Plocka blommor till helgbuketten själv

Något annat vi skulle vilja slå ett slag för nu när våren och sommaren är i antågande är snittblommor och då tänker jag inte på importerade perfekt uppdragna typiska snittisar som kostar både på miljön och plånboken utan på dessa otaliga fält av självplocksblommor, fält där blommor får växa och gro som det är menade att göra, i det fria med avsikt att pollinera av sig och där men för en väldig ringa peng själv får ge sig ut på fältet för att plocka ihop sin alldeles egendesignade blomsterbukett! Det gör någonting med oss när vi själva får plocka och sätta ihop, kravet på perfektion minskar när vi inte längre måste förhålla oss till de dyra och ”designade” snittblommorna i butiken utan får slänga bort tanken på den perfekta uppsättningen och låta det spreta och bara vara vackert, vilt och väldigt befriande! Det finns appar och kartor som enkelt visar vilka platser i Sverige där dessa underbara fält finns och det finns på platser du minst anar det!SUMMERING AV VÅRENS INREDNINGSTRENDER 2022:

  1. Pastellen, plocka in en pastell i ditt hem och få en energikick!

  2. Det taktila, saker som man inte kan låta bli att känna på, vila blicken på och gör det själv!

  3. Himmelsblått, våga denna upplyftande färg i delar av hemmet, på en vägg en duk etc.

  4. Ökentema, djupa färger, exotiska mönster i en härlig blandning, gå på skattjakt!

  5. Hållbara möbler och återvinning, ständigt aktuellt och viktig insats! Sätt ihop din egna högstpersonlig tavlevägg men minnen ifrån det förflutna!

  6. Kontraster/nyanslika våga blanda färger och mönster så länge du håller det i samma nyans av olika kulörtoner!

  7. Sist men absolut mest härliga tips blir självplockningsblommor, ut och leta och njut av dessa magiska enkla och helt ljuvliga blommor!Drömmer du om att jobba med inredning?

Eller kanske lära dig mer för att kunna skapa harmoniska miljöer i ditt eget hem? Läs mer om våra yrkesutbildningar inom inredning eller våra kortare grundkurser där du får lära dig mer på hobbynivå!
0 kommentarer

コメント


bottom of page