... ...
top of page

Ton-i-ton inredning – skapa en harmonisk inredning i hemmet

När man inreder ett rum är det viktigt att tänka på hur man vill att det skall kännas i rummet - skall det kännas lugnt och harmoniskt eller glatt och energigivande? Innan du börjar planera vilka produkter och färger du vill ha i rummet, är det bra att först börja tänka på hur du vill att det ska kännas i rummet. Färger skapar känslor och berör våra sinnen och genom att arbeta med olika färger kan man skapa olika atmosfärer i ett rum.Olika nyanser av samma kulör


Man kan jobba med olika nyanser av samma kulör, till exempel flera nyanser av rött, att man både jobbar med ljusa röda toner som går åt det rosa hållet men också mörkare toner av röda färger som upplevs mer rostbruna. Att jobba med flera nyanser av en färg gör att det blir mjuka övergångar mellan färgerna i rummet och detta bidrar till att det känns mer harmoniskt.


Bildkälla: Toniton


Färger påverkar oss – inred efter hur du vill känna


Hur man kombinerar färger påverkar oss på samma sätt som hur olika sorters musik påverkar våra känslor - viss musik skapar glädje - harmoni - energi och en annan sorts musik kan få oss att koppla av och varva ner. Vill man att det skall var högt tempo eller en lugn melodi i rummet. : )


Och eftersom vi människor påverkas på olika sätt behöver man alltid reflektera över vad man själv tycker om och behöver när man inreder ett rum och hur en själv vill att det ska kännas. Och om man jobbar som inredare är det viktigt att ta reda på hur kunden vill att det skall kännas eller har behov av för att skapa ett rum som passar just den kunden.


Bildkälla: TonitonFrån neutralt till färgglatt


Vi har länge sett ton i ton-inspirerade rum i olika neutrala färger men på senare tid ser vi även att man arbetat med ton i ton i olika färger. Olika nyanser av tex rött, blått eller grönt där man målar in både golvlister och dörrfoder och nu även taket. Och att man låter inredningen domineras av olika nyanser av en och samma färg - att en färg dominerar i rummet men med olika nyanser av färgen.Färgsättningstekniker


Det kan vara kännas svårt att kombinera färger så att de samspelar men det finns olika färgsättningstekniker som man kan jobba med för att skapa harmoniska färgkombinationer - man kan tex jobba med färger som har en gemensam nämnare. Att de till exempel har lika mycket svärta eller kulörthet, eller som när man jobbar med ton i ton att färgerna har samma kulörton/färg men att de har olika mycket svärta, vithet och kulörthet. I våra utbildningar lär man sig hur man kan jobba med olika färgsättningstekniker för att skapa harmoniska färgkombinationer utifrån NCS systemet.


Man kan också inspireras av naturen och skapa ton i ton färgsättning genom att plocka ut färger från tex bild av en skog - berg - hav - eller varför inte en solnedgång. Tänk er de varma tonerna av en orange-gul färg eller de mer svala tonerna vid skymning, när hela himlen känns lila-blå, att man arbetar med olika nyanser av lila och blåa toner i ett rum, vilket rum skulle du föredra och varför?Behöver ALLT i rummet vara i olika nyanser av en viss färg?


Naturligtvis inte men man kan eftersträva att skapa ett intryck av att färgen dominerar i rummet. Sedan kan man lägga till färger som accenter som bryter av och golvet är oftast i ett träslag, laminat eller klinkers som inte har samma färg - men att resten av rummet går ton i ton.


Bildkälla: Toniton


Hur applicerar man då en ton i ton färgsättning i ett rum?


När du valt en kulör kan du sedan tänka på om du vill att rummet skall upplevas ljust och luftigt eller om du vill att det ska kännas sobert och dramatiskt. Tänk på din melodi - hur vill du att det ska låta i ditt rum? Väljer du ljust och luftigt kan du applicera de ljusa tonerna på de större ytorna såsom väggar, mattor, gardiner och större möbler, att man låter de ljusa tonerna dominera och väljer du istället att ha sobert och dramatiskt gör du tvärtom och låter de mörka färgerna dominera i de större ytorna.


Bildkälla: Toniton


Känner du dig inte så djärv för att måla om taket också (det krävs en hel del arbete om man skall måla taket) kan du testa att färglägga väggarna i olika block antingen delar av väggen eller att man delar in väggen och måla nedre delen av rummet i en mörkare kulör och ovandelen i en ljusare nyans - snart tror jag att det är inne med en bård mellan färgerna också ; ) men det är snyggt utan bård - bara man gör linjen helt rak eller att man har en smal list mellan och målar listen i ytterligare en nyans av kulören - tänk er vilken vacker övergång mellan de olika toner på väggarna. Sedan kan man jobba vidare med dörrfoder - fönsterfoder och golvlist, här kan man välja en och samma nyans för alla lister/foder för att hålla ihop hela rummet.Möbler och större inredning såsom matta, soffa, säng - fåtöljer kan man också ha i olika nyanser av en kulör i rummet och bryta av med till exempel bord, hylla, skåp i en viss eller olika träslag eller ha dessa i neutrala toner. Man kan skapa liv i rummet genom att ha tavlor och mindre textiler såsom kuddar och accessoarer och detaljer i lite mer färgstarka nyanser av kulören och/eller tavlor som sticker ut och skapar kontrast - hur vill du bygga upp din melodi - har du med en refräng som byggs upp som ett crescendo och poppar upp på vissa ställen i den annars lugna melodin eller vill du hellre ha en lugn ballad genom hela rummet?5 TIPS FÖR ATT SKAPA TON-I-TON FÄRGSÄTTNING I DITT HEM:

  1. Välj din melodi - hur vill du att det skall kännas i rummet

  2. Välj ut en färg som du tycker om och som får dig att känna den känslan du vill ha i rummet

  3. Tänk på hur du skall fördela de olika tonerna av färgen - vilka färger skall dominera

  4. Skiss upp hur du vill fördela tonerna på alla lister, indelning av vägg och större möbler.

  5. PROVMÅLA - alltid för att se hur ljuset påverkar färgen.


/ Guldan Akgun

Lärare på Inredningskurser.se


Vill du lära dig mer om färg och hur du kan jobba med olika färgsättningstekniker i olika rum och miljöer? Då kanske du vill kika in våra yrkesutbildningar till Certifierad Inredare eller varför inte en kortare hobbykurs inom inredning där du får grundläggande kunskaper för att kunna göra förändringar i ditt eget hem?


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page