... ...
top of page

Såhär väljer du matta till vardagsrummet och sovrummet

Några av de vanligaste misstagen vi gör när vi väljer mattor till vardags- och sovrum är att den är för liten, inte passar formen på sängen eller soffan samt att vi missar att ta hänsyn till funktion.
Så vad är egentligen det viktigaste att ha med oss när vi väljer matta till vardags- och sovrum?

Matta till vardagsrummet

  1. I vardagsrummet spenderar vi mycket tid och både estetik och komfort är viktiga utgångslägen. Här råder mys med familjen, filmkvällar och kanske fester med gäster. I vissa fall är även vardagsrummet ett kombinerat vardagsrum/sovrum/arbetsrum. Här kan det kännas lockande med en mjuk och inbjudande matta och man behöver inte ta riktigt lika stor hänsyn till eventuella matspill och fläckar som i köket. Det skadar såklart inte att ha i åtanke ändå.

  2. En tuftad matta i ull ger en mjuk och varm känsla och är samtidigt motståndskraftig mot smuts. Har kunden husdjur är det viktigt att tänka på färgen, då hundar och katter gärna lägger sig på denna typ av matta. Om kunden inte är sugen på att dammsuga för ofta är det bra att inte ta en ljus matta om husdjuret har en mörk päls !

  3. En annan mysig matta är ryamattan som blivit mer populär de senaste åren. Den hemtrevliga känslan både syns och känns genom dess “tuffsiga” yttre. Med en ryamatta kan det vara svårt att se smuts, vilket kan kännas som en fördel för somliga men en nackdel för andra. Denna typ av matta är riktigt bra påverkan på akustiken.

  4. Storleken spelar roll. Tänk på hur mattan ramar in en soffgrupp till exempel, det kan vara avgörande för känslan i rummet.

Här nedan ser du en guide du kan utgå ifrån när du väljer matta till en soffgrupp i ett vardagsrum:


Mattstorlek soffgrupp guide

Matta till sovrummet

  1. För sovrummet gäller i princip samma som för vardagsrummet. En fluffig tuftad ullmatta eller volumös ryamatta gör det behagligare att sätta ner fötterna på morgonen.

  2. Dock ska man tänka på att vara försiktig med dessa mattor om man har dammallergi, eller bara är extra känslig mot damm- Då är det en god idé att välja en slätare och tunnare matta.  Man bör till exempel undvika en långhårig ryamatta eller en tuftad matta. De samlar nämligen på sig en hel del damm som lätt kan börja skapa obehag. Detsamma gäller om man trots allergi mot pälsdjur har en hund eller katt, då deras hår lätt tar fäste i dessa.

  3. Även här är det viktigt att tänka på storleken på mattan för rummets harmoni. Se gärna till att mattan ramar in sängen och ger symmetri till rummet.

Här ser du en guide som du kan utgå ifrån när du väljer matta till ett sovrum:


Mattstorlek säng guide

Detta och mycket mer går vi igenom i vår yrkesutbildning Certifierad Inredare & Homestgaingkonsult, läs mer om våra kurser här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page