... ...
top of page

Skapa stilleben – så gör du!

Många använder sig utav stilleben när de fotar och skapar innehåll för sina kanaler och portfolios. Hur skapar man det då ett harmoniskt stilleben? Vi har listat 5 regler du kan ta hjälp av!

  1. Tänk på kompositionen. I ett stilleben ingår följande; höjd, färg, form och antal. Oftast är ett ojämnt antal mer behagligt för ögat, vi brukar satsa på 3-5 objekt. Tänk på att placera de högsta objekten längst bak och bygga framåt med lägre objekt. Tänk även på att hålla ditt stilleben tätt ihop och inte för utspritt.

  2. Växter gör sig ofta fint i stilleben. Kanske en kvist murgröna, en torkad blomma, en ört i kruka eller nyplockad blomma från trädgården?

  3. Våga använda dig av både uttrycket ”Less is more” och ”More is more”. Vi ser ofta mer utav enkla, avskalade stilleben. Med det sagt betyder det inte att det är enklare att bygga en minimalistiskt stilleben. Det kan till och med vara enklare med mycket färg och kontrast och mer ”livfulla” stilleben där det finns mycket att fokusera på, där färgerna tillsammans kan ta uttryck som en helhet, medans ett mer stillsamt stilleben kan kräva mer fingertoppskänsla. Utmana dig själv och prova båda. Utveckling kommer ifrån utmaningar och misstag där vi lär oss att göra om och göra rätt!

  4. Blanda gammalt och nytt. Låt farfars gamla böcker få skapa en harmonisk komposition tillsammans med en ny vas eller ljusstake. Loppisar är guldgruvor för att leta efter små föremål till ditt stilleben.

  5. Försök även att hålla samma färgskala och jobba med ton i ton färger, alternativt jobba med en kontrastfärg (det här gäller alltså om du inte väljer att gå för more is more looken). Du kan även jobba med olika texturer, alltså blanda blanka föremål som mässing och metall med andra material som lera, böcker etc för att väcka liv i ditt stilleben.


Skapa stilleben

Vi önskar dig lycka till med att bygga stilleben, tagga oss gärna med #inredningskurser och @inredningskurser på instagram så att vi kan se resultatet!

0 comments
bottom of page