... ...
top of page

Inredningstrender 2021 – så ska du inreda i år


Inredningstrender 2021

År 2020 var ett år som verkligen kommer att gå till historien. Jag tror vi alla upplevt det som ett utmaningarnas år. Aldrig någonsin har vi matats med så mycket svårsmälta nyheter på tv; pandemier och klimatkriser, skakiga presidentval m.m. Aldrig någonsin har vi varit så socialt utmanade med alla de restriktioner vi tvingats leva med under 2020.


Men svårigheterna till trots så utmanas vi människor enormt mycket av kriser. Det är då vi blir som mest innovativa, vi söker sanning och mening med saker och vi värnar mer om vårt välmående. Familjen, hemmet och naturen blir alltmer viktiga delar i vårt liv. Det är här vi återhämtar oss och får ny energi!


Under slutet av förra sekelskiftet och första hälften av 2000-talet vältrade vi oss nästan i trender inom olika livsstils-områden som mode och inredning. Vi människor tycker om att omge oss av vackra ting men vi har också insett att vårt konsumtionsbeteende inte är hållbart. Innebär det att vi bör bortse från trender framöver?

Nej, skulle jag vilja svara på den frågan! Det finns alltid olika sätt att ta till sig trender utan att konsumera nya produkter. Trender utformas som en spegling av vår nutid så det är absolut intressant och nyttigt att hålla koll på trender. Sen behöver vi ju köpa liiite nya produkter för att hålla ekonomin igång. Vi ska bara göra klokare, mer miljömedvetna och långsiktigare val.


Så vilka trender kommer vi att se mer av framöver?

 

Färger

Färgskalan som kommer dominera 2021 är varma, jordiga toner från naturen. Vi söker lugn och ro runt om oss och finner detta i naturens element och vill därför omge oss med dem i den utsträckning vi kan. Du kan alltså föreställa dig en färgpalett innehållande beige, greige, taupe, brunt och olika terrakotta nyanser, alla bruna, varma nyanser du kan tänka dig. Vita färger har något varmt i sig med lite gula eller röda toner. Vi går mer och mer ifrån alla kalla toner och mot de varmare.


Inredningstrender 2021 färger

Material

Färgskalan återspeglar sig även i materialen då vi kommer se mer naturmaterial och mer trä i inredningen i allt från ljusa till mörka träslag, gärna i så naturlig och opåverkat form som möjligt.


Vi har ett tag nu sett material som rotting, jute och bambu vara populära och detta fortsätter tillsammans med hampa, kork, glas, sten och sjögräs. Vi ser också läder, ull och många material med mycket texturer så som bouclé, mohair, flätningar m.m. Mönsterbilden inspireras av folklore och traditonella mönster så som rutor i flanellmaterial som känns varma och omhuldande.Stilinspiration

I svåra tider söker människan sig mer mot en atmosfär av återhämtning, natur och lugn och ro. Därav kommer vi vilja utforma våra hem med inspiration från spa, avkoppling och mycket av detta är hämtat från Zen-kulturen och i inredningen återspeglas det ofta i uttryck hämtade från det som kallas Japandi. Det är en stil som har design element från både japansk och skandinavisk interiör. Här kommer även inslag av wabi sabi upp som är en japansk estetik som grundar sig i att acceptera det icke perfekta och att i det finns något vackert. Kika gärna in på instagramkontot @couleurlocaleconceptstore och inredaren @cleoscheulderman


Inredningstrender 2021 Japandi

Planlösningar

Med all den tid vi spenderar hemma kommer vi se på våra planlösningar annorlunda. Det har varit många år då det varit populärt med öppna planlösningar i våra hem. Vi kommer fortsatt vilja ha det öppet runt kök och vardagsrum där vi samlas för att umgås, men övrig tid har vi ett allt större behov att kunna stänga en dörr om oss. Föräldrar som arbetar hemma och barn som har distansundervisning kommer innebära att vi ser över layouten i våra hem på ett helt nytt sätt och att vi kommer kanske sätta upp mer väggar, dörrar och avskärmningar.


I kök kommer vi se mer och mer att träluckor är på väg tillbaka. För att det inte ska kännas alltför tungt så är det alltmer vanligt att blanda där man t.ex. använder sig av trefärgade luckor eller lådfronter nertill men upptill har man kanske ljusbeige luckor. En stor inspirationskälla här är t.ex. Nordiska Kök. @nordiskakokMultifunktion

Just därför kommer vi se allt fler roliga lösningar på rumsavdelare och möbler som snabbt går att förändra från en funktion till en annan. Smarta lösningar för arbetshörnor i garderober, på hyllor mot en vägg eller att man norpar ett sideboard från bakom en soffa till att bli ett arbetsbord med tillhörande rullvagn på hjul för sina arbetsredskap intill. Så olika modulmöbler eller flerfunktions-möbler kommer vi definitivt se mer av och här kan du som inredare använda din kreativitet för att hjälpa kunden till smarta, hållbara lösningar!


Inredningstrender 2021 multifunktion

Utemiljön

Vi kommer även se ett STORT fokus på vår utemiljö. 2020 var året då vi mötte våra släktingar på kalas utomhus och behovet av att ha mysiga, varma, ombonade utemiljöer kommer bli riktigt stort framöver!


Organiska former

Vi kommer att se mer av dessa mjuka, rundade former i möbler så som soffor och fåtöljer men även i konstverk och keramik. En del av den här inspirationen härstammar från Art Deco-perioden där vi ser mer av de organiska formerna. Organiska former behöver inte endast tas in i form av nya möbler utan kan vara i form av konst och keramik eller i en tapet.Bågar

Som en vidareutveckling på intresset för de organiska formerna så kommer vi även att se mer bågformationer inom inredning. Bågformationer och valv har varit borta från inredningsscenen ett ganska långt tag nu och det kommer att komma tillbaka mer i modern tappning. Kan man inte förändra arkitekturen i sitt boende och göra en dörröppning i bågformation kan man istället skapa ett dekorativt valv med hjälp av lister och färg på en vägg. Eller som vi nämnt ovan, ta in det i form av konst och keramik.


Växter

Om 2018-2019 var de gröna växternas år så var 2020 de torkade växternas år och det ser ut som att den trenden håller i sig ett tag fram över. Den stämmer väl överens med den varmare, beige färgskala vi finner i de mer torkade växterna och med den tanke om det vackra i det förgängliga.Blickar vi framåt mot 2022 så spår man att tillbakablicken mot 90-talet kommer att växa sig starkare. VI har redan sett tendenserna inom mode och nu kommer vi se Inredningsdetaljer som hämtat inspiration från bl.a. graffitins uttryck. I övrigt lutar vi oss mycket på teknologins framsteg i att skapa smarta möbler och smarta hem åt oss.

Snart ser vi kanske inbyggda sängar med syrgastillgång i var människas hem? Vi kommer i alla fall alltid vara nyfikna själar och vilja finna nya sätt att utforma våra hem, så ni inredare kommer alltid kunna bidra med er kreativitet!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page