... ...
top of page

I butik just nu – heminredningstips våren 2022

HJÄLP! Så många fina nyheter det finns i butikerna och nu står man här med världens största klimatångest samtidigt som materialistegot sitter på ena axel och skriker ”köp köp köp” - brukar ni också känna så här? Oavsett vad det är man vill köpa och hur mycket det kostar så är det värt att göra en egen liten checklista för att inte spontanhandla och sedan tröttna efter en kort tid. Vilka frågor man vill ställa sig själv är ju individuellt men här kommer några tips:


Checklista inför nya inköp:

  1. Varför behöver jag den?

  2. Passar den in i mitt hem - med stil, färger etc?

  3. Blir jag glad av den?

  4. Har jag redan något liknande hemma?

  5. Kommer jag bli glad av den även om 5 år?


Ja, ni förstår det är enkla frågor som ändå får dig att tänka till och inte bara spontanköpa något. Ett annat tips är att göra ett moodboard och då pratar vi om ett moodboard som förmedlar färger, stil och känsla på ett mer asbtrakt sätt än ett kollage av produkter. Hur man skapar dessa moodboards lär vi ut i våra utbildningar – det är ett bra sätt för att få en överblick av färger, stil och känsla för hela sin bostad och hitta en röd tråd i hemmet. Genom att skapa ett moodboard och ha bilden i sin mobil så att man enkelt kan titta på bilden och tänka på om produkten du är på väg att köpa passar in med ditt moodboard (har den samma färger, stil och känsla) var du än befinner dig.


Okej, så nu när ni fått lite tips om hur ni kan ”hejda er lite” och tänka ett varv till innan ni köper något så att det verkligen är något ni behöver och vill ha och som framför allt sprider glädje i hemmet kommer här några inredningsnyheter.


Vårens blomstertrend: Snittblommor i Ikebana eller Fakir


Inspireras av våren och köp hem lite snittblommor som man kan kombinera på ett subtilt sätt med hjälp av Ikebana-vas som håller upp varje blomma för sig och gör att varje blomma tar lika mycket plats och syns - här behöver man inte ha många blommor utan tvärtom – få blommor som skapar ett konstverk. Här nedan hittar ni två varianter av Ikebana vas – Lyx eller Budget.


Här är en Ikebana vas designad av Jaime Hayon för varumärket Fritz Hansen.Vill man inte köpa en ny vas utan bara kunna arrangera blommor i befintlig vas kan man istället köpa den här Fiore Blomsterfakir från Jotex som är billigare - man lägger ner den i vasen och trycker in snittblommorna i fakiren.Vårens fåtöljer – hemmets nya blickfång


Fåtöljer har nästan blivit som accessoarer i hemmet nuförtiden – man kan ha olika fåtöljer och låta dom sticka ut lite för att skapa blickfång. Här kommer två varianter av fåtöljer som drar till sig uppmärksamhet.Den här vackra fåtöljen som är formgiven av Patricia Urquiola finns i många olika färger men den här ljusblå färgen tycker jag är helt magisk.


Men om man hellre vill ha en mer neutral färg men fortfarande den skulpturala formen och lite lägre pris finns den här fåtöljen från Mio som ser ut som en liten bomullstuss. :)Textilier – ett enkelt och billigt sätt att förändra i hemmet


Det är inte ovanligt för oss inredningsintresserade att vilja förändra när vi lämnar en årstid och kommer in i en ny - det behöver inte vara stora förändringar, ett enkelt sätt att förändra är att plocka in nya textilier i rummet - tex tunnare gardiner till vår och sommar och kanske mer färgglada kuddar - att man följer årstiden och inspireras av alla små knoppar och blommor vi ser i naturen som poppar upp.Här är en kudde från CHHATWAL & JONSSON som både med vacker mönster och färger sprider värme och glädje i rummet. Det finns flera olika mönster och färger i samma kollektion och ”vågar man” kan det blir en fantastisk mönsterkombination om man väljer att ha olika mönster i soffan/sängen.Vill man istället välja den här prickiga, lite billigare variant finns den här på IKEA. Visst kan man inte tröttna på prickigt. Prickar överhuvudtaget känns lekfullt och glatt - och med den här hallonröda färgen känns det helt rätt att välkomna sommaren med.


Ljus i spännande formerDetta kan man ju inte missa - har ni sett ljusostbrickan på Artelleriet. Tänk er en bricka med dessa olika ost/vindruvor/kött ljus som står på soffbordet - blir en kul & cool detalj som öppnar upp för roliga samtal.Vill man inte ha matiga ljus i vardagsrummet kan man istället piffa upp med dessa vackra spiralformade ljus. Tips; välj olika färger och gruppera dom för en vacker blickfång inför påsken. :)


Udda speglar – en garanterad glädjespridare i hemmetEn spegel i koppar och ”bubblig” form får ju alla som ser sig i spegeln att le ; ) Enligt formgivaren skall den påminna om en gummibåt - jag tänkte mer på uppblåsbara bokstavs-/sifferballonger. Kul om de skulle komma i flera olika former så att man kan skriva G R A T T I S i hallen med dessa speglar så är det klart liksom för alla tillfällen - och tänk att mötas av det när man kommer hem ”GRATTIS” sedan kan man själv tänka ut vad man blir gratulerad för tex ”Grattis du är hemma”.


Vill man hellre ha en lite lugnare och framför allt mjukare variant finns den här spegeln som är gjord av mjuk luggmatta av ull - hur perfekt kan det bli? Att hänga upp en spegel i ett rum skapar en känsla av mer rymd, men den här spegeln reglerar även ljudet i rummet och skapar en behaglig akustik eftersom den är gjord av textil - älskar när man kombinerar så att föremålet blir både estetisk vacker och funktionell.Här har vi lyft fram fem olika kategorier av inredning som skapar både glädje och nyfikenhet i ett rum i olika prisklasser - men oavsett om det är dyrt eller billigt så gå igenom din egen checklista inför varje köp du gör för att vara helt säker på att du verkligen vill ha produkten. Hoppas du har fått lite inspiration till hur du kan förändra ditt hem inför vår och sommar. Kliar det lite i fingrarna? Kanske har du redan saker hemma som du vill förändra och med det skapa dessa små blickfång som sprider så härlig energi och glädje? Här kommer lite fler tips!


5 DIY HEMINREDNINGSTIPS – för dig som vill plocka in vårens heminredningstrender


  1. För att skapa en ikebana-liknande vas själv kan man tejpa hålet i vasen med några tejpbitar och lägga in snittblommorna i dessa ”hål” som man skapar med tejpen.

  2. Har ni en gammal fåtölj hemma kan man klä om en del av den eller hela med nytt tyg och en häftpistol.

  3. Sy egna kuddar - åk till en secondhandbutik och kika i deras textilavdelning, här kan man hitta massor av unika mönster och material som man kan mixa och kombinera hur man vill.

  4. Smält alla stearinstumpar du har kvar från höst och vinter och skapa egna former och färger, obs tänk på att det kan bli rätt kladdigt och jobbigt att få bort stearin (men det finns massor av husmorstips för sånt på nätet ;)

  5. Har du en vanlig spegel med bred ram är det bara fantastin som sätter gränser - man kan klistra på material, måla eller varför inte skapa textur med hjälp av lera eller textil.


Nyfiken på våra utbildningar inom inredning? Här kan du läsa mer om våra grundkurser och våra yrkesutbildningar!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page