... ...
top of page

Inred ditt kök inspirerat av kökstrenderna 2022

När vi inreder kök är det viktigt att göra det klimatsmart med hållbara och miljövänliga materialval för att öka livslängden på köken, både för nya kök som ska byggas i nytillverkade hus och för renoveringar. För ett nytillverkat kök är det viktigt med kvalitativa material och vitvaror som håller länge och att man väljer en designstil som känns tidlös samtidigt som den går i stil med husets arkitektur för att få en fin helhet i hemmet.


Vad gäller kökstrenderna för 2022 återkommer just det, tidlöshet och miljövänliga val blir mer och mer viktiga. Vi har därför valt att i det här inlägget fokusera på hur du på ett långsiktigt och miljövänligt sätt kan anamma de senaste trenderna i ditt egna kök.


Kökstrender 2022

Bilden visar Marbodals kök Ramsvik som har en kombination av natur- och svartbetsad ek. Formgivningen är tidlös och funktionell, inspirerad av shakerstilen.


Ett nytt kök kräver god planering för att det ska vara funktionellt och anpassas till de behov som finns. Det finns standardmått och rekommendationer som man kan ta hjälp av när det gäller avstånd och placering av de olika delarna som förvaring arbetsytor, ventilation etc, men det är också viktigt att tänka på sina egna behov och på vilket sätt man själv använder köket. För den som har utrymmet och gillar att baka är stora arbetsytor mer prioriterat än för den som har andra intressen än kanske bakning och matlagning.


Kökstrender 2022 köksinredning

De flesta av oss bor i bostäder där det redan finns ett befintligt kök som är funktionellt och bra. Och med ett funktionellt fungerande kök räcker det ofta med en mindre makeover för att få det att kännas uppdaterat och mer i stil med inredningstrenderna 2022, där återbruk och miljövänliga inredningslösningar är av stor vikt. Då räcker det ofta med en mindre makeover för att få det att kännas uppdaterat och fräscht. Istället för större renoveringar där köken rivs ut och ersätts med ny köksinredning får man tänka mer hållbart och klimatsmart, med mindre miljöpåverkan där köksinredningen förnyas med enklare medel än vid en totalrenovering.


Så om köket är i bra skick där hemma men behöver en uppfräschning så är det både mer miljövänligt och ekonomiskt att göra en mini-makeover för att uppdatera köksinredningen.


Inredningsstil till köket


Även om man ska göra en mindre renovering av köket så är det viktigt att man väljer en stil som känns hållbar under en längre tid. För att få en sammanhängande känsla i inredningen och med resten av huset är det bra att ha arkitekturen och övrig inredning i åtanke när man väljer inredningsstil till köket. Det finns en mängd olika inredningsstilar och här kommer ett urval bara för att nämna några.


I ett modernt hus passar det minimalistiska köket som har en avskalad formgivning med enkla fina linjer, neutrala färger och naturliga material i bra kvalitet. Dold förvaring är viktigt för att få den stilrena känslan i inredningen.


Kökstrender 2022 köksinredning

Vill man inreda köket med en lantlig stil så är öppna hyllplan och krokar för köksredskap, diskho i porslin och skåpluckor och bänkskiva i trä typiskt för inredningsstilen. I den lantliga stilen kan både tegel, pärlspont och tapeter exponeras och variationen av olika material och former skapar en charmig känsla i inredningen.För den som bor i en bostad från 1900-talets sekelskifte så har köken ofta höga platsbyggda och profilerade skåp i massivt trä och bänkskivor i marmor. Många sekelskifteskök har platsbyggda skafferier.


I en bostad där köket ska inredas i funkisstil så är designen slät och rak med enkla linjer och former. Köket är framförallt praktiskt med geometriska former och byggt i masonit eller i mer exklusiva trämaterial. Köksbänken är ofta i rostfritt stål och handtagen är ’skåpreglar’ eller 'draghandtag’ i samma material.


Det finns bra byggnadsvårdsbutiker där man kan få tag på inredning, material och färg till både större och mindre renoveringar, så om man har ett kök i äldre modell och vill bibehålla köksstilen så är dessa butiker väl värda ett besök.


Köksskåp


Om köksluckorna är slitna eller har en färg som man vill byta ut så kan de uppdateras genom att målas om eller spraylackeras. Då köksluckorna tar upp största delen av köksinredningen kommer en ny färgsättning göra en stor skillnad för hur köket kommer att se ut och upplevas. När du väljer färg är det viktigt att tänka på ett miljömedvetet alternativ och välja produkter som är mer skonsamma för miljön. Vill du uppdatera köket enligt färgtrenderna 2022 så är naturnära material och färger fortfarande aktuellt, men även pastellfärger i bland annat lila, grönt, gult och blått. Och om du känner för något extra färgglatt kan färgsättning av köksinredningen delas in i olika färgblock, med t.ex bänkskåpen, väggskåpen och väggarna i olika färger. Det är också viktigt att tänka på ett långsiktigt alternativ – försök att välja produkter som är mer skonsamma för miljön och välj en färg som du vet att du inte kommer att tröttna på så snabbt.


Bilden nedan visar Toniton x Marbodal-köket som finns i sex utvalda färger, där kulörerna är utvecklade av en av världens främsta kolorister. Tekla Severin.Är köksluckorna i dåligt skick där en ommålning inte räcker kan de istället bytas ut. Om det finns tillräckligt med förvaring i köket och om man vill skapa mer rymd i köket kan överskåpen tas bort helt eller bytas ut till öppna hyllplan. Ofta placeras arbetsbelysning under väggmonterade köksskåp och om man väljer att ta bort skåpen och därmed även den monterade belysningen, är det viktigt att ersätta den med ny arbetsbelysning som placeras i taket ovanför köksbänken eller på väggen så ljuset faller rätt på köksbänken.


Bilden nedan visar ett vackert kök i mörkbetsat ek från Nordiska kök. Miljövänliga naturmaterial och en stilren design som ger köket en lång livslängd. Ett kök utan överskåp skapar mer rymd i rummet och här får vackra stilleben, lampan och tavlan bli vackra blickfång istället.Bilden nedan visar Vedums skogsgröna kök Maja. En vägghylla i samma kulör som skapar mer rymd i rummet än köksskåp.


Kökstrender 2022 köksinredning

Kökstrender som vi kommer att se mer av under 2022 är kök som kombineras med olika färger och material. Här har vi ett kök med svarta bänkskåp och mintgröna väggskåp. Kombinationen av de olika färgerna känns upplyftande och köket blir både mer unikt och personligt.


Kökstrender 2022 köksinredning

Bucks and Spurs är ett företag i Stockholm som bland annat säljer skåpluckor som passar IKEAS köksstomme Metod. De säljer även garderobsdörrar som passar IKEAS garderober PAX, så om man vill uppdatera inredningen med nytt material eller färg kan man förnya istället för att ersätta helt. Bilderna visar ekluckorna Flat Oak som kombineras med en bänkskiva i sten som även används som stänkskydd och en smal avlång vägghylla - en kökstrend som vi kommer att få se mer av!Marbodal är köksleverantörer och de arbetar med hållbara materialval, tillverkningsmetoder och transporter först bidra till en mer hållbar miljö. Det senaste hållbarhetsarbetet kallas Marbodal RE: New där de erbjuder byte av luckor, beslag, bänkskivor och vitvaror på befintliga köksstommar från 1996 eller senare. Köket kan uppdateras och få en ny design på ett mer hållbart sätt och få en förlängd livslängd.Handtag och knoppar


Om köksluckorna är i fint skick och inte behöver bytas ut kan det räcka med att byta ut handtag och knoppar för att få en ny uppdaterad inredning i köket.


Bucks and Spurs har även egna beslag som passar deras skåpluckor. Grepplisterna på bilden finns i solid valnöt eller ek, samma material som luckorna tillverkas i, och skapar en harmonisk känsla och stil i köket.


Kökstrender 2022 köksinredning

Bänkskiva


Om bänkskivan behöver bytas ut helt så är det bra om den kan ersättas med en bänkskiva i massivt trä eller sten som håller längre än laminat. Priset kommer att vara högre men kvalitet är bättre och blir en mer långsiktig lösning.


För den trendmedvetna kan bänkskivan bytas ut till marmor eller sten där bänkskivans material fortsätter upp en bit på väggen. Bilden är från Vedum som erbjuder Svanenmärkta delar i sitt sortiment och tidlös design på deras kök för långsiktiga köksinredningar.


Kökstrender 2022 köksinredning

Om du har en köksbänk i massivt trä behöver den troligtvis inte bytas ut, utan här kan man istället slipa den och sen behandla den med t.ex bets eller vitvax.


Kökstrender 2022 köksinredning

Kakel


Om köket har kakel på väggen ovanför bänkskivan som behöver uppdateras kan man måla om kaklet med kakelfärg. Kakelplattorna får samma färg som fogarna vilket ger en enhetlig och lugn känsla.


Om kaklet är i fint skick så kan det räcka med att fräscha upp fogen. Det finns fog-finish och fogfärg som lätt kan appliceras på missfärgad fog och på ett enkelt och smidigt sätt kan kaklet uppdateras. Det finns även dekorplast i olika färger och mönster som kan appliceras på kakel för en snabb och enkel förändring.


Kökstrender 2022 köksinredning

Köksön


Under inredningsåret 2022 kommer vi att se att köksöarna får mer plats och även här får de gärna vara i material eller en formgivning som skiljer sig något från övrig köksinredning. Om du har en köksö hemma och ett fint funktionell kök kan man ändra bänkskivan eller måla om köksön, för att få en ny och uppdaterad känsla i köket.


Kökstrender 2022 köksinredning

Bilden visar köket Fagerö från Marbodal.


Enkla sätt att uppdatera inredningen i köket


Vill man uppdatera inredningen i köket kan man även måla eller tapetsera väggar, lägga in en matta, sätta upp gardiner och se över belysningen i rummet. Växter skapar en ombonad känsla och ger liv i inredningen. Skapa stilleben som blir fina blickfång i rummet. Då det finns många raka linjer i den fasta köksinredningen och även i bostäder överlag, så är det bra att mjuka upp inredningen med runda former, växter och textilier som skapar balans.


Kökstrender 2022 köksinredning

Marbodals kök Fagerö. Ett platsbyggd skåp som används till förvaring och som blir en vacker display.


Ett fyrkantigt matbord kan t.ex kombineras med klädda matstolar eller stolar som har runda former, som visas i Marbodals inspirationsbild av köket ’Viken’. Fårskinn, växter och ett vackert dukat bord tillsammans med det stilrena köket ger en levande och inbjudande känsla.


Kökstrender 2022 köksinredning

Fem tips för att inreda ditt kök enligt kökstrenderna 2022


  1. Återbruk och hållbar inredning är en stor inredningstrend 2022. Istället för helrenoveringar kan olika delar av köket uppdateras med kreativa lösningar.

  2. Ny färg på skåpluckorna eller om de behöver bytas ut helt; nya skåpsluckor i trä eller i lite mer poppiga pasteller enligt trendfärgerna 2022

  3. Byt ut de väggmonterade köksskåpen mot en vägghylla som öppnar upp och skapar mer rymd i köket

  4. Med en bänkskiva i sten eller marmor kan materialet även placeras på väggen som stänkskydd.

  5. Köksön tar plats! Byt bänkskiva eller måla om köksön i en avvikande färg från köket.


Vill du läsa mer om inredningstrenderna för 2022 och hur våra inredningslärare tolkar dem? Läs vårt blogginlägg om Inredningstrenderna 2022 här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page