... ...
top of page

Nyårsdukning 2021 – Duka med Alice i Underlandet

Letar du inspiration till nyårsdukningen? Då har du hittat rätt! Vi fortsätter på samma tema till vår nyårsdukning för år 2021 med ett sagolikt koncept för det lilla sällskapet. Inspireras och njut!

Nyårsdukning 2021 köket

Sagan fortsätter…

Julen är över och det nya året står i farstun. Det lilla och det intima tillhör numera vanliga festligheter och det känns fint att lägga tid och kärlek på en middag för få. Vi har i år därför skapat en dukning för två, med samma tema som julens dukning - Alice i Underlandet möter “man tager vad man haver”. En oslagbar kombination inför både jul och nyår anser vi och temat går givetvis att variera i många magiska tappningar.


Den unika variationen skapar man själv med sin specifika kombination av inspiration (val av tema) och val av dekoration (det du har hemma, hittar i naturen, eller det du kanske lånar från grannen). För varje person blir denna kombination givetvis personlig och egen. Dels, skapar man sin egen tolkning av det specifika tema och högst förmodligen varieras också utbudet av den unika och kanske udda rekvisita som återfinns i varje hem och vrå.


Nyårsdukning 2021 2 personer

Den mörkaste tiden på året

Magi och sagor lever ju upp lite extra under denna tiden på året. Det är mörkt, kallt och lite dystert, samtidigt som det är väldigt stämningsfullt och hoppfullt. Vi tänder levande ljus för att kompensera det mörka, och vi adderar glitter för att blänka till vår tillvaro. Om man vågar kombinera dessa element och arrangera den utvalda rekvisitan med till exempel Alice i Underlandet i bakhuvudet så kan resultatet kan bli fantastiskt, sagolikt och alldeles, alldeles underbart.


Nyårsdukning 2021 litet sällskap

Fira i köket

Alla har givetvis inte tillgång till varken stort matbord eller matsalsrum. Alla har inte heller möjlighet att arrangera stora bjudningar, man kanske inte heller vill det. Då kan man istället husera i köket, börja festen där och även fortsätta och avsluta festen där. Med ett lite mindre kök och ännu mindre sällskap blir det ju fullt möjligt. Köket är dessutom en central plats för oss och vi spenderar större delen av tiden i köket. Det är samtidigt väldigt sällan som vi faktiskt pimpar köket och klär rummet i en riktigt vacker festblåsa. Antar du utmaningen?


Ett kök med ett mindre bord i patinerad ek och plats för två, kan bli väldigt festligt och samtidigt riktigt mysigt och ombonat. Utgå ifrån de fasta formerna och färgerna i den fasta inredningen som ligger nära till hands, så hittar du alldeles säkert ett passande koncept, samtidigt som det kan bli lika flådigt och grannt som den där festblåsan.


Nyårsdukning 2021

Rustik känsla möter glittrande sobert

Detta gamla rustika bord i ek med anor från Frankrike klädde vi med ett bomullstyg i en mörkblå ton och pricken över i:et är den något skimrande - och kanske till och med glittriga ytbehandlingen. För att använda bordets rustika yta och samtidigt väva in den känslan i dukningens känsla vek vi in ändarna så att duken klär bordet likt en löpare och inte täcker hela bordet som dukar ofta vanligtvis gör.


Inspiration till kreativiteten

Att tolka en saga är ett väldigt spännande redskap och Alice i underlandet är en saga som har otroligt mycket att ge den kreativa. Vår nyårsdukning har inspirerats av den vita kaninen som Alice skuttar efter tidigt i sagan men Alice möter många spännande karaktärer på vägen. Några av dem är hattmakaren och hertiginnans soldater som ser ut som spelkort. Kaninen, hattmakaren och spelkort blev därför hängivna inslag i vår nyårsdukning.


I sagor finns det många originella och fantasifulla inslag och karaktärer vilket ger oss som kreatörer mer utrymme för att använda lite udda rekvisita och dekoration. Här får kreativiteten flöda för att skapa något fantasifullt och sagolikt, med udda inslag som passar temat och skapar både blickfång och roliga samtalsämnen.


Blått är flott och grönt är skönt

Vår nyårstolkning resulterade i ett begränsat antal mörka och dova toner med inslag av vintervitt. Paletten pendlar mellan den mörkblå tonen i duken, en tyglängd som fortfarande väntar på sin skapelse, till det krispigt vita porslinet med kaninen på toppen, till levande vildvuxna snittade grenar där det överblommade bruna blir ett vackert inslag i buketten, till skarpa kulörer av grönkåls-grönt och cerise-hallon rött.


Man ska inte underskatta grönkål som dekoration, något vackrare grönt, organiskt får man leta efter. Här förvandlas den till en vacker “vinterblomma”. Andra tips på vacker och organisk dekoration som passar färgsättningen (och som dessutom kan ätas upp efter festen!) är kronärtskockor, rödlök, brysselkål och vitlök. Att arbeta med frukt och grönt på det här sättet ger en liten twist till dukningen vilket kan förstärka både färgsättning och tema.


Nyårsdukning 2021

Arbeta med motsatsförhållanden

För att skapa en livfull känsla i dukningen är det viktigt att kombinera olika material och att arbeta med motsatsförhållanden, det vill säga högt och lågt, raka linjer och runda former, mörkt och ljust, hårt och mjukt, blanka ytor och grövre texturer etc. Här har vi bland annat använt höga kvistar som skapar en nivåskillnad i dukningen, mörka och ljusa färger, runda former i glas och porslin och raka linjer i den mönstrade kudden och i stolsryggen.


Nyårsdukning 2021

Färgklickarna

Julgranskulorna har dessutom gjort sitt för i år. Julen är över och pyntet ska alldeles snart tillbaka ner i källaren, eller så har du kanske lite pynt över i jullådan som inte används just i år. Man tager som sagt vad man haver. Det fina med julgranspyntet i denna nyårsdukning är att de tillför det där lilla extra till färgpaletten utan att återge en känsla av jul. Färgen är festlig, formen är exotisk och tillsammans med resten av färgerna i paletten skapas det där eftertraktade blickfånget.


Nyårsdukning 2021 färger

Framhäv de levande ljusen och ljusslingorna

Ljuset är viktigt för att skapa stämning och för att kompensera den mörka och kalla årstiden som vi är i nu. Här har vi använt både levande ljus och en ljusslinga som sprider ljus och ger värme. Övrig belysning i rummet får släckas ner så dukningen med levande ljus och ljusslingor kommer fram ordentligt. Här vill man ju gärna betona platsen, bordet, maten på bordet och samtidigt skapa en jämn och behaglig ljussättning så att man inte riskerar att blända varandra när nyårsmeny ska förtäras.


Nyårsdukning 2021 detaljer

Nytt år, nya möjligheter!

Kortleken som har använts till dukningen är en spegling av hertiginnas soldater där karaktärerna är spelkort i sagan om Alice i Underlandet. Då spelkort i verkligheten även kan användas för att förutsäga framtiden öppnar de även upp tankar och samtalsämnen om vad som kan tänkas förutses för framtiden, vad vi har för förhoppningar, drömmar och mål om det nya året.


Nyår är även en tid för nya löften när framtiden står för dörren och för att utmana de klassiska nyårslöftena lite extra kan vi kanske försöka se saker inför det nya året i större perspektiv. Vi kanske ska tänka lite extra på vad som är viktigast i livet, till exempel hur jag vill vara mot andra och mot mig själv för att må bra och vad kan jag göra för att bidra till en bättre miljö och hållbar livsstil. Under en middag för två så kan det finnas all tid i världen att reflektera och fundera över dessa ting.


Ett lyckligt slut på året som gått

Nyårsdukningen är nu klar och vi firar in året på tu man hand i kökets nya glans. Välkomna din gäst med ett glas champagne när den tidigt på kvällen smakar som bäst och skåla sen in det nya året med ett glas mousserande vin.


Önskar man en lite kortare sittning med mindre stillasittande kan förrätten serveras mingel vänligt i form av snittar och andra sorters munsbitar. En längre sittning däremot kanske kräver att man skruvar upp komforten lite extra. I detta fallet har vi valt ett par sköna, sittvänliga stolar, en svagt lutande stolsrygg med plats för en extra kudde och armstöd, för att kunna luta sig tillbaka mätt och bekvämt i pauserna.


För att sätta stämning utöver den vackra dukningen kan man även tänka på hur övriga sinnen kan påverkas för att skapa den miljö och atmosfär man önskar; det visuella och känslan förmedlas i dekoration, värme och belysning och med bakgrundsmusik och mat så tillfredsställs även hörseln, smak och doft.


I årets nyårsdukning har vi skapat en intim känsla för två, det är levande, stämningsfullt, behagligt och komfortabelt. Här kanske det till och med är kärlek i luften mellan Klöver kung och Spader dam, vem vet. Och, som man säger i sagornas värld, så levde de lyckliga…


 

6 tips för dig som vill skapa en egen sagolik

och hållbar nyårsdukning:


  1. Välj ett tema till din dukning och utmana dig gärna med något annorlunda nyårstema

  2. Börja både planeringen och dukningen i god tid för att slippa ”sista minuten-köp” och för att kunna dekorera hållbart

  3. Använd gärna någonting “oväntat” i din dekoration. Det finns inga rätt eller fel

  4. Leta efter dekorativa ting i ditt hem, i din närmiljö och i naturen. Något som saknas? Låna av en vän eller kolla vad som finns på loppisar och second hand-butiker.

  5. Arbeta med kontraster i höjd, färg, form och textur

  6. Använd ljusslingor och levande ljus för att skapa stämning och växter som ger energi


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page